(SKA KORRIGERAS) Mellanstora hundraser

Välkommen till en värld av medelstora hundraser! Dessa valpar är den perfekta balansen mellan storlek och energi, vilket gör dem till ett utmärkt val för både familjer, singlar och seniorer. De är inte bara lätta att hantera, utan de har också en mängd unika funktioner som gör att de sticker ut från packningen.

Ta till exempel Australian Silky Terrier. Denna lekfulla valp är känd för sin silkeslena, grå päls som är lika mjuk som en kanin. Med sin livliga och tillgivna personlighet är den australiensiska Silky Terrier en fantastisk följeslagare för de som letar efter en liten hund med stor personlighet.

En annan medelstor hundras med en slående grå päls är Weimaraner. Denna atletiska hund är känd för sitt eleganta utseende, med sin eleganta och silvriga päls. Weimaraner är ett utmärkt val för dem som gillar utomhusaktiviteter, eftersom den har mycket energi och behöver mycket motion.

Om du letar efter en medelstor hund som är både elegant och vänlig, kan vinthunden vara den perfekta passformen för dig. Denna eleganta och smala ras är känd för sin distinkta grå päls, som ger den ett kungligt utseende. Vinthundar är kända för sin vänliga och milda natur, vilket gör dem till en bra följeslagare för både familjer och seniorer.

Från den silkeslen australiska Silky Terrier till den atletiska Weimaraner, medelstora hundraser med grå päls har mycket att erbjuda. Så om du letar efter en ny fyrbent följeslagare, överväg en av dessa raser och fortsätt läsa för att lära dig mer om dem!

Tabell på medelstora hundar (Höjd & Vikt)

Hundras:Höjd:Vikt:
Australian Shepherd46-58cm16-32kg
Collie51-61cm16-34kg
Labrador Retriever55-57cm25-36kg
Boxer53-63cm25-30kg
Storpudel45-62cm20-32kg
Bulldogg31-40cm23-25kg
Golden Retriever51-61cm25-34kg
Portugisisk Vattenhund43-57cm16-25kg
Chow Chow46-56cm20-32kg
Dalmatiner54-61cm24-32kg
Samojed53-57cm16-25kg
Vizsla54-64cm18-29kg
Whippet44-51cm7-19kg
Afghanhund
Keeshond
Basset Hound
German Short Haired Pointer
Siberian Husky
Airedale Terrier
Australian Cattledog

1. Australian Shepherd

Australian Shepherd är även känd som ”Aussie” och är en medelstor hundras som vanligtvis väger mellan 16 och 32kg beroende på om det är en tik eller hane. Tikar är både lättare och mindre.

Aussies är kända för sin intelligens, träningsförmåga och vallningsinstinkter. Det är en aktiv hundras och behöver mycket motion och mental stimulans för att må bra.

Det är en populär ras inom agility och lydnad. De finns i pälsfärger som svart, röd, blue merle och red merle. De har en livslängd på cirka 13-15 år.

2. Collie

Collien är en hund som väger mellan 40-75 pund och är 22-26 tum lång vid axeln. Rasen är känd för sina distinkta ”grova” och ”släta” varianter, som refererar till pälsens längd. Den grova Collien har en lång, tjock päls, medan den släta Collien har en kort, platt päls.

En av de främsta fördelarna med Collien är dess intelligens och träningsförmåga. De är mycket träningsbara och utmärker sig i lydnads- och agilityträning. De är också kända för att vara bra med barn, vilket gör dem till ett populärt val för familjer.

Collies är vallhundar, har sitt ursprung i Skottland och avlats för att valla får. De är kända för sin lojalitet och skyddande natur. De har också ett starkt luktsinne, vilket gör dem väl lämpade för sök- och räddningsarbete.

Collien är också känd för sin distinkta ”Collie-blick”, vilket är ett lugnt och intelligent uttryck som är unikt för rasen. Den mest kända collien är Lassie från det populära TV-programmet och filmerna.

3. Labrador Retriever

Labrador retriever är en medelstor hundras. De väger vanligtvis mellan 55 och 80 pund och står 21 till 24 tum långa vid axeln. De har en kort, tät päls som kommer i färgerna gult, choklad och svart.
Labrador retrievers är kända för sina vänliga och utåtriktade personligheter, såväl som sin höga träningsförmåga och intelligens. De är utmärkta familjehusdjur, servicehundar och terapihundar. De används också ofta som jakt- och apporteringshundar.
De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion, de är också bra simmare. De är generellt friska hundar, men som alla raser kan de vara utsatta för vissa hälsotillstånd som höftledsdysplasi, fetma och öroninfektioner. De har en förväntad livslängd på cirka 10-12 år. De har varit en av de mest populära raserna i USA i många år.

4. Boxer

Boxare är medelstora hundar som vanligtvis väger mellan 50-70 pund och står på en höjd av 21,5-25 tum. De har en stark och muskulös byggnad med en kort, slät päls som finns i olika färger som fawn, brindle och vit. Boxare är kända för sina energiska och lekfulla personligheter, vilket gör dem till fantastiska sällskapshundar. De är också mycket intelligenta och träningsbara och utmärker sig i aktiviteter som lydnadsträning och agility. Boxare är också kända för sin skyddande natur och är fantastiska vakthundar. Men de kan vara envisa ibland och kräver konsekvent träning och socialisering från ung ålder. Boxers har en livslängd på cirka 10-12 år.

5. Pudel

Pudeln är en medelstor hundras som är känd för sin intelligens och träningsförmåga. De finns i tre storlekar: Standard, Miniatyr och Toy. Standardpudeln väger vanligtvis mellan 45 och 70 pund och är 15 tum eller högre vid axeln. Miniatyrpudeln väger mellan 15 och 17 pund och är 11 till 15 tum lång på axeln, medan Toy Poodle väger mellan 4 och 6 pund och är 10 tum eller under vid axeln.

En av fördelarna med pudeln är deras lågavfallande päls, vilket gör dem till ett populärt val för personer med allergier. De är också kända för sin höga energi och lekfulla natur, vilket gör dem till bra följeslagare för aktiva familjer. Pudlar är mycket träningsbara och utmärker sig i lydnads-, agility- och spårtävlingar. De är också kända för sina starka apporterande instinkter.

Pudlar har varit känd som en ras i över 400 år, de föddes ursprungligen upp som vattenretriever och är kända för sin utmärkta simförmåga. De är också kända för sitt eleganta utseende och den distinkta ”pudelklämman” grooming-stilen. Rasen är också känd för sin intelligens och träningsförmåga, vilket gör att de briljerar i en mängd olika roller som terapi, service och sök och räddning.

7. Bulldogg

Bulldog, även känd som den engelska bulldoggen, är en medelstor hundras som vanligtvis väger mellan 40-50 pund och är cirka 11-14 tum lång vid axeln. De har ett distinkt ”klämt” ansikte och en muskulös, tjock byggnad. Bulldoggar är kända för sitt vänliga och lugna temperament, och de är fantastiska familjedjur. De är också relativt lågunderhållsmässigt när det gäller träning, eftersom de inte kräver mycket intensiv aktivitet.

Bulldoggar har en tendens att överhettas, så de bör förvaras i en sval miljö och inte tränas för mycket i varmt väder. De kan också få andningssvårigheter på grund av sina korta nosar, så de bör inte vara överansträngda.

Bulldoggar har en kort, fin päls som finns i en mängd olika färger, inklusive vit, fawn, brindle och röd. De är relativt lågavfallande, men de kräver regelbunden vård för att hålla sina rynkor rena och torra.

Bulldogen är känd för att vara en modig och målmedveten ras. De var ursprungligen uppfödda för bull-baiting, som var en populär sport i det medeltida England. Bulldoggar anses också vara en av de mest älskade raserna i världen. De är erkända för sin lojalitet, tillgivenhet och sin förmåga att komma överens med barn och andra husdjur.

Sammantaget är Bulldog ett utmärkt val för familjer som letar efter en vänlig följeslagare med lite underhåll.

8. Golden Retriever

Golden Retriever är en medelstor hundras som vanligtvis väger mellan 55-75 pund och är 20-24 tum lång vid axeln. De är kända för sina vänliga, utåtriktade personligheter och sin förmåga att tränas för en mängd olika uppgifter som jakt, terapi och servicearbete. De är också kända för sin tjocka, mjuka päls, som kan vara antingen rak eller vågig och är vanligtvis gyllene till färgen.

En fördel med en medelstor Golden Retriever är att de är tillräckligt stora för att vara aktiva och njuta av utomhusaktiviteter, men inte så stora att de kräver mycket utrymme för att leva bekvämt. De är också väl lämpade för barnfamiljer, eftersom de är tålmodiga och lekfulla.

Golden Retriever är generellt friska raser men är utsatta för vissa hälsoproblem som höftledsdysplasi och armbågsdysplasi. De har en livslängd på 10-12 år. Dessa hundar kräver regelbunden skötsel för att behålla sin tjocka päls och behöver måttlig motion för att hålla dem mentalt och fysiskt friska.

Sammantaget är Golden Retriever en tillgiven, intelligent och mångsidig ras som kan vara en utmärkt följeslagare för rätt familj. De är kända för sin lojalitet och kärleksfulla natur, vilket gör dem till ett populärt husdjursval runt om i världen.

9. Portugisisk Vattenhund

Den portugisiska vattenhunden är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 35 och 60 pund och är mellan 17 och 23 tum lång vid axeln. De har en tjock, vågig päls som kan vara svart, brun eller vit, och deras päls är hypoallergen, vilket gör dem till ett bra val för personer med allergier. De är en stark och atletisk ras, kända för sin uthållighet och smidighet.

Den portugisiska vattenhunden är en mycket mångsidig ras, ursprungligen uppfödd för att arbeta på fiskebåtar i Portugal. De är skickliga simmare och dykare och utmärker sig i vattenrelaterade aktiviteter som dockdykning, apportering och agilitytävlingar. De gör också fantastiska terapihundar, servicehundar och sök- och räddningshundar.

Rasen är känd för sin intelligens, träningsförmåga och lojalitet mot sin familj. De är tillgivna och lekfulla, vilket gör dem till fantastiska sällskapsdjur. De kan också vara självständiga och viljestarka, så rätt träning och socialisering är viktigt. Den portugisiska vattenhunden kräver regelbunden skötsel för att behålla sin tjocka päls, och de är också kända för att fälla kraftigt.

10. Chow Chow

Chow Chow är en medelstor hundras, som vanligtvis väger mellan 45 och 70 pund och är 17 till 20 tum lång vid axeln. De är kända för sina tjocka, fluffiga kappor som finns i en mängd olika färger, inklusive röd, svart, blå och kräm.

En fördel med den medelstora Chow Chow är att de är tillräckligt stora för att vara formidabla vakthundar, men inte så stora att de är svåra att hantera. De är också väl lämpade för lägenhetsboende så länge de får tillräckligt med motion.

Chow Chows är kända för att vara oberoende och distanserade. De kan reserveras med främlingar och kanske inte är de mest sällskapliga hundarna som finns. De är lojala och beskyddande mot sina familjer, men är kanske inte det bästa valet för en förstagångshundägare. De är också kända för att vara envisa och viljestarka, så tidig träning och socialisering är viktigt för denna ras.

11. Dalmatiner

Dalmatiner är medelstora hundar som vanligtvis väger mellan 40-60 pund och står runt 19-24 tum långa vid axeln. Deras storlek kan vara en fördel eftersom de inte är för stora att hantera, men ändå har en stark och atletisk byggnad, vilket gör dem lämpliga för en mängd olika aktiviteter som löpning, vandring och agilityträning.
Dalmatiner är kända för sin intelligens och träningsförmåga, vilket gör dem till utmärkta brukshundar. De var ursprungligen uppfödda för att köra tillsammans med hästvagnar, och hjälpa till att röja vägen för hästarna. Idag kan de utmärka sig i en mängd olika roller som terapihundar, sök- och räddningshundar och servicehundar.
Det är värt att nämna att dalmatiner är kända för sin unika fläckiga päls och sin uthållighet. De är också fantastiska familjedjur, men de kan ha höga energinivåer, vilket kräver regelbunden träning och mental stimulans för att hålla dem glada och friska.

12. Samojed

Samojeden är en medelstor hundras som vanligtvis väger mellan 35-50 pund och är 19-23 tum lång vid axeln. Deras storlek gör att de passar bra för många hem och de passar bra för både stads- och lantliv. De har en tjock, fluffig päls som håller dem varma i kalla temperaturer, vilket gör dem till en bra ras för kallare klimat.

Samojeden är en aktiv, vänlig och utåtriktad ras som är känd för sin lekfulla och energiska natur. De är också kända för sin lojalitet och tillgivenhet mot sina ägare. De var ursprungligen uppfödda för vallning och bevakning av boskap, samt för att dra slädar, så de har en stark arbetsmoral och tycker om att ha ett jobb att göra. De klarar sig bra med barn och andra husdjur, men kan ibland vara envisa och självständiga, så de kräver konsekvent träning och socialisering.

Några potentiella hälsoproblem att vara medveten om med denna ras inkluderar höftledsdysplasi, diabetes och uppblåsthet. De har också en tendens att lätt gå upp i vikt, så det är viktigt att se till att de äter en hälsosam kost och får tillräckligt med motion.

Sammantaget är samojeden en medelstor ras som är vänlig, aktiv och tillgiven och är en bra följeslagare för familjer, singlar och seniorer. De är bäst lämpade för kallare klimat och kräver konsekvent träning och socialisering.

13. Vizsla

Vizsla är en medelstor hundras, som vanligtvis väger mellan 40 och 60 pund och står mellan 21 och 24 tum lång vid axeln. De är kända för sin kompakta och atletiska konstruktion, vilket gör dem väl lämpade för en mängd olika aktiviteter, inklusive jakt, agility och lydnadsträning.

En fördel med deras storlek är att de inte är för stora för att bo bekvämt i små hem eller lägenheter, men ändå har tillräckligt med energi för att njuta av utomhusaktiviteter. De är också lätta att träna på grund av deras höga intelligens och iver att behaga.

Vizslas är kända för sin lojalitet och tillgivenhet mot sina ägare och de är fantastiska husdjur. De har en kort, slät päls som kommer i en mängd olika nyanser av gyllene rost, och de är i allmänhet lätta att sköta. De är en relativt frisk ras, med en livslängd på runt 12-15 år.

14. Whippet

Whippeten är en medelstor hundras, som vanligtvis väger mellan 25-45 pund och står 18-22 tum lång vid axeln. De är en elegant och atletisk ras, med en kort, slät päls. En av de främsta fördelarna med Whippets storlek är att den gör dem till en bra följeslagare för lägenhetsboende eller små hem. De är också kända för sin snabbhet och smidighet, vilket gör dem utmärkta för aktiviteter som lure coursing och racing. Dessutom, på grund av sin mindre storlek, kräver de mindre mat och utrymme än större raser, vilket gör dem mer ekonomiska att hålla som husdjur.
Deras lilla storlek gör dem också mindre skrämmande för människor och de är vänliga och tillgivna med sina familjemedlemmar, de är också bra med barn. De är också en relativt låg underhållsras när det kommer till skötsel och träning.

15. Afghanhund

Den afghanska hunden är en medelstor hundras som vanligtvis är mellan 24-29 tum lång vid axeln och väger mellan 50-60 pund. De är kända för sin långa, silkeslena päls och eleganta utseende.

En fördel med deras storlek är att de inte är för stora för att hållas i ett typiskt hushåll, men de är ändå tillräckligt stora för att vara en imponerande närvaro och göra bra vakthundar. De är också starka och atletiska, vilket gör dem väl lämpade för aktiviteter som agility och lure coursing.

Afghanska hundar är också kända för sin självständiga och distanserade natur, och kan vara svåra att träna på grund av sin starka vilja. De rekommenderas vanligtvis inte för förstagångshundägare. Men med rätt träning och socialisering kan de skapa lojala och kärleksfulla husdjur.

Afghanska hundar är en gammal ras som tros ha sitt ursprung i Mellanöstern och Centralasien. De användes ursprungligen av nomadstammar för att jaga storvilt, som rådjur och bergsgetter. Idag hålls de främst som husdjur och visas ofta i exteriörshower.

16. Keeshond

Keeshond, även känd som den holländska pråmhunden, är en medelstor hundras som vanligtvis väger mellan 35 och 45 pund och är cirka 17-18 tum lång vid axeln. En av fördelarna med Keeshondens storlek är att den är tillräckligt stor för att vara en bra vakthund, men inte så stor att den kräver mycket utrymme eller är svår att hantera.
Dessutom gör deras medelstora dem en bra passform för familjer eller individer med begränsat utrymme. De är också kända för att vara en livlig och lekfull ras, vilket gör dem väl lämpade för aktiva familjer eller individer. De är också kända för att vara lätta att träna och ha en vänlig och utåtriktad personlighet. De är också en bra lägenhetshund så länge de får tillräckligt med motion.

17. Basset Hound

Basset Hound är en medelstor hundras som vanligtvis väger mellan 40-65 pund och är 11-15 tum lång vid axeln. De är kända för sina hängande öron och långa, hängiga ansikten. En fördel med deras storlek är att de inte är lika stora som vissa andra raser, vilket gör dem till ett bra val för människor som bor i mindre hem eller lägenheter. De är också kända för att vara en relativt lågenergiras, så de kräver inte lika mycket motion som vissa större raser. Dessutom är de kända för att vara vänliga och lättsamma, vilket gör dem till ett bra val för familjer med barn.

18. German Short Haired Pointer

Den tyska korthåriga pekaren (GSP) är en medelstor hundras som vanligtvis väger mellan 55-70 pund och är 21-25 tum lång vid axeln. De är en mångsidig ras med ett starkt luktsinne och en energisk och lekfull personlighet.

En av fördelarna med GSP:s storlek är att de är väl lämpade för en mängd olika aktiviteter som jakt, agility och lydnadsträning. De passar också bra för aktiva familjer som gillar vandring och andra utomhusaktiviteter.

GSP:s är mycket träningsbara och anpassningsbara hundar, de är också kända för sin intelligens och iver att behaga, vilket gör dem lätta att träna. De är också mycket sällskapliga och vänliga hundar, vilket gör dem till bra följeslagare för familjer.

På grund av deras energinivå är regelbunden träning och mental stimulering viktigt för GSP:s. De kanske inte är det bästa valet för förstagångshundägare, eftersom de kräver en erfaren förare med tålamod, tid och energi för att träna och umgås dem ordentligt.

I allmänhet är tyska korthåriga pekar en bra ras för aktiva familjer och individer som letar efter en mångsidig och intelligent följeslagare som kan delta i en mängd olika aktiviteter.

19. Siberian Husky

Siberian Husky är en medelstor hundras som vanligtvis väger mellan 35-60 pund och är 20-24 tum lång vid axeln. De är en tålig, atletisk ras som ursprungligen föddes upp för att arbeta i det kalla, hårda klimatet i Sibirien. Deras tjocka dubbla päls och täta underull ger dem isolering för att hålla dem varma i kalla temperaturer.

En av fördelarna med en medelstor Siberian Husky är att de kan fungera bra i en mängd olika miljöer och väderförhållanden, vilket gör dem mångsidiga och anpassningsbara hundar. De är också kända för att vara mycket träningsbara och används ofta i pulka och andra hundsporter.

När det gäller storleksrelaterad information är det värt att notera att medelstora Siberian Huskies vanligtvis har en livslängd på cirka 12-15 år och anses allmänt vara friska och tåliga hundar. De är också kända för att vara vänliga och sällskapliga med människor och andra djur, vilket kan göra dem till bra familjehusdjur.

20. Airedale Terrier

Airedale Terrier är en medelstor hundras som vanligtvis väger mellan 40-70 pund och är 23-24 tum lång vid axeln. De är kända för att vara tåliga och atletiska hundar, med en stark, trådig päls som är vattentät och kräver regelbunden skötsel.

En fördel med Airedale Terriers storlek är att de är mångsidiga och kan anpassa sig väl till både stads- och lantliv. De har mycket energi och kräver regelbunden motion, men deras storlek gör dem väl lämpade för lägenhetsboende så länge de får tillräckligt med motion.

Airedale Terrier är också känd för att vara en intelligent och träningsbar ras. De föddes ursprungligen fram för att jaga småvilt, och deras naturliga instinkter gör dem väl lämpade för aktiviteter som agility och lydnadsträning. De är också bra vakthundar och kan tränas för sök- och räddningsarbete.

Sammantaget är Airedale Terrier en väl avrundad och mångsidig ras som är lämplig för en mängd olika livsstilar. De är tåliga och atletiska, med en stark och trådig päls och är kända för att vara intelligenta och träningsbara. Med regelbunden motion och skötsel är de fantastiska sällskapshundar för aktiva familjer.

21. Australian Cattledog

Den australiska boskapshunden, även känd som Blue Heeler eller Queensland Heeler, är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 35 och 50 pund och är 17 till 20 tum lång vid axeln. De är en robust och atletisk ras, med en stark, muskulös byggnad och en kort, slät päls som finns i blått eller rött.

En fördel med Australian Cattle Dogs storlek är att den tillåter dem att vara smidiga och snabba, vilket gör dem väl lämpade för vallning och boskapsarbete. Deras kompakta storlek gör dem också väl lämpade för livet i mindre hem eller lägenheter, eftersom de inte kräver mycket utrymme.

Denna ras är känd för sin intelligens och träningsförmåga, och de utmärker sig i en mängd olika aktiviteter som lydnad, agility och flyball. Men de har mycket energi och kräver mycket motion och mental stimulans för att hålla dem glada och friska. De är också kända för att skydda sina ägare och egendom, vilket gör dem till bra vakthundar.

På grund av sin historia av att arbeta med nötkreatur har de en stark vallningsinstinkt, och de kan försöka valla andra djur eller till och med barn, så det är viktigt att träna dem och socialisera dem väl från en ung ålder.

Sammantaget är The Australian Cattle Dog en mångsidig och hårt arbetande ras som är en bra följeslagare för aktiva familjer och individer. De är mycket träningsbara, intelligenta och energiska, men kräver mycket träning och mental stimulans för att hålla dem glada och friska.

22. Bearded Collie

Bearded Collie, även känd som ”Beardie”, är en medelstor hundras som vanligtvis väger mellan 35 och 55 pund och är 20 till 22 tum lång vid axeln. Rasen är känd för sin raggiga, dubbla päls som kräver regelbunden skötsel för att behålla sitt utseende.

En fördel med Bearded Collies medelstora är att de inte är lika stora som vissa andra raser, vilket kan göra dem lättare att hantera och ta hand om. De är också en aktiv och energisk ras, vilket gör dem väl lämpade för familjer som gillar utomhusaktiviteter. På grund av sin storlek kan de dessutom anpassa sig till att bo i lägenheter eller hus med små trädgårdar.

Rasen är känd för att vara vänlig och sällskaplig, och de är bra med barn och andra husdjur. De är också mycket träningsbara och utmärker sig i lydnads- och agilityträning. Bearded Collie är också en vallningsras och har en stark instinkt att samla och kontrollera andra djur. Denna egenskap kan kanaliseras till vallningsprov, lydnadsträning och andra aktiviteter.

Sammantaget är Bearded Collie en medelstor, energisk och vänlig hundras som kräver regelbunden skötsel och är väl lämpad för aktiva familjer.

23. Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog, även känd som Sheltie, är en medelstor hundras som vanligtvis väger mellan 14 och 27 pund och är 13 till 16 tum lång vid axeln. De har en dubbel päls, med en tjock, lång ytterpäls och en mjuk, kort underpäls.

En fördel med deras storlek är att de är tillräckligt små för att bo i lägenheter eller små hem, men ändå tillräckligt stora för att kunna gå på långa promenader och vandringar med sina ägare. De är också lätta att transportera i en bil, vilket gör dem till en bra följeslagare för resor.

Shetland Sheepdogs är kända för sin intelligens, träningsförmåga och lojalitet. De används ofta i lydnads- och agilitytävlingar, samt vallning och terapiarbete. De har en stark vallningsinstinkt och kan försöka valla människor och andra djur, så tidig träning och socialisering är viktigt. De är också kända för att vara vokala och kan skälla överdrivet om de inte tränas ordentligt.

Rasen är också utsatt för vissa hälsoproblem som höftledsdysplasi, ögonsjukdomar och Collie Eye Anomaly. De har också en hög risk att utveckla von Willebrands sjukdom, som är en blödningsrubbning.

Shetland Sheepdogs är en bra följeslagare för en aktiv familj och är fantastiska familjedjur, särskilt för människor som har mycket tid att spendera med sina hundar och är villiga att träna och umgås dem ordentligt.

24. Cocker Spaniel

Cocker Spaniel är en medelstor hundras, som vanligtvis väger mellan 20-30 pund och står runt 14-15 tum lång vid axeln. De är en kompakt och robust ras med en tjock, silkeslen päls som finns i en mängd olika färger.
Cocker Spaniels är kända för sina vänliga och utåtriktade personligheter, vilket gör dem till fantastiska familjehusdjur. De är också mycket träningsbara och utmärker sig i lydnads- och agilityträning.
På grund av sin storlek är Cocker Spaniels väl lämpade för lägenhetsboende och passar även bra för barnfamiljer. De har också en måttlig energinivå, vilket gör dem lätta att hantera.
Cocker spaniels har en livslängd på 12-15 år. De är utsatta för vissa hälsoproblem som höftledsdysplasi, grå starr och öroninfektioner. Regelbundna veterinärkontroller och korrekt skötsel kan hjälpa till att förhindra dessa problem.

25. Border Collie

Border Collie är en medelstor hundras, som vanligtvis väger mellan 30 och 45 pund och är 18 till 22 tum lång vid axeln. De är kända för sin intelligens och träningsförmåga, vilket gör dem till utmärkta arbets- och vallhundar. De utmärker sig i lydnad, smidighet och vallningsprov. De är också kända för sin uthållighet och energi, vilket gör dem till bra följeslagare för aktiva individer och familjer. Deras storlek anses vara en fördel eftersom den inte är för stor att hantera och inte för liten för att lätt förbises. Den medelstora Border Collien är en perfekt följeslagare för dig som vill ha en smart, träningsbar och aktiv hund.

26. Brittany

Brittany är en medelstor hundras som vanligtvis väger mellan 18-30 kg (40-65 lbs) och står på en höjd av 40-45 cm (16-18 tum) vid axeln. De är en atletisk och energisk ras, med en kort, tät päls som kan vara antingen orange och vit, lever och vit eller svartvit. De har ett vänligt och utåtriktat temperament, vilket gör dem till fantastiska familjehusdjur.

En fördel med Bretagnes storlek är att de är lätta att hantera och träna, och de kräver inte lika mycket utrymme som större raser. De är också ett bra val för människor som bor i lägenheter eller har mindre gårdar, eftersom de inte behöver mycket utrymme för att springa och leka. Men de kräver regelbunden motion för att hålla dem mentalt och fysiskt stimulerade.

Brittany var ursprungligen uppfödd för jakt, och de är utmärkta på att hitta och hämta fågelvilt. De är också bra på agility och lydnadsträning, och de är utmärkta följeslagare för aktiva familjer eller individer. De är en mångsidig ras som kan anpassa sig till en mängd olika livssituationer och livsstilar.

27. Soft Coated Wheaten Terrier

Soft Coated Wheaten Terrier är en medelstor hundras, som vanligtvis väger mellan 18-27 kg (40-60 lbs) och mäter 43-46 cm (17-18 tum) vid axeln. En av rasens främsta fördelar är dess hypoallergena päls, som är lågavfall och anses vara lättskött.

Rasen är känd för att vara vänlig och utåtriktad, vilket gör dem till fantastiska husdjur. De är också mycket energiska och kräver regelbunden motion för att hålla dem friska och glada. Wheaten Terriers är kända för att vara intelligenta och träningsbara, men kan ibland vara envisa. De är också kända för att vara bra med barn och andra husdjur. Sammantaget är Soft Coated Wheaten Terrier en mångsidig och tillgiven följeslagare, väl lämpad för en mängd olika livsstilar och livssituationer.

28. Standard Schnauzer

Den medelstora standardschnauzern väger vanligtvis mellan 11-20 kg (24-45 lbs) och står runt 43-50 cm (17-20 tum) vid axeln. Denna storlek kan göra dem till ett bra val för lägenhetsboende eftersom de inte kräver mycket utrymme, och de är också tillräckligt aktiva för att njuta av en bra promenad eller löpning. De har en trådig, salt- och pepparfärgad päls som kräver regelbunden skötsel. Standard Schnauzer är en mycket intelligent och träningsbar ras, vilket gör dem till ett bra val för lydnads- och agilityträning. De är också skyddande och är bra vakthundar. De är generellt bra med barn och andra husdjur, även om tidig socialisering är viktig för att de ska komma bra överens med andra djur.

29. English Springer Spaniel

A medium-sized English Springer Spaniel typically weighs between 14 and 18 kg (30-40 lbs) and is around 48-51 cm (19-20 inches) tall at the shoulder. English Springer Spaniels are known for their energetic and playful personalities, as well as their ability to adapt to a variety of roles, such as hunting, agility, and obedience training. They also make great family pets due to their affectionate nature and love for children. The breed is also known for its strong retrieving instincts, which can be put to use in hunting or other training exercises. In general, they are intelligent and trainable, with a good temperament.

30. Finnish Spitz

The Finnish Spitz is a medium-sized dog breed that typically weighs between 13-16 kg (28-35 lbs) and stands around 43-50 cm (17-20 inches) tall at the shoulder. They are known for their lively, energetic and independent nature. They were originally bred for hunting small game such as squirrels, hares and grouse, and they still have a strong hunting instinct. They are also known for their barking ability, they are able to bark a lot and with a loud voice, which was traditionally used to communicate with hunters. The Finnish Spitz has a thick, double coat which requires regular grooming to keep it looking its best. They are intelligent and trainable, but can be stubborn at times. They are good with children and other pets and make great family pets. They are also known for their loyalty and affection towards their owners.

31. Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 20-32 kg (45-70 lbs) och är cirka 46-51 cm (18-20 tum) lång vid axeln. De är kända för sin höga energi och lekfulla natur, såväl som sina jaktförmåga. De var ursprungligen uppfödda för att tolla (locka) ankor inom skottavstånd genom att leka längs strandlinjen och sedan hämta ankorna när de väl sköts. De är också kända för sin intelligens och träningsförmåga, vilket gör dem väl lämpade för lydnads- och agilityträning.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever har en tjock, dubbel päls som kräver regelbunden skötsel för att behålla sitt utseende. De är vänliga och tillgivna mot sina ägare och bra med barn och andra husdjur. De har en stark apporteringsinstinkt och tycker om att delta i olika aktiviteter som att jaga, simma och leka apport. De är en sällsynt ras och inte lika vanliga som andra retriever som Golden Retriever eller Labrador Retriever.

32. Belgian Malinois

Den belgiska malinoisen är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 25-30 kg (55-65 lbs) och är cirka 61-66 cm (24-26 tum) lång vid axeln. De är kända för sin höga energi, intelligens, träningsförmåga och lojalitet. De föddes ursprungligen upp som vallhundar, men nu används de i stor utsträckning som polis- och militärhundar, såväl som inom sök- och räddningstjänst, terapi och sport.

Den belgiska Malinois har en kort, rak päls som är lätt att underhålla. De är mycket aktiva hundar som kräver regelbunden motion och mental stimulans. De är mycket träningsbara och utmärker sig i lydnads-, agility- och skyddsträning. De är kända för sin starka arbetsmoral och vilja att behaga sina ägare. De är också mycket beskyddande mot sin familj och kan vara försiktiga med främlingar. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn, eftersom de kan vara ganska intensiva och krävande. De behöver en stark ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder.

33. American Foxhound

Den amerikanska Foxhound är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 20-29 kg (45-65 lbs) och är cirka 56-69 cm (22-27 tum) lång vid axeln. De är kända för sin höga energi, uthållighet och jaktförmåga. De föddes ursprungligen upp för att jaga räv och annat småvilt, och de har fortfarande en stark jaktinstinkt.

American Foxhound har en kort, slät päls som är lätt att underhålla. De är vänliga och tillgivna mot sina ägare men kan reserveras med främlingar. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De rekommenderas inte för lägenhetsboende eftersom de behöver utrymme att springa och ströva omkring. De är en flockorienterad ras och klarar sig bra med andra hundar. De är inte lika populära som andra hundraser och anses vara en sällsynt ras. De har en stark röst och de kan vara sång, vilket kan vara ett problem för grannar. De kräver mycket tålamod och konsekvens i träning och socialisering.

34. French pointer

French Pointer, även känd som Braque Francais, är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 20-25 kg (45-55 lbs) och är cirka 54-62 cm (21-24 tum) lång vid axeln. De är kända för sin höga energi, intelligens och jaktförmåga. De var ursprungligen uppfödda för jakt på småvilt som harar, fasaner och rapphöns.

French Pointer har en kort, slät päls som är lätt att underhålla. De är vänliga och tillgivna mot sina ägare, men kan reserveras med främlingar. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De är mycket träningsbara och utmärker sig i lydnads- och jaktträning. De är också kända för sina starka apporterande instinkter och kärlek till vatten. De är en sällsynt ras och inte lika vanliga som andra pekarraser som den tyska korthåriga pekaren. De kan vara envisa och självständiga, men med rätt träning och socialisering blir de fantastiska jakt- och familjekompisar.

35. Chinese Shar Pei

Den kinesiska Shar Pei är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 18-25 kg (40-55 lbs) och är cirka 46-56 cm (18-22 tum) lång vid axeln. De är kända för sina distinkta rynkor och blåsvarta tunga, såväl som sin lojalitet och skyddande natur. De var ursprungligen uppfödda för jakt och bevakning, men nu hålls de främst som sällskapsdjur.

Den kinesiska Shar Pei har en kort, sträv päls som kräver minimalt med skötsel. De är självständiga, viljestarka och kan reserveras mot främlingar, men de är mycket lojala och beskyddande mot sin familj. De är också kända för sin intelligens och träningsförmåga, men kan vara envisa ibland. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn, eftersom de kan vara ganska starka och självsäkra. De kräver en stark ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De är en sällsynt ras och är inte lika vanliga som andra raser. De har en tendens att överhettas och de är inte lämpliga för varma klimat.

36. Jindo

Jindo är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 15-25 kg (35-55 lbs) och är cirka 43-52 cm (17-20 tum) lång vid axeln. De är kända för sin lojalitet, oberoende och starka jaktinstinkter. De kommer från Jindo Island i Sydkorea, där de användes för att jaga småvilt som kaniner och tvättbjörnar.

Jindo har en tjock, dubbel päls som kräver regelbunden skötsel. De är intelligenta, oberoende och kan reserveras med främlingar, men de är mycket lojala och beskyddande mot sin familj. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De är mycket träningsbara och utmärker sig i lydnad, agility och jaktträning. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn, eftersom de kan vara ganska viljestarka och självsäkra. De kräver en stark ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De är en sällsynt ras utanför Sydkorea och är inte lika vanliga som andra raser. De är kända för sina starka instinkter att ströva omkring och jaga, så de bör hållas i ett säkert inhägnat område eller i koppel.

37. English Setter

Engelsk setter är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 20-30 kg (45-65 lbs) och är cirka 56-61 cm (22-24 tum) lång vid axeln. De är kända för sitt eleganta utseende, vänliga natur och jaktförmåga. De var ursprungligen uppfödda för jakt på fågelvilt som ripa och fasaner och de utmärker sig i fältförsök och jakttävlingar.

Engelsk setter har en lång, silkeslen päls som kräver regelbunden skötsel. De är vänliga, utåtriktade och tillgivna mot sina ägare, men kan reserveras med främlingar. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De är mycket träningsbara och utmärker sig i lydnad, agility och jaktträning. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn, eftersom de kan vara ganska viljestarka och självsäkra. De kräver en stark ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De är en vacker ras och är inte lika vanliga som andra setterraser som irländsk setter eller Gordon Setter. De har en tendens att vandra och har en stark bytesdrift, så de bör hållas i ett säkert inhägnat område eller i koppel.

38. Eurasier

Eurasier är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 25-35 kg (55-77 lbs) och är cirka 52-62 cm (20-24 tum) lång vid axeln. De är kända för sin intelligens, lojalitet och lugna natur. De föddes ursprungligen upp på 1960-talet i Tyskland genom att korsa raserna Wolfspitz (Keeshond), Chow Chow och Samoyed. De utvecklades för att vara familjekamrater och vakthundar.

Eurasier har en tjock, tät päls som kräver regelbunden skötsel. De är kända för att vara lugna, balanserade och anpassningsbara, vilket gör dem väl lämpade för barnfamiljer eller som terapihund. De är också kända för sin intelligens och träningsförmåga, men kan vara envisa ibland. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn, eftersom de kan vara ganska viljestarka och självsäkra. De kräver en stark ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De är en relativt sällsynt ras, inte lika vanlig som andra raser. De är kända för sin lojalitet och skyddande natur, vilket gör dem till fantastiska vakthundar. De är också kända för att vara bra med andra husdjur, så länge de socialiseras ordentligt.

39. American Staffordshire Terrier

American Staffordshire Terrier, även känd som Amstaff, är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 18-30 kg (40-65 lbs) och är cirka 43-48 cm (17-19 tum) lång vid axeln. De är kända för sin styrka, lojalitet och lekfulla natur. De föddes ursprungligen upp på 1800-talet i USA för tjur- och björnbete, men utvecklades senare som en sällskapshund.

Amstaff har en kort, slät päls som kräver minimal skötsel. De är kända för att vara vänliga, utåtriktade och tillgivna mot sina ägare, men kan reserveras med främlingar. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De är mycket träningsbara och utmärker sig i lydnads-, agility- och viktdragningstävlingar. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn, eftersom de kan vara ganska viljestarka och självsäkra. De kräver en stark ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De är en kraftfull ras och kräver ordentlig träning och socialisering för att förhindra aggressivt beteende. De är också kända för att vara bra med andra husdjur, så länge de socialiseras ordentligt. På grund av deras historia av att ha fötts upp för kamp, har vissa länder rasspecifik lagstiftning som kan begränsa eller förbjuda ägandet av Amstaffs eller liknande raser.

40. Karelian Bear Dog

Den karelska björnhunden, även känd som Karjalankarhukoira, är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 20-30 kg (45-65 lbs) och är cirka 51-56 cm (20-22 tum) lång vid axeln. De är kända för sitt mod, beslutsamhet och jaktförmåga. De föddes ursprungligen upp i Karelen i Finland och Ryssland för jakt på storvilt som björn, älg och älg.

Den karelska björnhunden har en tjock, dubbel päls som kräver regelbunden skötsel. De är kända för att vara mycket aktiva och kräver regelbunden träning och mental stimulans. De är mycket träningsbara och utmärker sig i lydnad, agility och jaktträning. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn, eftersom de kan vara ganska viljestarka och självsäkra. De kräver en stark ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De är en relativt sällsynt ras och inte välkänd utanför sitt hemland. De har en stark bytesdrift och lämpar sig inte bra för hem med andra smådjur. De är också kända för sitt mod och sin beslutsamhet, vilket gör dem väl lämpade för jakt och sök- och räddningsarbete.

41. Bull Terrier

Bullterriern är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 18-25 kg (40-55 lbs) och är cirka 43-51 cm (17-20 tum) lång vid axeln. De är kända för sin lekfulla, energiska och tillgivna natur. De föddes ursprungligen upp på 1800-talet i England för tjur- och björnbete, men utvecklades senare som en sällskapshund.

Bullterriern har en kort, slät päls som kräver minimal skötsel. De är kända för att vara vänliga, utåtriktade och tillgivna mot sina ägare, men kan reserveras med främlingar. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De är mycket träningsbara och utmärker sig i lydnads-, agility- och viktdragningstävlingar. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn, eftersom de kan vara ganska viljestarka och självsäkra. De kräver en stark ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De är en kraftfull ras och kräver ordentlig träning och socialisering för att förhindra aggressivt beteende. De är också kända för att vara bra med andra husdjur, så länge de socialiseras ordentligt. På grund av deras historia av att ha fötts upp för strid, har vissa länder rasspecifik lagstiftning som kan begränsa eller förbjuda ägandet av bullterrier eller liknande raser.

42. Akita Inu

Akita Inu är en medelstor till stor ras som vanligtvis väger mellan 34-54 kg (75-120 lbs) och är cirka 61-71 cm (24-28 tum) lång vid axeln. De är kända för sitt mod, lojalitet och oberoende natur. De föddes ursprungligen upp i Akita-prefekturen i Japan för jakt på storvilt som björn och vildsvin, samt för bevakning och vallning.

Akita Inu har en tjock, dubbel päls som kräver regelbunden skötsel. De är kända för att vara oberoende och reserverade mot främlingar, men mycket hängivna sina ägare. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De är mycket träningsbara och utmärker sig i lydnads-, agility- och viktdragningstävlingar. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn, eftersom de kan vara ganska viljestarka och självsäkra. De kräver en stark ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De är kända för att skydda sin familj och sitt territorium, vilket kan leda till aggressivt beteende om de inte tränas och socialiseras ordentligt. De är också kända för att vara bra med andra husdjur, så länge de socialiseras ordentligt. På grund av sin historia av att ha blivit uppfödd för jakt har de en stark bytesdrift och kanske inte lämpar sig väl för hem med små djur.

43. Beagle

The Beagle is a small to medium-sized breed that typically weighs between 9-15 kg (20-33 lbs) and stands around 33-41 cm (13-16 inches) tall at the shoulder. They are known for their friendly, curious and energetic nature. They were originally bred in England for hunting small game such as hares and foxes.

The Beagle has a short, smooth coat that requires minimal grooming. They are known for being friendly and outgoing with both people and other animals. They are highly active and require regular exercise and mental stimulation. They are highly trainable and excel in obedience and agility training. They are a popular breed for families, as they are known to be good with children and other pets. However, they are known for their strong sense of smell and their tendency to follow their nose, which can lead to them wandering off if not properly contained. Therefore, they require a secure and well-fenced yard or to be kept on a leash during walks. They are also known to be vocal, and may bark or howl when they are bored or excited.

44. Boykin Spaniel

Boykin Spaniel är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 16-18 kg (35-40 lbs) och är cirka 43-48 cm (17-19 tum) lång vid axeln. De är kända för sin intelligens, träningsförmåga och tillgivna natur. De föddes ursprungligen upp i South Carolina, USA för jakt på småvilt som ankor, ekorrar och kalkoner.

Boykin Spaniel har en medellängd lockig eller vågig päls som kräver regelbunden skötsel. De är kända för att vara vänliga, utåtriktade och tillgivna mot sina ägare, men kan reserveras med främlingar. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De är mycket träningsbara och utmärker sig i lydnad, agility och jakttävlingar. De är en populär ras för familjer, eftersom de är kända för att vara bra med barn och andra husdjur. De är kända för att vara en mångsidig jaktras och är utbildade för att jaga småvilt på land och vatten. De är också kända för att vara bra vakthundar. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn, eftersom de kan vara ganska självsäkra och kräver en fast ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder.

45. Kerry Blue Terrier

Kerry Blue Terrier är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 15-20 kg (33-44 lbs) och är cirka 43-48 cm (17-19 tum) lång vid axeln. De är kända för sin intelligens, träningsförmåga och lojalitet. De föddes ursprungligen upp i grevskapet Kerry, Irland för att jaga småvilt som ohyra och rävar, samt vallning av boskap.

Kerry Blue Terrier har en mjuk, vågig päls som kräver regelbunden skötsel. De är kända för att vara intelligenta, träningsbara och lojala mot sina ägare. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De utmärker sig i lydnad, agility och vallningstävlingar. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn, eftersom de kan vara ganska självsäkra och kräver en fast ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De är kända för att skydda sin familj och sitt territorium, vilket kan leda till aggressivt beteende om de inte tränas och socialiseras ordentligt. De är också kända för att vara bra med andra husdjur, så länge de socialiseras ordentligt. De är också kända för sin mångsidighet, att kunna anpassa sig till olika miljöer och situationer. På grund av sin historia av att ha blivit uppfödd för jakt har de en stark bytesdrift och kanske inte lämpar sig väl för hem med små djur.

46. Pembroke Welsh Corgi

Pembroke Welsh Corgi är en liten till medelstor ras som vanligtvis väger mellan 11-13 kg (25-30 lbs) och är cirka 25-30 cm (10-12 tum) lång vid axeln. De är kända för sin intelligens, träningsförmåga och tillgivna natur. De föddes ursprungligen upp i Pembrokeshire, Wales för att föda boskap, särskilt boskap.

Pembroke Welsh Corgi har en kort, tjock päls som kräver regelbunden skötsel. De är kända för att vara intelligenta, träningsbara och tillgivna med sina ägare. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De utmärker sig i lydnad, agility och vallningstävlingar. De är en populär ras för familjer, eftersom de är kända för att vara bra med barn och andra husdjur. De är kända för att vara bra vakthundar och skyddar sin familj och egendom. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn, eftersom de kan vara ganska självsäkra och kräver en fast ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De kan ha en tendens att valla små barn, husdjur och andra djur, detta beteende kan korrigeras genom träning. De är också kända för att vara oberoende och kan ha en envis streak, så de kräver en tålmodig och konsekvent träningsmetod.

47. Saluki

Saluki är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 20-30 kg (44-66 lbs) och är cirka 63-71 cm (25-28 tum) lång vid axeln. De är kända för sin grace, snabbhet och uthållighet. De föddes ursprungligen upp i Mellanöstern för jakt på småvilt som gaseller, harar och rävar.

Saluki har en silkeslen, slät päls som kräver minimal skötsel. De är kända för att vara självständiga, reserverade och distanserade mot främlingar, men tillgivna mot sin familj. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De briljerar i lure coursing och racingtävlingar. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn eftersom de har en stark bytesdrift, och kanske inte passar bra för hem med små djur. De är också kända för sin reserverade natur och kan vara försiktiga med främlingar, så de kräver ett konsekvent förhållningssätt till socialisering från tidig ålder. De är kända för att vara känsliga och kräver skonsamma träningsmetoder. De rekommenderas inte för hem som inte kan ge dem tillräckligt med utrymme för att springa och träna. De är också kända för att vara känsliga för förändringar i sin omgivning och kan bli oroliga eller stressade om de inte får ett konsekvent och stabilt hem.

48. German Pincher

Den tyska pinschern är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 8-10 kg (18-22 lbs) och är cirka 43-48 cm (17-19 tum) lång vid axeln. De är kända för sin intelligens, energi och lojalitet. De föddes ursprungligen upp i Tyskland som en gårdshund för flera ändamål, användes för vallning, jakt och som en allmän vakthund.

Den tyska pinschern har en kort, slät päls som kräver minimal skötsel. De är kända för att vara mycket träningsbara, energiska och mycket lojala mot sina ägare. De utmärker sig i lydnads-, agility- och spårtävlingar. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De rekommenderas inte för förstagångshundägare, eftersom de har en stark bytesdrift och kan vara ganska självsäker. De kräver en fast ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De är bra vakthundar och skyddar sin familj och egendom. De är kända för att vara bra med barn, men kanske inte passar bra för hem med små djur, eftersom de har en stark bytesdrift. De kan också vara benägna att få separationsångest om de lämnas ensamma under långa perioder. De är kända för att vara oberoende och kan vara envisa ibland, så de kräver en konsekvent och tålmodig träningsmetod.

49. Norweigan Elkhound

Den norska älghunden är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 20-25 kg (44-55 lbs) och är cirka 53-60 cm (21-24 tum) lång vid axeln. De är kända för sin uthållighet, styrka och självständighet. De föddes ursprungligen upp i Norge för jakt på storvilt som älg och björn, samt för pulka och vallning.

Den norska älghunden har en tjock, grå päls som kräver regelbunden skötsel. De är kända för att vara självständiga, viljestarka och mycket aktiva. De utmärker sig i jakt, pulka och agilitytävlingar. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De rekommenderas inte för förstagångshundägare eller för hem med små barn eftersom de har en stark bytesdrift och kan vara ganska självsäker. De kräver en fast ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De är kända för att vara bra med barn, men kanske inte passar bra för hem med små djur, eftersom de har en stark bytesdrift. De kan också vara benägna att få separationsångest om de lämnas ensamma under långa perioder. De är kända för att vara oberoende och kan vara envisa ibland, så de kräver en konsekvent och tålmodig träningsmetod. De är mycket anpassningsbara till kallt väder och kan användas för att leva i kallare klimat.

50. Bergamasco

Bergamasco är en medelstor ras som vanligtvis väger mellan 25-35 kg (55-77 lbs) och är cirka 55-62 cm (22-24 tum) lång vid axeln. De är kända för sin intelligens, lojalitet och unika päls. De föds ursprungligen upp i de italienska alperna för att valla får och getter, samt för att vakta boskap.

Bergamasco har en tjock, lång och tovad päls som kräver regelbunden skötsel. Deras päls är gjord av tre typer av hår: grovt yttre hår, fint inre hår och ullig underpäls, som bildar de karakteristiska ”flockarna” på hundens rygg, detta ger dem ett unikt utseende och skyddar dem från tuffa väderförhållanden. De är kända för att vara mycket träningsbara, lojala och oberoende. De briljerar i lydnads- och agilitytävlingar. De är mycket aktiva och kräver regelbunden motion och mental stimulans. De rekommenderas inte för första gången hundägare eller för hem med små barn eftersom de kan vara reserverade med främlingar och kan vara ganska självsäker. De kräver en fast ledare och konsekvent träning och socialisering från tidig ålder. De är kända för att vara bra med barn, men kanske inte passar bra för hem med små djur, eftersom de har en stark vallningsinstinkt. De kan också vara benägna att få separationsångest om de lämnas ensamma under långa perioder. De är kända för att vara oberoende och kan vara envisa ibland, så de kräver en konsekvent och tålmodig träningsmetod.

Vad klassas som en mellanstor hund?

En medelstor hund anses allmänt vara en ras som väger mellan 20-40 kg (44-88 lbs) och är mellan 40-60 cm (16-24 tum) lång vid axeln. Definitionen av en medelstor hund kan dock variera beroende på källan och den specifika rasen.

Tänk på att medelstora raser fortfarande kan variera mycket i storlek, form och vikt. Generellt sett anses raser som australiensisk boskapshund, boxer, bulldog, cocker spaniel, collie, tax, engelsk springer spaniel, fransk bulldogg, schäfer, golden retriever, labrador retriever, standardschnauzer, walesisk corgi och vizsla vara medelstora raser.

Är det viken eller storleken som avgör om en hund är medelstor eller inte?

Både vikt och storlek används för att avgöra om en hund är medelstor eller inte. Vanligtvis anses en medelstor hund vara en ras som väger mellan 20-40 kg (44-88 lbs) och är mellan 40-60 cm (16-24 tum) lång vid axeln. Detta är en allmän riktlinje, men det är värt att notera att definitionen av medelstor kan variera beroende på källan och den specifika rasen. Vissa raser som anses vara medelstora kan väga mer eller mindre än intervallet som nämns ovan, eller kan vara längre eller kortare än intervallet som nämns ovan, men de klassificeras fortfarande som medelstora eftersom de inte är lika små som leksaksraser eller lika stora som jätteraser.

Sammanfattningsvis beaktas både storlek och vikt när man klassar en hund som medelstor, men viktintervallet används oftare som riktlinje, eftersom det lättare kan mätas och jämföras mellan olika raser.

Lämna en kommentar