Korthåriga Hundraser (23 hundar med kort päls)

Att välja en hundras kan vara en svårt, särskilt när det finns många olika raser att välja mellan. En viktig sak att överväga är pälsen, eftersom det kan påverka hur mycket tid och pengar som krävs för att ta hand om hunden.

En korthårig hundras kan vara ett bra alternativ för de som vill ha en hund som kräver mindre underhåll av pälsen.

I den här artikeln kommer vi lista 23 olika korthåriga hundraser, tillsammans med bilder som visar hur de ser ut. Vi kommer även berätta lite kort om hundrasens personlighet, behov och egenskaper.

1. Greyhound

korthårig hundras Greyhound

Greyhound är en korthårig hundras som härstammar från Storbritannien. Den här rasen är känd för sin smidighet och snabbhet, vilket gör den till en perfekt tävlingshund.

De har en slät och kort päls som kräver minimal skötsel. En greyhound kan ha flera olika färger på pälsen som svart, grå, röd, fawn och blå.

Greyhound skiljer sig från andra hundraser på grund av dess släta och korta päls. Detta gör att den är mindre benägen att tappa hår och behöver inte trimmas eller klippas lika ofta som andra hundar med längre päls.

Greyhound är en bra hundras för personer som inte vill spendera mycket tid på att sköta om sin hunds päls. Deras päls är lätt att både rengöra och underhålla.

2. Beagle

hund med kort päls Beagle

Beagle är en populär hundras som är korthårig. Pälsen är oftast trefärgad med färger som svart, vitt och brunt. Päls är mjuk och glänsande och kräver inte mycket pälsvård, men de behöver borstas regelbundet för att hålla pälsen frisk och glänsande.

Deras korta päls gör också att de är mindre benägna att få tovor i pälsen, vilket minskar risken för hudproblem.

Beagles är också kända för sin goda luktsinne och används ofta för jakt och spårning. Deras korta päls gör det enkelt för dom att röra sig snabbt och smidigt genom terrängen, vilket är viktigt när de jagar.

3. Boxer

korthårig hund boxer

Boxern är en korthårig hundras som har en slät, glänsande päls som är kort och tät. Pälsen är vanligtvis brunaktig eller gulaktig med vita markeringar. Boxerns päls behöver lite underhåll och behöver bara borstas regelbundet för att hålla den i bra skick.

Boxerns päls är också vattenavvisande vilket gör att den torkar snabbt efter bad eller regn.

Boxerns päls är en del av rasens ursprungliga syfte som arbetshund. Pälsen skyddade boxern från skador och väderförhållanden när den arbetade på fältet eller i skogen. Idag är boxern en populär sällskapshund och används också inom olika hundsporter.

4. Bulldog

 bulldog hund som är korthårig

Bulldogen är en muskulös och kraftfull hundras med en kort och tät päls. Pälsen kan vara i färgerna röd, fawn, vit eller brindle. Deras korta päls är en del av rasens ursprungliga syfte som en slags tjurfäktarhund. Den korta pälsen gjorde det lättare för hunden att undvika att bli fast i tjurfäktarens kläder eller huden på tjuren.

Bulldogens päls kräver inte mycket underhåll och behöver endast borstas en gång i veckan för att hålla den frisk och glänsande. Det är viktigt att inte överdriva badandet eftersom det kan torka ut hundens hud och päls.

En annan sak att tänka på när det kommer till bulldogsens päls är deras rynkiga ansikte. Rynkorna kräver extra uppmärksamhet för att hålla dem rena och torra för att undvika infektioner. Det är viktigt att torka ansiktet efter att ha ätit eller druckit för att undvika fukt.

5. Whippet

korthårig hundras Whippet

Whippet är en hundras som har kort päls. Whippet har en slät och mjuk päls som är lätt att sköta om. Pälsen finns i många olika färger, bland annat svart, vitt, rött och brunt.

Whippet skiljer sig från andra hundraser med kort päls genom sin eleganta och smala kroppsform. Det är en snabb och smidig hund som är byggd för snabbhet och uthållighet. Whippet är en vinthund och används ofta för kapplöpning och harjakt.

Whippet är en intelligent hundras som är lätt att träna. Den är också en trogen och lojal hund som trivs bäst i sällskap med sin familj. Whippet är en hundras som passar bra för den som söker en aktiv och sportig hund som också är lätt att ha att göra med.

6. Dobermann

hundras med kort hår Dobermann

Dobermann är en hundras som har kort päls och är känd för sin eleganta och muskulösa kropp. Deras päls är oftast svart eller brun med röda eller bruna markeringar på benen, bröstet och huvudet. Den korta päls gör det enkelt att underhålla och borsta, vilket är en fördel för många hundägare.

Dobermanns korta päls är också en fördel under varma sommardagar då hunden inte blir överhettad och kan hålla sig sval lättare.

Det är en är smart hundras som är lojal och har en förmåga att skydda sin familj. Dobermann har en stark personlighet och kräver en ägare som kan ge dom den träning och uppmärksamhet som de behöver. Dobermann är också kända för sin atletiska förmåga och är utmärkta för sporter som agility och lydnad.

7. Perro canario

hund med lättskött päls

Perro canario är en stor hundras med kort päls som härstammar från Kanarieöarna. Deras korta päls ger den en robust och muskulös kropp.

Rasen har vanligtvis en fawn eller brindle pälsfärg, men kan också ha svart eller grå päls.

Trots att Perro canario har kort päls behöver den fortfarande regelbunden borstning för att hålla sin päls frisk och glansig. Det hjälper också till att minska risken för hudproblem.

8. Jack russel terrier

hund med kort och lättskött päls

Pälsen på en Jack russel terrier är kort. Pälsen kan vara slät, sträv eller raggig (broken) och färgen är oftast vit med svarta och/eller rödgula tecken.

En anledning till att Jack russel har en kort päls är för att den från början avlades för jakt. Den korta päls gjorde det lättare för hunden att röra sig i trånga utrymmen och att följa bytet.

Trots den korta päls behöver Jack russel fortfarande regelbunden borstning och badning för att hålla pälsen ren och frisk.

9. Weimaraner

korthårig hund Weimaraner

Weimaraner är en hund med kort päls och känns ingen på den muskulösa och resliga kroppen. Rasen är vanligtvis grå i olika nyanser och har gula ögon. Weimaraner har en lättskött päls och kräver inte mycket underhåll. Pälsen torkas av med en handduk och badas vid behov.

Pälsen på en Weimaraner är en anpassning till rasens ursprungliga syfte som jakthund. Kort päls var mer praktiskt eftersom det gjorde det lättare för hunden att röra sig genom tighta utrymmen och vattendrag utan att fastna.

Utöver sin korta päls, skiljer sig Weimaraner från andra hundraser genom sin färg. Rasen är känd för sin gråa färg, men det finns också andra färger som är accepterade enligt rasstandarden. Det är silvergrå, mörkgrå och blågrå.

Weimaraner är en mycket aktiv ras och kräver mycket motion och träning. De är också kända för sin intelligens och lydnad, vilket gör dem till en populär hund för jakt och tävling.

10. Dvärgpincher

Dvärgpincher hund med kort päls

Dvärgpincher är en korthårig hundras som har en kort, glänsande päls som är lätt att sköta. De kan vara svarta och röda, de kan även ha inslag av rostfärgade eller ljusare hårstrån. Dvärgpincherns päls är kortare än dobermannens, men den har en liknande glans och textur.

Även om dvärgpinchern är en korthårig hundras, så kräver den fortfarande regelbunden borstning och badning för att hålla pälsen fräsch och glänsande.

Dvärgpincherns päls skiljer sig från andra korthåriga hundraser eftersom den är mer tätare och glänsande. Det ger hunden en mycket elegant och sofistikerad look.

11. Basenji

hundras med kort päls Basenji

Basenji är en afrikansk hundras som har en kort, lättskött päls. Pälsen håller sig naturligt ren därför behöver de inte badas särskilt ofta.

Basenji har en luktfri päls och behöver därför inte tvättas lika ofta som andra hundraser. Det beror på att huden producerar mindre talg än andra hundraser, vilket minskar risken för dålig lukt.

En basenjis päls är kort och tät och kan vara röd, svart, trefärgad eller svart och vit. Pälsen är kort, men den kan vara mjuk och silkeslen.

12. Dalmatiner

dalmatin hund med kort päls

Dalmatiner har sitt ursprung från Dalmatien i Kroatien. Dalmatinern är känns igen på den korta och prickiga päls, som vanligtvis är vit med svarta eller bruna prickar. Dalmatinerns päls är kort och slät, vilket gör den lättskött.

Det finns flera teorier om varför dalmatinern har sin prickiga päls. En teori är att de har avlats för att ha den här pälsen för att smälta in bland hästarna som de en gång skyddade. En annan teori är att prickarna är resultatet av en genetisk mutation.

Dalmatinerns päls skiljer sig från andra hundraser just för att den är kort och prickig.

13. Fransk bulldog

hundraser som är korthåriga fransk bulldog

Fransk bulldog är en kort och muskulös hundras med kort päls. Rasen har en mjuk och glänsande päls som är enkel att sköta om. Pälsen kan förekomma i flera olika färger som t.ex. fawn, brindle, vit eller svart med vita markeringar.

Pälsen är kort eftersom rasen har avlats fram för att vara en sällskapshund och inte för att vara en arbetande hund som behöver skydd mot kyla eller värme.

Fransk bulldog kräver inte mycket skötsel av pälsen men kan behöva badas och borstas regelbundet för att hålla pälsen ren och frisk.

14. Korthårig chihuahua

Korthårig chihuahua

Korthårig chihuahua är en liten hundras som känns igen på det äppelformade huvudet och de stora ögonen. Rasen har en kort päls som kräver lite pälsvård. Chihuahuas korta päls är en anpassning till deras ursprungliga livsmiljö i Mexiko, där det är varmt och torrt.

Chihuahuan finns i en mängd olika färger, inklusive svart, vit, brun, beige och grå. Päls kan också ha flera olika mönster, inklusive enfärgad, fläckig och trefärgad.

Tänk på att chihuahuan är känslig för kyla och bör hållas varma under kallare väderförhållanden.

15. Italiensk vinthund

Italiensk vinthund hund med kort päls

Italiensk vinthund har en kort och tät päls vilket gör det lätta att hålla rena. Färgerna på Italiensk vinthund varierar från röd, fawn, svart och vit. Deras päls är vanligtvis enfärgad, men vissa kan ha vita fläckar på bröstet eller tårna.

Det som skiljer Italiensk vinthund från andra hundraser med kort päls är deras slanka och eleganta kropp. Dessa hundar är snabba och smidiga, med långa och smala ben. Deras huvuden är smala och har en karakteristisk form med en hög panna och lång nos.

Italiensk vinthund har en historisk bakgrund som jakthund och användes för att jaga småvilt som harar och kaniner. Idag är de en populär sällskapshund och trivs med att umgås med sin familj. De är smarta och lättlästa, men kan ibland vara reserverade mot främlingar.

16. Mastiff

korthårig mastiff

Mastiff är en stor hund med kort päls. Pälsen är tät och mjuk och färgen är oftast ljusare än andra korthåriga hundraser. Mastiffens päls kan ha en färgvariation av gyllene, röda, bruna eller svarta nyanser.

Mastiffen är en relativt lugn hund och kräver sparsamt med motion framförallt under uppväxten. De trivs oftast bäst med att strosa runt på gården. En mastiff kräver mycket social träning under uppväxten för att inte bli reserverad som vuxen.

Mastiffen är en väldigt stor hundras, en vänlig bjässe som gärna skyddar sin familj. De är mycket lojala och kärleksfulla mot sin familj, men kan vara reserverad mot främlingar. Mastiffen är en utmärkt vakthund och skyddar sin familj med all sin kraft.

17. Vizsla

hund med kort och lättskött päls Vizsla

Vizsla är en korthårig hundras som har en kort, tät och glansig päls. Rasen har en djupt gulröd färg som är en typisk färg för den.

Rasen härstammar från Ungern där den användes som jakthund. Den korta pälsen var en fördel för hundarna eftersom det gjorde det lättare för dem att röra sig genom tät utrymmen under jakten. Det är också en av anledningarna till att Vizsla är en mycket atletisk hundras.

En annan fördel med Vizslas korta päls är att den inte tovar sig lika mycket som andra hundraser. Det gör att pälsen är lätt att hålla ren och fräsch.

18. Bullterrier

 Bullterrier korthårig hundras

Bullterrier är en korthårig hundras som känns igen på den muskulösa kroppen. Rasen har en konvex nosrygg och ett äggformat huvud som skiljer den från andra hundraser. Hundens korta päls är blank och slät, vilket gör den enkel att sköta och behöver inte mycket underhåll.

Färgerna på Bullterrierns päls varierar från vitt, svart, brunt, tigrerat, eller en kombination av dessa färger.

Bullterrier är en intelligent hundras som kräver mycket träning och socialisering för att trivas. De är kända för att vara lojala och tillgiven mot sina ägare, men kan vara reserverade mot främlingar. Deras höga energinivåer gör dom till en utmärkt följeslagare för aktiva människor.

Bullterrier har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet i Storbritannien, där de användes som kamphundar. Idag är de populära sällskapshundar värden över.

19. Grand danois

Grand danois hundras med kort päls

Grand danois är en av de största hundraserna och har en kort päls. Pälsen finns i flera olika färger som svart, blå, fawn och harlequin.

Till skillnad från vissa andra hundraser med kort päls som dobermann, pinscher och boxer, har Grand danois inte en tunn päls som ligger tätt mot kroppen. Istället har de en tjockare päls som ger dem extra skydd mot kyla.

Trots att grand danois är stor i storleken så är de kända för att vara vänliga och trogna sällskapshundar.

Grand Danois är en intelligent och lojal ras men kräver mycket utrymme och motion på grund av deras storlek, så de är inte lämpliga för alla hem.

20. Mops

liten hundras med kort päls

Mopsen är en korthårig hundras som härstammar från Kina och anses härstamma från den korthåriga varianten av dvärghund, den så kallade Happa-hunden. Rasen kom till Europa från Kina på slutet av 1500-talet och England kom så småningom att utforma mopsen till det utseende rasen har idag.

Mopsens päls är kort och slät och finns i en mängd olika färger, inklusive svart, silver, beige och fawn. Pälsen kräver inte mycket underhåll, men det är viktigt att regelbundet borsta den för att undvika att pälsen blir för tovig.

De är mest kända för sitt uttrycksfulla ansikte med stora ögon och en platt nos.

21. Rhodesian ridgeback

kort hårig hund Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback är en hundras som härstammar från södra Afrika. Rasen är känd för sin korta päls och en distinkt hårkam som går längs ryggen.

Pälsen har en nyans från ljust vetefärgad till mörkt röd. Rhodesian ridgeback är en stor, enfärgad och aktiv ras.

Rasen har fått sitt namn från den kam av hår som växer på deras rygg. Hårkam växer faktiskt i motsatt riktning från den övriga pälsen. Därför är hunden unik.

22. Kai ken

Kai Ken är en hundras från Japan som känns igen av den korta päls. Rasen har en mjuk och tät päls som kan vara i olika färger, såsom röd, svart och brindle. Kai Ken är en av de få hundraserna som har en naturlig kort päls, vilket gör den enkel att sköta.

Kai Ken skiljer sig från andra hundars päls genom att den är mycket tätare och mjukare. Detta beror på att rasen har utvecklat en tjock päls för att klara av de hårda vintrarna i Japan. Kai Ken har också en unik färgning som kallas tigerbrindle, vilket ger den ett unikt utseende.

Kai Ken är en mycket aktiv och atletisk hund som kräver mycket motion och stimulans. De är också mycket lojala och intelligenta, vilket gör dom till utmärkta sällskapshundar.

23. Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh är känd för sin korta päls. Päls är tät, glänsande och håller sig naturligt ren. Korthårig Vorsteh har en kort och styv päls som är lätt att sköta och kräver minimalt med skötsel.

Deras päls skyddar bra mot väder och vind. Pälsen kan ha olika färger som brun, vit och svart, men det vanligaste är att den är brun med vita tecken.

Korthårig vorsteh är en arbetande hund som är känd för sin uthållighet och snabbhet. Den används ofta vid jakt och är en utmärkt apportör. De är också intelligenta och lyhörda som är lätt att träna.

Lämna en kommentar