(KO) Korthåriga Hundraser (26 hundar med kort päls)

Att välja en hundras kan vara en svår uppgift, särskilt när det finns så många olika raser att välja mellan. En viktig faktor att överväga är pälsen, eftersom det kan påverka hur mycket tid och pengar som krävs för att ta hand om hunden. En korthårig hundras kan vara ett bra alternativ för de som vill ha en hund som kräver mindre grooming och mindre tid att underhålla pälsen.

I den här artikeln kommer vi att ta en titt på 20 olika korthåriga hundraser, tillsammans med bilder och videos som visar hur de ser ut och beter sig. Vi kommer att inkludera information om rasernas personligheter, behov och egenskaper som kan hjälpa till att bestämma vilken ras som passar bäst för olika livsstilar och boendemiljöer.

Oavsett om du är en erfaren hundägare eller funderar på att skaffa en hund för första gången, kan denna lista över korthåriga hundraser hjälpa dig att hitta den perfekta följeslagaren för dig och din familj.

Greyhound

Greyhound är en korthårig hundras som härstammar från Storbritannien. Denna ras är känd för sin smidighet och hastighet, vilket gör den till en utmärkt tävlingshund. Greyhound har en slät och kort päls som kräver minimal skötsel. Pälsen finns i en mängd olika färger, inklusive svart, grå, röd, fawn och blå.

Greyhound skiljer sig från andra hundraser på grund av dess släta och korta päls. Detta gör att den är mindre benägen att tappa hår och behöver inte trimmas eller klippas lika ofta som andra hundar med längre päls.

Greyhound är en utmärkt hundras för personer som inte vill spendera mycket tid på att sköta om sin hunds päls. Dess korta päls gör den också lättare att rengöra och underhålla.

Beagle

Beagle är en populär hundras som är känd för sin korta päls. Deras päls är oftast trefärgad med färger som svart, vitt och brunt. Deras päls är mjuk och glänsande och kräver inte mycket pälsvård, men de behöver borstas regelbundet för att hålla pälsen frisk och glänsande.

Beagles korta päls skiljer sig från andra hundraser som har längre päls, vilket gör dem till en idealisk ras för personer som inte vill ta hand om en hund med en krävande pälsvård. Deras korta päls gör också att de är mindre benägna att få tovor och knutar i pälsen, vilket minskar risken för hudproblem.

Beagles är också kända för sin goda luktsinne och används ofta för jakt och spårning. Deras korta päls gör det enklare för dem att röra sig snabbt och smidigt genom terrängen, vilket är viktigt för deras jaktinstinkter.

Boxer

Boxern är en korthårig hundras som har en slät, glänsande päls som är kort och tät. Pälsen är vanligtvis brunaktig eller gulaktig med vita markeringar. Boxerns päls kräver minimalt med underhåll och behöver bara borstas regelbundet för att hålla den i bra skick.

Boxerns päls skiljer sig från andra hundars päls genom att den är kort och tät. Detta gör att boxern inte fäller lika mycket som andra hundraser och är därför en bra val för personer med allergier. Boxerns päls är också vattenavvisande vilket gör att den torkar snabbt efter bad eller regn.

Boxerns päls är en del av rasens ursprungliga syfte som arbetshund. Pälsen skyddade boxern från skador och väderförhållanden när den arbetade på fältet eller i skogen. Idag är boxern en populär sällskapshund och används också inom olika hundsporter.

Bulldog

Bulldoggen är en muskulös och kraftfull hundras med en kort och tät päls. Pälsen kan vara i färgerna röd, fawn, vit eller brindle. Dess korta päls är en del av rasens ursprungliga syfte som en slags tjurfäktarhund. Den korta pälsen gjorde det lättare för hunden att undvika att bli fast i tjurfäktarens kläder eller huden på tjuren.

Bulldoggens päls kräver inte mycket underhåll och behöver endast borstas en gång i veckan för att hålla den frisk och glänsande. Det är viktigt att inte överdriva badandet eftersom det kan torka ut hundens hud och päls.

En annan unik egenskap hos bulldoggens päls är dess rynkiga ansikte. Dessa rynkor kräver extra uppmärksamhet för att hålla dem rena och torra för att undvika infektioner. Det är viktigt att torka ansiktet efter att ha ätit eller druckit för att undvika fukt.

Bulldoggens päls skiljer sig från andra hundars päls genom sin korta längd och tätthet. Detta gör den till en idealisk hund för personer som inte vill ha en hund som fäller mycket hår eller kräver mycket underhåll.

Whippet

Whippet är en hundras som har kort päls. Detta är en av anledningarna till att den är en korthårig hundras. Whippet har en slät och mjuk päls som är lätt att sköta om. Pälsen finns i många olika färger, bland annat svart, vitt, rött och brunt.

Whippet skiljer sig från andra hundraser med kort päls genom sin eleganta och smala kroppsform. Det är en snabb och smidig hund som är byggd för snabbhet och uthållighet. Whippet är en vinthund och används ofta för kapplöpning och harjakt.

Whippet är en intelligent hundras som är lätt att träna. Den är också en tillgiven och lojal hund som trivs bäst i sällskap med sin familj. Whippet är en hundras som passar bra för den som söker en aktiv och sportig hund som också är lätt att ha att göra med.

Dobermann

Dobermann är en hundras som har kort päls och är känd för sin eleganta och muskulösa kropp. Deras päls är oftast svart eller brun med röda eller bruna markeringar på benen, bröstet och huvudet. Denna korta päls gör det enkelt att underhålla och borsta, vilket är en fördel för många hundägare.

Dobermanns päls är annorlunda jämfört med andra hundraser då den inte kräver mycket underhåll och är lätt att hålla ren. Detta gör det enklare för hundägare att ta hand om sin hund och hålla den ren och fräsch. Dobermanns korta päls är också en fördel under varma sommardagar då hunden inte blir överhettad och kan kyla ner sig lättare.

Dobermann är en mycket intelligent hundras och är känd för sin lojalitet och förmåga att skydda sin familj. Dessa hundar har en stark personlighet och kräver en ägare som kan ge dem den träning och uppmärksamhet som de behöver. Dobermann är också kända för sin atletiska förmåga och är utmärkta för sporter som agility och lydnad.

Kai Ken

Kai Ken är en hundras från Japan som kännetecknas av sin korta päls. Rasen har en mjuk och tät päls som kan vara i olika färger, såsom röd, svart och brindle. Kai Ken är en av de få hundraserna som har en naturlig kort päls, vilket gör den enkel att sköta.

Kai Ken skiljer sig från andra hundars päls genom att den är mycket tätare och mjukare. Detta beror på att rasen har utvecklat en tjock päls för att klara av de hårda vintrarna i Japan. Kai Ken har också en unik färgning som kallas tigerbrindle, vilket ger den ett unikt utseende.

Kai Ken är en mycket aktiv och atletisk hundras som kräver mycket motion och stimulans. De är också mycket lojala och intelligenta, vilket gör dem till utmärkta sällskapshundar. På grund av deras korta päls är de också lämpliga för personer som inte vill spendera mycket tid på pälsvård.

Perro de Presa Canario

Perro de Presa Canario är en stor hundras med kort päls som härstammar från Kanarieöarna. Dess korta päls ger den en robust och muskulös kropp. Rasen har vanligtvis en fawn eller brindle pälsfärg, men kan också ha svart eller grå päls.

Perro de Presa Canario skiljer sig från andra hundraser på grund av dess korta päls som gör att den är mindre benägen att få tovor och lugg. Dessutom behöver den inte trimmas eller klippas lika ofta som andra hundraser med längre päls. Detta gör det enklare att ta hand om den och hålla den ren och fräsch.

Trots att Perro de Presa Canario har kort päls behöver den fortfarande regelbunden borstning för att hålla sin päls frisk och glansig. Detta hjälper också till att minska risken för hudproblem och hårbrott.

Perro de Presa Canario är en stark och muskulös hundras med kort päls som är lätt att ta hand om. Dess korta päls ger den en robust kropp och gör den mindre benägen att få tovor och lugg.

Jack Russel Terrier

Jack Russel Terrier är en av de mest kända korthåriga hundraserna. Dess korthåriga päls är en av dess mest kännetecknande egenskaper. Pälsen kan vara slät, sträv eller raggig (broken) och färgen är oftast vit med svarta och/eller rödgula tecken.

En av anledningarna till att Jack Russel Terrier har en kort päls är för att den ursprungligen avlades för jakt. Dess korta päls gjorde det lättare för hunden att röra sig i trånga utrymmen och att följa bytet. Dessutom kräver en kort päls mindre underhåll än en lång päls.

Trots dess korta päls behöver Jack Russel Terrier fortfarande regelbunden borstning och badning för att hålla pälsen ren och frisk. Men jämfört med andra hundraser med längre päls är underhållet betydligt enklare.

Weimaraner

Weimaraner är en korthårig hundras som är känd för sin muskulösa och resliga kropp. Rasen är vanligtvis grå i olika nyanser och har gula ögon. Weimaraner har en lättskött päls som inte kräver mycket underhåll. Pälsen torkas av med en handduk och badas vid behov.

En av de mest karakteristiska egenskaperna hos Weimaraner är dess korta päls. Detta är en anpassning till rasens ursprungliga syfte som jakthund. Kort päls var mer praktiskt eftersom det gjorde det lättare för hunden att röra sig genom tät vegetation och vattendrag utan att fastna.

Utöver sin korta päls, skiljer sig Weimaraner från andra hundraser genom sin färg. Rasen är känd för sin gråa färg, men det finns också andra färger som är accepterade enligt rasstandarden. Dessa inkluderar silvergrå, mörkgrå och blågrå.

Weimaraner är en mycket aktiv ras och kräver mycket motion och träning. De är också kända för sin intelligens och lydnad, vilket gör dem till en populär ras för jakt och tävling.

Dvärgpincher

Dvärgpincher är en korthårig hundras som har en kort, glänsande päls som är lätt att sköta. Pälsen finns i färgerna svart och röd, och den kan ha inslag av rostfärgade eller ljusare hårstrån. Dvärgpincherns päls är kortare än dobermannens, men den har en liknande glans och textur.

Dvärgpincherns korta päls ger den flera fördelar. För det första är det enklare att hålla hunden ren och fri från loppor och andra parasiter. För det andra är det mindre troligt att hunden drabbas av hudproblem eller allergier eftersom pälsen inte ger lika mycket utrymme för bakterier och smuts. Slutligen är det lättare att se om hunden har några skador eller sår på huden eftersom pälsen inte döljer dem.

Även om dvärgpinchern är en korthårig hundras, så kräver den fortfarande regelbunden borstning och badning för att hålla pälsen fräsch och glänsande. Dvärgpincherns päls skiljer sig från andra korthåriga hundraser genom att den är tätare och mer glänsande. Detta ger hunden en mycket elegant och sofistikerad look.

Dobermann

Dobermann är en korthårig hundras som har en kort, tät och glänsande päls. Rasen har en svart eller brun päls med röda eller bruna markeringar på ben, bröst och ansikte. Dobermanns päls är lätt att ta hand om och behöver endast en borstning i veckan.

Dobermanns päls skiljer sig från andra hundars päls genom dess korta längd och densitet. Dobermanns päls är också glänsande och tät, vilket ger den en elegant och stilren look.

Dobermanns korta päls har utvecklats genom selektiv avel för att skapa en hundras som var lämplig som vakthund och arbetshund. En kort päls gjorde det lättare för hunden att röra sig snabbt och smidigt, samtidigt som det minskade risken för att pälsen skulle fastna i taggiga buskar eller grenar.

Dobermann är en stor hundras som kräver mycket motion och sysselsättning för att vara glad och nöjd. Trots sin storlek är dobermann en intelligent och lättlärd hundras som är lämplig som vakthund, sällskapshund och arbetshund.

Basenji

Basenji är en afrikansk hundras som har en kort, lättskött päls. Pälsen håller sig naturligt ren och dessa hundar behöver därför inte badas särskilt ofta. Det är en av de korthåriga hundraserna som är mest populär på grund av dess lättskötta päls. Basenji har en luktfri päls och behöver inte tvättas lika ofta som andra hundraser.

En basenjis päls är kort och tät och kan vara röd, svart, trefärgad eller svart och vit. Pälsen är kort, men den kan vara mjuk och silkeslen. Basenji är en av de hundraser som har en naturligt ren päls och som är luktfri. Detta beror på att huden producerar mindre talg än andra hundraser, vilket minskar risken för dålig lukt.

Basenji skiljer sig från andra hundraser genom sin korta päls och sin renlighet. Andra hundraser kan ha längre päls som kräver mer skötsel och badning. Basenji har också en annan vana som skiljer den från andra hundraser. De tvättar sig själva som katter och behöver inte badas lika ofta som andra hundraser.

Perro de Agua Espanol

Perro de Agua Espanol är en medelstor hundras som har en kort päls. Dess päls är en av dess mest unika egenskaper och är en av anledningarna till att rasen är så populär. Pälsen är kort och kräver minimal skötsel, vilket gör den idealisk för människor som inte vill spendera mycket tid på att borsta och tvätta sina hundar.

Perro de Agua Espanol är känd för sin krulliga päls som kan vara i en mängd olika färger, inklusive vit, svart, brun och grå. Pälsen är också hypoallergenisk, vilket innebär att den är mindre benägen att orsaka allergiska reaktioner hos människor med allergier.

Dess päls skiljer sig från andra hundrasers päls på flera sätt. För det första är pälsen krullig, vilket ger den en unik textur och utseende. För det andra är pälsen kort, vilket gör den lättare att sköta och underhålla än andra hundraser med långa, raka pälsar. Slutligen är pälsen hypoallergenisk, vilket gör den till ett bra val för människor som lider av allergier.

Whippet

Whippet är en slank och muskulös hundras som är byggd för snabbhet och arbete. Den är känd för sin korta päls, som finns i en mängd olika färger och kombinationer, såsom svart, vitt, rött, blått och brunt.

Whippetns korta päls är en anpassning till dess ursprungliga användning som en kapplöpningshund. Den korta pälsen hjälper till att minska luftmotståndet och ökar hastigheten. Det är också lätt att sköta om och behöver inte mycket underhåll.

Whippetns päls skiljer sig från andra hundars päls på flera sätt. För det första är det kortare och lättare att sköta om. För det andra, eftersom det inte är så tjockt som andra hundars päls, kan det vara mindre effektivt vid att skydda hunden från kyla. Detta gör att whippetns korta päls kan vara mindre lämplig för kallare klimat.

Korthårig Vorsteh

Korthårig Vorsteh är en hundras som är känd för sin korta päls. Denna hundras har en ädel och harmoniskt byggd kropp med flytande linjer och torrt huvud. Dess päls är tätt åtliggande, glänsande och håller sig naturligt ren. Korthårig Vorsteh har en kort och styv päls som är lätt att sköta och kräver minimalt med badning.

Enligt Svenska Kennelklubben ska korthårig Vorsteh ha en kort och tät päls som skyddar mot väder och vind. Pälsen kan ha olika färger som brun, vit och svart, men det vanligaste är att den är brun med vita tecken. Korthårig Vorstehs päls skiljer sig från andra hundraser eftersom den är kort och tät, vilket gör den lätt att sköta och underhålla.

Korthårig Vorsteh är en arbetande hund som är känd för sin uthållighet och snabbhet. Denna hundras används ofta vid jakt och är en utmärkt apportör. Korthårig Vorsteh är en intelligent och lyhörd hund som är lätt att träna. Denna hundras är också en utmärkt följeslagare och familjehund.

Dalmatiner

Dalmatiner är en hundras med kort päls som härstammar från Dalmatien i Kroatien. Dalmatinern är känd för sin prickiga päls, som vanligtvis är vit med svarta eller bruna prickar. Dalmatinerns päls är kort och slät, vilket gör den enkel att ta hand om.

Det finns flera teorier om varför dalmatinern har sin prickiga päls. En teori är att de har avlats för att ha den här pälsen för att smälta in bland hästarna som de en gång skyddade. En annan teori är att prickarna är resultatet av en genetisk mutation.

Dalmatinerns päls skiljer sig från andra hundraser med kort päls genom dess prickar. Det är en av de mest utmärkande egenskaperna hos dalmatinern. Dalmatinerns päls är också slätare än många andra korta pälsar, vilket gör den enkel att borsta och hålla ren.

Dalmatinern kommer i olika färger, men den vanligaste är vit med svarta prickar. Dalmatinern kan också ha bruna prickar, och vissa dalmatiner har en mer ovanlig färgkombination som blå eller rödaktiga prickar.

Sammanfattningsvis är dalmatinern en kortpälsad hundras med en prickig päls som är slät och enkel att ta hand om. Dess päls skiljer sig från andra hundraser med kort päls genom dess unika prickar.

Fransk Bulldogg

Fransk bulldogg är en kort och muskulös hundras som har en kort päls. Rasen har en mjuk och glänsande päls som är enkel att sköta om. Pälsen kan förekomma i flera olika färger som t.ex. fawn, brindle, vit eller svart med vita markeringar.

Den korta pälsen är en av de kännetecken som skiljer fransk bulldogg från andra hundraser. Pälsen är kort eftersom rasen har avlats fram för att vara en sällskapshund och inte för att vara en arbetande hund som behöver skydd mot kyla eller värme.

Fransk bulldogg har en kort päls som inte kräver mycket skötsel. Rasen kan dock behöva badas och borstas regelbundet för att hålla pälsen ren och frisk.

Korthårig Chihuahua

Korthårig chihuahua är en liten hundras som är känd för sitt äppelformade huvud och stora ögon. Rasen har en kort päls som kräver minimal pälsvård. Chihuahuas korta päls är en anpassning till deras ursprungliga livsmiljö i Mexiko, där det är varmt och torrt.

Chihuahuas finns i en mängd olika färger, inklusive svart, vit, brun, beige och grå. Deras päls kan också ha flera olika mönster, inklusive enfärgad, fläckig och trefärgad.

Chihuahuas korthår skiljer sig från andra hundrasers päls genom att vara kortare och mjukare. Detta gör att de inte fäller lika mycket som andra hundar och kräver mindre pälsvård. Trots sin korta päls är chihuahuas känsliga för kyla och bör hållas varma under kallare väderförhållanden.

Italiensk Vinthund

Italiensk Vinthund är en av de mest kända korthåriga hundraserna. Deras päls är kort och tät, vilket gör dem lätta att ta hand om och hålla rena. Färgerna på Italiensk Vinthund varierar från röd, fawn, svart och vit. Deras päls är vanligtvis enfärgad, men vissa kan ha vita fläckar på bröstet eller tårna.

Det som skiljer Italiensk Vinthund från andra hundraser med kort päls är deras slanka och eleganta kropp. Dessa hundar är snabba och smidiga, med långa och smala ben. Deras huvuden är smala och har en karakteristisk form med en hög panna och en lång nos.

Italiensk Vinthund har en historisk bakgrund som jakthund och användes för att jaga småvilt som harar och kaniner. Idag är de en populär sällskapshund och trivs med att umgås med sin familj. Dessa hundar är intelligenta och lättlästa, men kan ibland vara reserverade mot främlingar.

Mastiff

Mastiff är en stor hundras med kort päls. Dess päls är tät och mjuk, och färgen är oftast ljusare än andra korthåriga hundraser. Mastiffens päls kan ha en färgvariation av gyllene, röda, bruna eller svarta nyanser. Denna ras har en kort päls på grund av sin historia som en jakthund och stridshund. En kort päls var en fördel i strid, eftersom det var svårare för motståndaren att gripa tag i pälsen.

Mastiffens päls skiljer sig från andra hundars päls genom att den är tätare och mjukare. Detta gör att den känns mer som en plyschleksak än en hund. Mastiffen är en relativt lugn hund och kräver sparsamt med motion framförallt under uppväxten. De trivs oftast bäst med att strosa runt på gården. En mastiff kräver mycket social träning under uppväxten för att inte bli reserverad som vuxen.

Mastiffen är en väldigt stor hundras och en vänlig bjässe som gärna skyddar sin familj. Denna ras är mycket lojal och kärleksfull mot sin familj, men kan vara reserverad mot främlingar. Mastiffen är en utmärkt vakthund och skyddar sin familj med all sin kraft.

Vizsla

Vizsla är en korthårig hundras som har en kort, tät och glansig päls. Rasen har en djupt gulröd färg som är karakteristisk för den. Pälsen är mycket lätt att sköta och kräver minimalt med underhåll. Det är en av anledningarna till att Vizsla är en populär hundras bland hundägare.

Vizsla har en kort päls på grund av dess ursprung. Rasen härstammar från Ungern där den användes som jakthund. Den korta pälsen var en fördel för hundarna eftersom det gjorde det lättare för dem att röra sig genom tät vegetation under jakten. Det är också en av anledningarna till att Vizsla är en mycket atletisk hundras.

En annan fördel med Vizslas korta päls är att den inte ruggar lika mycket som andra hundraser. Detta gör att pälsen är lätt att hålla ren och fräsch, vilket är en fördel för hundägare som inte vill spendera mycket tid på att borsta och tvätta sin hunds päls.

Trots att Vizsla har en kort päls så är den fortfarande mycket mjuk och behaglig att röra vid. Detta gör att rasen är populär bland människor som är allergiska mot hundar, eftersom pälsen inte släpper ifrån sig lika mycket hår som andra hundraser.

Bullterrier

Bullterrier är en korthårig hundras som är känd för sitt muskulösa och välbalanserade utseende. Rasen har en konvex nosrygg och ett äggformat huvud som skiljer den från andra hundraser. Hundens korta päls är blank och slät, vilket gör den enkel att sköta och behöver inte mycket underhåll. Färgerna på Bullterrierns päls varierar från vitt, svart, brunt, tigrerat, eller en kombination av dessa färger.

Bullterrier är en intelligent hundras som kräver mycket träning och socialisering för att trivas. De är kända för att vara lojala och tillgiven mot sina ägare, men kan vara reserverade mot främlingar. Deras höga energinivåer gör dem till en utmärkt följeslagare för aktiva människor.

Bullterrier har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet i Storbritannien, där de användes för hundkamper. Efter att denna praxis förbjöds började rasen användas som sällskapshundar och har sedan dess blivit populära över hela världen.

Grand Danois

Grand Danois är en av de största hundraserna och har en kort päls som kräver minimal pälsvård. Pälsen finns i flera olika färger, inklusive svart, blå, fawn och harlequin.

Till skillnad från vissa andra hundraser med kort päls, såsom Doberman Pinscher och Boxer, har Grand Danois inte en tunn päls som ligger tätt mot kroppen. Istället har de en tjockare päls som ger dem extra skydd mot kyla.

Grand Danois har också en karakteristisk ”mask” runt ögonen och en bred bröstparti som skiljer dem från andra hundraser med kort päls. Deras storlek och utseende gör dem till en imponerande syn, men de är också kända för att vara vänliga och tillgivna sällskapshundar.

Grand Danois är en intelligent och lojal ras som kan vara en utmärkt följeslagare för den rätt ägaren. De kräver dock mycket utrymme och motion på grund av deras storlek, så de är inte lämpliga för alla hem.

Mops

Mopsen är en korthårig hundras som härstammar från Kina och anses härstamma från den korthåriga varianten av dvärghund, den så kallade Happa-hunden. Rasen kom till Europa från Kina på slutet av 1500-talet och England kom så småningom att utforma mopsen till det utseende rasen har idag.

Mopsens päls är kort och slät och finns i en mängd olika färger, inklusive svart, silver, beige och fawn. Pälsen kräver inte mycket underhåll, men det är viktigt att regelbundet borsta den för att undvika att pälsen blir för tovig.

Mopsen är känd för sitt uttrycksfulla ansikte med stora ögon och en platt nos. Deras korthåriga päls skiljer sig från andra hundraser med längre päls genom att den inte kräver lika mycket underhåll och trimning. Mopsen är en utpräglad sällskapshund och trivs bäst i hemmiljö.

Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback är en hundras som härstammar från södra Afrika. Rasen är känd för sin korta päls och en distinkt hårkam som går längs ryggen. Pälsen har en nyans från ljust vetefärgad till mörkt röd. Rhodesian Ridgeback är en stor, enfärgad, aktiv ras som väger mellan 30-39 kg som vuxen och är 61-69 cm i mankhöjd.

Rasen har fått sitt namn från den kam av hår som växer på dess rygg. Denna hårkam växer faktiskt i motsatt riktning från den övriga pälsen. Rhodesian Ridgeback är känd för sin korta päls som kräver minimal vård. Detta gör rasen till ett bra alternativ för personer som inte vill spendera mycket tid på att borsta sin hunds päls.

Rhodesian Ridgeback skiljer sig från andra hundraser genom sin korta päls och den karakteristiska hårkammen på ryggen. Andra hundraser som har kort päls inkluderar Doberman Pinscher, Boxer och Weimaraner. Rhodesian Ridgeback är dock unik på grund av sin hårkam på ryggen.

Lämna en kommentar