Hur mycket ska en hund äta per dag? (valp & vuxna hundar)

Har du en hund och funderar på hur mycket den bör äta varje dag? Det är okej om du inte vet hur du ska räkna ut hur mycket din hund ska äta, det finns inte alltid ett självklart svar på det.

För att göra det lättare för dig har jag skrivit det här inlägget där jag går igenom hur- och vad du ska tänka på för att ge din hund rätt mängd mat.

Det finns många faktorer som påverkar hur mycket en hund bör äta. Hundens aptit varierar beroende på ålder, ras, vikt och aktivitetsnivå, och vad de äter beror också på deras ämnesomsättning och matsmältningssystem.
Så hur mycket bör en hund äta? Det korta svaret är att det varierar från hund till hund, men en vanlig riktlinje är 1-3 % av deras kroppsvikt per dag.

Hur mycket ska en hund äta per dag?

Mängden mat som din hund behöver varierar som sagt beroende på ålder, storlek, aktivitetsnivå och ras. Ett generellt mått är allt mellan 2dl till 1 liter beroende på hund.

I allmänhet bör vuxna hundar äta 2-3% av deras kroppsvikt och matas två gånger om dagen, en måltid på morgonen och en på kvällen.

Hur mycket torrfoder ska en hund äta per dag?

Här nedanför är endast ett riktmärke för hur mycket torrfoder en hund ska äta per dag.

Små hundarMedelstora hundarStora hundar
Hundraser ex.PapillonLabradorGolden Retriever
Vikt på hunden1-10kg10-25kg25-35kg
Behov – dl torrfoder0,-2,5dl2,5-6dl6-8dl

Hur påverkar hundens ålder behovet av mat?

När en hund blir äldre ändras mängden mat som behövs. Typen av mat kan också behöva ändras när hunden åldras.

Hur mycket- och hur ofta ska en hundvalp äta?

Hundvalpar behöver äta betydligt mer- (energirik mat) och oftare än vuxna hundar. Deras matsmältningssystem är inte färdigutvecklat så maten bör vara lättsmält. Det beror på att de växer mycket, men även för att man vill vänja de vid hundmaten.

Generellt sätt kan man säga att valpar behöver mer energirik mat, och större mängd. Det lättaste är att ge den tillräckligt så att den blir mätt vid varje måltid men att ha koll så att den inte blir överviktig.

När hundvalpen är väldigt liten kan du sprida måltiderna 4 gånger om dagen och succesivt trappa ner det till 2 mål per dag när den är omkring ett år gammal (9-18 månader). Mindre hundraser blir ”vuxna” snabbare än större hundraser.

Hur mycket- och hur ofta bör en vuxen hund äta?

Vuxna hundar bör i regel äta 2-3% av sin kroppsvikt varje dag och spritt på 2 måltider. En på morgonen och en på kvällen.

Självklart skiljer det här från hund till hund, men det kan vara en bra start. Mindre hundar äter generellt sätt mer i förhållande till sin kroppsvikt och ligger ofta närmare 3%.

Hur mycket- och hur ofta ska en gammal hund äta?

När hunden blir äldre rör den sig mindre och får en lägre ämnesomsättning. Det gör att du ofta får dra ner lite på maten eller energiinnehållet när din hund blir gammal.

Ett bra riktmärke kan vara omkring 1-2% av hundens kroppsvikt, men håll koll på om den går ner- eller upp i vikt och anpassa kosten därefter.

hur ofta ska en hund äta per dag

Olika hundraser äter olika mycket

En sak som är viktig att tänka på är att olika hundraser äter olika mycket och olika typer av mat. Det är inte bara storleken på hunden som gör skillnad, utan även aktivitetsnivån hos olika hundraser.

Mat för aktiva hundar

Aktiva hundar kommer alltid att ha ett högre energibehov. Det beror på den självklara anledningen att de rör sig mer och gör av med mer energi. men även för att de är mer aktiva mentalt vilket också kräver mer energi.

Mat för stora hundar

Stora hundraser behöver äta mer av den enkla anledningen att de är större. De har även större matsäck och behöver ofta större mängd mat.

Det gör ofta att maten inte behöver vara jätte-energirik, eftersom de lättare får i sig mer mat i volym räknat.

Mat för små hundraser

Små hundraser har ofta en högre energiomsättning i förhållande till sin vikt. Därför är det bra att ge dom mer energirik mat så att de får i sig tillräckligt eftersom de inte klarar av att äta så stora mängder mat.

Vissa små hundraser har svårare att tugga också vilket gör att lättuggad mat kan vara bra för de mindre hundarna.

hur ofta ska en valp äta

Vad ska din hund äta?

Hundar är köttätare och deras matsmältningssystem är särskilt anpassat för att bearbeta animaliska proteiner. En hunds diet bör bestå av 30-40% protein, 20-30% kolhydrater, 25-35% fett och 10% mineraler.

Generellt sätt bör små hundar äta en mer energirik kost och större hundar en större mängd mat.

Det bästa är att utgå från de vanliga rekommendationerna för din hundras. Om du ser att hunden går ner i vikt ökar du energiintaget och om det går upp i vikt (ej valp) så minskar du energiintaget.

Vad kan man gör om hunden vägrar äta?

Det är inte alltid hunden vill äta, trots att du gör allt i din makt för att den ska tycka om maten. Då finns det några saker du kan göra för att å den att vilja äta, här nedanför är lite tips från videon.

  • Låt maten stå framme länge
  • Byt mat i matskålen ofta
  • Blanda i godis i maten
  • Servera mindre portioner
  • Var konsekvent

Se fler tips i videon nedanför.

Sammanfattning

Ok, nu har vi gått igenom det viktigaste du behöver veta för att ha koll på din hunds matvanor. Här nedanför är de viktigaste punkterna:

  • Ålder
  • Hundras
  • Aktivitetsnivå
  • Storlek

Läs mer: Hur ofta ska en hund duscha?

Vanliga frågor om hur mycket en hund ska äta

Hur mycket torrfoder ska en hund ha?

Hundar ska ha allt mellan 0,5dl-18dl torrfoder per dag, beroende på storlek och hundras. En liten Papillon behöver mellan 0,5-1,3dl medan en Grand Danois behöver 12-18dl torrfoder per dag.

Hur mycket mat ska jag ge min hund?

Justera måltiden efter hundras, ålder, storlek och aktivitetsnivå. Se till att den får den energin den behöver, men inte för mycket. Utgå från försäljarnas rekommendationer och om hunden går ner i vikt ökar du mängden kalorier och om den går upp i vikt minskar du kaloriintaget.

Hur länge ska en hund äta valpfoder?

När du ska sluta ge hunden valpfoder beror på vilken hund det är. Små hundar kan generellt gå över till vuxenfoder när de är 8-12 månader gamla, medelstora hundar när de är 12-15 månader gamla och stora hundar när de är 18 månader eller äldre.

Hur mycket blötmat ska en hund ha?

En vuxen hund behöver ungefär 2-3% blötfoder (färskfoder) per dag. Valpar behöver mer och äldre hundar mindre.

Hur ofta ska en hund dricka?

Hunden bör dricka minst 2 gånger om dagen, men det oftare vid varmare väder. Hunden ska alltid ha fri tillgång till vatten så att den kan dricka när den vill.

Hur mycket ska en hund dricka?

En hund ska dricka mellan 20-70ml vatten per kilo kroppsvikt och dag. Vid varmt väder och fysisk aktivitet kan den behöva dricka mer.

Läs mer om hur mycket hundar ska äta på SKK.

Lämna en kommentar