Vad kostar det att ha hund? – Sammanställning & tabell

Kanske har du funderat på att skaffa en hund, men vad kostar en hund? Innan du bestämmer dig kan det vara bra att se över så att du har den tid som krävs för att ta hand om den, men även så att du har råd.

Det är inte bara inköpet som kostar, hunden ska även ha mat, försäkring, sjukvård, leksaker, omvårdnad m.m. Så vad landar kostnaderna på totalt?

Räkna med att en hund kostar minst 20.000kr det första året. En hundvalp kostar från 10-12.000kr och uppåt. Utöver inköpskostnaden av hunden behöver du försäkring, koppel, hundbur till bil, mat, leksaker och andra saker som du bör räkna med ytterligare 7-8.000kr per år för. Du kan dessutom behöva betala för valpkurser det första året som gör det ännu dyrare.

Kostnader för att ha en hund (mellanstor)

Typ av kostnadÅr 1 (valp)År 2 (vuxen hund)
Inköp av hund15.000kr
Valpkurs2000kr
Lydnadskurs2000kr
Hundklubb400kr400kr
Vaccination600kr
2: vaccination600kr
Hundförsäkring3000kr3500kr
Koppel etc.200kr100kr
Mat6000kr8000kr
Bajspåsar250kr250kr
Klotång100kr
Hundsäng600kr
Övriga kostnader2000kr2000kr
Totalt:30.850kr16.850kr

Kostnaderna för att hund varierar

I exemplet ovanför har jag räknat på ungefärliga kostnader och för en Labrador som är en av Sveriges populäraste hundraser. Det är en mellanstor hund och representerar ganska bra ett genomsnitt av vad hundkostnaderna kan landa på. Som du märker blir det dyrare om du köper en populär hund.

Kom ihåg att det här bara är ungefärliga kostnader och en grund du kan utgå ifrån. Din årliga hundkostnad kan bli billigare- men även betydligt dyrare beroende på vilken hundras du har, om den ska gå på hunddagis, tävla etc.

Det viktiga är att du räknar på det här innan du skaffar en hund så att du vet vad de totala kostnaderna är.

Inköpspris för olika hundraser

Det skiljer självklart i inköpspris mellan olika hundraser och det beror främst på hur pass populära de är.

Populära hundar har en högre efterfrågan och därför ett högre pris. Här nedanför är ungefärliga priser för olika hundraser (OBS! priserna ändras hela tiden beroende på efterfrågan).

Det här är priser för renrasig valpar. Blandraser är billigare att köpa så då kan du räkna på en lägre inköpskostnad för hunden.

HundrasPris
Labrador Retriever15-20.000kr
Golden Retriever15-20.000kr
Fransk Bulldogg20-27.000kr
Pomeranian22-30.000kr
Mops18-23.000kr
Labradoodle24-30.000kr
Bostonterrier18-25.000kr
Rottweiler15-20.000kr

Kostnad för valpkurs

När du har skaffat din hund finns det några saker som är väldigt viktiga att göra och en av de sakerna är att träna din hund. En vältränad hund blir disciplinerad, lättare att ha att göra med, lugnare och mår bättre. Det kan därför vara en bra idé att investera i i valpkurs.

En valpkurs kostar normalt runt 2000kr och då får du bra ben att stå på för att fortsätta träna din hund själv framöver. Det är välinvesterade pengar om du inte är en van hundägare sedan tidigare eftersom det är mycket bättre att göra bättre från början. En feltränad hund kan vara svår att lära om.

Läs mer: Hur får man en valp rumsren?

Lydnadskurs

En bra idé kan även vara att betala för en bra lydnadskurs när din hund växt till sig lite. Det är ofta välinvesterade pengar som leder till en skötsam och lätthanterlig hund.

Oftast innehåller de moment kring vardagslydnad och lär hunden att det lönar sig att vara samarbetsvillig och göra som du säger. En hund som inte kämpar emot och är jobbig är alltså målet att slippa.

Hundklubb

Genom att gå med i en hundklubb får du ofta ett stort nätverk kring din hundras och lär dig saker som är bra att veta. Du får även tillgång till att delta i kurser och ofta ingår en prenumeration av en tidning och liknande. Det kostar normalt kring 400kr om året att vara med i en hundklubb.

Vaccinera hunden kostar pengar

Att vaccinera hunden är nödvändigt och något du måste göra så räkna in kostnaden för det i budgeten för att ha en hund.

Ofta får hunden en vaccination när den är valp och sedan en andra vaccination efter ytterligare ett år. Att vaccinera hunden brukar kosta kring 5-600kr per tillfälle.

Koppel etc.

Självklart kommer du att behöva köpa en hel del prylar när du skaffar hund och de kostar ju såklart lite pengar. Här finns det egentligen ingen gräns för hur mycket pengar du kan spendera men ett koppel och halsband är i alla fall ett måste.

Hundmat och torrfoder

Hundar behöver mat och hundmaten är något du måste räkna in i totalkostnaden för din hund. Vad matkostnaden landar på varje månad beror främst på hur stor hund du har och vilken typ av hundmat/hundfoder du väljer att köpa.

Här nedanför kan du se hur mycket en liten hund-, mellanstor hund- och en stor hund äter varje månad. En valp behöver vanligtvis äta mellan 8-10% av sin kroppsvikt medan en vuxen hund äter motsvarande 2% av sin kroppsvikt. Små hundar kan behöva äta runt 3%.

Vikt på hundMängd hundmat
5kg100-150g
10kg200-250g
20kg400g
30kg600g
40kg800g
50kg1000g

Det är viktigt att tänka på att det här bara är ungefärliga siffror. Mängden aktivitet, hundras, muskelmassa etc. styr hur mycket mat din hund behöver.

Om din hund är smal kan du öka mängden mat och om den är lite tjock så minskar du mängden mat.

Hundförsäkring

Vissa hundraser är betydligt dyrare att försäkra än andra. Det beror på att det finns en risk att försäkringsbolaget drabbas av högre kostnader. Ofta beror det på att dessa hundar lättare drabbas av skador eller sjukdomar.

För en normalstor hund kan du räkna på ett genom snittligt pris på 2-4000kr per månad för försäkring beroende på vad du väljer för tillval etc. Här nedanför är ungefärliga priser för att försäkra vissa hundraser. Källa här.

HundrasMånadskostnad
Fransk Bulldogg3200kr
Golden Retriever2000kr
Finsk Lapphund1500kr
Grand Danois4000kr
Mastiff4000kr
Mops2500kr

Prylar du måste köpa till hunden

Det finns några saker som du inte kan vara utan när du skaffar hund utöver de mest basala sakerna vi tagit upp innan. De här sakerna nedanför måste du ha:

 • Bajspåsar
 • Klotång
 • Hundsäng

Övriga kostnader när du skaffar hund

 • Hundschampo
 • Veterinär
 • Hunddagis
 • Hundvakt/Dagmatte
 • Klippning
 • Borstar
 • Hundbur till bil
 • Leksaker
 • Hundkläder/skor
 • Sele
 • Hundgodis

Det kan även tillkomma fler kostnader, t.ex. veterinärbesök för att plocka tandsten om du inte skött hundens tänder. Det är viktigt att alltid ha råd med de kostnader som kan uppkomma för hundens eget bästa.

De dyraste kostnaderna när man har hund

De absolut största kostnaderna för hundägare är förutom själva hunden , hundmat och försäkring. Det här är dessutom saker du inte kan välja bort. Tillsammans står de ofta för mer än häften av de totala kostnaderna och maten/hundfodret utgör oftast den största delen, speciellt för större hundar.

Hunddagis/Dagmatte

En annan kostnad som kan bli dyr är om du inte kan vara med din hund på dagen eller ta med den till jobbet. En hund kan inte vara ensam så länge så om du själv inte kan vara med den måste du lämna den på hunddagis eller ta hjälp av en hundvakt.

Det är väldigt dyrt med hundvakt och hunddagis. Hunddagis kan kosta mellan 3-6000kr i månaden och en hundvakt kan kosta kring 100-300kr per tillfälle.

Vanliga frågor angående kostnad för hund

Vad kostar en hund under sin livstid?

I genomsnitt kostar en hund från 80-90.000kr under sin livstid. Det varierar såklart mellan raser, storlek etc. så det kan bli både dyrare och billigare.

Vilken hund är billigast?

Ofta är de hundar som är väldigt krävande, inte renrasiga eller hundar som hamnat snett billigare. Du ska däremot aldrig köpa en hund på grund av priset, det är aldrig en anledning att skaffa hund bara för att den är billig.. Om du inte har råd att köpa hunden så har du troligtvis inte råd att ta hand om den på ett bra sätt heller. Räkna med att betala minst 10-15.000kr för din hund om du köper den som valp.

Vad kostar hundens mat per dag?

För en mellanstor hund kostar maten ungefär 20kr om dagen. Det här skiljer såklart mellan raser och individer men där har du en startpunkt att räkna på.

Vad kostar det att ha hunden på hunddagis?

Priserna på hunddagis varierar stort beroende på läge och var i landet det ligger. Räkna med att det kostar mellan 3-6000kr i månaden om du har din hund på dagis varje vardag.

Källor:

Lämna en kommentar