Hur länge får en hund vara ensam? – Regler & råd

Är du orolig för hur din hund klarar sig själv när du är borta och hur länge den kan vara ensam? Hundar vistas helst tillsammans med andra då de är flockdjur. Det är därför de är så sociala av sig och trivs därför inte särskilt bra att vara själva för länge. Men, hur länge kan en hund vara ensam?

Enligt jordbruksverkets rekommendationer får inte en hund vara ensam mer än 5 timmar och den måste rastas minst var sjätte timme under dagtid. Det här är rekommendationer och gäller oftast inte yngre och äldre hundar som behöver rastas oftare. En valp bör aldrig lämnas ensam utom för korta stunder.

Regler för hur länge en hund kan vara själv hemma enligt Jordbruksverket

Som du säkert förstår så har olika hundar olika behov och det bästa för hunden är att aldrig lämnas ensam längre stunder. Du måste följa Jordbruksverkets rekommendationer för hundar, men det är enligt mig ett minimum.

Om det är så att du vet att du blir borta en längre stund eller riskerar att dra ut på tiden så ska du aldrig chansa, din hund kommer att bli orolig och må dåligt om du inte kommer hem i tid. Då är det bättre att försöka hitta en hundvakt eller någon som kan komma över och se till hunden.

lämna hunden ensam hemma

Två hundar själva tillsammans

Att ha två hundar kan göra ensamtiden för hunden mycket lättare. Även om det inte betyder att du ska lämna den längre tid själv bara för det, så kan sällskapet av en annan hund göra att de mår bättre eftersom de får sällskap.

Det är dock viktigt att du har koll på vilken typ av hund din egen hund är. Är det en ensamhund som inte gillar andra hundar? Om det är så att din hund inte vill umgås med andra hundar så är det ju självklart ingen bra idé att lämna den med en annan hund helt själv.

Hur länge kan en hund vara ensam i hundgård?

När det gäller hur länge en hund får vara ensam i en hundgård finns det inget exakt skrivet när det gäller antal timmar. Däremot har Jordbruksverket flera paragrafer med krav för hur hundgården ska vara utformad med bland annat plats med skydd mot regn- och sol.

Dessutom är det ett krav att hundgården ska ha en upphöjd utkiksplats, det ska finnas tillgång till vatten och mat samt att den ska rastas varje dag på en plats utanför hundgården och att den måste ses till/besökas minst 2 gånger per dygn.

Läs mer: Hur mycket motion behöver en hund?

hur länge får en hund vara själv

Hur länge får en hund vara själv enligt lag?

Ok, nu har vi rett ut rekommendationer för vad som gäller att lämna hunden själv hemma. Men vilka regler gäller och vad säger lagen? Det är lite luddigt vad lagen säger exakt men enligt Svenska Kennelklubben så får du inte lämna hunden längre än 5 timmar själv enligt lag.

Sen säger Jordbruksverket att du även måste ta hänsyn till hundens skick och ålder. Det betyder generellt sätt att vuxna och friska hundar klarar sig längre än äldre och unga hundar. Valpar ska du som jag nämnde tidigare inte lämna själv alls.

En stor anledning till att du inte vill lämna valpen själv är för att den behöver tryggheten som du ger den och att den inte klarar sig själv så bra. Dessutom är det när den är liten som du kan träna den och göra den rumsren.

Statens Jordbruksverks föreskrifter och råd

Den instans som man bör följa är Jordbruksverket och de har som sagt satt upp några allmänna råd och regler kring hur du ska ta om din hund. När det gäller att lämna den utan tillsyn finns de här paragraferna uppsatta:

  • Tillsyn ska ske minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.
  • Hundar måste kissa och bör rastas var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare.
  • Hundar som hålls inomhus utan fri tillgång till rastgård, ska rastas utomhus regelbundet med hänsyn till hundens ålder och hälsotillstånd Hundar som permanent hålls i rastgård ska dagligen rastas på annan plats.

Hur länge kan man lämna hunden i bilen?

I bilen gäller inte samma regler som om du lämnar din bostad eller på tomten i en hundgård. I bilen kan det både bli väldigt varmt och kallt, sen har inte hunden någon större yta att röra sig på. Dessutom kan luften bli dålig i en bil med trångt utrymme.

Så, att lämna hunden ensam i bilen är inte snällt. Om du åker bil med hunden till affären, bara ska in en snabbis och det är svalt i bilen kan det vara okej, men du bör ha uppsikt om hunden skulle bli orolig.

Om det är varmt ute eller om bilen står där det är mycket ljud eller människor bör du inte lämna hunden själv i bilen.

lämna hund ensam i bil

Kan en hund vara ensam hemma med barn?

Hundar trivs ofta med barn och barn gillar oftast hundar. Däremot är det viktigt att tänka på att barn är just barn. De tänker inte alltid som vi vuxna och de kanske inte känner av hundens signaler lika bra.

När du själv är hemma så kan du se om barnet stressar eller retar upp hunden eller om det skulle hända något. Det farliga är att om ditt barn är själv med hunden så vet du inte vad som händer där hemma. Du kan inte säga till eller gå emellan om det skulle behövas.

Hunden kan bli stressad av barn

Att lämna ett litet barn med en hund ensam kan vara en stor risk, om hunden blir stressad kan den bitas, samtidigt som det kommer skrämma eller skada barnet så kommer inte hunden må bra av det heller.

Åldern kommer självklart ha betydelse på barnet samt hur mogen och ansvarstagande den är. Sen beror det ju också helt på hur hunden är, ras och om den är psykiskt stabil. Som med allt annat är det olika från fall till fall. Läs mer i blogginlägget hos Agria här.

hund ensam med barn

Hur länge kan hunden vänta utanför affären?

Ibland men inte ofta ser man hundar som sitter kopplade helt själva utanför affären. Det är ok om du ska in i kiosken och köpa en läsk men lämna helst inte hunden länge utan uppsikt. Det finns ingen tydlig lag för hur länge den får vara kopplad utanför affären men det är viktigt att du hela tiden har uppsikt och att hunden inte lider på något sätt.

Det här innebär kortfattat att du inte får lämna din hund i solen, i kyla eller där det finns risk att den skadas, lider eller stressas på något sätt. Det är också viktigt att veta att mängden människor, bilar, ljud etc. kan vara en enorm stress, speciellt om du är utom synhåll. Tyvärr förekommer det också stölder av kopplade hundar utanför affärer.

lämna hund utanför affären

Lämna in hunden på hunddagis

I takt med att hundar blivit mer populärt så har det även ploppat upp fler och fler hunddagis, speciellt kring de större städerna i Sverige. Att lämna in sin hund på hunddagis är en perfekt lösning eftersom din hund då får träffa andra hundar, får motion, leka och ha kul om dagarna.

Det är däremot en förutsättning att din hund klarar av andra hundar, att den inte är aggressiv och att du har uppfostrat den väl. Du alltså inte bara lämna in din hund och tro att det bara kommer att fungera, det krävs fortfarande lika mycket jobb av dig tiden då hunden är hemma på kvällar och helger.

Att lämna hunden på hunddagis tycker inte jag är ett alternativ som man ska göra sig beroende av från början. Jag tycker tiden ska finnas att ta hand om hunden och om man är beroende av ett hunddagis för att få timmarna att gå ihop kanske det är läge att funder på om en hund är rätt just nu.

Ha någon som passar hunden

Om du vet att du kommer behöva hjälp med hundpassning så kan det vara bra att leta upp en bra hundpassare eller dagmatte i god tid som du kan ta hjälp av när det behövs.

Om du hittar någon i din närhet som kan passa hunden regelbundet är det extra bra. Då lär de känna varandra och din hund kommer att vara mycket tryggare med att lämnas bort eller själv med sin dagmatte.

Ta med hunden till jobbet

Ett väldigt bra alternativ för att hunden inte ska känna sig ensam om dagarna är att ta med den till jobbet. det förutsätter såklart att din arbetsgivare godkänner det, samt att det fungerar för dina kollegor.

Har du ett fritt jobb där du jobbar hemifrån eller jobbar själv (t.ex. som lastbilschaufför) blir det såklart lättare). Men även om du kan ta med hunden på jobbet så måste du också se till att arbetsplatsen passar för din hund. Den behöver rastas, leka lite och få tillräcklig uppmärksamhet och stimulans.

ta med hunden till jobbet

Hundraser som kan vara ensamma hemma

Det är väldigt svårt att säga en speciell ras som klarar sig bättre ensam än andra. Det som avgör hur lång tid den klarar sig själv i grunden inte på rasen utan hur den blivit uppfostrad av sina föräldrar, de som tagit hand om hunden samt hur hundens fysiska- och mentala förmåga.

Lär hunden att klara sig själv

Du kan själv påverka hur bra hunden klarar sig genom ensamträning och att verkligen se till att aktivera din hund, stimulera den mentalt och ge den kärlek. I slutändan är det du som kommer att avgöra hur bra den klarar sig själv med tanke på att du uppfostrar den.

Även om rasen inte avgör här så finns det lättlärda hundar som kanske är enklare att lära upp att ta hand om sig själva om dagarna. Samtidigt kan det ibland vara lättare att hitta en hundvakt till en mindre hund än t.ex. en rottweiler eller Grand Danois på grund av storleken.

Läs mer: Hur högt staket behövs för hund?

Hur länge kan man lämna en valp ensam?

En valp som är under 4 månader gammal ska aldrig lämnas själv mer än korta stunder. Det är viktigt att börja ensamträna valpen tidigt för att den ska lära sig- men framförallt vänja sig att vara själv. Börja med att lämna den några minuter och öka tiden succesivt, du kan variera med kortare och längre stunder.

lämna valp själv

Hunden måste må bra och inte störa grannar

Det viktigaste om vi bortser från alla regler, lagar, föreskrifter och råd är ju hur din hund mår. Vi vill ju att våra hundar ska må bra, vad lagen säger borde komma i andra hand. Om din hund är nervös och mår dåligt av att vara själv så ska du inte lämna den ensam.

Sen finns det fler saker att tänka på. Om din hund skäller eller på annat sätt stör grannar om dagarna så kan du inte heller låta den vara utan dig eller annat sällskap. Dina grannar ska inte lida av att du inte kan-/har tid spendera tid med din hund.

Din hunds välmående

Tyvärr är det ju så att väldigt många inte följer Jordbruksverkets rekommendationer och låter sina hundar sitta själva mycket längre tid än de mår bra av. Sen kan du ju också fundera över om den verkligen trivs med att vara själv en hel dag.

Även om du inte ser uppenbara tecken på att den mår dåligt så kanske den blir ledsen och nedstämd varje gång du åker iväg och överdrivet glad när du kommer hem. Tror du då innerst inne att den trivs med att vara själv?

Ta vara på tiden då du är hemma med din hund

Ett sätt att kompensera tiden och den sociala biten den förlorar under dagen är ju att spendera mer tid med den när du väl är hemma. Om du lämnar den själv 5 timmar varje dag så är det viktigt att du verkligen leker- och kelar med den ordentligt.

Hundar är i grunden sociala djur och det är viktigt att den inte känner sig åsidosatt. Om du dessutom ser till att aktivera den ordentligt både fysiskt och mentalt så att den blir trött kommer den troligtvis att använda en större del av ensamtiden till att sova eller vila upp sig.

Ensamträning av hunden

Vissa hundar klarar sig bättre själva än andra. Det beror på vilken ras det är, hur den är som individ, hur mycket motion den får, men även vad den är van vid och hur mycket stimulans och uppmärksamhet den får övrig tid på dygnet.

Om du lämnar din hund själv en viss tid varje dag så kan det vara bra att spendera mer kvalitetstid med den under den tid du väl är hemma. Dessutom kan det vara bra att träna den för att klara sig själv och succesivt öka tiden den är ensam.

Börja ensamträna din hund direkt

För att förbättra förutsättningarna att lyckas med ensamträningen ska du börja så du får hunden. Oavsett om den är valp eller vuxen när du får den så ska du sätta igång direkt med träningen så att den bygger upp en trygghet i hemmet.

Börja med att avgränsa den med galler eller låt den vara en stund själv i en del/rum av bostaden för att sen lämna den kortare stunder helt själv. Efterhand ökar du succesivt tiden och den kan då känna sig trygg med att du alltid kommer tillbaka igen.

Läs mer: Hur får man en hund att inte skälla?

En hund tar mycket tid

Ok, som en sammanfattning vill jag bara understryka att det tar tid att ha en hund. Att skaffa en hund är mer eller mindre som att skaffa barn, du måste vara beredd att offra saker och att lägga ner mycket tid på din hund.

Självklart får du otroligt mycket tillbaka och en väluppfostrad och välmående hund är en glad och kärleksfull hund. Men då krävs det som sagt att du lägger ner den tiden som behövs så fråga dig själv innan du skaffar hund: Är jag villig- och har jag möjligheten att lägga all ner all tid som hunden behöver för att må bra?

Frågor om att lämna hunden ensam

Kan en hund vara ensam hemma i 8 timmar?

Det finns många hundar som klarar sig själva i 8 timmar men det är ju omöjligt för oss människor att veta vad de egentligen tycker om det, skulle du själv vilja sitta inne i en lägenhet i 8 timmar? Troligtvis inte. Jordbruksverket rekommenderar att hundar ska vara själv i max 5 timmar och att den måste rastas minst var sjätte timme. Du bör alltså inte lämna din hund själv hemma utan att se till den i 8 timmar.

Hur vet jag om min hund mår dåligt av att vara ensam?

Om din hund inte mår bra av att vara själv så blir den orolig, skäller, biter sönder saker, kissar-/bajsar inne eller visar andra tecken på att den blir nervös eller deprimerad. En hund som skäller konstant eller blir nervös av att vara själv bör inte lämnas ensam längre stunder utan att du tränat den först så att den är lugn.

Kan jag ha hund om jag jobbar 8 timmar om dagen och inte får ha den på jobbet?

Ja självklart kan du ha hund fast du jobbar heltid. Men innan du skaffar en hund bör du fundera på hur du ska ta hand om den under dagarna om du inte kan ha den med dig. Kanske kan du gå hem på lunchen och rasta den? Kanske har du någon som kan vara hundvakt? Det kanske finns ett hunddagis i närheten? I slutändan så tycker jag att om man ska skaffa hund så ska man ha tid för den, om det finns dåliga möjligheter att spendera tid med din hund där du jobbar så kanske du kan prata med din chef om att få ha den på jobbet eller få en längre lunchpaus etc.

Kan man lämna en valp ensam?

Nej det är ingen bra idé att lämna en liten valp ensam eftersom de behöver tryggheten från dig. De har lättare att få separationsångest, är ofta inte rumsrena och mår helt enkelt inte bra av att vara ensamma för länge.

Lämna en kommentar