Hur högt staket behövs för en hund i trädgården?

Har du planer på att bygga ett staket för din hund? Kanske undrar du hur högt det behöver vara? Det är inte alltid lätt att veta hur högt stängsel som behövs. För att slippa ångra dig efteråt när din hund börjar smita var och varannan dag – är det bättre att göra rätt från början.

Höjden på staketet eller stängslet som behövs för att tryggt kunna låta din hund vistas i trädgården beror framförallt på hundens storlek, temperament, och ålder. Den rekommenderade höjden kan därför ligga på allt mellan 50 cm och 2 meter.

I den här artikeln informerar vi dig om hur högt staket som behövs för just din hund. Vi bjuder i samma veva också på ett par tips gällande vad annat man bör tänka på för hundens ultimata trivsel i trädgården – så att du slipper oroa dig för att den smiter.

Hur högt staket behövs beroende på hundras?

Storleken på din hund ger dig ledtrådar om hur högt staketet i din trädgård behöver vara. Som hundägare behöver du ta ansvar för din hunds säkerhet genom att installera ett ändamålsenligt staket.

Det är inte helt enkelt att avgöra hur högt staket eller stängsel varje enskild hund behöver – samtidigt som det är mycket viktigt att ta reda på.

Hundar är intelligenta djur som lätt klurar ut hur de kan ta sig förbi ett staket om de ser en möjlighet. Vårat allra bästa tips är att övervaka din hund, analysera hur den beter sig, och dra slutsatser därifrån – samt från storleken på din hund.

Staket för stora hundar

Större hundar sägs generellt behöva ett staket med en höjd som ligger mellan 1,5 och 2 meter. Många hussar och mattar med erfarenhet av att hålla större hundar i trädgården rekommenderar dock ett stängsel på närmare 2 meter, för att vara helt på den säkra sidan.

Staketet eller stängslet måste också vara stadigt och tåla hundens vikt, speciellt om din hund visar ett ivrigt, territoriellt, eller aggressivt beteende mot människor och andra djur.

Exempel på vanliga stora hundraser som ofta behöver ett relativt högt staket:

  • Golden Retriever
  • Husky
  • Jämthund
  • Labrador Retriever
  • Rottweiler
  • Schäfer

Staket för mellanstora hundar

En mellanstor hund kräver vanligen ett staket som är mellan 1 och 1,5 meter högt. Observera dock återigen din hunds temperament – en livlig mellanstor hund kan med list och en stark vilja ofta åstadkomma mer än du tror. Staketet behöver också stå stabilt och klara av hundens vikt.

Följande är exempel på vanliga mellanstora hundraser som denna rekommendation gäller:

  • Border Collie
  • Cavalier King Charles
  • Cocker Spaniel
  • Drever
  • Shetland Sheepdog
  • Staffordshire Bull Terrier

Staket för små hundar

Om din hund är av en hundras som är mindre till storleken behöver staketet oftast inte vara högre än 1 meter.

Det finns dock ett undantag, vilket är i fallet när hunden i fråga är en så kallad “klättrare” – då är det antagligen smart att välja ett högre staket, alternativt i ett halt material som inte tillåter klättring.

Exempel på vanliga mindre hundraser som oftast inte behöver ett speciellt högt staket:

  • Bichon Havanais
  • Chihuahua
  • Dansk Svensk Gårdshund
  • Dvärgpinscher
  • Fransk Bulldogg
  • Jack Russell terrier
  • Malteser
  • Mops
  • Pomeranian
  • Shih tzu
  • Tax
  • Toy Pudel
  • Yorkshireterrier
hur-hogt-staket-for-en-hund

Hur högt staket behövs beroende på hundens ålder?

Förutom storlek så spelar också hundens ålder in på hur högt ett staket behöver vara. Om du har en väldigt ung och aktiv hund kommer du exempelvis antagligen behöva ett högre staket, än om din hund är äldre och mer lugn i sitt beteende.

Nedan beskriver vi kort vad du som hundägare behöver ha i åtanke när du planerar släppa din valp, yngre, eller äldre hund, fri i trädgården.

Valpar

Höjden som behövs på ett staket för en valp beror självklart på valpens natur; både rasens storlek samt dess temperament. En yngre valp behöver inte lika stort utrymme samt är mindre krävande när det kommer till staketets höjd, jämfört med en äldre valp som har mycket energi och bus i sig.

En liten valp behöver sällan ett staket högre än 50 cm, medan en större kan kräva en höjd upp till 1 meter.

När valpen är liten vill du självklart inte heller att den ska ramla från en hög höjd och skada sig. Om din valp är en livlig klättrare kan det därför vara bra att inte endast tänka på höjden, utan även på materialet.

Ett halt material, som exempelvis vinyl, kan skydda och hjälpa hålla din valp nere på marken.

Framtidssäkra staketet för din valp

Det är också smart att ha hundens framtida storlek i åtanke när du bygger staket, så slipper du göra om allt inom bara några månader.

Samtidigt är det bra att vara tydlig, konsekvent, och lära hunden rätt vanor från en ung ålder, vilket kan inkludera att bekanta sig med trädgårdens staket.

Yngre hundar

Hundar i yngre åldrar är ofta lekfulla, busiga, och har mycket liv i sig – det i sig själv säger väl något om hur tankarna borde gå vid inhägnade av trädgården eller byggandet av en rastgård.

Välj en stakethöjd baserat på hundens storlek och förmåga att hoppa samt klättra; en generell rekommendation är 1 meter för små, 1,5 meter för mellanstora, och närmare 2 meter för stora hundar.

Kom ihåg att staketet eller stängslet också behöver gå en bit ner i marken om din hund är en ivrig grävare. Det finns nämligen en stor risk att en livlig hund förr eller senare kommer att försöka ta sig ut på det sättet.

Ett allmänt tips är att se till att hunden får tillräckligt med stimulans. Detta kan minska hundens benägenhet att hitta på hyss och skapa sig en rymningsväg. En hund som får tillräckligt med stimulans och motion kommer inte vara lika rymningsbenägen.

Äldre hundar

En väluppfostrad hund i sina äldre dagar är ofta mindre krävande när det gäller stakethöjd. Analysera hundens temperament; Hur reagerar den på människor och andra djur runtom sig? Får den impulser att jaga? Hur otålig är hunden? Hur ser hundens fysiska förmåga ut?

Använd svaren på frågorna ovan för att bilda dig en uppfattning om stakethöjden som behövs i trädgården. Om du är osäker – basera beslutet på hundens storlek.

Rekommendationen ca. 1 meter för en liten hund, 1,5 meter för en medelstor, och upp till 2 meter för en stor hund gäller även för äldre hundar.

Hunden hoppar över staketet, hur kan jag hundsäkra trädgården?

För att undvika att hunden tar sig ut ur trädgården behöver du se över så att det inte finns föremål i anslutning till staketet som hunden kan använda att klättra på.

Om hunden däremot hoppar över utan hjälpmedel, finns det bara en sak att göra – och det är att bygga ett högre staket.

Staketets utformning och design

Om din hund inte rymmer genom att hoppa, utan istället klättrar över staketet, kan du överväga att byta till eller addera ett halare material på insidan av staketet, t.ex. vinyl, för att stoppa hunden. Rymmer din hund genom att gräva sig ut behöver du förlänga staketet neråt i marken.

Läs mer: Hur länge får min hund vara ensam?

ha-hund-i-tradgarden-staket

Inhängnad trädgård för hunden – Saker att tänka på

En inhägnad trädgård där din hund kan springa fritt kommer göra både dig och hunden mycket lycklig. Det finns dock en hel del att tänka på innan du tryggt kan släppa iväg din fyrbenta vän.

En checklista med saker att tänka på när du har en hund i trädgården: 

  • Höjden på staketet eller inhägnaden anpassas efter hundrasens storlek och temperament, samt ålder
  • Staketet behöver gå en bit ner i marken om din hund är en grävare
  • Kolla längs marken så det inte finns glapp och hål
  • Se över föremål som hunden kan använda för att hoppa eller klättra över staketet
  • Hunden behöver ha tillgång till skydd från sol, regn, vind, och kyla om den ska vistas utomhus i längre tidsperioder
  • Det behöver finnas konstant tillgång till dricksvatten i inhägnaden

Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att även om hunden trivs på egen hand i trädgården, behöver de också rikligt med sällskap, fri tillgång till vatten, kunna äta tillräckligt ofta och stimulans för att må bra.

Du bör även se till att hunden inte skäller på förbipasserande och stör grannar. Om du har en hund med vaktegenskaper bör du tänka på det om den ska vistas själv i trädgården och vad som kan distrahera den utifrån vägen etc.

Olika typer av staket

Efter att du kommit fram till vilken stakethöjd är passande med tanke på just dina behov och din hund, då återstår bara beslutet om vilken typ av staket det är du vill ha. De vanligaste typerna är trästaket, smidesstaket, stängsel, och nät.

Trästaket

En av de vanligare typerna av staket att inhägna sin gård med är definitivt trästaket. Ett staket i trä brukar passa fint in med stilen på de flesta mer traditionella hus i Sverige.

Trästaket finns också tillgängligt i flertalet färger och utföranden, vilket gör valmöjligheterna många.

Något att ha i åtanke är att trä kan kräva en hel del underhållning längs årens gång. Trästaket passar bäst för ägare av små till mellanstora hundar.

Smidesstaket

Smidesstaket erbjuder en annan stil på staket att inringa trädgården med. Smide har vanligtvis en lång livstid och kräver nästintill inget underhåll.

Liksom trä passar smide bäst i de fall när det inte behövs ett staket som är flera meter högt. Dock är det här alternativet oftast dyrare än trä.

Stängsel och nät

Stängsel och nät fungerar väldigt bra för att hålla hundar från att rymma. Dock är det nog inte många som vill ringa in hela sin trädgård i ett två meter högt stängsel.

Stängsel och nät fungerar däremot väldigt bra vid bygge av en rastgård för hunden.

höjd på staket hund

Alternativ till staket

Är staket inte en bra lösning för just dig och din situation? Oroa dig inte, det finns också andra alternativ som gör att du slipper inhägna hela din trädgård.

Bland dessa är den vanligaste lösningen en hundgård, medan en av de nyare lösningarna är ett osynligt elstaket.

Hundgård på tomten

Finns det inte möjlighet till att bygga staket runt hela trädgården fungerar en lite mindre hundgård på tomten minst lika bra.

En hundgård kan faktiskt vara att föredra i vissa fall, speciellt om det handlar om en hund som påverkas mycket av yttre intryck eller en hund som har en benägenhet att rymma.

Det finns massvis med ritningar för bygge av hundgård tillgängliga gratis online.

Osynligt staket för hund

Idag finns det också så kallade osynliga staket, som utnyttjar elstötar för att hjälpa hunden inse var trädgårdens gränser går och för att få den att förstå var det är okej att röra sig.

Det finns två huvudsakliga metoder, varav den första baseras på att du ringar in tomten med en speciell el-tråd som avger en stöt när hunden springer över den. Den andra fungerar genom ett halsband som har en sändare. Halsbandet avger en stöt när hunden lämnar det konfigurerade området.

Fördelarna med ett så kallat “osynligt staket” är att inget fysiskt staket då behövs, samt att de flesta hundar lär sig relativt snabbt var gränserna går. Nackdelarna är att elstötarna kan göra väldigt ont för hunden och att du behöver förlita dig på teknik som ibland kan strula.

Det här är således ett avvägande man som hundägare måste göra. Vår rekommendation är att välja en inhägnad som inte kommer orsaka hunden någon skada.

Lämna en kommentar