Bra hundar för nybörjare – 19 bra hundraser som första hund

Funderar du på att skaffa en hund? Det finns många hundraser att välja på och du kanske till och med redan har bestämt dig för vilken hund du vill ha. Vissa hundraser passar bättre som nybörjarhund då de lättare att uppfostra och ta hand om.

Det är viktigt att du tänker igenom ditt val av hundras för att se vilken hund som passar in i ditt liv och din livstil.

Några av de bästa hundraserna för nybörjare är de som är lättlärda, lugna, lojala och har få hälsoproblem, men framför allt passar in i din livstil. Vanliga hundar som rekommenderas för förstagångsägare är Golden retriever, Bichoin Frise, Cavalier King Charles Spaniel, Labrador Retriver, Papillion och Pudel.

Här är en lista på 19 hundraser som är perfekta för dig som ska skaffa hund för första gången.

1. Golden Retriever

bra hundraser för nybörjare

Golden Retriever är en perfekt nybörjarhund då de har lugna och kärleksfulla drag. Den är även perfekt familjehund då den älskar barn men är även snäll mot främlingar. Förutom det så är de smarta och gillar att lära sig nya saker.

Den här hundrasen vill gärna ha en lagom dos med motion och träning, men du måste inte vara en super aktiv person eller ha grym kondition. De hänger med dig oavsett om du vill springa eller ta en lugn promenad.

Får inte en Golden Retriver tillräckligt med motion och mental stimulans kan de lätt bli uttråkade, därför är det viktigt att vi låter de få utlopp för sin energi. Tar du hand om den bra så är det en perfekt första hund och det är inte konstigt att det är den näst populäraste hundrasen i Sverige.

2. Labrador Retriever

bra hund för förstagångsägare

Labrador Retrievers är ursprungligen uppfödd som sällskapshund på 1700-talet, de är både kärleksfulla, tålmodiga och älskar att leka. De lär sig nya saker fort då de är samarbetsvilliga och smarta vilket gör denna hundras till en bra nybörjarhund.

De går bra ihop med både vuxna och barn och är Sveriges populäraste hundras.

Labrador Retrievers behöver mycket motion och mental stimulans för att må bra. De kan lätt följa med dig ut på en löptur eller en promenad. De är även väldigt matglada vilket gör att de lätt kan lägga på sig några extra kilo om du inte ger de tillräckligt med motion.

En labrador retrievers är en lugn och vänlig hund som kommer passa in perfekt i familjen de går även bra ihop med andra hundar och katter.

3. Bichon Frisé

bra första hund bichon frise

Bichon Frisé är en liten, livlig, charmig hund som är en fantastisk familjehund eller sällskapshund. Den här rasen passar dig som vill skaffa en hund för första gången men som inte kan ge den så mycket motion.

En Bichon Frisé nöjer sig med lugna promenader men kan lätt anpassa sig efter dig, minimum är 30 minuter promenad om dagen.

Den älskar mänsklig uppmärksamhet och gillar att bli klappad och kramad. De är gärna med dig eller familjen överallt men kan tränas till att lämnas ensam. De är också mycket intelligenta hundar, vilket gör dem lätta att träna och lyder bra.

Även om en Bichon Frisé har mycket päls så fäller de inte mycket men bör kammas igenom varje dag. De är även en allergivänlig hund.

4. Cavalier King Charles Spaniel

nybörjarhund

Cavalier King Charles Spaniel är en liten, lekfull och social hund som passar ihop med alla olika familjer, från den sportiga och aktiva familjen till äldre lugna personer. Den här hundrasen hänger med på det mesta men är också lika nöjd med lugna och lata dagar.

Cavalier King Charles Spaniel är mycket intelligenta och lätta att träna. De är också lojala följeslagare som älskar att umgås med sina familjemedlemmar och att bli gosad med. En bra egenskap Cavalier King Charles Spaniel har är att det är en hund som sällan skäller om du tränar den rätt.

Cavalier är inte så förtjust att bli lämnad ensam allt för länge utan trivs bäst tillsammans med dig. De är vänliga hundar som är glada som kommer bra överens med alla även andra hundar och katter.

5. Papillon

lätt hund för nybörjare

Papillon är en liten ras som är en utmärkt sällskapshund. Det är en pigg och energisk hund. De är vänliga mot barn och främlingar, men kan ibland vara reserverade kring nya människor de träffar.

Den här rasen behöver inte lika mycket motion som de större hundraser men klar av mycket om den erbjuds mer motion då den har mycket energi.

Papillon anpassar sig lätt till olika miljöer och är därför lätt att ha med sig. Trots den långa pälsen så är pälsen lätt att kamma och reda ut. Det är bra om du kammar pälsen regelbundet för att slippa tovor som lätt blir vid öron och insida lår.

6. Pudel

pudel som första hund

Pudeln är smart, lekfull, social och rolig. En pudel älskar att vara där det händer, leker gärna, följer gärna med på olika aktiviteter med familjen och är en perfekt hundras för joggingturer. Trivs både ute i skogen men också inne i stan.

Denna ras är enkel att lära och är en rolig hund som kommer få dig att skratta. Pudlar älskar att spendera tid med sin mänskliga familj, vilket gör dem till fantastiska sällskapshundar och nybörjarhundar. Pudel finns i fyra olika storlekar toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och stor pudel.

Trots mycket päls så fäller den inte vilket är praktiskt och skönt men du behöver ändå sköta om pälsen regelbundet med klippning. Då pälsen växer oavbrutet hela livet.

7. West Highland Terrier

west highland terrier

West Highland White Terrier eller ”Westie” som de kallas är en liten, envis, pigg och modig hundras. Men också väldigt lojal till sin familj.

Dessa hundar är mycket aktiva och älskar att promenera men kan också följa med dig på en löparrunda. De är också kända för att ha mycket energi, så de behöver regelbunden motion för att må bra.

Westies kan vara lite försiktiga med främlingar, men när de väl vänjer sig vid någon är de väldigt snälla. Ska en Westies bo ihop med en annan hund eller katt är det bra att den får lära sig det i ung ålder.

8. Fransk bulldogg

bra första hund fransk bulldogg

Om du letar efter en liten, men robust hund som kommer att älska sin mänskliga familj villkorslöst, då är en Fralla rätt för dig.

Den franska bulldoggen är ett bra sällskap och älskar att spendera mycket tid med sina nära och kära. Rasen är glad, modig och lojal, men det är en rätt dyr hund, främst på grund av att den är så populär och efterfrågan är stor då den.

Den här rasen trivs bäst med lugna promenader men behöver mental stimulans då de är smarta hundar och lätt kan bli uttråkade annars. De är en perfekt stadshund då de inte är så aktiva av sig men trivs såklart även bra ute i naturen och i skogen.

9. Shih Tzu

shih tzy hund för nybörjare

Shih Tzu är en liten, smart, lojal och glad hundras som kan vara envis. Den är faktiskt en av de minsta hundarna i världen och storleken gör den ganska lätthanterlig, vilket kan vara bra om du är nybörjare.

Men med bra träning så är det här en utmärkt sällskaps – och nybörjarhund. Rasen kan vara lite avvaktande mot främlingar i början.

En Shih Tzu är nöjd med att stanna hemma och leka men ska även den ha motion, den föredrar flera korta promenader om dagern än en lång promenad. De kan vara svåra att träna ibland då de är envisa och inte vill göra vissa saker men ha tålamod.

10. Jack Russell Terrier

jack russel skaffa hund

Jack Russell Terriers är en snäll och kärleksfull hundras med mycket energi. En Jack Russell Terrier passar dig som är aktiv då den gillar att vara ute och röra på sig, gärna långa promenader och de älskar att springa fritt.

Denna ras är väldigt intelligent och kräver även mycket mental träning för att må bra. De är också väldigt busiga med massor av personlighet och behöver någon som kan träna dem bra.

Om du vill ha en aktiv hund som kräver träning är en Jack Russel ett bra val. Det är även en bra hund för agility och tävling i hinderbanor.

11. Malteser

mateser

Maltesen är en söt liten hundras som är en bra sällskaps- och nybörjarhund. De är kärleksfulla och lojala hundar som älskar att spendera tid med sina familjemedlemmar. Rasen är även allergivänliga.

Malteser har mycket energi, så de kräver dagliga promenader och lektid. De behöver minst en halvtimmes promenad om dagen men klarar mer om du erbjuder det.

12. Mops

mops

Mopsen är känd för sitt platta och rynkiga ansikte och korta ben. Även om Mopsen är en liten hund så rymmer det otroligt mycket personlighet i den. Rasen är glad, social, kärleksfull och charmig.

Det är en bra nybörjarhund som går ihop bra med andra hundar och katter. Dessutom är det är en bra hund om du bor i lägenhet eftersom den är så liten och klarar sig på mindre yta.

Mopsar älskar att vara runt människor och sin familj, de gillar inte att bli lämnade ensamma allt för länge. De har mycket energi, så de behöver dagliga promenader eller lektid för att må bra och de följer gärna med dig på ärenden. Då de har svårt med andningen så ska de inte motionera i varmt väder eller bli lämnade i en varm bil.

13. Staffordshire Terrier

staffordshire terrier som första hund

Staffordshire Terrier är en muskulös och snäll hund som har mycket energi, de kräver en hel del motion då mår den som bäst och håller sig frisk. Det är en hundras som älskar att vara runt människor. För att vara med andra hundar eller katter behöver dem träning i tidig ålder.

Staffordshire Terrier är känd för att ha få hälsoproblem då de det är en väldigt tåliga hundras. Staffords är mycket smarta hundar som kan bli duktig på hundsporter. Om du letar efter en hund som håller dig aktiv är detta rasen för dig.

14. Pomeranian

pomeranian

Pomeranian är en liten hundras som är energisk och livlig. Det är en perfekt familjehund och nybörjarhud. De är mycket lojala och snälla hundar som tycker om att vara runt sina mänskliga familjemedlemmar.

Den här rasen älskar att bli klappad och buren på. Men trots det behöver den motion för att må bra men den är inte alls krävande på motionsfronten. Den mår bra av flera korta promenader eller lite spring och bus i trädgården. Pomeranians går även utmärkt ihop med andra katter och hundar.

Den är extremt söt och är en hundras som har ett gosedjurs-likande utseende.

15. Yorkshireterrier

yorkshireterrier

Yorkshireterrier är en liten hudras med mycket attityd. De är busiga och smarta hundar så de kräver att du har tid att träna med dom både med motion och mental träning för att de ska må bra.

Det är även en allergivänliga hund som gillar att mysa men är också modiga och markerar gärna sitt revir mot andra hundar.

En Yorkshireterrier älskar att gå långa promenader men är också nöjd med kortare promenader om den får mental stimulans. De älskar att busa och leka med sin familj.

16. Greyhound

greyhound som hund för nybörjare

Greyhound är en stor hund men är lugn och social av sig. De skäller sällan och är loja till sina familjemedlemmar.

Man kan lätt tro att en Greyhound behöver mycket motion eftersom det är en av de snabbaste hundarna i världen, men den behöver inte överdrivet mycket motion. Den föredrar att springa fort i korta sträckor eller fritt cirka 20 minuter istället för långa promenader.

Pälsen på en Greyhound hör till de mest lättskötta pälsarna som du bara behöver borsta lite ibland. Det är förövrigt en frisk hund med få sjukdomar.

17. Boxer

boxer

Boxern är en stor, livlig, lojal hundras som är självsäker och för många känd som en vakthund. De bör inte lämnas hemma själv alltför länge utan trivs bäst med sina familjemedlemmar.

Då en Boxer är en stor hund med mycket energi så kräver den också mycket motion för att må bra. De älskar att springa på öppna ytor och att kasta boll. Motion över två timmar om dagen rekommenderas för en Boxer.

Den här hundrasen är väldigt smart, men kan också lätt bli uttråkade så det gäller att hålla de sysselsatta med motion och mental träning. De är lätta att träna om du är konsekvent med dina träningsmetoder.

18. Tax

tax

En Tax passar bra som sällskaps -och nybörjarhund då det är en hundras som är tålig, kärleksfull och lojal. De är lugna hundar som älskar att spendera tid med sina familjemedlemmar och går bra ihop med barn.

Trots att en Tax är liten till sin storlek så har den mycket energi och är även självständig. Luras inte av de korta benen, de klara av att gå långa promenader och det är något de uppskattar för att må bra.

De har också ett otroligt bra luktsinne som de behöver få använda genom att söka efter föremål och det behöver det för att må bra.

19. Dvärgschnauzer

dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer är en liten hund med mycket personlighet. Här får du en hund som är pigg, lättlärda, aktiv och nyfiken. Du kommer inte ha en tråkig stund med denna glada och livliga hund.

Med en Dvärgschnauzer får du en lojal sällskapshund som kommer göra allt för att skydda sina familjemedlemmar och de följer gärna med på alla aktiviteter ni tar er an. Den här hundrasen gillar att vara aktiv och ta långa promenader men trivs också att ta det lugnt hemma.

Dvärgschnauzer är anpassningsbara och passar därför till de flesta familjer, de är lätt att träna och passar bra till hundsporter om du skulle vilka ha en hund för det.

Tänk på detta innan du köper din första hund

Nu när du har en bättre uppfattning om vilken hundras som passar bäst in i din livsstil, fundera över dessa frågor för att hjälpa dig att avgöra vilken hund som är rätt för dig.

 • Vilken typ av miljö kommer hunden att leva i?
 • Föredrar jag en stor eller liten hund?
 • Bor jag i lägenhet eller hus?
 • Hur ofta kommer jag att kunna ta med min hund på promenader eller ge den den motion de behöver?
 • Har jag tid att träna och uppfostra en hund?
 • Om du kan svara på dessa frågor och komma på några hundraser som passar bra in hos dig och din livsstil då är du redo att börja leta efter din nya fyrbenta vän.

Kom ihåg att alla hundar är individer, vilket betyder att de kan ha andra egenskaper än vad som är typiskt för deras ras. Tänk på att dessa är allmänna riktlinjer för att ge dig en uppfattning om vilka raser som kan vara bäst för nybörjare.

Om du vill ha mer specifik information om någon ras, kontakta en professionell hundtränare eller djurbeteende.

Hundraser som inte rekommenderas för nybörjare

Det finns några hundraser som vi rekommenderar att inte skaffa som din första hund, helt enkelt för att de behöver mer träning och tid än vissa andra raser. De raser du bör undvika som nybörjarhund är:

 • Pitbull terrier
 • Gamla engelska fårhundar
 • Siberian Huskies
 • Alaskan Malamutes
 • Akitas
 • Basenjis
 • Borzoi
 • Chows
 • Dalmatiner
 • Fila Brasileiro
 • Kuvasz fårhundar
 • Shar Peis
 • Tibetanska mastiffer
 • Tibetansk spaniel
 • Xoloitzcuintli

Till exempel: husky och malamute är mycket aktiva raser som behöver massor av motion. Utan ordentlig träning och träning kan dessa raser bli frustrerade, må dåligt och bete sig dåligt.

Basenjis är väldigt busiga och självständiga, så de behöver någon som är villig att lägga tiden på att träna dem.

Pitbullen är en ras som kan vara underbar med rätt ägare, men de rekommenderas inte för nybörjare eftersom de är väldigt starka hundar som behöver en erfaren hand under träningen.

Sammanfattning av bra hundraser för nybörjare

Om du är nybörjare och vill skaffa en hund är det bäst att börja med någon av raserna vi gått igenom i inlägget. Dessa raser anses generellt vara bra för människor som aldrig har ägt en hund tidigare, eftersom de är lättlärda och har ett lugnt temperament.

Bra nybörjarhundar är bland annat Labrador Retriever, Pudel, Fransk bulldog, Malteser, Tax, Mops, Golden Retriver och Bichon Frisé. Kom ihåg att alla hundar är individer vilket gör att de kan ha andra egenskaper än det som står om rasen.

Välj en hundras som passar in i ditt lv och din livstil för att kunna ge din hund det bästa, den motion och träning den behöver för att må bra. Det är viktigt att du verkligen går igenom den hundras du är intresserad av för att lär dig så mycket som möjligt om den.

Vi hoppas att den här artikeln var till hjälp för dig när du letar efter den perfekta hunden!

2 svar på ”Bra hundar för nybörjare – 19 bra hundraser som första hund”

Lämna en kommentar