Hundar med lång nos (Lista på 14 Hundraser & Bilder)

Gillar du hundar har du säkert koll på att det finns hundraser med en längre nos än andra. Det finns många raser att välja bland om du vill ha en hund med lång nos.

Det finns även fördelar med en längre nos på hundar. De är duktiga på att jaga och spåra byten. De har också en bra förmåga som vakthundar eftersom de känner lukten av fara på långt håll.

I den här artikeln kommer vi lista hundraser med lång nos. Du känner säkert igen några av dom och vissa kanske är nya för dig.

1. Greyhound

Greyhound

Greyhound är en vinthundsras med bakgrund från de Brittiska öarna. Den kom troligen till England med romarna för Kristi födelse.

De är en av de snabbaste hundraserna och har en lång, smal nos som hjälper till att öka deras hastighet. Den långa nosen har också större näshålor, vilket också hjälper till att öka deras förmåga att andas under högintensiv träning.

Greyhound är en av de få hundraserna som inte har en fullständig tanduppsättning. De har också en längre hals än de flesta hundraser, vilket även hjälper till att öka deras hastighet.

Deras kroppsbyggnad är också speciell med en smal kropp och långa ben. Greyhounds tunna päls ger inte mycket värme därför passar de bäst i varmare klimat.

2. Borzoi

hundraser med lång nos Borzoi

Borzoi är en rysk vinthund och har en längre nos än de flesta hundraser. Deras nos är anpassad för att hjälpa dom att jaga byten på långa avstånd.

Borzoi är också en av de snabbaste hundraserna och den långa nosen hjälper de att andas effektivt medan den springer.

Det är en elegant hundras med en slank kropp och långa ben. Nosen är lång och smal, vilket ger det speciella utseende. Pälsen är mjuk och kan ha olika färger som svart, grå och vitt.

3. Whippet

Whippet är en annan hundras som är känd för sin långa, spetsiga nos. Nos är en viktig del av deras utseende och är en av de faktorer som gör dem unika bland andra hundraser.

Deras långa nos hjälper dem att jaga byten, eftersom de känner dofterna bättre. Whippets nos skiljer sig från andra hundraser på flera sätt.

Den är både längre och smalare än de flesta andra hundraser. Den är också spetsigare och mer utåtriktad, vilket gör att whippeten kan känna dofter på ett mer effektivt sätt.

Whippets nos är också känsligare än många andra hundars nosar, vilket gör att de kan upptäcka dofter som andra hundar kanske inte kan.

4. Dobermann

Dobermann hund med längre nos

En Dobermann känns igen på den långa nosen och deras kroppsbyggnad. Det är en av de mest populära hundraserna i världen på grund av deras intelligens, lojalitet och mod. De är en hundras som ofta användas som vakthund, en arbetshund men också som en sällskapshund.

Dobermanns långa nos är en del av deras anatomi som gör den till en perfekt vakthund. Den långa nos gör att den kan lukta och upptäcka hot på långt avstånd. De kan också använda sin långa nos för att spåra människor och djur.

Det som skiljer en Dobermanns nos från andra hundraser är för att den är både längre och bredare än andra hundrasers nos. Vilket också ger den ett bättre luktsinne. Nosen är också mer utskjuten än på andra hundraser, vilket gör att de kan fånga upp lukt från olika håll.

5. Pudel

hundraser med längre nosparti

En pudel känns förs och främst igen på den lockiga och lurviga pälsen men även deras långa nog kännetecknar en pudel.

Pudlarna användes ursprungligen som vattenapportörer, och deras långa nosar hjälpte dem att spåra och hämta föremål från vattnet.

En annan egenskap hos pudelns nos är förmågan att känna igen dofter. Pudlar har en mycket känslig nos och används ofta som tryffelhundar på grund av deras förmåga att upptäcka tryfflar under jorden.

En pudels nos skiljer sig från andra hundraser genom dess längd och form. Pudlarnas nosar är smala och långa. Deras nosar är också mycket raka, vilket ger dem en annan unik egenskap jämfört med andra hundraser.

6. Faraohund

hund med lång nos Faraohund

Faraohundens lång nos är utformad för att hjälpa den jaga byten på långa avstånd och spåra dofter. Den långa nos ger den också en fördel när det gäller att andas, vilket är viktigt under intensiv fysisk aktivitet.

Det som skiljer en faraohunds nos från andra hundraser förutom att den är lång och smal är att de även har välutvecklade näsborrar. Oftast är nosen mörkare än resten av dess ansikte.

Faraohunden är en mycket aktiv hundras som kräver mycket motion och stimulans. Deras nos gör den också till en perfekt spårhund och den kan lätt lära sig att följa dofter. Därför är det en populär hundras för jakt och spårning.

7. Bullterrier

Bullterrier hund med lång nos

Bullterrier har en kort och kraftfull kropp men just deras nos sticker ut med sin längd. Nospartiet är långt och avsmalnat vilket ger rasen det uttrycksfulla ansiktet.

En anledning till att bullterrier har en lång nos är för att den ursprungligen avlades för att jaga råttor och andra smådjur. Den långa nosen gjorde det möjligt för hunden att komma åt bytet i deras hålor och gömställen.

En annan skillnad mellan bullterrier och andra hundraser med lång nos är att dess nosparti är mer avsmalnat och spetsigt. Det ger rasen en mer unik och distinkt profil.

Trots sin långa nos och muskulösa byggnad är bullterrier främst en sällskapshund och en allsidig familjehund. Den är känd för sin lojala och kärleksfulla personlighet, och trivs med att vara nära sin ägare.

8. Tax

tax med långt nosparti

Taxens lång nos som är till för att jaga småvilt som räv och hare. Nos ger dom ett utmärkt luktsinne som gör att den kan spåra byten på ett effektivt sätt.

Taxen finns i tre olika storlekar kanintax, dvärgtax och vanlig tax. Storleken på hundrasen avgörs av dess bröstomfång. Kanintaxen är den minsta rasen och väger mellan 3-4kg och den vanliga taxen är den största och väger mellan 4,5-8kg.

Taxen har också en speciell kroppsbyggnad, det är en hundras med lång kropp och korta ben, vilket gör att den kan komma åt byten som gömmer sig i smala utrymmen.

9. Afghanhund

Afghanhund

Afghanhundens långa nos är utvecklad för att hjälper den att andas i de höga höjderna i det afghanska bergslandskapet.

En annan anledning till att Afghanhunden har en lång nos är för att den användes som jakthund i Afghanistan. Nosen var en viktig egenskap för att spåra och jaga vilt, såsom hjortar och getter.

Den känns också igen på den lång silkeslen pälsen som ofta beskrivs som ”svävande” när hunden är i rörelse.

10. Italiensk Vinthund

Italiensk Vinthund

Italiensk vinthund är en ras som känns igen på den eleganta och smala kroppsbyggnad med en lång och spetsig nos.

Rasen är känd för att ha en av de längre nosarna bland alla hundraser. En av anledningarna till att Italiensk vinthund har en lång nos är för att den användes vid jakt på småvilt. Nosen hjälper den att spåra och hitta byten.

Idag är Italiensk vinthund mer känd som en sällskapshund och nosen är fortfarande en viktig del av deras utseende.

Deras nos är också längre i proportion till deras kropp vilket ger de en mer graciös och elegant framtoning. Italiensk vinthund passar bra för personer som söker en sällskapshund som är aktiv och energisk.

11. Saluki

hund med lång nos Saluki

Saluki är en av de äldsta hundraserna och har funnits i över 5000 år. De känns igen på den långa avsmalnade nosen. Rasen har en historisk bakgrund inom hetsjakt och har använts för att jaga byten i Mellanöstern under århundraden.

Nosens egenskaper gör att Salukin kan jaga byten på ett effektivt sätt genom att lukta och spåra sitt byte på långt avstånd. Dessutom är Salukins nos utformad för att hjälpa dem att andas effektivt när de springer i höga hastigheter.

Saluki är kända för sin eleganta och slanka kroppsbyggnad, vilket gör dem till perfekt löpare. Salukin är också en mycket intelligent hundras och har använts för att jaga byten som kräver strategi och taktik.

Det är en lojal och kärleksfull följeslagare som är perfekt för den aktiva ägaren som söker en hund som kan springa långa sträckor och utföra olika aktiviteter.

12. Blodhund

hund med lång nos Saluki

Blodhundar är också en av de äldsta hundraserna och deras ursprung kan spåras tillbaka till antikens Grekland. Under århundradena har rasen utvecklats till en specialiserad spårhund för att spåra dofter och följa spår.

De har en förmåga att spåra personer och djur över långa avstånd tack vare sitt luktsinne.

Blodhundar har en annan typ av nos än de flesta andra hundraser. Deras nos är inte bara längre utan också bredare och djupare, vilket ger dom en större yta att uppfatta dofter på.

Deras nos är också mer känslig på grund av de många luktreceptorerna som finns i deras nos. Dessa egenskaper gör blodhunden till en av de mest effektiva spårhundarna som finns.

13. Schäfer

Schäfer är en hundras med en lång nos som är väl anpassad för deras arbete som en herdehund, polis- och militärhund. Den långa nos ger dom ett utmärkt luktsinne och förmåga att spåra och hitta personer och föremål.

En schäfers nos är rak och spetsig, vilket ger dom en bra förmåga att upptäcka dofter och spåra.

Schäferns långa nos är en följd av deras ursprung som en herdehund. Deras förmåga att spåra och hitta boskap i stora områden krävde en välutvecklad luktsinne och en lång nos för att kunna upptäcka dofter på långt avstånd.

14. Airedaleterrier

En av anledningarna till att Airedaleterrier har en lång nos är för att de ursprungligen avlades för jakt på både land och vatten.

Den långa nos hjälper dem att fånga dofter på långa avstånd och spåra byten. Nosens långa form gör också att hunden kan andas effektivt även när de springer och jagar.

Airedaleterriers långa nos skiljer sig från andra hundraser genom att den är lång och smal med en lätt böj.

Utöver den långa nos är Airedaleterrier också kända för sin intelligens, energi och lojalitet. De är en allsidig hundras som kan användas för jakt, vakt, och som sällskapshundar.

Lämna en kommentar