10 Hundraser med Korta Ben (Lista med bilder)

Har du någonsin undrat varför vissa hundar har korta ben? Det finns faktiskt flera hundraser som har korta ben.

De här hundarna är inte bara söta och charmiga, deras korta ben har också vissa fördelar men även nackdelar i det dagliga livet.

I det här inlägget kommer vi kika närmare på 10 hundraser som har korta ben och deras unika egenskaper. Den hundras som flest kanske känner igen med korta ben är taxen men det finns såklart fler raser med korta ben.

1. Tax

tax hund med korta ben

Den kanske mest kända hundrasen med korta ben är taxen. Det är en tysk kortbent hundras. Förutom att vara en lojal sällskapshund är taxen även en bra jakthund. De korta benen gör att de kommer in i små utrymmen.

De kan jaga smådjur som gräver ner sig i marken som rävar och grävlingar, de tar sig lätt in i och kan följa efter sina byten.

Letar du efter en hund med korta ben och en stor personlighet, kan en tax vara det perfekta valet för dig. Taxen är även en av alla hundar med lång nos.

2. Welsh corgi cardigan

hundraser med korta ben Welsh corgi cardigan

Welsh corgi cardigan är en kortbent hundras som härstammar från Wales. De har korta ben på grund av en dvärgväxtmutation.

Trots de korta benen är de mycket aktiva och har en hög energinivå.

De är också mycket intelligenta och lätta att träna. En unik egenskap hos Welsh corgi cardigan är deras förmåga att valla boskap.

3. Basset hound

Basset hound korta ben

Basset hound är en fransk hundras som har korta ben för att kunna jaga i skogar och mark. Den här hundrasen är mycket lugna och tillgiven mot sin familj.

De är också mycket tåliga och kan gå långa sträckor utan att tröttna.

En unik egenskap hos Basset hound är deras förmåga att spåra dofter.

4. Cairnterrier

Cairnterrier hundras med korta ben

Cairnterrier är en skotsk hundras med korta ben för att kunna jaga i bergiga områden.

Det här är en hundras som är mycket modig och självsäker.

De är också intelligenta och lätta att träna. En unik egenskap hos Cairnterrier är deras förmåga att jaga råttor.

5. Skotsk terrier

Skotsk terrier hund med korta ben

Skotsk terrier är en annan skotsk hundras med korta ben.

Det är en lojal hund som är tillgiven mot sin familj. De är även självsäkra och modiga.

En unik egenskap hos Skotsk terrier är deras förmåga att jaga djur som är större än dem själva.

6. Australisk terrier

hundar med korta ben Australisk terrier

Australisk terrier är en kortbent hundras från Australien.

De används ofta på gårdar eller i gruvor, bland annat för att vakta gårdarna från skadedjur. Ibland används de även som vallhund.

De är smarta och lätta att träna. De är också mycket lojala mot sin familj. En unik egenskap hos Australisk terrier är deras förmåga att jaga ormar.

7. Bulldog (Engelsk bulldog)

bulldog hund som har korta ben

Bulldog är en hund med korta ben från England och kallas även för Engelsk bulldog.

Förutom att de känns igen på de korta benen och det rynkiga ansiktet är de även en symbol för mod och uthållighet.

De är en lojal, snäll och lättsam hundras. De är också tåliga och kan gå långa sträckor utan att tröttna. En speciell egenskap hos en bulldog är deras förmåga att skydda sin familj.

8. Pekingese

kort hund Pekingese

Pekingese är en av de äldsta hundraserna från Kina, de fanns redan avbilade för 4000 år sedan.

De kallas även för ”lejonhund” eftersom de liknar små lejon med deras päls.

Det är en mycket självsäker och modig ras. En unik egenskap hos pekingese är förmågan att känna igen faror och varna sin familj.

9. Fransk bulldog

hundar som har korta ben Fransk bulldog

Fransk bulldog är en hund med korta ben från Frankrike de känns även igen på deras fladdermusöron. Tack vare deras korta ben kan de röra sig smidigt i små utrymmen.

De är lojal, snäll och rolig hundras. Men de är också tåliga och kan gå långa sträckor utan att tröttna.

En unik egenskap hos en fransk bulldog är deras förmåga att kommunicera med människor.

10. Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer korta ben

Dvärgschnauzer är en hundras från Tyskland. Förutom de korta benen har de ett speciellt utseende med mustasch och ögonbryn som ger dom ett vaket uttryck.

Det här är en livlig och rolig hund som gärna är med ute och är aktiv.

Dvärgschnauzer är också envisa och har en stark vilja och behöver därför en bra uppfostran och social träning.

Fördelar med korta ben

Hundar med korta ben är en populär hundras och det finns många fördelar med en sådan hund. Här nedan är några av de främsta fördelarna med hundar med korta ben.

Lättare att hantera

Hundar med korta ben är ofta lättare att hantera än andra hundar. Det är för att de är mindre och lättare, vilket gör det enkla att lyfta och bära. De är också oftast mer lätthanterliga när det gäller att klippa klorna eller om man behöver ge dom medicin.

Mindre benproblem

Hundar med korta ben har oftast mindre benproblem än andra hundar. Detta beror på att deras ben är kortare och därmed mindre belastade. De är mindre benägna att drabbas av problem som artros och andra ledproblem.

Lämplig för lägenheter

Hundar med korta ben är oftast lämpliga för lägenheter eftersom de tar mindre plats och kräver mindre utrymme. De behöver inte heller lika mycket motion som större hundar, vilket gör dem lämpliga för personer som bor i lägenheter eller har en mindre trädgård.

Nackdelar med korta ben

Trots att hundar med korta ben har vissa fördelar så finns även nackdelar med hundar med korta ben. Här under är några av de vanligaste nackdelar för en hund som har korta ben.

Risk för ryggproblem

En av de största nackdelarna med hundar som har korta ben är risken för ryggproblem. Eftersom deras ryggar är längre i förhållande till benen, kan de lättare drabbas av ryggproblem som diskbråck eller andra problem med ryggraden. Det kan ge smärta och rörelsehinder för hunden.

Svårigheter att hoppa upp & ner

En annan nackdel med hundar med korta ben är att de kan ha svårigheter att hoppa upp och ner från höga platser, som soffor eller sängar.

Sämre löpning & jaktförmåga

Eftersom hundar med korta ben har kortare ben än andra hundar, kan de ha svårare att springa och jaga. Detta kan leda till att de inte kan utöva vissa aktiviteter som andra hundar kan, vilket kan leda till tristess och frustration.

En annan nackdel med korta ben är att hunden kan ha svårigheter att gå i snö eller djupare vatten, vilket begränsar deras förmåga att utforska och röra sig fritt.

Lämna en kommentar