Beroende på hur snabbt klorna växer och hundens aktivitetsnivå, rekommenderas det att trimma en hunds klor varannan till var fjärde vecka. Det är bättre att klippa klorna ofta än för sällan.
För långa klor kan orsaka obehag och göra det svårt för dem att gå om de inte klipps regelbundet. Förutom att de går sönder eller spricker kan övervuxna klor orsaka smärta och behöva läkarvård.
För att undvika att klippa i pulpan är det viktigt att trimma klorna försiktigt och använda en bra kloklippare.
Läs vidare så berättar vi hur du ska klippa – och vad du inte ska göra när du klipper hundens klor…
Hur vet jag när hundens klor behöver klippas?
När din hund går, lyssna efter ljudet av klorna som klickar i golvet för att se om det är dags att klippa klorna. Det är troligt att de behöver trimmas om du kan höra klicket från deras klor.
För att avgöra om din hunds klor är för långa kan du också kolla på dom. Klor som blivit för långa kan sticka ut förbi hundens trampdynor och kan till och med böja sig.
Klorna ska klippas om de sticker ut över- eller under tårna. Även om du inte ser någon överväxt, är det ändå en bra idé att ofta undersöka din hunds klor och trimma dom vid behov. Detta kommer att minska risken för att klorna går sönder eller att din hund får ont.
Hur ofta ska man klippa klorna på en valp?
Eftersom valparnas klor växer snabbare än vuxna hundars, måste valparnas klor klippas oftare. Beroende på hur snabbt valpen växer och aktivitetsnivå, rekommenderas att trimma valpens klor varannan- till var fjärde vecka.
Om en valps klor inte klipps ofta, kan de bli för långa och göra ont, vilket gör det svårt för valpen att gå eller stå. För långa klor kan lättare gå sönder eller spricka, vilket kan vara göra ont för hunden och i värsta fall kräva veterinärvård.
Tänk på det här när du klipper valpens klor
Det är viktigt att vara extra försiktig när du klipper en valps klor för att förhindra att du klipper av pulpan inuti klon. Eftersom valparnas klor är kortare än vuxna hundars, är det enklare att oavsiktligt klippa dem när man klipper klorna.
Du ska klippa klorna i en liten vinkel, börja vid klospetsen och vinkla klotången mot mitten av klon, för att förhindra att du klipper pulpan. Genom att göra detta kommer du att kunna trimma klons ytterkant utan att skada pulpan.
För att undvika att klippa för mycket av klorna på en gång är det viktigt att klippa klorna långsamt och försiktigt. Börja utifrån, klipp hellre för lite åt gången än för mycket.
Hur långa ska hundens klor vara?
En hunds klor ska absolut inte vara längre än att de kan gå och stå bekvämt. Den idealiska längden på en hunds klor kommer att variera beroende på hundens storlek och ras, samt deras aktivitetsnivå och underlaget de går på.
I allmänhet bör en hunds klor trimmas så att de inte sträcker sig utanför fotdynorna och absolut inte böjer sig under eller över tårna.
Om hundens klor blir för långa kan det kännas obehagligt och hunden kan få svårt att gå, och kan till och med gå sönder eller spricka.
Det är viktigt att regelbundet kolla hundens klor och trimma dom för att hålla rätt längd. Om du är osäker på hur långa din hunds klor ska vara bör du fråga en veterinär innan du klipper klorna.
Vilken vinkel ska jag klippa klorna i?
När du klipper hundens klor är det viktigt att klippa dem i en liten vinkel för att undvika att klippa den känsliga pulpan. Det är blodkärlet och nerven som går i mitten av klon, om du råkar klippa i den kommer det göra extremt ont och börja blöda.
För att undvika att klippa pulpan ska du klippa klon i en vinkel, börja vid klonspetsen och vinkla klipparen mot mitten av klon.
Detta gör att du kan klippa den yttre delen av klon utan att riskera klippa i pulpan. Det är viktigt att klippa klorna långsamt och försiktigt, var noga med att inte klippa för mycket på en gång.
Vad händer om jag inte klipper hundens klor?
Om klorna inte klipps regelbundet kan de bli för långa och orsaka obehag och smärta. För långa klor kan också gå sönder eller spricka.’
Dessutom kan för långa klor göra att hundens tår breder ut sig och tassarna blir missformade, vilket kan leda till ledproblem och andra problem.
Att regelbundet klippa klorna på hunden hjälper till att förebygga dessa problem och håller hunden frisk.
Hur du klipper klorna på hunden (Steg-för-steg guide)
- Börja med att kolla så att du har allt som behövs för att klippa klorna på hunden, en vass klotång, en klofil och blodstopp (vid blödning).
- Placera din hund i en bekväm position, antingen på ett trimbord eller på golvet. Om din hund är orolig eller inte vill att du ska klippa klorna kan du behöva hjälp med att hålla den still. Eller helt enkelt vänta till att den blivit lugnare. (Längre ner i artikeln ger vi tips hur du får din hund lugn).
- Kolla igenom klorna för att avgöra vilka som behöver klippas. Kolla speciellt på klorna på insidan av frambenen och de bakre klorna, eftersom dessa ofta missas.
- När du vilka klor som behöver klippas, placera försiktigt klotången över klon, med skäreggen vänd mot mitten av klon.
- Klipp av klon i en liten vinkel, börja vid spetsen och vinkla klipparen mot mitten av klon. Detta kommer att hjälpa till att undvika att klippa i pulpan.
- Fortsätt att klippa klon, var noga med att inte klippa för mycket på en gång.
- När du klippt klart använder du en klofil för att jämna ut eventuella ojämna kanter. Det kommer hjälpa till att förhindra att klon fastnar på mattor eller andra ytor.
- Gör samma sak på alla klor, var noga med att klippa dem jämnt och noggrant.
- Klar! Belöna din hund med beröm och godis så kommer det att bli mycket lättare nästa gång! 😉
Klippa svarta klor på hund
När du klipper svarta klor på en hund är det viktigt vara extra försiktig för att undvika att klippa pulpan.
När du klipper svarta klor kan det vara svårare att se hur mycket du kan klippa innan du riskerar att klippa i pulpan. Börja som alltid med lite åt gången.
På svarta klor syns pulpan som en liten svart prick mitt i klon, ser du den ska du sluta klippa.
Det här behövs för att klippa klorna på en hund
Här nedanför går vi igenom de saker som behövs när du klipper klorna på din hund.
- Klotång – En bra klotång ska vara så pass vass att den skär av klon utan motstånd eller att den fransar sig. Byt klotången direkt om den blir slö eftersom den kommer att skada klorna vid klippning då.
- Klofil – Fila alltid klorna efter att du klippt dom. Det gör att de inte spricker, men även så att de inte fastnar i saker.
- Blodstopp – Blodstopp är ett pulver du använder för att snabbt stoppa blödningen om du mot all förmodan skulle råka klippa i pulpan.
Ett tips är att även smörja in tassarna med en fet tassalva varje gång du klipper klorna. Det kommer hålla hundens tassar mjuka och minimera risken att de spricker, speciellt under den kalla årstiden.
Hur klipper jag klorna på en hund som inte vill?
Om din hund vägrar låta dig klippa klorna har vi några tips som kan fungera. Om din hund är orolig kan du:
Börja med att göra klippningen till en positiv upplevelse för din hund. Ge den godis och beröm och se till att ge den mycket uppmärksamhet.
Placera din hund i en bekväm position, Se till att den känner sig trygg och bekväm på platsen där du ska klippa klorna.
Börja med att försiktigt röra vid tassarna och klorna, så att den vänjer sig vid känslan. Detta kommer att hjälpa hunden att slappna av och känna mer bekväm under kloklippningen.
Ta hjälp av en annan person att hålla hunden. Det kommer att hjälpa till att förhindra att den hoppar runt och blir orolig.
Klipp klorna långsamt och försiktigt, var noga med att inte klippa för mycket på en gång. Om din hund blir orolig eller gör motstånd, pausa och ge den godis och beröm för att lugna ner den.
Hoppas att den här guiden kunde hjälpa dig inför din klippning av hundens klor!