Långhåriga hundraser – 21 hundar med lång & fluffig päls

Långhåriga hundraser är ofta en favorit bland många för sina fluffiga pälsar och sitt gulliga utseende. De här raserna finns i en mängd olika storlekar och former, och är kända för sitt lite ”lyxiga” utseende.

Även om deras päls kan kräva lite extra omsorg, tycker många ägare att det är värd det för att ha en sån gullig hund och sällskapet som den ger.

Här är en lista på 20 långhåriga hundraser och lite information om deras egenskaper och skötselkrav.

1. Afghanhund

afghanhund med lång päls

Afghanhunden är en hundras med en lång, silkeslen päls som ofta beskrivs som ”svävande” när hunden är i rörelse. Pälsen kräver regelbunden skötsel för att behålla sitt lyxiga utseende, inklusive daglig borstning och enstaka bad.

På grund av det höga underhållet som krävs för pälsen är inte Afghanhunden lämplig för alla. Den är bäst lämpad för ägare som har tid och tålamod att ägna sig åt regelbunden pälsvård och är villiga att lägga den tid – och pengar som krävs för att sköta om pälsen.

Afghanhunden är också känd för att vara atletisk och snabb och kan vara ett bra val för aktiva individer eller familjer som gillar utomhusaktiviteter. Det är trots allt en av de snabbaste hundraserna i hela världen, den kan springa i upp till 65km/h.

2. Bichon Havanais

bichon havanais med lång päls och fluffig

Bichon Havanais är en liten hundras känd för sin långa och lockiga päls. Pälsen kräver regelbunden skötsel för att behålla sitt fluffiga utseende, inklusive daglig borstning och enstaka klippningar.

På grund av det höga underhållet som krävs för pälsen måste du som ägare ha tid och tålamod att ägna sig åt regelbunden pälsvård för att den ska hålla sig fin.

Bichon Havanais är också känd för att vara en snäll- och lekfull hund. Vilket gör den till en bra hundras för familjer med barn eller om du letar en enkel hund att ta hand om.

3. Lhasa Apso

lhasa apso en hundras med långt hår

Lhasa Apso är en liten hundras med en lång, tät päls. Den finns i olika färger, inklusive vitt, svart och gul (guldfärgad). Pälsen är en av rasens mest utmärkande egenskaper och kräver regelbunden skötsel för att vara fin.

Pälsen bör borstas minst två gånger i veckan för att inte tova sig och bör trimmas med jämna mellanrum för att den ska se bra ut.

Förutom regelbunden skötsel kan Lhasa Apso’s päls också kräva bad då och då för att hålla den ren. Det är viktigt att använda ett hundschampo av hög kvalitet för att undvika att pälsen och huden torkar ut.

Lhasa Apso är bra hundras för lägenhet och mindre boenden. Den passar för dig som letar efter en liten, tillgiven hund som är lätt att träna. De är intelligenta och lojala hundar som trivs med uppmärksamhet och älskar att umgås med familjen.

Men deras långa päls kanske inte är lämplig för personer med allergier, eftersom den kan fälla kraftigt. Dessutom kanske rasen inte är det bästa valet för dig som inte har tid eller tålamod att sköta om den långa pälsen.

4. Shetland Sheepdog

shetland sheepdog med fin fluffig päls

Shetland Sheepdog, även känd som Sheltie, är en liten till medelstor vallhund. En av rasens mest slående egenskaper är dess långa, tjocka päls, som är dubbelskiktad och finns i flera färger, en vanlig färg är den klassiska ”Lassie-färgen” vit-brun.

Den långa pälsen kräver regelbunden skötsel för att inte tova sig. Det rekommenderas att borsta Sheltiens päls minst en gång i veckan och oftare under när den fäller.

Shetland Sheepdog är intelligent, lojal och snäll, vilket gör den till en perfekt hund för familjer med barn. De är också mycket lätta att träna upp och utmärker sig ofta i lydnads- och agilitytävlingar. Så det är en perfekt agilityhund om du vill tävla.

Däremot kan vara lite reserverade mot främlingar och kräver tidig socialisering för att inte bli blyga. På grund av deras vallningsinstinkter kan de också försöka valla små barn och andra husdjur, så det är viktigt att ge dem rätt träning och sätta gränser.

Sammantaget är Sheltien en kärleksfull och hängiven hund för dom som är villiga att ge den regelbunden skötsel och träning.

5. Shi Tzu

shi tzu fin päls

Shi Tzu är en liten hundras med en lång och fin päls. Den här rasen är känd för sin lekfullhet och tillgivenhet. Det gör den till en perfekt nybörjarhund och är ofta en favorit bland barnfamiljer.

Den långa pälsen på Shi Tzun kräver skötsel för att behålla sitt friska utseende. Regelbunden borstning och kamning är nödvändigt för att pälsen ska se bäst ut, och många väljer att få sin hund professionellt trimmad hos hundfrisör regelbundet.

Shi Tzun är en lämplig ras för familjer med barn, såväl som för dig som bor i lägenhet eller på mindre yta. Shi Tzu är också en bra hundras för äldre personer som letar en lydig och snäll sällskapshund.

6. Bergamasco

bergamasco långhårig hund

Bergamasco är en vallhund som är känd för sin långa, tjocka päls. Pälsen består av tre olika hårtyper: ull, hår och getliknande päls, som bildar en tät, lite tovag päls.

Den unika pälsen skyddar hunden mot tuffa väderförhållanden och är lättskött, eftersom den inte kräver regelbunden borstning eller trimning.

Pälsen bör dock kollas regelbundet eftersom skräp har en tendens att fastna i den och den trasslar sig. Och den bör regelbundet badas och därefter torkas noggrant,

7. Engelsk Setter

engelsk setter med lång päls

Engelsk setter är en medelstor hundras med en lång, silkeslen päls. Den här rasen är känd för snäll, vilket gör den till ett populär hund hos familjer.

Engelsk setters långa päls kräver regelbunden skötsel för att hålla sig mjuk och silkeslen. Det inkluderar att borsta pälsen minst en gång i veckan för att ta bort tovor, och regelbundna bad för att hålla pälsen ren.

Engelsk setter är en hundras med hög energi som kräver mycket motion och mental stimulans, så den är inte lämplig för personer som inte kan ge regelbunden fysisk aktivitet och träning.

Den här rasen lämpar sig inte heller bra för att bo i en liten lägenhet eller hem utan trädgård, eftersom de behöver gott om plats för att springa och leka. Om du däremot letar en bra hund att ta med på löpturerna och den perfekt eftersom den älskar att springa.

8. Pyrenéerhund

pyrenéerhund med fluffig lång päls

Pyrenéerhunden är en stor hundras och känd för sin tjocka, långa päls. Pälsen ger inte bara skydd mot kylan, utan hjälper också till att isolera hunden och hålla den varm på vintern.

Den långa, vita pälsen är en av rasens mest utmärkande egenskaper, men den kräver regelbunden skötsel för att den ska se bra ut.

Pyrenéerhunden är ett bra val för människor som lever i kalla klimat och vill ha en lojal och beskyddande hund. Den är känd för att vara lugn och snäll och vilja att skydda sin familj och sitt hem.

Men på grund av sin storlek och skyddande natur är Pyrenéerhunden inte det bästa valet för familjer med små barn eller för förstagångshundägare.

För pyrenéerhundens päls är regelbunden borstning viktigt. Rasens långa päls kan lätt bli tovig och trasslig, så daglig borstning rekommenderas för att hålla den i bra skick. Förutom regelbunden borstning, bör den trimmas med några månaders mellanrum för att ta bort dött eller överflödigt hår.

9. Komondor

komondor-med-extremt-lang-pals

Komondor är en stor och muskulös hundras som är känd för sin långa, täta, snodda päls. Pälsen, som liknar dreadlocks eller en mopp, består av långa, tjocka hårstrån som bildas naturligt när hunden växer.

Pälsen är vit och kan bli ganska lång, ibland nå marken. På grund av sitt unika utseende och tjocka päls kräver Komondor regelbunden skötsel och underhåll. Det kan vara en tidskrävande process, så rasen passar bäst för ägare som har tid och tålamod att ägna sig åt pälsvård.

Komondor är en lojal och skyddande ras, och lämpar sig väl för ägare som vill ha en stor och beskyddande hundras. Däremot är det ingen bra förstagångshund eller om du bor på mindre yta.

10. New Foundland

new foundland hund tjock päls

Newfoundlandshunden är en stor arbetshund, känd för sin långa, tjocka päls. Pälsen är vanligtvis svart, men kan också vara brun, grå eller vit.

Newfoundlandshundens långa päls kräver regelbunden skötsel, vilket inkluderar borstning flera gånger i veckan, samt regelbundna bad och trimning av pälsen runt tassar och öron.

Det är en stark och muskulös ras som är känd för sitt starka luktsinne och det är en hund som är bra på att simma. De föddes ursprungligen upp för att hjälpa fiskare i Newfoundland, Kanada, och används fortfarande för vattenräddningsarbete idag

På grund av sin storlek och styrka är de inte lämpliga för lägenhetsboende och kräver mycket utrymme för att springa och leka. De rekommenderas inte heller för förstagångshundägare, eftersom de kan vara ganska viljestarka och kräver ganska sträng träning och hantering.

11. Japanese Chin

japanese chin hundras med längre päls

Japanese Chin är en liten, elegant hund med en lång, silkeslen päls som är typiskt vit med svarta eller röda fläckar. Den här rasen är känd för sin lekfullhet och den är väl lämpad för barnfamiljer och andra husdjur.

Japanese Chin har en lång päls som kräver regelbunden skötsel för att hålla sig fin. Det kan innefatta daglig borstning och regelbundna besök hos en hundfrisör.

Den är kanske inte det bästa valet för personer med allergier, eftersom det är en ras som är känd för att producera mycket mjäll. Dessutom, på grund av sin lilla storlek är inte Japanese Chin så bra för hushåll med mycket småbarn som kanske inte är så försiktiga med den.

12. Silky Terrier

långhårig terrier
Silky Terrier är en liten, energisk hundras med en lång, silkeslen päl. Pälsen är typiskt blå och brun i färgen och kan vara rak eller lätt vågig.

Silky Terriers är intelligenta och lekfulla och lämpar sig väl för familjer med äldre barn som kan ge dem den motion och uppmärksamhet de behöver. På grund av sin lilla storlek är de inte väl lämpade för familjer med mycket små barn, som av misstag kan skada hunden.

För att hålla sin päls frisk och snygg bör Silky Terriers borstas regelbundet med en borste och kam, och eventuella tovor bör försiktigt tas bort.

Dessutom kommer regelbundet bad och trimning av håret runt öronen, fötterna och baken att hjälpa till att hålla hunden ren och välvårdad. Sammantaget är Silky Terrier en kärleksfull och tillgiven hund som kan ge glädje och energi till alla hem.

13. Old English Sheepdog (OES)

old english sheepdog

Old English Sheepdog är en stor och lurvig hundras. Rasen är känd för sin långa, tjocka päls, som vanligtvis är grå, blå eller vit till färgen. Den långa pälsen på Old English Sheepdog kräver regelbunden skötsel för att hålla den i gott skick.

Rasen är bäst lämpad för ägare som är villiga och kapabla att lägga ner tid och ansträngning för att sköta sin hunds päls regelbundet. Old English Sheepdog är en vänlig och intelligent ras som är passar bra för barnfamiljer.

Men på grund av sin storlek och energinivå är de kanske inte det bästa valet för lägenheter eller hem utan tillgång till trädgård eller park i närheten.

14. Tibetansk Mastiff

tibetansk mastiff med tjock lång päls

Den Tibetanska Mastiffen är en stor och fluffig hundras känd för sin långa, tjocka päls – och storlek såklart!

Pälsen är vanligtvis svart, brun eller brun och kräver regelbunden skötsel för att hålla den snygg. På grund av hundens storlek och långa päls är den inte lämplig för alla.

Det passar bäst för dig som har erfarenhet av stora hundar. Det är också viktigt att notera att den Tibetanska Mastiffen kan vara en skyddande ras, så den kanske inte är lämplig för familjer med små barn.

15. Briard

briard med lång lugg

Briard är en stor hundras som har lång och tjock päls. Den har sitt ursprung i Frankrike och användes som vall- och vakthund. Briardens långa päls kräver regelbunden skötsel.

Briard är en intelligent och aktiv ras, och lämpar sig bäst för erfarna hundägare som kan ge den den mentala- och fysiska stimulans den behöver. Den är också känd för sin lojalitet och hängivenhet till sin familj, och är kärleksfull och beskyddande.

16. Pekingese

pekingse långt hår päls

Pekingesen är en liten hundras med en lång och tjock päls som kräver regelbunden skötsel. Pälsen är vanligtvis rak och kan ha vilken färg som helst, även om många pekingeser har en svart och brun – eller rödbrun färg.

Den långa pälsen kan lätt bli tovig, så det är viktigt att borsta den regelbundet för att förhindra trasslig päls. Pekingese är ett bra val för dig som är villig att ägna tid åt regelbunden trimning och som letar efter en liten, tillgiven hund.

Den passar inte lika bra om du har en mycket aktiv livsstil, eftersom det är en relativt stillasittande och liten hundras som inte kräver mycket motion.

17. Puli

puli med hår över ögonen

Puli är en medelstor hundras som utmärker sig med sin långa, tjocka och snodda päls.

Den unika pälsen är ett resultat av Pulis dubbla lager av hår, som inkluderar ett mjukt, isolerande underull och en lång, grov ytterpäls. Pälsen är typiskt svart, men kan också vara vit eller olika nyanser av grått.

Puli-hundar är intelligenta, aktiva och lekfulla och är perfekta för människor som gillar utomhusaktiviteter. Men på grund av sin långa päls kräver Pulis regelbunden skötsel och pälsvård.

Det innebär vanligtvis att man borstar pälsen flera gånger i veckan för att ta bort trassel och skräp, och ibland trimmas pälsen för att den inte ska bli för lång.

När det gäller vem hunden är lämplig för är Pulis generellt bra med barn och andra husdjur, men är kanske inte det bästa valet för förstagångshundägare på grund av deras höga energinivåer och behov av regelbunden skötsel.

De kanske inte heller är det bästa valet för människor som bor i lägenheter eller små utrymmen, eftersom de kräver gott om utrymme för att springa och leka.

18. Yorkshire Terrier

Yorkshireterriern är en liten hundras med lång- silkeslen päls. Den här rasen är lämplig för dig som gillar regelbunden skötsel och underhåll av sin hunds päls. Det är viktigt att borsta Yorkies päls regelbundet för att förhindra tovor, och pälsen bör trimmas med några månaders mellanrum för att den ska se bra ut.

Yorkies är energiska och lekfulla, och de passar bra för människor som gillar regelbunden träning och lek.’

Men de kanske inte passar bäst för familjer med små barn eller för personer som är borta från hemmet under långa perioder eftersom de kan vara lite sällskapssjuka och inte trivs att vara ensamma hemma.

19. Portugisisk Vattenhund

portugisisk vattenhund

Den Portugisiska Vattenhunden är en arbetshund som lång och tjock päls. Pälsen är vanligtvis svart, brun eller vit, och den kan vara antingen lockig eller vågig.

Rasens långa päls kräver regelbunden skötsel, inklusive regelbunden borstning och trimning. På grund av den omsorg som krävs för pälsen, kanske den portugisiska vattenhunden inte är lämplig för dem som inte har tid eller lust att sköta sin hund regelbundet.

Rasen är intelligent och energisk, och den kräver regelbunden motion och mental stimulans för att hålla sig glad och frisk. Den lämpar sig väl för barnfamiljer, eftersom den generellt är försiktig med barn och lekfull.

20. Bichon Frisé

bichon frise

Bichon Frisé är en liten, fluffig ras med en lång, lockig päls som ofta jämförs med en bomullstuss. Den här glada och lekfulla hunden kräver regelbunden skötsel för att bibehålla sitt fluffiga utseende.

Dene passar inte för alla. Den passar bäst för ägare som har tid och tålamod att ägna sig åt regelbunden pälsvård och är villiga att antingen trimma hunden själv – eller lämna hunden hos en hundfrisör då och då.

Bichon Frise är en snäll och lekfull hund, vilket gör den till ett bra val för familjer med barn eller dig som letar efter en snäll sällskapshund.

21. Långhårig Vorsteh

Långhårig Vorsteh är en stor hundras. Pälsen är lång och tjock, ofta i färgerna lever, svart och vit. Den är känd för sin intelligens och iver att behaga sin ägare, vilket gör den till ett populärt val för både jägare och familjer.

Den långa pälsen kräver du att borstar pälsen – helst minst en gång i veckan för att ta bort trassel och tovor, och att bada hunden vid behov.

Långhårig Vorsteh är en aktiv ras som kräver regelbunden motion och mental stimulans. De är väl lämpade för ägare som kan lägga tid på träning, både mental- och fysisk.

Saker att tänka på när det gäller långhåriga hundraser

Om du funderar på att köpa en långhårig hundras finns det några saker du bör tänka på:

  • Skötsel: Långhåriga hundraser kräver vanligtvis regelbunden skötsel för att hålla sin päls fin och se bra ut. Det kan vara en tidskrävande och dyrt, så var beredd att ägna tid och pengar på din hunds päls.
  • Fällning: Många långhåriga hundraser fäller mycket hår vilket kan vara ett problem om du är allergisk. Du får dessutom vara beredd på att städa ofta och ta fram dammsugaren betydligt oftare om du har en långhårig hundras.

Sammanfattning

I den här artikeln gick vi igenom 20 långhåriga hundraser, tillsammans med den specifika pälsvård som varje ras kräver.

Några av raserna som nämndes inkluderade Afghanhunden, Old English Sheepdog och Bichon Frisé.

Sammantaget kan vi säga att hundar med långt hår eller tjock päls kräver betydligt mer pälsvård än hundar med kortare hår.

4 svar på ”Långhåriga hundraser – 21 hundar med lång & fluffig päls”

  1. Samojedhund har också en tjock och fluffig päls. Min hund vill inte bada men pälsen tycks vara självrenande. Borstar och kammar av pälsen ca 1 gång i veckan.

    Svara

Lämna en kommentar