Kan hundar äta äpple? – Allt du behöver veta!

Kan hundar äta äpple? Det korta svaret är ja, men det finns några saker du bör ha koll på innan du matar din hund med äpplen. Äpplen kan vara bra för deras hälsa och smakar bra men de bör inte få för mycket.

För mycket äpple kan orsaka störningar hos hundens matsmältningssystem vilket inte är bra – Ge din hund bara ett eller två varje dag.

Men innan vi pratar om fördelar och risker, låt oss titta på vilken typ av äpplen som är bäst att för din hund. Det bästa äpplena är ekologiska, helt naturliga äpplen utan tillsatta konserveringsmedel.

Se till att det inte finns några frön i äpplet som kan vara farligt för din hund. Mata helst inte heller din hund med delar av äppelkärnan. Den innehåller också cyanidföreningar som kan vara dåliga för mindre djur inklusive vissa hundar och katter.

Är äpplen bra för hundar?

När människor tänker på äpplen och deras hundar tror de vanligtvis att det inte är en bra idé eftersom äppelfrön är giftiga för hundar, men så är det inte!

Äpplen är faktiskt väldigt hälsosamma för hundar då de innehåller massor av vitaminer och mineraler som kan hjälpa till att stärka cellväggarna samt antioxidanter som äldre hundar kan ha nytta av. Det finns dock en sak med äpplen som du måste vara försiktig med.

Enligt vissa källor är stjälkarna och fröna från ett äpple giftiga för hundar, så ge aldrig hela äpplen till din fyrbenta vän! Om du känner dig orolig kan du istället ge barnmat som bara innehåller de smaskiga delarna av frukten.

En annan bra idé skulle vara att först skära äpplet i små bitar och blanda det med hundens frukost eller hundmat.

kan hundar äta äpplen

Är äpplen dåliga för hundar?

Valpar kommer att älska den krispiga konsistensen av äpplen, men se till att se upp för frön och kärnor! Den giftiga cyaniden i dessa kan orsaka besvär för din valp, så se till att du tar bort dom innan du ger äpplen till din hundvalp.

Du kanske också vill kontrollera stjälkar som potentiellt kan utgöra en kvävningsrisk eller till och med leda till magsmärtor efter förtäring om de inte tas bort så att det inte finns någon risk att de fastnar när hunden äter äpplet.

Äpplen innehåller socker som inte alltid är bra för hunden

Äpplen är en fantastisk godbit att ge din hund, men var medveten om sockerhalten. Socker kan orsaka problem för hundar som lider av diabetes eller cancer och bör endast ges som en tillfällig belöning – inte något de får varje dag!

Det är bäst att välja ekologiska äpplen, eftersom många du hittar i snabbköpet är besprutade.

Tvätta alla frukter som köps eftersom de kan innehålla herbicider eller bekämpningsmedel som kan orsaka allergiska reaktioner för vissa hundar inklusive anafylaxi – ett potentiellt livshotande tillstånd om dessa tecken uppträder: hosta svullnad nässelutslag andningssvårigheter och andra symtom

Hur ska man mata hunden med äpplen?

Ta bort stjälkar och kärnor från äpplet eftersom dessa kan innehålla frön, skär dem i lagom stora bitar för att din hund enklare ska kunna äta dom.

Det finns många sätt att servera äpplen till hundar. Du kan frysa in och äta dem som ett uppfriskande sommarmellanmål, blanda dem i maten som en sötsak eller blanda ihop andra hälsosamma frukter till läckra smoothies!

Du kan även ge din valp äppelskivor som mellanmål.

Läs mer: Hur mycket bör en hund äta?

hundar äta äpplen

Kan hundar äta äppelskrutt?

Om din hund tuggar sönder äppelskruttet och kärnorna är det inga problem för din hund att äta äppelskrutt. Du bör dock ha koll på den så att den inte sätter i halsen, det gäller speciellt mindre hundar.

För att vara på den säkra sidan är det alltid bra att sköra bort kärnhuset och ge hunden äpplen i bitar eller skivor och ha koll på den när den äter.

Sammanfattning

Äpplen är en hälsosam frukt för hundar och kan användas som mellanmål, tillskott i kosten eller godis/snacks. Se bara till att du har bort alla stjälkar och frön och att du kanutar äpplen i små bitar/skivor.

Vissa källor säger att det finns cyanidföreningar som kan vara dåliga för mindre djur inklusive vissa hundar och katter. Det är dock bättre att tänka på de nyttigheter som äpplen innehåller t ex; vitaminer, antioxidanter och mineraler.

Sockerhalten i äpplena måste man ha koll på då hundarna inte kan behandla socker lika bra som människor gör. Men så länge du har bort kärnhusen, tänker på sockerhalten och ger äpplena på rätt vis utan risk för hunden blir det ingen större fara att ge din hund lite frukt.

Lämna en kommentar