Hur sköter man hundens tänder? – En komplett guide!

Precis som vi människor så kan din hund drabbas av olika tandsjukdomar som bland annat tandsten, tandlossning och dålig andedräkt. Därför är det så viktigt att du sköter din hunds tänder. Dessa problem kan lätt undvikas med god munhygien som att borsta hundens tänder regelbundet.

I de bästa världar vill man att hundens tänder rengörs varje dag med antingen vatten eller med en tandkräm anpassad för hundar. Och besöka veterinären ungefär var 6-12 månad för tandstensborttagning.

Måste man borsta tänderna på hunden?

Ja det måste du, hundar kan också få problem med sina tänder som tex tandvärk, tandsten och tandlossning, har du själv haft tandvärk så vet du hur otroligt ont det gör detsamma gör det för din hund.

För att undvika såna problem så är det viktigt att hundens tänder sköts bra och att ni besöker veterinären.

Hur ofta ska man borsta tänderna på hunden?

Minst tre gånger i veckan men helst en gång varje dag ska tänderna på din hund borstas för att få bort plack, tidpunkt spelar ingen roll. Får man inte bort plack så blir det hårt och bildar tandsten och för mycket tandsten kan leda till tandlossning för din hund.


Hur borstar man hundens tänder?

Ta det försiktigt i början och vänj in din hund för tandborstning det kan vara lite svårt i början. Stå snett bakom hunden eller låt hunden ligga ner på golvet när du ska borsta tänderna på den.

Står du framför hunden och ska borsta tänderna är det lätt att hunden backar bakåt vilket gör det svårare för dig att kunna borsta.

Börja redan när den är valp med att borsta tänderna det är alltid lättare att lära en valp än en vuxen hund.

 • Använd alltid en mjuk tandborste eller en fingertuta, borsta med vatten eller en tandkräm anpassad för hundar.
 • Borsta med små försiktiga rörelser.
 • Borsta varje tand och börja med framtänderna och jobba dig bakåt.
 • Var noga med att även borsta hundes tandköttskant det är där de flesta bakterier samlas och bildar tandsten. Vinkla tandborsten lite snett uppåt så att stråna kommer åt tandköttet.
 • Beröm alltid hunden efteråt så att den tycker att det är kul att borsta tänderna.

”Har du en mindre hund skulle vi rekommendera att använda en mjuk barntandborste.”

sköta hundens tänder

Tandkräm till hund

Det finns speciella tandkrämer som är anpassade för hundar. Det finns tandkrämer med köttsmak för att gör tandborstningen god för hunden men det finns även med mintsmak.

Tandkrämen ger din hund en frisk andedräkt och håller plack borta men tandkrämen är inte det viktigast för att få bort placket utan det är den mekaniska rengöringen du får av tandborsten.

”Plack ger dålig andedräkt därför är det viktigt att du borstar hundens tänder”

Kan man använda vanlig tandkräm till hund?

Nej det kan du inte. En tandkräm för oss människor är inte anpassad för en hund då de innehåller fluor och andra ämnen som inte är bra om de får i sig. Använd bara tandkrämer som är till för hundar.

Det är svårt att borsta hundens tänder – Hur ska jag göra?

Att rengöra tänderna på en hund som inte vill är inte det lättaste och det kräver en hel del tid och tålamod av dig. Börja med att välja rätt tillfälle som när hunden är lugn och ligger ner.

 • Du kan klappa den runt munnen och på så vis undersöka munnen lite, använd en fingertuta i mikrofiber eller en gasbinda med hundtandkräm på då de är mjukare och tas emot lättare av hunden. Välj en tandkräm med köttsmak eller en som varken luktar eller smakar något.
 • Att använda en en fingertuta i mikrofiber eller en gasbinda till tandrengöring är inte det bästa för rengöringen men ett väldigt bra sätt att introducera tandborstning för hunden.
 • Glöm inte att gosa och klappa den hela tiden samtidigt som du berömmer. På så sätt kommer den att koppla tandborstningen till något positivt.
 • När hunden börjar att acceptera tandborstningen så kan du byta till en mjuktandborste som gör renare än en gasbinda. Var alltid lätt på hand när du borstar din hunds tänder så att du inte trycker eller borstar för hårt.

Tandborstar till hundar

Det finns lite olika varianter att välja på när det kommer till tandborstar men som vi har nämnt tidigare så är en mjuk tandborste bra och det kan du hitta i din vanliga mataffär.

Vi tycker själva att en mjuk barntandborste är det bästa då den har ett litet borsthuvud som gör det enklare att komma åt hundens kindtänder.

Det finns också tandborstar som är speciellt utformade för hunden och de finns att hitta på djuraffärer eller apotek.

Fingertandborste (Fingertuta)

En fingertandborste är också ett bra alternativ till tandborste. Fingertandborste eller fingertuta som den även kallas för trär du enkelt på ditt finger. Den kan vara gjord i mikrofiber eller så är det ett borsthuvud som du trär på fingret.

Kan man använda eltandborste på hunden?

Ja det kan du om din hund tillåter det och inte skräms av det surrande ljudet. Det är inget som är farligt för din hund.

borsta tänder på hund

Borsta hundens tänder med kokosolja

Kokosolja har goda egenskaper för oss människor och detsamma gäller för våran fyrbenta vän.

Du kan absolut använda dig av kokosolja vid tandborstning till din hund. Här är ett recept på egen hundtandkräm:

 • 2 msk kokosolja
 • 2 msk bakpulver
 • Några mynta blad för smakens skull
 • Blanda ihop allt och låt stå i kylskåpet över natten. OBS! Använd inom 5 dagar.

Är kokosolja farligt för hunden?

Nej kokosolja är inte farligt för din hund. Kokosoljan är snarare bra för din hund då det kan hjälpa med matsmältningen, ge fin päls och ett bra immunförsvar. Men som med allt annat så ska man inte överdosera kokosolja till din hund.

Vad gör man om hunden har tandsten?

Besök veterinären så att de kan avlägsna tandsten från din hund då de har speciella verktyg till det. För att undvika att din hund får tandsten så ska du borsta tänderna på den varje dag och använda tuggben.

Vad kostar det att ta bort tandsten på hund?

Det kostar mellan 1500 kr – 3000 kr. Priserna varierar hos olika veterinärer då det ingår olika behandlingar i priset, även storlek på hunden spelar in.

I de flesta priserna ingår en hel undersökning av hundens tänder, rengöring och narkos. För exat pris ring till din veterinär och fråga. Tandhygienen är en kostnad du bör räkna med i de totala kostnaderna för att ha hund.

Kan man skrapa tandsten själv?

Nej det kan du inte. För att få bort tandsten krävs ett speciellt instrument och även om du skulle få tag på ett så är det vasst och du kan göra mer skada än nytta på din hund om du inte vet hur ett sådant instrument ska användas.

Besök en veterinär om tandsten behöver tas bort på hunden.

tänder hund

Hur märker jag om min hund har tandproblem?

Det kan märkas på olika sätt men oftast är det beteendeförändring hos din hund att den blir tröttare och slöare. Annars kan du kolla efter dessa symptom.

 • Rött och svullet tandköttet
 • Hunden har dålig andedräkt
 • Den börjar tugga annorlunda
 • Den föredra mjuk mat framför torrfoder

Hund utan tänder – Kan den ändå leva ett bra liv?

Ja det kan den. Den största orsaken till att man måste dra ut tänder på en hund är tandlossning.

När din hund har blivit av med tandlossningen så kommer den att må mycket bättre då den slipper ha ont. Det enda du ska tänka på är att ge den mjuk och skonsam kost.

Läs mer: Hur mycket ska en hund äta per dag?

Vanliga frågor om hur man sköter hundens tänder

Hur ofta ska jag byta tandborste till min hund?

Byt tandborste varannan till var tredje månad. En sliten tandborste borstar inte lika bra. Kolla hur tandborsten ser ut börjar strån att spreta så är det dags att byta tandborste för din hund.

När ska jag börja borsta tänderna på min hund?

Börja så tidigt som möjligt för att vänja hunden vid tandborstning och så det blir en del av rutinen. Träna med valpen en kort stund varje dag.

Fungerar tuggben?

Ja det är ett bra komplement att låta din hund tugga på ett speciellt tuggben då det kan minska plack och tandsten men det ska inte ersätta tandborstningen.

Lämna en kommentar