Hur mycket motion behöver en hund? – Saker du bör veta!

För att din hund ska må bra både fysiskt och mentalt behöver den få komma ut varje dag, både för att kissa och för att få motion. En undermotionerad hund kan drabbas av sjukdomar och övervikt samt bli stressad.

Som hundägare är det lätt att ställa sig frågan: ”Hur mycket motion behöver en hund?”

Det finns inget fast svar på den frågan utan svaret varierar beroende på en mängd olika faktorer. Bland annat hundras och ålder spelar in, motion för en valp ska ske försiktigare än motion för en vuxen hund.

Hur mycket motion behöver en hund beroende på hundras?

Alla hundar behöver daglig motion, men den exakta mängden varierar beroende på hundrasen. Räkna inte motionen i minuter utan se till att din hund får röra på sig och göra av med energi.

Hur mycket motion behöver en liten hund (Chihuahua)?

Hur mycket motion behöver en hund av mindre storlek? En chihuahua må ha korta ben, men klarar och behöver mer motion än vad många hundägare tror.

En chihuahua är en hund med relativt låg aktivitetsnivå som bör motioneras en timme per dag, uppdelat på flera promenader.

Hur mycket motion behöver en Labrador eller Golden Retriever?

Större hundar såsom labradorer och golden retrievers ska motioneras mer än en chihuahua och de vill ha längre promenader. Det är aktiva hundar som har mycket energi att göra slut på.

Hur mycket motion behöver en labrador och golden retriever? Jo, tre till sex timmar motion per dag är det optimala. Hunden vill ha längre promenader varje dag och ibland även lekstunder eller långpromenader.

Hur mycket motion behöver en Schäfer eller större hund?

En schäfer är en jakthund som vill ha mycket daglig motion för att må bra såväl fysiskt som mentalt. Med mycket motion blir en schäfer en stabil familjehund. Ta därför med din schäfer på många långa promenader varje dag så att den får göra slut på sin energi.

En schäfer bör motioneras minst tre timmar per dag, uppdelat på promenader. Motionen kan ske upp till sex timmar.

Hur mycket motion behövs beroende på hundens ålder?

Hur mycket motion behöver en hund i vuxen ålder om man jämför med motion för en valp? Jo, en vuxen hund behöver motioneras minst en timme per dag, och sedan allt längre tid ju större hunden är.

Hur mycket motion behöver en valp?

När det gäller motion för valp ska man vara försiktig och lyssna till sin hunds behov. En valp kan leka och springa runt såväl inomhus som utomhus tills den är trött, så länge som den kan vila när den vill.

En liten valp ska dock inte motioneras på längre promenader än till husknutens kisshörna. En valp blir snabbt trött och motion för valp behövs inte innan ett års ålder.

Hur mycket motion behöver en vuxen hund?

En vuxen hund ska motionera minst en timme per dag, allt beroende på hundens ras och storlek.

En hund behöver minst fyra promenader per dag, såväl kortare kissrundor som längre promenader. Ju mer din hund får komma ut och röra på sig desto bättre.

Hur mycket motion behöver en gammal hund?

Hur mycket motion behöver en hund som börjar bli till åldern? Ju äldre hunden blir desto mindre motion kräver den.

Du kan gå på kortare promenader med en gammal hund, allt utefter vad just din hund orkar. Tänk dock på att inte korta ner promenaderna för tidigt, för även äldre hundar behöver röra på sig för att må bra.

hur ofta ska man gå ut med hunden

Hur många promenader ska man gå med hunden varje dag?

Din hund behöver komma ut var sjätte timme för att kissa och därmed måste du gå ut med din hund fyra gånger per dag. Hunden ska gå ut direkt när den vaknar på morgonen, flera gånger under dagen samt en sista kissrunda innan läggdags.

Motion för en valp är onödigt, men gå ut lika ofta som valpen behöver kissa för att hjälpa den att bli rumsren.

Hur länge ska man gå med hunden?

Om din hund behöver tre timmars motion per dag fördelat på fem promenader så blir varje promenad 36 minuter lång, men du fördela tiden som du vill.

Många tar en snabbare kissrunda med hunden på morgonen och en välförtjänst långpromenad efter jobbet på eftermiddagen. Ge din hund regelbundna promenader för att den ska hålla sig lugn, glad och hälsosam.

Hur långt orkar en liten hund eller valp gå?

Motion för valp och små hundar skiljer sig åt. En chihuahua kan utan problem gå på en timmes promenad medan en valp snabbt blir trött.

Det beror på att en fullvuxen, om än liten, chihuahua är fullt utvecklad i skelett och muskler, medan valpen inte alls är det trots att många valpar snabbt blir större än en chihuahua.

Hund vill inte gå ut, vad ska jag göra?

Ibland vill hundar inte alls gå ut, kanske beror det på det regniga vädret, ett nervöst beteende eller en hund som känner sig osäker i ledarskapet i flocken. Ibland kan man behöva luska ut orsaken om det regelbundet händer att hunden inte vill gå ut.

Hund som stannar på promenad, vad göra?

Om din hund stannar under promenaden och vägrar gå kan det vara dags ta upp koppelträningen igen. En hund som vägrar gå kan vara stressad, distraherad, ha ont eller helt enkelt inte vara ordentligt koppeltränad.

Öva med kopplet hemma tillsammans med förstärkning, alltså att du belönar hunden vid gott uppförande. Se till att hunden förknippar kopplet med positiva känslor.

Gammal hund vill inte gå ut

En gammal hund kräver mindre motion, men behöver ändå regelbundet komma ut för att kissa. Hur mycket motion behöver då en åldrande hund som bara vill ligga inne och mysa?

Med svikande hälsa och högre ålder blir en hund mindre pigg. Ta därför med hunden på kortare och långsammare promenader när den själv har behov av det så att hunden inte känner sig tvingad att gå långt.

Orkar inte gå ut med hunden – Alternativ och komplement

Det är inte bara hundar som kan vägra promenader. Det är inte alltid du som ägare vill, kan eller har lust att gå ut på de dagliga promenaderna runt kvarteret.

En hund är ett heltidsjobb som man inte kan ta ledigt från när man är trött eller sjuk. Men som tur är finns det en lösning på problemet om man behöver hjälp med hundens och valpens motion.

Dagmatte/Hundpassare

Många anlitar en dagmatte eller hundpassare som tar med sig hunden ut på regelbunden motion. Att ge hunden rätt mängd motion är enklare om du får hjälp.

Många hundar stannar hos en dagmatte när du som hundägare är på jobbet, medan andra har en hundpassare som kommer då och då för att passa din hund och gå på promenader.

Hundgård

Om du vill motionera din hund men är trött på att gå långa promenader, då kan du bygga en hundgård i trädgården.

I en hundgård får hunden komma ut och rasta sig själv i friska luften, samtidigt som du som ägare inte behöver gå långt och länge En hundgård är ett bra komplement för aktiva hundar, men ska inte ersätta den dagliga motionen.

Läs mer: Hur högt staket behövs för min hund i trädgården?

hur mycket motion behöver hundar

Övriga saker som påverkar hur ofta du måste gå ut med hunden

Det finns fler anledningar till att gå ut med din hund än bara de vanliga kissrundorna och den dagliga motionen. Motion för valp är ingen bra idé, men den behöver komma ut för att kissa och sniffa runt. Även vuxna hundar behöver komma ut för att nosa, spåra och leka.

Lek med hunden

Komplettera era promenader med lek i trädgården eller på öppna ytor. Då får din hund välbehövlig motion samtidigt som ni leker och har kul tillsammans. Att leka med din hund stärker banden mellan hund och ägare.

Stimulans och träning

Du kan även ta med dig din hund ut för att nosa runt, spåra eller träna. Det finns en mängd anledningar till att ta med dig din hund ut i skog och mark. Ni kan träna på att spåra i skogen eller varför inte öva på att rulla runt ute i den friska luften istället för inomhus.

Övrig aktivitet

Ta med dig din hund ut så ofta som vädret tillåter. På sommaren njuter din hund av att fritt springa runt i trädgården medan du rensar i rabatterna.

Din hund behöver tid utomhus och lek och fri tid kompletterar alla promenader ni tar tillsammans. Kom ihåg att en väl motionerad hund är en glad, frisk och lugn hund.

Läs mer: Hur länge kan en hund vara ensam?

Lämna en kommentar