Har du en tik och misstänker att hon är dräktig? Då kan det uppstå många olika funderingar. Kanske en av de första funderingarna är ”när är det dags för valpar?”
En hund är dräktig 58-68 dagar beroende lite på vilken ras det är och hur många valpar som ligger i magen. Om din dräktiga tik mår bra och inte uppvisar något beteende som gör dig orolig kan du bara låta henne vara och ge henne lugn och ro.
Längre fram är det förstås en del förberedelser som behöver göras. Läs vidare så kommer du få svar på allt du behöver veta.
De olika faserna under dräktigheten
- Vecka 1 – Om du är uppmärksam på din hund kommer du märka en ganska snabb förändring efter att parningen har ägt rum. Din tik kan ändra sitt temperament och bli lite mer hängig och nedstämd.
- Vecka 2 – Under andra veckan i dräktighetsperioden händer det inte så mycket. Din tik kan verka lite piggare och kanske till och med gå tillbaka till att vara sitt vanliga gamla jag. Det är inte ovanligt att man som uppfödare till och med blir lite osäker på om tiken verkligen är dräktig under denna vecka.
- Vecka 3 – Precis som vi människor kan hundar uppleva illamående när de väntar tillskott i familjen. Det innebär att din tik kanske inte visar så mycket intresse för mat under just den tredje veckan av dräktigheten. Detta är helt normalt. Om du är nyfiken och lite otålig kan du under tredje veckan få dräktigheten bekräftad från en veterinär.
- Vecka 4 – Om du vill ta din tik på ultraljudsundersökning så kan du göra det i vecka 4. Nu kan man nämligen se valparna på ultraljudet men inte räkna hur många de är. Däremot kan man se deras hjärtverksamhet. Man ska hålla i åtanke att det kan vara färre valpar som föds i slutändan eftersom valpfostren kan lösas upp i mammans livmoder fram till femte veckan.
- Vecka 5 – Beroende lite på vilken ras din tik är så kan det hända att hon börjar bli rund om magen runt vecka fem. På vissa hundar syns detta tydligt och på andra syns det mindre tydligt.
- Vecka 6 – I sjätte veckan kan man se valparnas skelett på röntgen och man kan räkna hur många valpar det är som ligger där inne. Detta är dock ingenting man måste göra utan det är bättre att låta en frisk, dräktig tik vara ifred. Röntgen kan bli nödvändigt om man misstänker att något inte är som det ska.
- Vecka 7 – Någon gång i sjunde veckan borde du kunna känna valparnas små rörelser inne i magen. Det är oftast inga stora rörelser utan bara en liten kittlande känsla mot din handflata. Nu är din tik ganska ordentligt rund om magen och det är inte så lång tid tills det är dags.
- Vecka 8 – Om din tik bär många valpar kan det vara en god idé att vara beredd från och med vecka åtta. En hund är dräktig i 58-68 dagar beroende på när i läget hennes ägg blev befruktade. Det kan alltså slå på några dagar hit eller dit. Ordna en lugn och stillsam plats där din tik kan börja förbereda valparnas ankomst.
- Vecka 9 -Nu är det dags precis när som helst. Se till att din tik har det bra och är avslappnad. Inför valpningen kan det hända att hon är lite orolig och då är det viktigt att hon känner sig trygg.
När börjar det synas att tiken är dräktig?
Det här är lite olika beroende på vilken ras din tik är men det finns några tecken man kan vara uppmärksam på om man misstänker – eller hoppas – att tiken är dräktig.
Vanliga tecken på ett tiken är dräktig
- Hon har ett förändrat temperament och verkar kanske lite med modfälld än vanligt.
- Det kan verka som att löpet inte går över som det brukar efter samma tidspann och hanhundar kan visa ett fortsatt intresse.
- Illamående och ett ointresse för mat.
- Spenarna ändrar färg till en ljusröd ton några veckor in i dräktigheten för förstagångstikarna.
- Så småningom kan du se en rundning över tikens buk.
Kan en tik vara dräktig utan att det syns?
Tikens dräktighet syns oftast inte de första veckorna av dräktigheten. Vissa hundar blir inte stora om magen förrän efter 5-6 veckor men då blir de riktigt runda ganska snabbt. Ibland kan det bero på att det inte är så många valpar där inne och ibland kan det bero på rasen.
Vad ska man göra om man misstänker att tiken är dräktig?
Om man misstänker att tiken är dräktig ska man vara uppmärksam på att hon mår bra. Spana efter de små tecknen vi listar ovan för att försäkra dig om hennes tillstånd.
Du behöver egentligen inte vidta några åtgärder under de första veckorna om du inte misstänker att något inte står rätt till.
Ska man avmaska en dräktig tik? – När?
Ja, det kan definitivt vara en god idé. Tiken smittar sina valpar med inälvsparasiter när de ligger i magen. Valparna föds då med mask och behöver avmaskas mellan 17 och 21 levnadsdygnet för att parasiterna inte ska hinna föröka sig.
Det bästa är förstås att valparna får födas utan mask och därför bör du avmaska din dräktiga tik från 40 dagar in i dräktigheten och sedan fram till att valparna är två veckor gamla. På så vis kan du försäkra dig om att alla dina hundar, mamma och valpar, är fria från mask.
Dräktig tik flämtar – Vad är fel?
Att din dräktiga tik flämtar behöver inte betyda att något är fel. Om det i slutet av dräktigheten så kan det betyda att det är dags för valpning och du behöver vara beredd på valpar.
Hjälp din tik till en avskild plats där hon får lugn och ro, se till att hon har det bra och ge henne lite utrymme.
Om flämtningarna övergår i flås och kommer i kombination med stelhet och dregel så se till att få snabb veterinärhjälp för då kan det vara kalkbrist som behöver behandlas.
Dräktig eller skendräktig – Vad är skillnaden?
Efter en vältajmad parning så blir de flesta tikar dräktiga. De som inte blir det kan tro att de är det och kan bete sig som att de är det. Det är detta som kallas ”skendräktig”.
Hur vet man om hunden är skendräktig?
Man kan inte veta helt säkert att tiken är skendräktig förrän efter att man har varit på ultraljud i tredje eller fjärde veckan av dräktigheten. Då kan man se om det verkligen finns valpar i livmodern eller inte. Vid en skendräktighet är livmodern tom.
Tecken på en skendräktig hund
Tydliga tecken på en skendräktig hund kommer först två månader efter löp, ungefär när en dräktig tik skulle varit fullgången.
Då kommer din tik bete sig som att hon har valpar genom att börja vakta eller ta hand om leksaker som om de vore hennes barn. Hon kan också börja bygga ett rede och bli lite aggressiv och oförutsägbar.
Förbereda inför valpningen
När nedkomsten börjar närma sig är det bra att förbereda en specifik plats där tiken ska valpa. Det behöver vara en plats som är lite avskild och där tiken kan få lugn och ro.
Den här platsen är det en fördel om man har utsett ungefär tre veckor innan beräknat datum men det går bra om man gör det en vecka innan också. Bara man gör det i god tid.
Hur vet man att valpningen är på gång?
Din dräktiga tik kommer signalera att valpningen är på gång på flera olika sätt. Ett sådant är att hon går undan, söker lugn och börjar flämta. Hon kommer också att börja bädda och göra ordning för valparnas ankomst.
Det är en bra idé att ta tempen på din tik varje dag innan valpning då hennes temperatur kommer sjunka 1-3 grader när det blir dags.
Hur vet man hur många valpar det blir?
Antalet valpar vet du inte helt säkert förrän alla har kommit ut. Om du har varit hos veterinären under dräktigheten så kanske du har kunnat få en siffra men du kan inte vara säker förrän det är över.
Hur vet man att alla valpar kommit ut?
När din tik har valpat klart så förändrar hon sitt beteende. Värkarbetet och krystningarna tar slut och tiken slappnar av. Hon kommer att ägna sina nya små knoddar all sin uppmärksamhet och lägger sig tillrätta för att ge valparna di.
Vad är skillnaden mellan att en hund löper och en hund som är dräktig?
Att hunden löper betyder att hon kan bli dräktig. Ibland kan hormonerna hos en tik som löper likna dem hos en som är dräktig vilket också är en del i att vissa tikar blir skendräktiga.
Hur länge löper en hund?
Längden på ett löp varierar mellan hundar och raser. Hos de flesta raser vara ett löp i en till tre veckor. De flesta tikar löper två gånger per år men det finns de som löper så ofta som fyra gånger per år.
Vanliga frågor om hur länge en tik är dräktig
En hund är vanligtvis dräktig mellan 58-68 dagar eller i ungefär 9 veckor.
Hon kan få ett ändrat temperament, bli illamående, få större intresse hos hanhundar och få en rundning över buken.
Vanligtvis löper tikar var sjunde månad men det kan skilja mellan olika raser.
Ja, det finns alltid en risk att tiken blir dräktigt utan hängning eftersom hanen kan ha lämnat spermier ändå.