Åka bil med hund – 9 tips för en säker & bekväm bilresa

På samma sätt som vi ser till att våra barn sitter fastspända i sina bilbarnstolar, ska vi ha samma koll när vi tar en biltur med vår hund. Oavsett om de älskar- eller hatar bilen, är det upp till oss hundägare att vår fyrbenta vän får en bekväm- och säker bilresa.

Även om din hund är bra tränad kan den bli nervös- och rastlös i bilen. En hund som inte är ordentligt fastspänd kan också skada både sig själv och dig.

För att åka bil bekvämt- och säkert med hunden är det viktigt att din hund trivs i bilen, att den sitter fast i en sele eller är i en hundbur under bilresan, att den inte sitter framför en airbag, att den är sval och får frisk luft samt att du tar regelbundna kisspauser och matpauser för att nämna några viktiga saker.

Här nedanför tipsar vi om 9 saker för en säkrare bilresa med din hund…

1. Se till att din hund trivs i bilen

Om din hund inte är van vid bilturer, börja med att ta korta turer runt kvarteret. När de blir bekvämare i bilen kan du ta dem med på längre sträckor.

Vissa hundar kommer aldrig att älska bilen, men om din hund verkar orolig eller rädd, försök att göra upplevelsen mindre stressande. Ta med hundens favoritleksak eller filt, spela musik de gillar och öppna fönstren lite för att släppa in frisk luft.

2. Använd en hundbur eller sele

Om din hund är bekväm i en hundsele, använd den under bilfärden. Om din hund inte gillar sele, använd istället en hundbur som hindrar den från att hoppa ut genom fönstret, klättra upp i framsätet eller flyga runt vid en eventuell olycka.

Enligt lag får du inte ha din hund lös i bilen i Sverige. Vid en olycka kan den lösa hunden bli som en projektil och skada inte bara sig själv – utan även andra personer i bilen.

3. Fäst selen i sätet

Om din hund är i en sele, se till att den är säkert fastsatt i bilsätet så att det inte kan springa runt och är säker vid eventuell olycka. Detta för både din och din hunds säkerhet – en lös hund i bilen kan som sagt bli som en farlig projektil vid en olycka.

4. Låt inte din hund åka i framsätet

Även om de är fastspända är det inte säkert för din hund att åka i framsätet. I händelse av en krock kan de kastas in i instrumentbrädan eller vindrutan. Även krockkudden kan skada eller till och med döda din hund.

Många hundar älskar att sticka ut sina huvuden genom fönstret, men det kan vara farligt för dem. De kan inte bara skadas om de träffar något, de kan också andas in damm och giftiga avgaser.

Det kan vara bra att tänka lite extra på vid tung trafik eller i tunnlar.

5. Håll din hund borta från krockkuddar

Om din hund är i framsätet, håll den borta från krockkuddarna eller stäng av de helt. Om de är lösa (fast de absolut inte ska eller får vara det), håll dem så långt borta från instrumentbrädan som möjligt.

Om din hund sitter i framsätet måste du koppla bort krockkudden eftersom den kan skada din hund allvarligt – eller till och med döda din hund i en krock.

6. Öppna fönstren för frisk luft

bilkörning med hund

Hundar kan bli åksjuka precis som människor, så se till att ge dem gott om frisk luft. Om det är en varm dag, se till att öppna fönstren så att de inte blir överhettade.

Se bara till att din hund inte kan hoppa ur bilen, spänn fast selen i sätet eller se till att hunden är i hundburen.

7. Ta med vatten och mat

Din hund kommer att behöva dricka och äta under resan, precis som du gör. Se till att ta med vatten och mat till dem. Du bör ta mat- och vattenpauser med några timmars mellanrum, precis som du själv gör under en längre bilresa.

8. Låt hunden ta en kisspaus innan ni åker

Om din hund behöver gå på toaletten, låt den inte vänta tills du kommer till din destination. Se till att de gör det innan ni åker, så att det inte blir en ”olycka” i bilen.

9. Stanna ofta för kisspauser

bila med hund

Precis som vi måste stanna med några timmars mellanrum när vi kör med ett barn (eller oss själva), måste vi också stanna för kisspauser när vi har en hund i bilen.

Om du inte vill stanna vid sidan av vägen, kolla om det finns några parker eller rastplatser där du kan stanna längs sträckan du ska åka.

10. Håll ett öga på din hund

Även om du följer alla dessa tips är det viktigt att hålla ett öga på din hund hela tiden när den är i bilen. Om den verkar orolig eller rädd, försök att lugna den. Och om den verkar bli rastlös, stanna till och ta en liten paus eller promenad.

Även om hunden är i en eller sele, lämna aldrig din hund ensam i bilen, den kan bland annat överhettas snabbt i varmt väder.

11. Håll din hund sval i sommarvädret

Vid varmt väder, se till att hålla din hund sval genom att öppna fönstren (på glänt) och ge din hund mycket vatten. Parkera i skuggan om möjligt och lämna dem aldrig i bilen utan uppsikt.

På samma sätt är det viktigt att se till så att hunden inte fryser på vintern. Lägg en filt till den och lämna den inte för länge i en kall bil ensam.

Vad gör jag om min hund inte vill åka bil?

Vissa hundar vill helt enkelt inte gå in i bilen och blir nervösa så fort vi kommer ut på vägen. Om din hund är en av dessa, tvinga dem inte. Försök istället att göra upplevelsen så rolig som möjligt.

Ta med hundens favoritleksaker eller godsaker och ge dem mycket beröm när de sätter sig i bilen. Så småningom kommer de att lära sig att bilturer är en rolig upplevelse.

Om din hund fortfarande inte vill åka i bilen kan du behöva överväga att anlita en djurvakt eller låta den vara på ett hunddagis när du är borta. På så sätt får den den motion och socialisering de behöver, och du vet att den är trygg och glad.

5 tips för att få hunden att gilla bilturer

 • Börja när den är ung – Om du börjar ta med din hund på bilturer när den är ung, kommer den att vänja sig vid det och vara mindre benägen att bli orolig eller rädd.
 • Gör bilturerna roliga – Ta med din hunds favoritleksaker eller godsaker och ge den mycket beröm när den sätter sig i bilen. Så småningom kommer den att lära sig att bilturer är en rolig upplevelse.
 • Tvinga den inte – Om din hund helt enkelt inte vill åka i bilen, tvinga den inte. Försök att göra upplevelsen så rolig som möjligt tills den vänjer sig vid den.
 • Ge mycket vatten och skugga – Vid varmt väder, se till att hålla din hund sval genom att öppna fönstren och ge hunden mycket vatten. Parkera i skuggan om möjligt och lämna den aldrig i bilen utan uppsikt.
köra bil med hund

Sammanfattning av att åka bil med hund

 • Fäst selen i sätet eller använd hundbur
 • Låt inte din hund åka i framsätet
 • Öppna fönstren för frisk luft
 • Ta med vatten och mat
 • Stanna ofta för kisspauser
 • Håll ett öga på hunden
 • Håll din hund sval i sommarvädret
 • Om din hund behöver gå på toaletten, låt den inte vänta tills du kommer till din destination. Se till att de går innan du åker.
 • Många hundar älskar att sticka ut sina huvuden genom fönstret, men det kan vara farligt för dem. De kan inte bara skadas om de träffar något, de kan också andas in damm eller giftiga avgaser.
 • Om din hund är i en sele, håll den borta från krockkuddarna
 • Se till att din hund inte kan hoppa ur bilen

Med lite förberedelser kan du och din hund få en säker och bekväm biltur. Genom att följa dessa tips kan du hålla din hund lugn och säker medan du kör.

Vanliga frågor om bilkörning med hund

Kan jag låta min hund åka i framsätet?

Nej, det är inte säkert för din hund att åka i framsätet. I händelse av en krock kan de kastas in i instrumentbrädan eller vindrutan. Airbags är även farliga för hundar.

Kan jag lämna min hund i bilen utan uppsikt?

Nej, du ska inte lämna din hund i bilen utan uppsikt. De kan överhettas snabbt i varmt väder t.ex.

Vad ska jag göra om min hund blir åksjuk?

Ge dem gott om frisk luft och stanna ofta för raster, promenad och kisspauser.

Vad ska jag göra om min hund börjar skälla eller gnälla i bilen?

Försök att trösta dem och om de fortsätter att vara rastlösa, stanna till och ta en paus.

Lämna en kommentar