Hur får man en valp rumsren? – 5 tips som fungerar!

När man precis har skaffat en ny liten valp så kan man lätt förtrollas av hur söt och mjuk den är. Tills den bajsar på mattan. Då bryts den där förtrollningen ganska snabbt. Men oroa dig inte.

Vi har många bra tips på hur du kan göra för att få din valp rumsren men det allra viktigaste är att träna valpen rätt, ha fasta rutiner och belöna ett korrekt beteende.

Så här får du din valp rumsren – 5 tips för att få valpen rumsren snabbt

  1. Belöna valpen när den kissar ute. Om den märker att den får något gott när den kissar ute så är det något den kommer vilja göra igen.
  2. Gör ingen stor sak av en eventuell olycka inomhus, valpen lär sig inget av att du höjer rösten eller straffar den när den gör ett misstag.
  3. Gå ut med valpen direkt på morgonen och gå inte in igen förrän valpen har kissat ute. Du kan till och med gå till samma ställe varje gång så kommer polletten trilla ner för din valp lite snabbare.
  4. Gör en rutin av att gå ut efter måltid eller sömn. När valpen märker att det finns en rutin och förstår vad den förväntas göra så kommer det att underlätta träningen. 
  5. Bli inte orolig eller stressad av att rumsrenhetsträningen tar ett tag. För vissa valpar kan det ta flera månader innan de blir rumsrena och det är helt naturligt.

Få valpen rumsren på natten

Nätterna kan bli en utmaning. Små valpar behöver kissa även på natten när du helst vill sova. Precis som ett litet barn. Tyvärr är oavbruten nattsömn inget du kan vänta dig som ny valpägare.

Men misströsta inte – om du sköter det snyggt så handlar det antagligen inte om en särskilt lång period med nattpromenader.

Ställ klockan & rasta hunden

Det som krävs för att få valpen rumsren på natten är att du ställer klockan mitt i natten, masar dig upp ur sängen och tar med din lilla valp ut för att kissa. Natt-kissningarna behövs främst i början och efter ett tag kan man fasa ut dem.

Ett sätt att göra det lite lättare för dig själv är att antingen sova i heltäckande pyjamas så att du bara kan slänga på en kappa och ge dig ut i natten eller lägga fram kläder som går snabbt att ta på sig innan du går och lägger dig på kvällen.

Så fort valpen blir lite äldre kan det räcka med att gå ut sent på kvällen, så nära läggdags som möjligt, och sedan tidigt på morgonen.

Få valp rumsren på vintern

På vintern kan det vara lite svårare att få din valp rumsren. Det beror förstås på att det är mycket skönare för valpen att kissa och bajsa inne där det är varm och skönt. Ute blir det kallt om rumpan och det är lite jobbigt att göra sina behov på kall snö.

Ett sätt att få valpen att förstå vad som gäller kan vara att gå till samma ställe varje gång när ni går ut. Om valpen kan känna lukten av sitt eget bajs och kiss på en plats så vet den vad den förväntas göra.

När det är riktigt kallt ute kan det vara bra att begränsa tiden man är ute. Om du tar en längre runda så är det bra om du kan ta på din valp lite ytterkläder så att den inte blir kall om magen.

Läs mer: Hur mycket motion behöver en hund?

Om man bor i lägenhet

En annan lite lurig grej kan vara att bo i lägenhet och ha en ny luden liten vän. Det komplicerar saker och ting om man inte bor på bottenvåningen så att man bara kan öppna dörren och kliva ut.

Om du bor i ett lägenhetshus utan hiss så tänk på att det är bäst och tryggast att bära valpen ned och upp för trapporna.

En liten valp ska inte gå i trappor i onödan då det ofta blir svårt för dem eftersom de har så korta ben. Om du har tillgång till en hiss så förenklar det onekligen saker och ting.

Hur ofta behöver valpen kissa och bajsa?

Egentligen kan du inte rasta din hund för mycket (om det inte är väldigt kallt ute) och framförallt en liten valp behöver kissa ganska ofta.

Ett bra knep är att alltid gå ut efter sömn, mat och vila för att få tydliga rutiner kring rastningen. Du kan också ta som vana att gå ut ungefär varannan timme.

Om olyckan skulle vara framme

Om en olycka ändå sker (och det kommer den säkerligen att göra) så är det viktigt att inte straffa din lilla valp. Kom ihåg att den inte gör det för att vara elak eller av illvilja utan det bara händer för att den inte har lärt sig än.

Dessutom kan det stressa valpen om du höjer rösten och det kan påverka valpens träning och utveckling negativt.

Det är helt normalt att olyckor sker. Valpar är som bebisar, de kan inte kontrollera det där i början. Det kommer med tid och träning.

få en valp rumsren

Hur lång tid tar det innan valpen blir helt rumsren?

Det här varierar från valp till valp och beror till stor del på hur noga du är med din träning. Vanligtvis tar det 3-6 månader för valpen att bli rumsren men det kan ta längre tid också.

Det viktigaste är att fortsätta med träningen, belöna valpen när den gör rätt och vara noga med rutinerna. Efter ett tag lär du dig också att läsa av din valp och kan se på den när den behöver kissa eller bajsa.

Valp som fått bakslag eller återfall i sin rumsrenhet, hur löser jag det?

När valpen är väldigt liten så utvecklas den fortfarande mycket och då kan det gå upp och ner mer rumsrenhetsträningen.

Ibland kan det verka som att det går jättebra och sedan kan det gå mindre bra en period. Det kan kännas som ett bakslag men det behöver det inte vara.

Under tiden som du tränar din valp i rumsrenhet så kan den ändra sitt sätt att kommunicera med dig eller så kan dess kropp förändras och då förändras förstås behoven. När det blir ett sådan litet ”bakslag” så är det bara att vara ihärdig och fortsätta träna. Det kommer att vända igen!

Rumsren hund som helt plötsligt börjar kissa inne

Om du har en lite äldre hund som har befäst rumsrenhet men plötsligt börjar kissa inne så ska du vara på din vakt. Det kan vara ett symptom och det finns en risk för att din hund är sjuk.

En sådan förändring i beteendet ska man vara uppmärksam på, se till att få en tid hos veterinär så att din hund får snabb hjälp.

Hund som vägrar bli rumsren – Vad ska man göra?

Olika hundraser kan ta olika lång tid på sig att bli rumsrena. Det finns de som blir det snabbt och de som tar nästan ett år på sig. Vissa hundar fattar vinken snabbt och vissa behöver mer tid.

Om du märker efter ett par månader att ni inte gör framsteg kan du ändra din strategi. Att alltid ha hunden i koppel och göra en tydlig avgränsning mellan inne och ute är ett bra sätt att markera för valpen när det är dags att gå ut och göra sina behov.

På sommaren kan det annars vara lätt att ha dörren öppen och hunden kanske springer ut och in som den vill. Det kan göra att hunden har svårt att skilja på när den får kissa och när den inte får kissa.

Alla hundar kan bli rumsrena, det som är viktigast är att du är ihärdig och envis. Håll fast vid träningen tills problemet är löst.

få en valp att bli rumsren

Avslutande tips och råd för en rumsren hund

  • Ha fasta rutiner – Som du säkert redan har förstått så handlar det väldigt mycket om fasta rutiner och envishet från din sida för att få din hund rumsren. Det viktigaste du kan ta med dig är att gå ut med valpen, i koppel, efter sömn, lek och mat.
  • Belöna valpen – När valpen gör rätt – belöna den så att den förstår att den har gjort något bra. Se gärna till att ditt hem inte är fullt av mjuka, känsliga saker som kan bli förstörda av lite hundkiss och var noga med att inte straffa din valp om en olycka sker inomhus.
  • Ha tålamod – Att straffa valpen kan försvåra träningen eftersom en nyckelgrej är att valpen känner sig helt trygg med dig. Låt det ta tid, ha tålamod och var riktigt tydlig med din valp. Följ alla tipsen i den här artikeln så ska du se att din valp blir rumsren. Lycka till!

Läs mer: Hur länge kan en hund vara själv hemma?

Lämna en kommentar