Allergivänliga hundar – Lista på 15 bra hundraser för allergiker

Om du är en hundälskare som vill skaffa hund men har skjutit på det eftersom du är allergisk eller har någon i din närhet som är allergisk så är den här artikeln riktad till just dig.

Vi kommer nämligen att gå igenom allt du behöver veta om allergivänliga hundar och vilka som kan fungera för allergiker (+ bilder på dom). Är man allergisk finns det nämligen ändå ett antal hundraser att välja mellan.

Allergivänliga hundar har några gemensamma nämnare som vi kommer att gå igenom. Men att ha hund på ett allergivänligt sätt handlar om flera olika saker, till exempel att ha ett lättstädat hem och alltid vara redo med allergitabletter om man skulle få en reaktion i alla fall.

1. Pudel

pudel

Pudeln är en av de vanligare hundraserna. Alla pudlar, stora som små, är allergivänliga i den bemärkelsen att de inte fäller så mycket hår. Det, i kombination med att man håller rent hemma och badar sin pudel ofta gör att den är praktisk för personer som har allergibesvär. 

2. Labradoodle

labradoodle

Det här är, som namnet antyder, en korsning mellan labrador och pudel som kommer från Australien från början. Den togs fram just med avsikten att den skulle vara allergivänlig och så blev också resultatet.

Om man är väldigt känslig kan det hända att man ändå inte klarar av en labradoodle utan får en allergisk reaktion ändå. Då finns det andra hundraser som antagligen passar dig bättre. 

3. Bishon Frisé

bishon frise

Det här är också en lämplig hund vid allergi. Rasen är dessutom lättlärd, trevlig, skäller inte och lagom stor. Eftersom den är lättlärd fungerar den bra om du vill ägna dig åt hundsport och den har också visat sig vara en bra hund för allergiker.

Det är dessutom en extremt söt hund. Den ser nästan ut dom ett gosedjur trots att det är en hund.

4. Schnauzer

schnauzer

Det här är en passande familjehund då den är glad och lekfull och gillar barn. Den finns i tre olika storlekar så man kan dessutom välja om man vill ha en större eller en mindre hund. Dvärgschnauzern är en hundras som ofta används i agility.

Schnauzern fäller nästan inget hår och dreglar betydligt mindre än vissa andra hundar vilket är det som gör den till en så allergivänlig hundras.

5. Pomeranian

pomeranian

Den här rasen kallas också dvärgspets och är en ganska liten hundras. Namnet skvallrar om härkomsten som är det tysk-polska Pommern.

Också allergivänlig och dessutom glad, lättränad och aktiv. Dessutom är Pomeranian en av världens minsta hundar!

6. Samojed

samojed

Den här vargliknande rasen är en polarhund med rötter i Sibirien. Innan man skaffar en samojed behöver man försäkra sig om att man kommer att ha tid att ta ordentligt hand om den och träna den.

Samojeden är nämligen ganska envis och har ett ganska omfattande aktivitetsbehov. Passar bra till den aktiva familjen, men du bör vara beredd att betala en del, det är en av de dyraste hundarna att köpa.

7. Yorkshire-terrier

Yorkshire-terrier

Om man vill ha en mindre hund så kanske en liten Yorkshire-terrier passar bra. Det här är en lämplig sällskapshund men kan också tränas upp till en duktig agilityhund.

Den har en särskild typ av päls som visserligen behöver en del underhåll men det gör också att den är en lämplig hund för allergiker. Storleken gör den till en perfekt hund om du bor i lägenhet.

8. Shi tzu

Shi tzu

Även detta är en lämplig sällskapshund som har en päls som kräver en del skötsel. Shi tzun älskar att vara med sin familj men också med andra hundar så det här är en hund som lämpar sig för familjen som vill ha flera hundar eller umgås mycket med andra hundar.

9. Malteser

Malteser

Om man sköter pälsen väl och borstar den varje dag så är det här en fin och allergivänlig hundras. Malteserna är pigg hund som gillar promenader och gos, det är också en perfekt hundras som första hund.

10. Spansk vattenhund

Det här är en lämplig hund för allergiker eftersom den spanska vattenhunden inte fäller något hår alls. Den är mellanstor och härligt lurvig. Från början användes den som jakthund och fårhund men idag är det en populär hundras, särskilt i spanska hem. 

11. Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo

Det här är en aktiv hundras som passar bra för den som vill träna sin hund i agility eller sök. Den är nämligen ganska lättlärd och lekfull. Dess päls är krullig och grov vilket gör att den fäller ytterst lite. Det är detta som gör den lämplig om du är allergisk eller känslig.

12. Italiensk vinthund

italiensk vinthund

Den här rasen har en kort och slät päls som passar den som är allergisk. Den tros härstamma från Egypten, är en extremt snabb hundras och används på vissa håll i världen som kapplöpningshund. Här hemma i Sverige används den dock främst som sällskapshund.

13. Bishon havanais

Bishon havanais

En annan lite mindre ras för den som gillar små sällskapshundar. Bishon havanais är en glad och tillgiven liten hund som har en lång och fin päls. Det är dessutom en av Sveriges populäraste hundar.

14. Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Om du har lite extra tid att lägga ner på din hund så kan det passa med en Irish Soft Coated Wheaten Terrier då den här rasen är självständig och tuff. Den kräver helt enkelt en ägare med lite pondus och envishet. Pälsen är olik vanlig hundälskare och därför anses den vara en bra hund för allergiker.

15. Chinese Crested Dog

Chinese Crested Dog

Den här rasen finns med päls och som nakenhund. Regelbunden badning är ändå viktigt trots att det är en nakenhund då allergener kan finnas i huden också, så den behöver hållas ren för att minska mängden allergener.

Pälsen på den pälsklädda varianten blir lätt tovig så den ska badas för att motverka bildningen av tovor.

Olika människor kan vara olika känsliga mot hundar

Beroende på hur känslig du är så kan det vara så att vissa hundar fungerar bra för dig och andra ger dig en allergisk reaktion. Detta beror också på att olika hundar ger ifrån sig olika mycket allergener.

Allergener finns främst i hundens päls, hud, dregel och urin. Om du är mycket allergisk och interagerar med en hund som utsöndrar mycket allergener så kommer du att få en ganska allvarlig allergisk reaktion.

Testa att umgås med olika hundraser under en period

Ett sätt att ta reda på vilken hund som fungerar för just dig är att prova att umgås med flera olika hundraser under en testperiod.

Om du känner någon med hund kan du säkert få testa den rasen och om du ringer och hör dig för hos olika hunduppfödare kan du säkert få göra studiebesök där och testa din känslighet.

Du kanske redan har ganska bra koll på din egen känslighet. I så fall kan det vara klokt att prova de raserna i listan som inte fäller något hår eller har väldigt kort hår. De raserna brukar vara lite tryggare om man är känslig.

Allergener kan skilja mellan hund till hund

Dessvärre är det inte så enkelt att olika raser ger ifrån sig olika mängd allergener utan detta kan även skilja individ till individ.

Det betyder att två valpar från samma kull kan ge ifrån sig olika mängder allergener. Därför är det viktigt att prova sig fram bland individer och inte bara bland hundraser.

allergivänlig hund

Saker som lindrar hundallergi

Här nedanför listar vi lite saker som kan underlätta att ha hund trots hundallergi, eller saker att tänka på.

Allergitabletter och antihistamin

Det finns många sätt att lindra din hundallergi. Om du vet att du är känslig kan det till exempel vara smart att ha allergitabletter och/eller antihistamin hemma.

Det kan du se till att ha, inte bara för din egen skull utan också till eventuella besökare som kanske har allergibesvär själva. Många allergitabletter är dessutom användbara vid andra typer av allergier. 

Hundschampo (tvätta hundens päls)

Att hålla hunden riktigt ren är också något som hjälper genom att man minskar mängden allergener som hunden utsöndrar. Om du tar för vana att bada din hund varje vecka och borsta/kamma pälsen så kommer det att hjälpa att lindra dina allergiska besvär en hel del.

När du tvättar hundens päls tvättar du också bort mjället och gör rent huden som avsöndrar en del allergener. 

Mindre aktiva hundar fäller mindre

En annan sak som man kan hålla i åtanke är att hundar som är mindre aktiva ofta fäller mindre päls och därför är mer allergivänliga.

I listan här ovan så är det flera av de små hundarna till exempel som är mer för sällskap och promenader. De är inte lika aktiva och dreglar inte lika mycket som vissa andra-, mer aktiva hundar. 

Lättstädad inredning

En annan nyckelgrej är att ha ett hem som är lätt att städa. Det betyder ytor som är lätta att torka av, öppna golv som man kommer åt med dammsugaren och kanske kortluggade eller släta mattor som man lätt kan dammsuga och få rena.

Mattor kan också vara bra att ta ut och piska eller lämna in på tvättning någon gång ibland för att hålla dem rena och fina. 

Vanliga frågor angående hundar och allergi

Kan man leva med en hund trots allergi?

Ja du kan leva med en hund trots allergi, men det ställer högre krav. Försök att hitta en ras som fungerar med din allergi och tänk på att anpassa inredning och att städa ofta.

Vilka stora hundar är allergivänliga?

Det finns större eller medelstora hundar som är mer allergivänliga, t.ex. Irish Soft Coated Wheaten Terrier, Lagotto Romagnolo och Portugisisk Vattenhund.

Vilka små hundar är allergivänliga?

Det finns flera allergivänliga hundar i mindre storlek, bland annat Bishon Frisé, Malteser och Yorkshire-Terrier.

Lämna en kommentar