Vita hundar (12 Hundraser med vit päls)

Vissa av oss dras till hundraser med vit päls. Och de finns vita hundar som är både små och stora i storleken. Alla med olika personligheter och egenskaper. Allt från den stora, lurviga Pyrenéerhunden till den lilla och busiga Bichon Frisé.

I den här artikeln ska vi kika lite närmare på några av de mest populära vita hundraserna och vad som gör de speciella.

Är du ute efter en vit hund eller tycker om hundar med vit päls lite extra ska du fortsätta läsa det här inlägget.

1. Pyrenéerhund

hund med vit päls Pyrenéerhund

Pyrenéerhund är en stor och lurvig hundras med en tjock och vit päls. Det är en vallningshund som har sitt ursprungligen från Frankrike och kan hålla både varg och björn på avstånd.

Förutom deras storlek är det just den tjocka, långa och vita päls som du känner igen de på. Pälsen är i två lager, en kortare päls och en längre som täckpäls det gör att de klarar av kalla klimat. Det är bra om du sköter om pälsen 1-2 gånger i veckan.

Pyrenéerhund fäller oftast två gånger om året.

Annars är det en beskyddande, självständig och smart hund som behöver mycket träning och att vara utomhus. Bra om det finns en stor tomt de kan röra sig på.

2. Bichon Frisé

hundar med vit päls Bichon Frisé

Bichon Frise är en liten charmig hund med vit, tjock och lockig päls som har sitt ursprung i Frankrike. Det är en social, anpassningsbar och lekfull hundras som passar bra hos många familjer som sällskapas hund.

Pälsen på en Bichon Frisé behöver mycket skötsel. De får lätt tovor om du inte borstar och badar hunden regelbundet.

Ungefär var 10:e dag är en bra intervall att tvätta och schamponera hunden. Det är viktigt att du fönar pälsen helt torr när du tvättat för att undvika tovor.

Det positiva med Bichon Frisé päls är att de fäller lite i jämförelse med andra hundraser, vilket är perfekt om du inte vill ha massa hundhår överallt.

3. Samojed

Samoyed hundras med vit päls

Samojed som även kallas för den ”leende” hunden. De ser konstant glada och nöjda ut eftersom mungiporna pekar uppåt.

Det är också en hundras som har en tjock, vit päls som klara av kalla väderförhållanden. Även deras tassar har mycket päls vilket skyddar de från att snön bildar snöbollar på trampdynorna.

Trots den tjocka pälsen är den lättskött. Det räcker med att borsta pälsen regelbundet men extra noga när du duschat Samojeden. Bada inte för ofta utan bara när det behövs.

Samojedhunden har fått sitt namn efter den samojediska folkgruppen i Sibirien där rasen även har sitt ursprung. Där användes de som slädhund. Personlighetsmässigt är det en social, självsäker och snäll hundras som kommer bra överens med de flesta.

4. Malteser

Malteser vit hundras

Malteser är en liten hund med vit och lurvig päls. Pälsen kan vara både lång och kortklippt men kräver mycket pälsvård.

Det är bra om pälsen borstas igenom en gång varje dag för att slippa tovor och trassel i pälsen. Trots mycket päls är det en allergivänliga hundras.

Malteserhundar ha fötts upp för att vara en sällskapshund och genom sin historia varit en populär ras hos kungligheter. Ursprungligen är de från Italien och inte Malta som man kan tro på namnet.

Deras personlighet är vänlig, kärleksfull och lugn men kan också vara busig och lekfull. De är inte rädda utan hälsar gärna på nya människor.

5. American Eskimo dog

hund med vit päls American Eskimo

American Eskimo dog är en helvit spetshund som kommer från delstaten New York i USA. De har en vit päls i två lager, en kortare och en längre päls som det yttre lagret. Runt halsen har de lite längre päls.

Även om American Eskimo dog har en tjock dubbelpäls är den lätt att sköta. Det räcker med att borsta igenom pälsen regelbundet en gång i veckan för att slippa tovor.

Den tjocka pälsen hjälper även till att hålla de varma i kalla väderförhållanden.

Annars är det en bra sällskapshund som även fungerar som vakthund eftersom de skäller för att varna när det kommer främlingar till hemmet. Det är en lätt lärd och vänlig ras som gillar både träning och att tävla.

6. Coton De Toléar

Coton De Tolear hund med vit päls

Coton de Tuléar är en fin och charmig liten hund med ursprung från Madagaskar. Rasen kallas även för ”bomullshunden” på grund av den vita, mjuka och bomullsliknande pälsen.

Den vita pälsen Coton de Tuléar har kräver en del pälsvård för att slippa tovor vilket kan ge obehag hos hunden. De kräver borstning dagligen och bad regelbundet för att hålla pälsen tovfri.

Coton de Tuléar är en sällskapshund som lätt anpassa sig till olika livsstilar. Det är en glad och lekfull hundras som följer med sin ägare överallt.

7. West Highland White Terrier

liten hund med vit päls

West Highland White Terrier kallas även för Westie. Det är en liten hundras som har sitt ursprung i Skottland.

Som namnet på rasen avslöjar är det en hund som är vit. Pälsen är tät och sträv. Den sträva pälsen gör att den står emot smuts bra därför räcker det endast med att borsta bort smutsen.

Pälsen är lättskött om du håller efter och trimmar hunden cirka 6 gånger per år. Då håller sig pälsen sig både ren och fri från tovor bättre.

West Highland White Terrier används oftast som sällskapshund men har också gjort bra ifrån sig på agility- och lydnadstävlingar. Det är en glad och modig hund som är med på allt.

8. Bolognese

hund med lurvig vit päls

Bolognese är en vit lurvig liten hundras som har sitt ursprung från Bologna i Italien, där av rasens namn Bolognese.

Du känner igen rasen på den tjocka vita pälsen men också på deras ansiktsuttryck som ser ledsamt och allvarsamt ut.

Pälsen kräver daglig borstning för att undvika tovar och gärna bad regelbundet var 10e dag ungefär.

En Bolognese är en lugn och lojal hund som älskar att vara med sin familj och ägare.

9. Japansk Spets

vit Japansk Spets

Den Japanska Spetsen är precis som det låter ursprungligen från Japan. Det är en liten till medelstor hundras med en tjock och vit päls. De påminner lite om en räv i ansiktet.

De har en mjuk och tjock päls och längre päls kring hals, skuldror och nacke som gör att de får som en man runt huvudet.

Päls behöver regelbunden borstning för att undvika tovor. Varannan dag eller en gång i veckan räcker också.

Annars är den Japansk Spets en aktiv, glad och smart hundras. De går bra ihop med människor och andra djur.

10. Dogo Argentino

stor vit hundras

Dogo Argentino är en stor och muskulös hundras som ursprungligen kommer från Argentina. Det är också en tyst hund som sälla skäller.

Tillskillnad från de andra vita hundarna i inlägget är den här hundrasen vit men har en kort päls. Vilket gör att de inte kräver någon speciell pälsvård utan badas vid behov.

Under varmare klimat blir pälsen tunnare vilket gör att man kan se pigmenterade områden på Dogo Argentino hud som lyser igenom pälsen. Vid kallare klimat blir pälsen tjockare och är då helt vit.

Förutom den vita korthåriga pälsen är det en hund som är kärleksfull, lugn, tålig och självsäker men behöver mycket aktivitet.

11. Kuvasz

stor hund med vit päls

Kuvasz är en herdehund som kommer från Unger. De användes för att skydda boskapen mot björn. De har en tjock och vågig vit päls i två lager som skyddar dom bra mot hårt och kallt väder.

Pälsen stöter både bort smuts och vatten bra och blir vit igen när den har blivit torr. De kräver inte mycket pälsvård utan det räcker med att borsta igenom pälsen någon gång i bland. Eftersom pälsen ”rensar” sig själv så fäller Kuvasz mycket.

Kuvasz är känd för att vakta saker som hemmet, människor och värdesaker. Därför är de reserverade mot främlingar. De gillar att vara ute och behöver mycket motion och aktivitet.

Deras personlighet är skyddande, tålig och otroligt lojal till sin ägare.

12. Komondor

vit hund med mycket päls

En annan stor hund med vit päls från Ungern är Komondor. Man känner igen de på deras storlek och den snörade vita pälsen. Pälsen är tjock och blir som ”snören” vid 6 månaders ålder.

Även om hundens fett gör pälsen smutsavvisande behöver de ändå badas någon gång då och då. Pälsen skyddar bra mot kyligt väder och de fäller inte sin päls.

Komondor är känd för att vara en bra vakthund. De skyddar sin ägare och familj samt deras egendom mycket noga. Därför är de reserverade mot främlingar.


Skötsel av pälsen på hundar med vit päls

Man kan tro att hundar med vit päls behöver badas och göras ren oftare än exempelvis en svart eller brun hund. Och ja, på vissa raser behöver du det och de kräver lite mer pälsvård än andra.

Medan vissa raser med lång och vit päls behöver inte behöver badas särskilt ofta. Vissa hundraser som West Highland White Terrier, Komondor och Kuvasz har en päls som stöter bort både smuts och vatten vilket gör att de inte blir särskilt smutsiga.

Beroende på vad hunden har för päls varierar också pälsskötseln. Vissa hundar med vit och tjock päls kräver att du borstar igenom den varje dag för att undvika tovor. Tovor i pälsen är inte en skön upplevelse för hunden.

Känner du att det är svårt med att ta hand om pälsvården kan du alltid lämna in hunden till en hundfrisör regelbundet.

Vita hundars hörsel

Eftersom vita hundar saknar pigmeteringceller kan det också göra att de får en sämre hörsel eller blir döva.

Pigmentceller har en viktig funktion i hundens inneröra. Hundar med mycket vita pigment har större risk för medfödd dövhet eller för att få dålig hörsel.

De raser som är mer benägna att drabbas är främst vita hundar som Dalmatiner, vita Boxer och Bull Terrier. Men bara för att det är en vit hund betyder det inte att alla vita hundraser har dålig hörsel eller är döva.

Dövhet dålig hörsel kan även orsakas av andra faktorer som skada, infektion eller hög ålder.
Det är viktigt att låta en veterinär kontrollera hunds hörsel och göra regelbundna kontroller.

Små vita hundar (Lista)

 • Bichon Frisé
 • Malteser
 • West Highland White Terrier
 • Amerikansk Eskimo dog
 • King Charles Spaniel
 • Havanais
 • Papillon
 • Pekingese
 • Shih Tzu
 • Japansk haka
 • Lhasa Apso
 • Welsh Corgi

OBS! Vissa hundraser i listan är inte helt vita i pälsen utan kan även vara fläckvis vita.

Stora vita hundar (Lista)

 • Stora Pyrenéerna
 • Samojed
 • Kuvasz
 • Akbash
 • Australian Shepherd
 • Dalamtin
 • Bull Terrier
 • Bulldogg
 • Dalmatiner
 • Engelsk Springer Spaniel
 • Golden Retriever
 • Siberian Husky
 • Irländsk Setter
 • Japansk Akita
 • Keeshond
 • Pudel
 • Standard Schnauzer
 • Vit schweizisk herdehund

OBS! Även här är alla hundraser inte helt vita i sin päls utan kan vara fläckvis vita också.

Lämna en kommentar