Svarta hundar (23 hundraser med svart päls)

Gillar du hundraser med svart päls? Då är du inte ensam. Hundar med blank, slät, svart päls har något elegant över sig.

Svarta hundar finns både som stora och små raser. De kan vara helt svarta eller svart med lite vit- eller brun päls på magen. De kan vara både korthåriga och långhåriga. Vanligast hundraserna som är svarta är Labrador, Rottweiler och Dobermann.

Alla svarta raser har sin egna personlighet och egenskaper. I den här artikeln kommer vi att lista de populäraste hundraserna med svart päls och vad som är speciellt med just dom.

1. Rottweiler

Rottweiler

Rottweiler eller Rottis som de också kallas för kommer från staden Rottweil, en stad i södra Tyskland där hunden även fått sitt namn ifrån.

De har en kort men tjock svart päls där några delar av kroppen är fläckvis brun. Pälsen är lättskött och vattenavvisande.

Rottweilern är känd för att vara en bra vakt- och boskapshund. Förutom att vara en bra vakthund är de enormt kärleksfulla och lojala.

Rottweiler har tyvärr ett dåligt ryckte för att vara aggressiv och farlig. Men hamnar de hos rätt person är det en lugn och trygg hundras. De kräver mycket träning och motion så det är ingen hund för förstagångsägare.

2. Labrador Retriever

hundras med svar päls Labrador

Labrador Retriever är en populär ras som är känd för sin vänliga och utåtriktade personlighet. Kallas även för Labbe. De kommer ursprungligen från Kanada och användes för att simma iland med båtar förr.

Labradoren har en tjock, sträv och tät päls som ger ett bra skydd mot väder, vind och smuts. De har päls som är svart men kan också ha en pälsfärg som är chokladbrun eller gul.

Pälsen är lättskött och det räcker att borsta den en gång i veckan, oftare när hunden fäller.

Det är en social, samarbetsvillig och tålmodig hund. De kommer bra överens med alla och även andra djur. Är det något de älskar så är det att bada, de tar chansen så fort de får. De gillar också att bära på saker.

3. Dobermann

hundraser med mörk päls  Dobermann Pincher

Dobermann är en ras med ursprung i Tyskland som på 1800-talet användes som vakt- och gårdshund.

De är kända för sitt eleganta utseende med den svarta släta pälsen, den muskulösa kroppen och uppstående öron. Pälsen är lättskött och kräver endast ett bad någon gång ibland.

Dobermann är en ras som även använd som tjänstehund hos polis, väktare och räddningstjänst. Det är en glad, livlig och aktiv hund som behöver få utlopp för sin energi och meningsfull sysselsättning.

4. Belgisk Vallhund

hund med svart päls Belgian Sheepdog

Den Belgiska Vallhund kommer som namnet avslöjar ursprungligen från Belgien och användes som vallhund.

De kallas även för Groenendael det är den som är långhårig och svart. Rasen finns i totalt fyra olika färger.

Belgiska Vallhund har en lättskött päls som ”sköter” sig själv. Men det är bra att borsta igenom pälsen någon gång ibland och bada hunden när den är smutsig. Pälsen är blank, mjuk och silkeslen.

En Belgiska Vallhunds personlighet är livlig, lojal och aktiv som behöver vara hos en aktiv familj eller person.

5. Newfoundlandshund

Newfoundlandshund hund med svart päls

Newfoundlandshunden är en stor och stark ras som har sitt ursprung från ön Newfoundland i Kanada. Förr hjälpte de till att dra tunga lass som timmer och fiskeredskap åt fiskaren. Men är idag en sällskapshund.

Rasen har en tjock dubbel päls som vanligtvis är svart men kan också vara brun, vit och svart/vit. Pälsen behöver regelbunden borstning för att inte bli tovig.

Pälsen är tjock runt halsen och bröstet. Det är också längre på benen och svansen vilket ger hunden ett lurvig utseende.

De gillar att vara ute och röra på sig men föredrar lugna skogspromenader framför snabba löp- och cykel turer. De älskar att simma och är duktiga på det. Annars är det en lugn och vänlig ras som passar bra hos barnfamiljer.

6. Flatcoated Retriever

Flatcoated Retriever svart hund

Flatcoated Retriever är en hundras som kommer från Storbritannien, de kallas även för Flatte. De har en lång, glansig, tät och vattenavvisande svart päls som är mjuk att klappa.

För att hålla pälsen fin på en Flatcoated Retriever är det viktigt att pälsen borstas varje dag för att undvika tovor och att smuts fastnar i den långa pälsen.

Det är en fin familjehund som är snäll och livlig, de anpassar sig lätt och älskar människor. Det är ofta de viftar på svansen och älskar när den får uppmärksamhet av sin ägare och familj.

7. Rysk Svart Terrier

mörka hundraser

Rysk Svart Terrier är en stor hel svart hund från Ryssland. Det var efter andra världskriget ville man ta fram en hundras som klarade av polisen och militärens hårda krav inom tjänste- och bevakningshundar.

Man korsade därför en hel del raser bland annat Rottweiler och Riesenschnauzer för att få fram en tålig, stabil, arbetsvillig hund med en vädertålig päls.

Pälsen på en Rysk Svart Terrier behöver regelbunden borstning, en gång i veckan är bra för att undvika tovor. Pälsen behöver även tvättas och klippas flera gånger varje år.

Övrigt är det en modig, tålig, smart och livlig hundras. De lär sig nya saker snabbt och gillar snabba aktiviteter framför lugna skogspromenader.

8. Affenpinscher

liten svart hund Affenpincher

Affenpinscher kommer ursprungligen från Tyskland och kallas även för Monkey Dog. ”Affe” på tyska betyder apa då hunden har ett lite apliknande utseende.

Det är en helsvart hundras som har en grov och sträv päls som naturligt ser lite ruffsig ut. Därför är pälsen också lättskött. Det räcker med borstning en gång i veckan och bad vid behov.

Affenpinscher är en livlig, modig och självsäker hundras men som kan vara avvaktande mot främlingar. Det är viktigt att den får socialträning redan som valp.

9. Mops

svart hundras mops

Mops är en liten hundras med ett speciellt utseende med det platta, rynkiga ansiktet och böjd svans.

De har en kort, slät och glansig päls som kan vara helt svart men också aprikos eller silverfärgad.

Pälsen är lättskött och det räcker med att snabbt borsta igenom den en gång i veckan. Men det är viktigare att rengöra vecken kring Mopsens nos dagligen.

Deras personlighet är charmig, kärleksfull och lojal. De kan vara både tyst och lugn men också livliga busiga. Mops är en social ras som charmar de flesta.

10. Puli

lurvig svart hund Puli

Puli är en medelstor vallhund från Ungern men med asiatiskt ursprung. Den är känd för deras speciella svarta päls som är snörad, påminner om rastaflätor.

Pälsen på en Puli är lättskött, den behövs varken kammas eller borstas igenom och de fäller inte.

Som valp behöver de hjälp med att dela in pälsen så snörena inte blir för breda. Vissa allergiker kan leva med hunden.

Puli är en glad och självständig hundras som passar bra som sällskapshund men även i hundsportsporter som lydnad och agility.

11. Skotsk Terrier

hundraser som är svarta

Skotsk Terrier är en liten hundras som har sitt ursprung från Skottland. De har lång, tjock och svart päls i två lager som behöver mycket pälsvård.

Du får vara beredd på att lägga tid och pengar på att trimma en Skotsk Terrier, de ska trimmas 4 gånger per år för att inte bli igenvuxna. Däremellan räcker det med att borsta pälsen en gång i veckan.

Skotsk Terrier avlades fram för att förr hålla koll på alla skadedjur som fanns på gårdar som grävlingar, råttor och rävar.

En Skotte är duktig på att anpassa sig till olika miljöer och är självständig och lätt lärd. De går även bra ihop med barn.

12. Schipperke

hund med svart päls

Schipperke är en annan hundras med helsvart päls. Ursprungligen kommer de från Belgien och är en vallhund. Schipperke betyder ”liten vallhund” på flamländska.

Deras päls är en tjock dubbelpäls med mjuk underull och en längre rakare täckpäls. Strukturen på deras päls gör att de aldrig blir toviga och behöver därför inte mycket pälsskötsel. Det räcker att borsta hunden vid fällning och bada vid behov.

Pälsen runt halsen är längre och bidrar till en krage som ger hunden sitt speciella utseende.

Personlighetsmässigt är det en pigg, livlig och beskyddande hundras. Med en Schipperke kommer du få mycket kärlek och utrycker sig med högt skall när de vill ha uppmärksamhet.

13. Pudel

svart pudel

Pudeln är en hund som finns i fyra olika storlekar Storpudel, Mellanpudel, Dvärgpudel och Toypudel. De är kända för sin lockiga päls som går att frisera i olika frisyrer.

Pudel finns i flera pälsfärger som bland annat är hel svart, vit, aprikos och brun eller i någon blandning av två färger.

Med en Pudel får du räkna med att lägga mycket tid på pälsvården oavsett om du vill ha en kortklippt eller en långhårig Pudel. De fäller inte men pälsen växer hela tiden under deras liv.

Deras personlighet är en livlig, smart och vänlig hundras en bra sällskapshund som följer med dig på allt.

14. Portugisisk Vattenhund

svart Portugisisk Vattenhund

Den Portugisiska Vattenhunden är en hundras som traditionellt användes av fiskare i Algarve-regionen i Portugal för att samla fisk i nät, hämta förlorat redskap eller trasiga nät.

Det som är speciellt med den Portugisisk Vattenhunden är att de har tassar med simhud vilket gör de duktiga på att simma. De har även ett bra luktsinne och skarp syn.

Pälsen är tjock, lockig och svart men finns också i andra färger som vit, brun och beige. Pälsen kräver mycket skötsel av borstning en gång i veckan och regelbundna bad med schampo och balsam. Många allergiker klara av den Portugisisk Vattenhunden.

De går bra ihop med barn och är en kärleksfull, smart och vänlig hundras.

15. Riesenschnauzer

Riesenschnauzer hund med svart päls

Riesenschnauzer är en stor hundras från Tyskland där de används som militär- och polishund. De har en svart och sträv päls.

Den sträva och tjocka pälsen hjälper till att skydda från väder och vind eftersom den är vattenavvisande. Pälsen ska trimmas ungefär 4 gånger per år för att hållas fin.

De har även längre päls i ansiktet som ger de ett speciellt utseende av längre ögonbryn och skägg.

Riesenschnauzer är en social, lojal och arbetsvillig hundras som passar bra hos en aktiv familj eller person

16. Grand Danois

svart Grand Danois

Grand Danois är en stor hundras men otroligt snäll och lugn som har sitt ursprung från Tyskland. De passar bra som sällskapshund och familjehund.

Pälsen på en Grand Danois är svart kort, tät och glansig. Men finns också i andra färger som gul, harlekin och blå. Pälsen är lättskött och kräver inte mycket skötsel. Det räcker med bad vid behov och borstning när de fäller.

Trots sin stora kroppsbyggnad är det en lugn, kärleksfull och lojal hundras som älskar människor och barn.

17. Pomeranian

Pomeranian med svart päls

Pomeranian är en liten hund med en tjock och lurvig päls. Vanligast är det med Pomeranian i ljus färg men de finns även med en hel svart päls. Pälsen är mjuk och i dubbla lager.

Även om Pomeranian har lång och tjock päls behöver den inte särskilt mycket pälsskötsel, det är sällan deras päls tovar sig. Det räcker med att borsta igenom pälsen varannan vecka men oftare vid fällning.

Det är en livlig, smart och aktiv hundras som gärna följer med sin familj ut på olika aktiviteter trots den lilla storleken.

18. Staffordshire Terrier

svart Staffordshire Terrier

Staffordshire Terrier kallas även för Staffe och är en ras som har sitt ursprung från Storbritanien. Det är en muskulös och atletisk hundras som förr användes i hundkamper.

Staffe kan ha en svart päls men finns också som fawn, brun och blå. De har en kort och tät päls som inte alls behöver mycket underhåll. För att få bort eventuell lös päls kan du använda dig av en fuktad tvättlapp och torka av pälsen bara.

Staffordshire Terrier är i dag en mycket omtyckt sällskapshund i välden. I Sverige ligger de i topp för att vara den populäraste hundrasen.

Det är en glad, modig och nyfiken hund som passar lika bra att ta med sig på utomhusaktiviteter som att mysa med i soffan.

19. Fransk Bulldogg

svart fralla

En hund som också kan ha svart päls är den charmiga Frallan eller som den egentligen heter Fransk Bulldogg. De känns igen på de stora uppstående öron som liknar en fladdermus, deras platta ansikte och kompakta kropp.

Frallan har en päls som är kort och slät som inte kräver mycket pälsskötsel. Men regelbundna bad och borstningar är bra för att hålla den ren.

Det viktigaste är att se till att vecken i ansiktet torkas rent och att öronen sköts om.

Med en Fransk Bulldogg kommer du sällan ha tråkigt de älskar att få uppmärksamhet och deras beteende har gjort att de även kallas för ”Clownhundar”.

20. Greyhound

Greyhound

Greyhound är en hundras som är känd för sitt eleganta utseende men också för sin atletiska kroppsbyggnad och förmåga att springa i höga hastigheter.

De har en kort, tät och silkes mjuk svart päls men kan även ha andra färger på pälsen. Den är lättskött och behöver endast tvättas vid behov.

Greyhound används oftast i hundkapplöpning där de jagar en mekanisk hare på en rundbana. De är bra sällskaps- och familjehundar. Greyhounds går bra ihop med barn.

Hundrasen är envis och tålig, deras mentalitet påminner lite om en katts eftersom de gärna gör saker de själva vill.

21. Chow Chow

svart Chow Chow

Chow Chow är en hundras som främst är känd för deras blåa tunga och deras lejonliknande utseende speciellt den långhåriga Chow Chow som också finns med kort päls. Rasen finns med hel svart päls men också i andra pälsfärger.

Trots mycket och tjock päls krävs det inte överdriven skötsel av den. Det räcker med att borsta igenom pälsen en gång i veckan, men flera gånger vid fällning. En Chow Chow behöver varken trimmas eller klippas.

Chow Chow kommer ursprungligen från Kina där de användes för att vakta templen men också inom jakt- och draghund.

Det är en lojal, stabil och tystlåten hund som föredrar lugna skogspromenader framför spring- och cykelturer.

22. Border Collie

hund med svart päls Border Collie

Border Collie är en av väldens mest intelligenta hundras som har sitt ursprung från gränstrakterna mellan England och Skottland därav namnet ”Border” som betyder gräns.

De är inte en helt svart hundras utan har även vita pälspartier på kroppen men största delen är täckt i svart päls.

Pälsen är medellång på en Border Collie men kräver inte speciellt mycket skötsel. Det räcker med att borsta igenom pälsen lite då och då eller vid behov.

Border Collie är en lyhörd hund och är otroligt enkel att träna och älskar att sammarbeta. De är en aktiv hundras som behöver meningsfulla uppgifter. De är duktiga på personsök, agility och lydnad.

23. Tax

svart liten hund tax

Taxen är en svart hundras känns tydligt igen på deras kroppsform som är lång med korta ben och stora hängande öron. De avlades först fram som jakthund i Tyskland för att jaga grävling och för att kunna ta sig in i grävlingsgryt.

Det finns tre olika pälstyper på en Tax som är korthårig, strävhårig och långhårig. Där den korthåriga knappt behöver någon skötsel tillskillnad från den långhåriga och strävhåriga Taxen.

Den långhåriga Taxen behöver regelbunden borstning och bad för att undvika tovor. Och den strävhåriga Taxen behöver trimmas några gånger per hår.

Det är en kärleksfull, tålig och lojal hundras men de är också självständiga vilket kan gör att de blir envisa.


Varför har vissa hundraser svart päls?

Det beror helt på genetik och föräldrarnas pälsfärg, det avgör om en hund får en svart päls eller inte.

En tik kan få en valpkull där valparna har olika färger, det är för att en förälder har svart päls och den andra en ljusare pälsfärg.

Raser som alltid har svart päls är Rottweiler, Dobermann och Schipperke. Det är sällsynt att de skulle få någon annan färg är svart. Medan andra raser finns i flera pälsfärger.

Lämna en kommentar