Söta hundar (28 söta hundraser med bilder & videos)

Att hundar är människans bästa vän är ingen överraskning. De ger oss glädje, kärlek och sällskap, de kan till och med öka vårat välbefinnande och våran hälsa.

Men vi måste ju erkänna att vissa hundraser är sötare än andra och är lite svårare att slita sig ifrån. Med gulligt ansikten, lurvig päls och snälla ögon lyckas de alltid få oss att le lite extra.

I den här artikeln kommer vi lista några av de sötaste hundraserna som finns. Från den fluffiga Pomeranian till den lekfulla Mopsen.

Fortsätt läsa för att ta reda på mer om de sötaste hundraserna…

1. Maltipoo

söt hundvalp maltipoo

Maltipoo, en blandning mellan Pudel och Malteser. Det är en liten, lurvig och söt hundras. De får vem som helst att smälta lite extra med sitt gulliga ansikte och med sina runda snälla ögon.

Maltipoo finns i flera färger som vit, brun, beige och svart. De väger oftast mellan 3-5kg när de är fullvuxna och har en livslängd på 12-16år.

Förutom att vara en gullig hundras är det en hund som är snäll, lekfull och väldigt kärleksfull till sin familj. De är också smarta vilket gör de lätta att träna upp.

Många allergiker klarar av Maltipoo eftersom både Pudel och Malteser är allergivänliga hundraser. Maltipoo går bra ihop med andra djur och är även bra lägenhetshundar tacka vare att de är små i storleken.

2. Pomeranian

söt hundras pomeranian

Pomeranian, även känd som Poms är en charmig liten hundras med en riktigt lurvig päls. De påminner om en liten björn eller en fluffig räv när de är fullvuxna.

Utseendemässigt har Pomeranians ett runt litet ansikte med små triangulära öron, en tjock päls i två lager som finns i en mängd olika färger. Deras storlek och fluffiga utseende gör att de påminner om ett gosedjur.

Förutom ett gulligt yttre har Pomeranians en lekfull personlighet med mycket energi. De är lojala och smart. Du kan snabbt lära upp en Pomeranians ny trick och de är duktiga på att lyda.

En Pomeranian väger mellan 2-3,5kg som fullvuxen och har en livslängd på 12-16år.

3. Fransk Bulldogg

söt fransk bulldogg

Franska bulldogg, även känd som Fralla kan man inte annat än älska. Det är en söt och kompakt liten hundras med en härlig personlighet.

Den Franska bulldoggen har ett speciellt utseende av att vara kompakt med korta ben och stora uppstående öron. Ansiktet är brett med en lite tillplattad nos med stora runda ögon som får vem som helst att smälta. De har en korthårig päls som finns i flera färger.

Trots namnet härstammar den Franska bulldoggen från England och den Engelska bulldoggen. Frallan har en rolig och kärleksfull personlighet och är lojal till sin familj.

Det är en charmig och gullig hundras som de flesta faller för. Frallan väger 11-13kg som fullvuxen och har en livslängd på 10-14år.

4. Samoyed

samoyed söta hundar

Samoyed är en hundras som är känd för sin vita päls och lekfulla personlighet. De har också ett snällt utseende och är känd för sitt ”leende” ansiktsuttryck. Rasen har en tydligt uppåtvänd mun vilket ger dom ett glatt och lekfullt utseende.

Samoyedens utseende speglar också av deras personlighet som är en glad, energisk, vänlig och smart. Det är även en social hundras som går ihop bra med både människor och andra djur.

Deras tjocka vita päls får de av att de har päls i två lager. Som består av en mjuk kortare inre päls och en längre och lite grövre päls i det yttre lagret. Samoyeden har sitt ursprung från Sibirien och användes som slädhund, vallhund och jakthund av samjedfolket.

Samoyeden är en populär gullig familjehund.

5. Pomsky

pomsky världens gulligaste hundras

Pomsky är en blandning mellan Pomeranian och Siberian Husky, bara det gör det till en söt hundras.

De har en tjock päls med ett gulligt runt ansikte och spetsig nos. Pomsky kännetecknas av deras ljusa och blåa ögon men kan även ha mörka ögon.

Det är en liten hundras som väger mellan 3-17kg. Pomsky är lekfulla och sociala men är även smarta och lättlärda med mycket energi. De har en tendens att skälla men är inte aggressiva. De fungerar bra ihop barn och andra djur.

Pomsky finns i många pälsfärger som vit, svart, brun, röd och grå. Deras tjocka päls kräver regelbunden skötsel för att hålla den fin och välvårdad.

6. Australian Shepherd

Australian Shepherd är en medelstor hundras som härstammar från USA.

De har ett speciellt utseende med blåa ögon och mörk färg runt ögonen, pälsen är ”fläckig” i olika färger. Både deras utseende och personlighet gör de till en super gullig hundras.

Australian Shepherd är en arbetarhund som främst använts vid vallning av boskap. Det är en smart hund som är lättlärd och lär sig nya tricks och kommandon snabbt. Förutom det är de lojala och lekfulla med mycket energi.

I den här hundrasen får du en lojal vän som följer med dig på allt. Det är en ras som passar bra hos aktiva familjer och personer.

7. Bichon Frisé

jättesöt bichon frise

Bichon Frisé är en liten hundras med tjock och lockig päls som oftast beskrivs som söt och gullig. Den här hundrasen är lekfulla, energisk och glad och har en förmåga att komma bra överens med både människor och andra djur.

Det som sticker ut mest hos Bichon Frisé är pälsen som är mjuk och fluffig, påminner om ett moln eller bomull.

Rasen är också känd för sina runda och uttrycksfulla ögon, som ger Bichon Frisé sitt charmiga och snälla utseende. Bichon Frisé beskrivs ofta som en teddybjörns liknande hund.

Bichon Frisé är en populär hundras om du letar efter en liten, snäll och gullig sällskapshund.

8. Shih Tzu

supersöt hundras shih tzu

Shih Tzu är en dvärghund från Tibet. De är kända för sin lojalitet och beskrivs ofta som ”söta” på grund av sin storlek, det lilla ansiktet och den mjuka fluffiga pälsen.

Utseendemässigt har Shih Tzus ett utseende många tycker är gulligt.

De har ett runt ansikte med stora runda ögon och ett lurvigt ansikte av päls. De har även en kort, kompakt kropp med korta ben vilket ger dem ett valpliknande utseende även som fullvuxna.

En Shih Tzus personlighet lojala. De fungerar bra ihop med barn och andra djur. De älskar att leka och vara endel av familjelivet. De är också smarta och lätta att träna vilket gör dem till en populär familjehund.

9. Whoodle

Whoodle gullig hundras

Whoodle är en korsning mellan Irish Softcoated Wheaten Terrier och en Pudel. Whoodle har intelligensen från en pudel och vänligheten från Irish Softcoated Wheaten Terrier. Det är en medelstor hundras som påminner om en teddybjörn.

Whoodles är kända för sina mjuka, lockiga päls som är silkeslen. De finns i olika färger som är vit, brun, röd och svart. De har långa, fladdriga öron och runda uttrycksfulla ögon som ger dom ett snällt och gulligt utseende.

Det är en familjevänlig hundras som går bra ihop med både barn och andra djur. En perfekt sällskapshund. De är lätta att lära upp och kan lära sig massa olika trick.

Kombinationen av deras mjuka lockiga päls, snälla ögon och lekfulla personlighet är Whoodles en söt och attraktiv hundras för många.

10. Havanese

världens sötaste hundras havanese

Havanaisen är en liten och charmig hundras som har sitt ursprung från Kuba. Havanaisen känns igen på deras långa mjuka päls som gör att de kan ha flera olika utseenden. De kan ha en lång platt päls eller vara kortklippta, de får då lite mer lockig päls vilket är gulligt.

Utseendemässigt beskrivs Havanaisen ofta som söt på grund av storleken och deras päls.

De har ett runt ansikte med stora mörka ögon, vilket bidrar till deras valpliknande utseende. De har också en lång uppstående svans som ger deras lekfulla och energiska utseende.

Personlighetsmässigt är det en social och snäll ras. De kommer bra överens med de flesta. De är även kända för att vara bra med barn och passar bra som sällskapshund i en barnfamilj.

11. Golden Retriver

sötaste hundrasen Golden Retriver

Golden Retriever är en populär hundras som är känd för sin intelligens, vänliga personlighet och gulliga utseende. De beskrivs ofta som söta på grund av sina stora bruna ögon och snälla ansikte.

Rasen används ofta som terapihundar eftersom det är en lugn och tålmodig hundras. De är smarta och lär sig snabbt och används ofta som servicehundar, sök- och räddningshundar.

Golden Retriever är en stor hund med tjock gyllene päls som är mjuk att klappa. De har långa hängande öron och en stark kroppsbyggnad. Deras stora bruna ögon är snälla och ansiktsuttryck bidrar också till deras gulliga utseende.

De är lojala, snälla, lugna och kärleksfulla, en perfekt familjehund som passar alla åldrar.

12. Shiba Inu

Shiba Inu gullig hundras

Shiba Inu är en liten till medelstor hundras som har sitt ursprung i Japan. De är kända för sitt rävliknande utseende, med en liten kompakt kropp, spetsiga öron och en böjd svans. De har en tjock dubbel päls som kan vara röd, svart och brun eller beige.

Shiba Inus har en energiska personlighet. De är intelligenta och nyfikna hundar som gärna följer med på utomhusaktiviteter.

De är också mycket lojala mot sina ägare och är kända för sitt starka band med sina familjer.

De beskrivs ofta som söta på grund av sin storlek, tjocka päls och lekfulla personlighet. De har en spetsig nos med fina ögon och en ”leende” mun som gör att de ser vänliga och snälla ut.

Shiba Inu är en charmig hundras som passar familjer med barn eller aktiva personer.

13. Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier liten söt hundras

Yorkshire Terrier kallas även för Yorkie och är en hundras från England. Det är en liten hundras med lång silkeslen päls och gulligt utseende.

En av de saker som gör Yorkie så söt är att den är liten. När den är fullvuxen väger den cirka 3kg. Vilket gör de till en perfekt storlek för att gosa med och bära runt på.

Trots den lilla storleken är det en lekfull hund med mycket energi. De är smarta hundar som tycker om att lära sig nya tricks. De är också lojala och älskar att vara runt sin familj.

14. Toypudel

Toypudel är den minsta storleken av Pudel som finns i fyra storlekar. Det är en hudras som är smart, snäll och lekfull.

De har en lockig och mjuk päls som kan klippas till olika frisyrer. Deras mörka snälla ögon får vem som helst att smälta. Toypudeln är också kända för sin eleganta gång vilket bidrar ännu mer till deras söthet.

Toypudel är lätta att träna upp och reagerar bra på olika tonfall. Det är också en rolig hund att ha runt sig som gärna leker och hittar på saker. De är också väldigt lojala.

15. Amerikansk Eskimåhund

Amerikansk Eskimåhund valp super söt hundras

Den Amerikanska Eskimåhunden är en sällskapshund som är nära släkt med den tyska spetsen. De är kända för den vita tjocka pälsen, sina trekantiga öron och sina lekfulla personlighet.

Utseendemässigt har den Amerikanska Eskimåhunden en fluffig vit hund med en kort och kompakt kropp.

Pälsen är lång och rak som ger det de mjuka utseende. De har också trekantiga uppstående öron och mörka mandelformade ögon som ger dem ett lekfullt och piggt uttryck.

Deras personlighet är intelligent, lekfull och energisk. De används ofta i lydnads- och agility-tävlingar. De har även ett starkt band till sina familjemedlemmar och är både lojal och beskyddande.

16. Chow Chow

Chow Chow valp gullig hundras

Chow Chow är en hundras som har sitt ursprung i Kina och är känd för sitt lejonliknande utseende med en tjock päls runt hals och ansiktet.

De är medelstora till stora hundar med en robust och muskulös kroppsform och de finns i en mängd olika färger på päls som röd, svart, brun och beige.

En av de saker som gör Chow Chow gullig är den tjocka pälsen och det runda björnliknande ansikte. De har ett speciellt utseende med små triangulära öron och en rund lurvig svans som oftast böjs över ryggen.

När det kommer till Chow Chows personlighet är de kända för att vara oberoende och viljestarka, men de är också lojala till sina ägare och kan vara beskyddande. De är även en lugn och lekfull hundras.

Med Chow Chows unika utseende och speciell personlighet charmar den mångas hjärta.

17. Chihuahua

söt och liten hundras Chihuahua

Chihuahua är en liten hundras som är känd för att vara söt och har en lekfulla personlighet. Deras charm beror mycket på deras storlek, som fullvuxen väger de mellan 1,8-2,8kg.

Förutom att vara en liten hund har de stora runda ögon som ofta sitter i en framträdande position på huvudet vilket gör att de ser storögda och alert ut. De har även en liten nos och öron som ofta sitter högt på huvudet. Det är ett utseende många tycker är gulligt.

De är ofta sociala av sig och tycker om att vara med människor och andra djur. De är lojala mot sina ägare och är ofta beskyddande mot dem trots sin storlek.

18. Labrador Retriver

Labrador Retriever är en populär hundras som är känd för sin snälla och utåtriktade personlighet, intelligens och kroppsstyrka.

Labradorer har en förmåga att lära sig snabbt och en vilja att behaga, vilket gör dem populära som tjänstehundar, terapihundar och familjehundar.

De är medelstora till stora hundar med en kort, tät päls som finns i tre färger, svart, brun och beige. De har en stark och muskulös kroppsbyggnad, ett brett huvud och ett snällt ansikte. Deras ögon är oftast mörka och öronen är medelstora och hänger nära ansiktet.

Varför Labradorer anses vara en gullig ras är deras lekfulla och snälla personlighet. De är också kända för att vara aktiva med mycket energi, de älskar att leka apport, gå promenader och andra aktiviteter med sin ägare.

19. Amstaff

amstaff valp

American Staffordshire Terrier är mest känd som Amstaff. Det är en korthårig medelstor hundras som kommer från USA.

Amstaffs har en starka och muskulös kroppsbyggnad är smarta och lojala.

Utseendemässigt har Amstaffs ett utseende som många tycker är gulligt. De har ett brett huvud med små triangulära öron som ofta är korta, slät päls som finns i olika färger som svart, beige, grå, röd och vit.

De beskrivs ofta som vänliga med mycket energi. De passar extra bra till personer som är mycket utomhus och aktiva.

20. Beagle

Beagle valp söt hundras

Beagle är en liten hundras som har sit ursprung i England. De har ofta långa och hängande öron, en kort och slät päls som finns i olika färger.

Det som gör just en Beagle gullig är deras valpliknande utseende som ofta håller i sig långt in i vuxen ålder.

De har ett runt ansikte med stora ögon som ger dem en sött och lekfullt utseende. Deras korta och robusta ben till den kompakta kroppen bidrar också till deras charmiga utseende.

Beagle är en ras som älskar att vara aktiva och gillar att leka och utforska nya saker. Det är också en snäll och social hundras som gillar att umgås med människor och andra djur.

21. Tax

tax valp

Taxen är en hundras från Tyskland som du känner igen på den långa kroppen och korta benen. Taxar är smarta, livliga och lekfulla hundar som passar bra till barnfamiljer.

Varför Taxar anses vara en söt hundras är just för deras speciella utseende.

De har en lång smal kropp med korta ben. Deras ögon är stora och runda med mycket utryck vilket charmar många. Öronen är långa och hänger ner för deras huvud och med en viftande svans blir de super gulliga.

Taxar har en charmig personlighet som är både lojal och lekfull. Hundrasen passar bra till barnfamiljer.

22. Cocker Spaniel

Cocker Spaniel söt hund

Cocker Spaniel var förr en jakthund men är idag en trevlig sällskapshund. De är små till medelstora hundar med långa öron och en vågig eller lockig päls som oftast är gyllene, svarta eller brun. De har ett runt ansikte med snälla mörka ögon och en svans som ofta bärs högt.

En anledning till att Cocker Spaniels anses vara söta är deras härliga och lekfulla personlighet.

De älskar att vara runt människor. De är också smarta och vill gärna behaga sin ägare vilket gör dem lätta att träna och lyda.

Cocker Spaniel är ett fint sällskap och är ett populärt val för familjer och personer som letar efter ett vänligt och lojalt hundras.

23. Grand Danois

Grand Danois valp

Grand Danois är en stor hundras och är just känd för sin storlek. Trots sin stora storlek är det en snäll och vänlig hundras som kommer bli din bästa och lojala vän.

Utseendemässigt har Grand Danois långa smala ben, starka och muskulösa kroppsbyggnad. De har en kort, slät päls som finns i olika färger. Ett långt, smalt huvud med fyrkantig stor nos och hängande öron. Deras ögon är snälla och uttrycksfulla så det är svårt att inte älska en Grand Danois.

Även om Grand Danois är en stor hundras har de en charmig och gullig personlighet. De kommer bra överens med både barn och andra djur.

De är smarta hundar som lär sig snabbt och används ofta som terapihundar på grund av deras lugna och kärleksfulla läggning.

24. Mops

mops valp gullig och liten hundras

Mopsen är en liten hundras och känns igen på den platta nosen och det skrynkliga ansiktet. De är både lekfulla och charmiga.

Utseendemässigt har Mopsar en rund och tjock kroppsbyggnad. De har en kort slät päls som oftast är ljus, svart eller beige.

Deras storlek är kompakt byggd och det platta ansiktet gör Mopsen till en söt och speciell hundras många gillar.

Mopsen har också en härlig personlighet som är kärleksfull, lojal och rolig. De fungerar oftast bra kring barn och andra djur. De är duktiga på att anpassa sig till olika miljöer och lär sig snabbt.

25. Berner Sennenhund

gullig hundvalp Berner Sennenhund

Berner Sennenhund är en stor, stark hundras som ursprungligen kommer från Schweiz. De användes ofta som en arbetarhund för jordbruksarbete och att dra vagnar.

De känns igen på sin långa, tjocka svarta och bruna päls. De är otroligt gulliga som valpar men också charmiga när de är fullvuxna.

En anledning till att Berner Sennenhundar ofta anses vara söta är deras mjuka päls och fluffiga svans. Deras ansiktsdrag och snälla ögon ger dom ett gulligt utseende.

En Berner Sennenhunds personlighet är smart, kärleksfull och snäll. De är också bra med barn eftersom de är lugna och tålmodiga.

26. Corgi

söt Corgi hundvalp

Corgi är en liten till medelstor hundras som är känd för sina korta ben, långa kropp och lurviga svans. Påminner lite om en Tax men med längre päls och uppstående öron.

Utseendemässigt har Corgis ett utseende som många tycker är gulligt. De har ett runt huvud, stora öron och en kort nosparti. Deras korta ben och långa kropp ger dem ett speciellt och lekfullt utseende.

Corgis är en smart, energisk och lekfull hundras som är lojala i sin natur. De används ofta som vallnings hundar till boskap. Men är också en fin sällskapshund.

Corgis är också en utåtriktad och nyfiken hundras. De går ofta bra ihop med barn och är lojal till sin familj och ägare.

27. Japansk Spets

Japansk Spets valp

Den Japanska Spetsen är en medelstor hundras som är känd för sin lurviga vita päls och deras energifyllda personlighet.

De beskrivs ofta som söta på grund av sitt runda ansikte med stora mörka och snälla ögon. De påminner om en Samoyed men i ett mindre format.

Japansk spets är en smart, lojal och snäll hundras som är kända för att vara bra med barn. De går också bra ihop med andra djur.

28. Siberian Husky

söt Siberian Husky valp

Siberian Husky är en hundras med ett speciellt utseende. De påminner om vargar fast med klar blåa ögon. De har en tjock päls som finns i en mängd olika färger.

Det är en uthållig hundras med mycket energi som oftast används som draghund. De trivs att vara i flock och kan yla en hel del. Men de har också en lekfull personlighet och älskar att vara aktiv och följa med ut på utomhusaktiviteter.

En av anledningarna till att Siberian Huskies anses vara en gullig hundras är den fina och tjocka pälsen med de isblåa ögonen.

Deras härliga personlighet som älskar att leka gör de också charmiga att umgås med. De är även kända för att vara smarta och vänliga.


Egenskaper som gör hundar söta

Det finns många faktorer som kan påverka människors uppfattningar om vad som gör en viss hundras söt, gullig och charmig. Några av de faktorerna är:

  • Utseendet – Många tycker att små, runda hundar med mycket päls är söta. En hund med stora och snälla ögon får nästan vem som helst att falla. Hundar men liten nos är också något vi tycker är gulligt eller de med stora hängande öron.
  • Beteende – Vi människor tycker oftast det är gulligt med en lekfull hund som är glad. Hundar som viftar på svansen, ger pussar och myser med sina ägare ses ofta som söta hundraser.
  • Personlighet – Det är många som tycker det är charmigt när en hund har en unik eller udda personlighet. Till exempel kan en hund som är lite klumpig och inte är helt perfekt ses som söt.

Självklart varierar det från olika personer vad man tycker är en söt hundras. Det du tycker är en gullig och söt hund behöver inte betyda att din kompis tycker det är en söt hund och tvärtom.

Lämna en kommentar