Bästa vakthunden – 17 bästa vakthundarna (Som skyddar & varnar)

Under de senaste 100 åren har hundar tränats för att fungera som beskyddare och vakter för sina ägare. En vakthund måste vara allert, orädd och extremt lojal. Men vilka hundar är egentligen bra vakthundar?

Några av de bästa vakthundarna är Tysk Schäfer, Belgisk Malinois, Rottweiler, Dobermann Pinscher, Bullmastiff, Boxer och Riesenschnauzer .

Nedan följer en sammanställning av de mest populära vakthundarna (inklusive både arbetande och icke-arbetande hundar).

1. Rottweiler

bästa vakthunden rottweiler

En Rottweiler är en av de mest populära vakthundarna och placerar sig därför också på listan över de dyraste hundraserna. De är mycket tillgivna mot barn om de har vuxit upp med dem, men kan vara överbeskyddande mot främlingar.

Rottweilern behöver mycket utrymme för att trivas och daglig motion och träning. De är mycket intelligenta och lydiga mot sina ägare, men kan vara dominanta mot andra hundar.

Oavsett vilket hot det handlar om så backar inte rottweilern. De här hundarna blir ofta mycket beskyddande mot sin ägare om de är i fara och skäller högt för att skrämma bort potentiella inkräktare och hot.

2. Tysk schäfer (German Shepherd)

bästa vakthundarna schäfer

Den här rasen är känd för sin intelligens och är en av de vanligaste raserna som används av brottsbekämpande myndigheter över hela världen. En schäferhund besitter en oändlig lojalitet mot sina ägare och backar inte i någon situation.

Schäferhundar används som vakthundar i hemmet och inom militären på grund av sin våldsamt skyddande natur mot både familj och territorium. De är modiga, lydiga och intelligenta men kräver mycket träning i tidig ålder för att lära sig att kontrollera sin skyddsinstinkt.

Deras kropps- och ansiktsdrag gör att den här hunden påminner om en varg, vilket självklart gör den fysiskt strak men gör den respektingivande.

De är bra med barn men kan vara försiktiga när det gäller främlingar tills de har blivit introducerade för dem vid flera tillfällen. De kan vara svåra att träna och kontrollera om de inte socialiseras på rätt sätt.

De blir de är mycket knutna till sina familjemedlemmar och kan vara aggressiva mot personer som de uppfattar som ett hot, så det är viktigt att de socialiseras tidigt. Schäfern är dessutom en hund som är lätt att träna för agility.

3. Bullmastiff

bullmastiff vakthund

Bullmastiffs har sitt ursprung i England under 1800-talet och användes ursprungligen som jakthundar och jaga stora byten som bland annat vildsvin.

De är ett en riktigt kraftig hund vilket gör den till en mycket stark vakthund, men den behöver mycket motion varje dag. Den är lugn och en ganska tystlåten hund som inte skäller mycket.

Denna ras är en korsning mellan Mastiff och Bulldogg. De är bra med barn men kan vara aggressiva mot andra hundar. Det gör dem till en idealisk vakthund eftersom de inte tvekar att försvara sig själv och sina kära mot inkräktare som har blivit varnade.

4. Boxer

vakthund boxer

Den här rasen har sitt ursprung i Tyskland i slutet av 1800-talet, där den användes för att jaga vildsvin och hjortar. Den har också använts som attackhund.

En Boxer är en relativt stor hund med extremt starka muskler, vilket gör den mycket kraftfull i alla situationer som kräver skydd eller aggression. Liksom Rottweilern är den en utmärkt vakthund och försvarar sin ägare eller egendom med fullständig lojalitet.

Boxers är mycket kärleksfulla mot sina ägare men kan vara mindre toleranta mot andra hundar. De kräver mycket motion och måste tränas i lydnad från unga år, om du är bra med träningen är det dock en väldigt bra nybörjarhund.

5. Dobermann Pinscher

bra vakthund dobermann

Denna hundras är inte bara känd för sitt slående utseende och sin atletiska fysik, utan också för det starka band den delar med sin ägare.

Dobermannhundar är mycket intelligenta och lätta att träna om det börjas i ung ålder. Även om de älskar barn kan de vara mycket vaksamma mot främlingar och tvekar inte att attackera om de känner sig hotade.

Dobermannhundar måste hållas aktiva och ha en strikt daglig träningsrutin. Så länge dessa hundar inte är uttråkade är de en extremt lojal vakthund. De är även snabba hundar, de kvalar t.o.m. in på listan bland världens snabbaste hundraser.

6. Belgisk Malinois (Belgisk vallhund)

Belgisk malinois vakt

Denna ras är populär bland säkerhetstjänster som t.ex. polisen på grund av sin intelligens och det exceptionella luktsinnet.

Den används också för andra ändamål, t.ex. för att söka och rädda människor, sniffa upp droger eller sprängämnen. Den Belgiska Malinoisen har ett mycket starkt band till sin ägare och gör allt för att skydda honom eller henne.

Även om denna ras är bra med barn kan den vara aggressiv mot främlingar i vissa situationer. Det är bra om familjemedlemmar introduceras i tidig ålder.

7. Cane Corso

cane corso

Cane Corso är en stor och kraftfull hund med en imponerande kroppsbyggnad, som på ett sätt liknar Pitbullens.

De är mycket lydiga och är utmärkta vakthundar. De kan vara oförutsägbara mot främlingar och kräver därför tidig träning, socialisering och familjeliv. Man måste vara uppmärksam om de blir överbeskyddande eller aggressiva.

Cane Corso är mycket lojal mot sin ägare och är bra med barn, men inte med andra hundar. De måste tränas ordentligt från tidig ålder för att förhindra att de blir aggressiva mot främlingar.

8. Kuvasz

Kuvasz bra hundras som vakthund

Kuvasz är en stor och kraftfull hund med ett exceptionellt luktsinne och en stark kropp. Även om de är mycket lojala mot sina ägare kan de också vara blyga och misstänksamma mot främlingar om de inte socialiseras från ung ålder.

Kuvasz lever vanligtvis med en familjemedlem som den älskar innerligt och kommer att skydda dem med sitt liv. De trivs bra med barn, men måste tränas och socialiseras ordentligt för att undvika att de blir aggressiva mot främlingar.

9. Rhodesian ridgeback

Rhodesian ridgeback vakta

Rhodesian Ridgebacks har sitt ursprung i Afrika och användes ursprungligen för att jaga lejon och andra storviltdjur. De är en orädd ras som inte tvekar att försvara sin ägare och sitt hem mot alla inkräktare.

Rhodesian Ridgebacks är mycket lojala mot sina familjemedlemmar och knyter starka band till dem, men de kan vara misstänksamma mot främlingar och aggressiva mot andra hundar.

De kräver lydnadsträning tidigt i livet och mycket motion, annars kan de bli jobbiga att hantera. De passar perfekt i familjer som vill ha en hund för löpturer.

10. Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire Bull Terrier vakthundar

Staffordshire Bull Terrier användes ursprungligen som kamphund, men nu används rasen som främst som sällskapshund. Den är även känd under smeknamnet ”The nanny-dog” och är idag en av de vanligaste hundarna i Sverige.

Staffordshire Bull Terriers är lydiga och intelligenta hundar som knyter ett mycket starkt band till sin ägare. De är i allmänhet bra med barn men kan i vissa fall vara oförutsägbara när det gäller andra djur om de inte får rätt träning eller hanteras fel.

De behöver mycket motion varje dag och är lojala mot sin familj.

11. Schweizisk bergshund

stor hund som vaktar Schweizisk bergshund

Den imponerande schweiziska bergshunden är en stor ras som är en utmärkt vakthund tack vare sitt utseende och sin styrka. Den har en naturlig skyddsinstinkt som den använder för att skydda sin ägare eller egendom från oönskade besökare.

Schweiziska bergshundar kan vara nervösa med främlingar om de inte socialiseras på rätt sätt från tidig ålder, men de är lydiga och har en stark lojalitet till sin familj.

De är bra med barn men kan bli aggressiva mot främlingar om de känner sig hotade av dem.

12. Riesenschnauzer

Riesenschnauzer

Rödschnauzer kommer ursprungligen från Tyskland och användes från början främst för att vakta boskap.

Rasen är stor och orädd och har en naturlig instinkt att skydda sitt territorium från främlingar. De är mycket lojala mot sina familjemedlemmar men kan vara aggressiva mot andra hundar.

Riesenschnauzer behöver mycket träning och motion under hela sitt liv.

13. Saint Bernard

Saint Bernard stor vakthund

Sankt Bernhardshunden avlades ursprungligen som räddningshund i de schweiziska alperna. De är kända för sitt vänliga temperament och sitt lugn, vilket gör dem till utmärkta familjehundar.

Ändå de är också orädda och beskyddande om de känner att deras familj är hotad. Saint Bernards kan vara misstänksamma mot främlingar, men leker gärna med barn.

De måste vara väl socialiserade från tidig ålder för att förhindra att de blir överbeskyddande eller aggressiva. Utseendet hos den här rasen påminner lite om en björn.

14 . Fila Brasileiro

Fila Brasileiro vakande

Fila Brasileiro är en stor, kraftfull hund som kommer från Brasilien. De rekommenderas inte för förstagångsägare eftersom de kräver omfattande träning och socialisering för att förhindra att de blir aggressiva eller rädda för främlingar.

Fila Brasileiro är oerhört lojal mot sin familj men kan bli aggressiv mot andra människor om den känner sig hotad av dem. De behöver mycket motion varje dag och mycket träning.

15. Grand Danois

grand danois vakt

Grand Danois är känd som ”den vänliga jätten” och är en väldigt populär hundras. Det är även en av världens största hundar.

Grand Danois är lojala och tillgivna mot sina familjer men måste socialiseras från tidig ålder för att förhindra rädsla eller aggression mot främlingar. De dreglar ibland och många av dem snarkar ganska högt!

16. Pyrenéerhund

Pyrenéerhund vakthundar

Pyrenéerhundar är en stor ras som har sitt ursprung i Frankrike. De är vana vid att vakta boskap och deras ägare, så de har en naturlig instinkt att skydda egendom från inkräktare.

Pyrenéer är lojala och lydiga hundar men måste som de flesta andra hundar tränas från tidig ålder för att förhindra att de blir aggressiva eller överbeskyddande av sina familjemedlemmar.

Trots att de är bra vakthundar och stora så är det en hundras med ett utseende som påminner om ett gosedjur och en fluffig och mjuk päls.

17. Airedale Terrier

Airedale Terrier

Airdale Terrier är en av de mest intelligenta hundarna och kräver mycket motion och mental stimulans för att hålla sig lycklig och frisk.

De behöver regelbunden träning och socialisering och kan vara misstänksamma och aggressiva mot främlingar om de inte tränas ordentligt från tidig ålder

Ändå är de också mycket lojala mot sina familjemedlemmar och är kända för sin kärlek till barn.

Olika typer av vakthundar

Olika hundraser används av olika skäl som vakthundar.

Vissa är bra eftersom de ser ut som rovdjur, till exempel Dobermann och Rottweiler, medan andra kanske är mindre men har ett otroligt våldsamt bett eller skällande, till exempel Chihuahuas.

Hundar som varnar & skäller

Hundar som skäller är av naturliga skäl territoriella, så de uppmärksammar sina familjemedlemmar om något inte är som det ska.

Hundar som skäller djupt eller ylar är också utformade för att skrämma inkräktare genom att verka större- (och låta högre) än de är.

Vissa små hundraser kan vara otroligt högljudda om de vill ha något, men detta är inte nödvändigtvis till nytta som vaktegenskap.

Exempel på bra vakthundar som varnar och skäller:

 • Chihuahua
 • Dvärgschnauzer
 • Maltesisk Terrier
 • Minipudel
 • Lhasa Apso
 • Shih Tzu
 • Jack Russell Terrier

Skällande vakthundar är inte nödvändigtvis stora, det finns bra små hundar som du kan ha som vakthund. De vaktar genom att de varnar främlingar för att hålla sig borta från deras territorium.

Vakthundar som skyddar familjen

Vissa hundraser uppföddes specifikt för att kunna försvara sin familj eller sitt territorium vid fara.

Dessa hundar kan tränas att attackera genom att bita, dra eller gripa tag i inkräktaren och är mycket kraftfulla eftersom de har stora käkar som låser sig på plats när de väl har klämt fast sig i något.

Exempel på hundar som vaktar och skyddar familjen är:

 • Rottweiler
 • Bulldog
 • Boxer
 • Pitbull
 • Schäfer
 • Dobermann
 • Airedale Terrier
 • Mastiff

Den här typen av hundar är inte nödvändigtvis bra på att skydda revir, men de är utmärkta på att varna familjen när det finns fara.

De är också territoriella till sin natur och skäller när en inkräktare kommer in på deras egendom, vilket kan räcka för att skrämma upp dem.

Hundar som används av militär och polis

Hundar används inom militären, polisen och som vakthundar på grund av deras intelligens, lydnad och styrka. Det är därför det finns raser som uppföddes specifikt för att hjälpa soldater förr i tiden.

Polishundar – Hundar inom polisen är vanligtvis stora hundar som kan tränas för att söka efter droger eller sprängämnen, hitta försvunna personer i farliga områden och jaga brottslingar.

Militärhundar – Inom militären används hundar bland annat till hämta skadade soldater från farliga områden, vakta, lokalisera sprängämnen och söka efter överlevande.

Exempel på bra vakthundar inom militär och polis är:

 • Belgisk Malinois
 • Tysk Schäfer
 • Retriver
 • Yorkshire Terrier
 • Huskies
 • Alaskan Malamute
 • Riesenschnauzer
 • Boxer
 • Rottweiler

Hundar som vaktar boskap

Vissa hundraser används som vakthundar för att skydda boskap eftersom de har en instinkt för att jaga rovdjur, t.ex. vargar och prärievargar. De har avlats specifikt för att driva boskap, får och andra djur under många år.

Dessa hundar håller boskapen inom inhägnad mark så att de inte vandrar iväg och eventuellt blir byten.

Exempel på bra vakthundar för boskap är:

 • Australisk Cattle Dog
 • Tysk schäfer
 • Pyrenéer
 • Komondor
 • Ovtcharka (kaukasisk herde)
 • Kuvasz
 • Maremma Sheepdog
 • Polsk låglandsfårhund
 • Pumi
 • Spansk Mastiff
 • Tatra Shepherd Dog

Vakthundar som är bra med barn

Även om det inte alltid är en av de viktigaste egenskaperna hos en vakthund är vissa raser naturligt bättre med barn än andra och kan därför vara mer lämpliga för barnfamiljer.

Vakthundar som är bra med barn är bland annat:

 • Boxer – Boxern är en bra vakthund, men den fungerar också bra med barn på grund av sitt vänliga och intelligenta temperament.
 • Pitbulls – Pitbulls är mycket starka, men de är också mycket vänliga och tillgivna mot barn och kan till och med vara beskyddande mot dem.
 • Grand Danois – Grand Danois är mycket stor och kraftfull, men den är så snäll mot barn att den till och med har betraktats som ”barnvaktshund”.
 • Sankt Bernard – Även om Sankt Bernhardshunden inte är lika känd som många andra vakthundar har den en lång historisk tradition av att skydda barn och fungera bra med dom. Du har troligen sett ”Skrollan” och ”Båtsman” i saltkråkan.

Vakthundar som är dåliga med barn

Vissa raser är kända för att vara aggressiva mot barn, så de är inte lämpliga om du har små barn som bor hemma- eller besöker ditt hem. I slutändan beror det dock på individen (hunden) och hur den uppfostrats.

Du bör dock vara medveten om att vaktande hundar kan vara aggressiva och potentiellt farliga för barn.

Bra egenskaper hos vakthundar

Det som gör att vissa hundar passar bättre som vakthundar är bland annat:

Lojalitet

Många av hundraserna vi nämnt är mycket lojala och tillgivna. De kommer att skydda dem de älskar och dess egendom.

Intelligens

Det finns dock vissa hundar som är bättre vakthundar än andra på grund av deras förmåga att lära sig snabbt och helt enkelt vara smart.

Lydnad

Vakthundar som är lätta att träna är mer lämpliga för barnfamiljer. Om du har en stor trädgård med ett staket för hunden är det viktigt att den inte försöker fly.

Vissa hundar kan hundar hoppa över staketet eftersom de hoppar väldigt högt. Oavsett så är det viktigt att hunden är tränad men även att staketet för hunden är tillräckligt högt.

Fysiska egenskaper

Hundens utseende är också viktigt för dess vaktegenskaper eftersom många människor är har respekt för stora hundar.

Mod

En vakthund behöver vara modig och inte att springa iväg när det behövs för att skydda din egendom.

Det finns både små- och stora hundar som är modiga så storleken är inte det som avgör. Det beror helt på vilket sätt den ska vakta.

Vaktinstinkt

Vissa raser har en starkare skyddsinstinkt än andra och kommer mer- eller mindre att försöka skydda dig och din egendom.

En hund med bra vaktinstinkt är sällan en hund som inte skäller eftersom det inte riktigt skulle vara den optimala vakthunden.

Att tänka på innan du skaffar en vakthund

Vakt- och skyddshundar ska aldrig attackera utan provokation. Om du vill ha en vakthund i närheten av dig, dina barn och andra människor är det viktigt att du uppfostrar den rätt och att den får tillräckligt med socialisering.

Innan du skaffar en vakthund bör du tänka på följande:

 • Om du vill ha stora hundar måste du tänka på hur säker din gård är: Se till att hundstastaketet är tillräckligt högt och o-klättringsbart.
 • Hur stort ditt hem är och var hunden kommer att vistas när ingen är där – Detta inkluderar hur mycket tid hunden är ensam. Om hunden kommer att utsättas för barn (dvs. om du har några- eller planerar att skaffa några).
 • Om hunden kan komma överens med dina närmaste grannar.
 • Om det finns något som skrämmer hunden eller kommer göra den nervös (bilar, motorcyklar etc.)
 • Storlek, styrka och utseende är inte de enda sakerna att ta hänsyn till – det finns även små hundraser som kan vara bra vakthundar.
 • Du måste dock tänka på om hunden är bra med barn, om den är lätt att träna, om den har en stark bevakningsinstinkt eller inte. Dessutom bör du ta hänsyn till dess fysiska kondition och hur mycket hunden äter.
 • Det är viktigt att träna hunden väl, se till att den får tillräckligt med socialisering och ge den en bra miljö att växa upp i. Dessutom måste du se till att någon är i närheten för det mesta så att den inte känner sig ensam eller ignorerad.

Kan man köpa en färdigutbildad vakthund?

En del människor tror att man kan köpa fullt tränade vakthundar, men det är inte sant.

Om du vill ha en vakthund måste du ta hand om den från tidig ålder och bör definitivt skaffa den från en uppfödare (eller rädda den från ett djurhem om du har erfarenhet sedan tidigare).

I vilket fall som helst måste du träna hunden eftersom den aldrig kommer att bete sig ordentligtom du inte gör detta. Om den till exempel inte har lärt sig att komma på kommando kan den springa iväg och attackera någon utan att du kan stoppa den.

I slutändan är det du som ansvarar för hundenbeteende och bör alltid ta med din hund på hundkurser och lydnadskurser.

Sammanfattning av vakthundar

 • Det är viktigt att ha en vakthund som du kan lita på för att skydda din familj och egendom. Du bör ta reda på mer om rasen innan du skaffar den så att du är säker på att den passar för dina behov.
 • En bra vakthund sköter sig när den lämnas ensam och skäller bara när det behövs. Vissa raser ger skydd och vaktar på ett vänligt sätt medan andra är mer aggressiva.
 • Det är alltid viktigt att ta hand om hunden på rätt sätt – oavsett om den är vältränad eller inte, om du inte tränar den kommer den att vara svår för dig att kontrollera när det behövs.
 • Om du inte kan göra detta är det inte lämpligt att skaffa en vakthund.

Lämna en kommentar