Sveriges populäraste hundraser – 20 vanligaste hundarna (2020)

Att vi svenskar gillar hundar är nog ingen hemlighet då det enligt Jordbruksverkets register finns nästan en miljon hundar i landet. Ungefär en av sju hushåll har hund i Sverige och hunden är det näst populäraste husdjuret tätt efter katten som intar förstaplatsen. Men vilken är den vanligaste och populäraste hundrasen i Sverige?

Den absolut vanligaste och populäraste hundrasen är Labrador (Labrador Retriever). Bara förra året registrerades nästan 3000 nya Labradorer i Sverige och den ökar mest av alla raser. Även Golden Retriever, Schäfer, Jämthund, Staffordshire Bullterrier och Cocker Spaniel är populära och vanliga hundar bland oss svenskar. Den här listan är baserad på Jordbruksverkets statistik.

1. Labrador Retriever

Labrador eller ”Labbe” som den också kallas är utan tvekan det mest populära hunden i Sverige och också den vanligaste.

Det finns flera anledningar till att den här hundrasen är populär bland oss svenskar, men det är framförallt för att den är snäll mot andra hundar och människor, den lär sig lätt (och gärna) och är en relativt enkel hund att ha att göra med.

2. Golden Retriever

Den näst mest populära hunden i Sverige är Golden Retriever. Den kom till Sverige på 50-talet och under 70-talet började man föda upp hundrasen och den ökade till att idag vara en av de vanligaste bland Sveriges hushåll.

Det som gör den så populär är att den är vanlig, social, frisk, har bra tålamod och vill vara alltid vara till lags. Det gör den också till en av de bästa hundraserna för nybörjare.

3. Tysk Schäferhund (German Sheppherd)

Tysk schäferhund eller schäfer som vi oftast säger är inte bara en av de mest populära hundarna i Sverige, utan i hela världen. Ursprungligen var schäfern en vakthund men blev senare en vallhund av får (herdehund).

Anledningen till att den användes som vallhund var för att den snabbt lärde sig men även för att den är så snabb. Även om det inte är den snabbaste-, så är det en av de snabbaste hundarna i världen.

Schäfern är populär inom bland annat polisen då det är en fysiskt stark hund men ändå lojal, lättlärd och vänlig. Det som gör att många gillar den är för att den anpassar sig till vilka uppgifter du än ger den, den är lättlärd och en bra familjehund så länge du tar hand om den rätt.

Schäfern används fortfarande av bland annat polis och är förutom en av de snabbaste hundraserna, även en av de bästa vakthundarna.

4. Jämthund

Jämthunden har sitt ursprung i Norrland och är en svensk hundras. Från början var det en jakthund som användes vid bland annat björn-, lo- och älgjakt. Den har en tjock- och välskött päls vilket gör att den klarar kyla och minusgrader bra.

Då Jämthunden r en ganska självständig hund med starka jaktinstinkter är det inte den bästa familjehunden. Däremot passar den bra för ett aktivt liv och speciellt om du bor där det kan bli kallt emellanåt.

Om du funderar på att skaffa en Jämthund är det bra att veta att det är en hund som behöver mycket motion och aktiveras. Du bör alltså både ha tid för det-, men även vara en aktiv person för att klara av den här hunden.

5. Staffordshire Bullterrier

Staffordshire Bullterrier eller ”staffe” som den också kallas är väldigt populär. Den kallas ofta för ”the nanny dog” och passar som det låter väldigt bra ihop med barn och familjer. Det är Sveriges femte mest populära hundras och en av de mest populära hundarna i England där den har sitt ursprung ifrån.

Från början användes hunden som kamphund men när man förbjöd det blev den en sällskapshund. På grund av sitt ursprung är den än idag förbjuden i vissa länder. Idag är det många som gillar hunden som familjehund då den är bra med barn, är aktiv och gillar att vara delaktig i det som händer.

6. Cocker Spaniel

Cocker Spaniel platsar på topp tio över populära hundraser i Sverige och topp 20 över världens mest populära hundraser. Den första Cocker Spanieln i Sverige registrerades 1907.

Det här är en hund som är glad, full av energi och gärna lyssnar på sin ägare, det är en stor anledning till att så många har- och gillar den här rasen. Om du vill ha en hund som gillar att kela och kommer bra överens med andra hundar så är Cocker Spaniel ett bra val av hund.

Läs mer: Hur länge får en hund vara ensam?

7. Fransk Bulldogg

Fransk Bulldogg eller ”fralla” som den också kallas är en hundras som blivit extremt populär i Sverige de senaste åren, 2018 var den en av de absoluta favoriterna bland Svenska folket. Det är en liten, kompakt och söt hund som är trogen sin ägare som kom till Sverige 1913.

Det som gör den här rasen extremt populär är för sitt humoristiska beteende, att den är lättlärd och en väldigt bra familjehund. Frallor får också en väldigt stark personlighet och utmärker sig tydligt från individ till individ.

Dessutom är det en väldigt bra hund om du vill ha en hund som inte skäller och fungerar bra i lägenhet.

8. Shetland Sheepdog (Shelti)

Shetland Sheepdog kallas även för ”Shelti” är en av landets topp tio mest omtyckta hundar. En Shetland Sheepdog ser ut som en Collie i en mindre version så det är inte konstigt om du tänker på hunden från filmen ”Lassie” om du ser den.

Rasen kom till Sverige på 30-talet och är en arbetsvillig och livlig familjehund som gärna är delaktig i allt du gör. Den passar perfekt för en aktiv familj som hittar på nya äventyr varje dag.

9. Chihuahua (Långhårig)

Chihuahuan är en favorit bland oss svenskar och den är dessutom världens minsta hundras. Det var först i slutet på 50-talet som chihuahuan blev populär i Sverige och nu är det många som skaffar den som sällskapshund då den är lätt och enkel att ta hand om.

Den är extremt liten och söt, som minst kan den väga nedåt ett halvt kilo. Trots det är det modig och förvarar gärna det den håller kärt och är dessutom pigg och aktiv.

10. Flatcoated Retriever

Den första Flatcoated Retrievern kom till Sverige på 60-talet och sedan dess har rasen ökat i popularitet, mycket tack vare att den alltid är glad och positiv. Det är en ganska stor hund som påminner mycket om Labradoren och Golden Retrievern i utseende men den är alltid svart eller brun i färgen.

Den här rasen är omtyckt bland aktiva ägare och behöver mycket fysisk och mental stimulans för att må bra. Det är ingen bra hund att lämna ensam hemma eftersom den lätt blir rastlös och uttråkad.

11. Dansk-Svensk Gårdshund

Den Dansk-Svenska Gårdshunden användes ursprungligen för att hålla efter skadedjur som möss och råttor, men även som vakthund. Intresset för rasen började vid 60-talet och ökade dess mer på 80-talet. Idag är det en populär sällskapshund.

12. Bichon Havanais

Bichon Havanais är en riktigt charmig liten hund som är söt och livlig. Storleken och utseendet gör den till en hund som liknar ett gosedjur.

Den kom till Sverige i slutet på 80-talet och har stadig ökat i popularitet bland oss svenskar. Det här är en perfekt ras att skaffa som första hund och den kommer snabbt att bli en tillgiven familjemedlem.

13. Finsk lapphund

Den Finska Lapphunden användes länge av samerna för att valla renar och vakta de på fjällen. Det dröjde ända till 1993 innan rasen fick namnet den har har idag, Finsk Lapphund.

Hunden är en väldigt bra agility- och räddningshund. Dess starka mentalitet och lugn gör den även perfekt och omtyckt ras som sällskaps- och familjehund.

14. Drever

Drevern som kom till Sverige på 1910-talet användes då inom jakt men är idag både en populär jakt- och sällskapshund. Drevern som tidigare kallades Dachsbracken är en förhållandevis frisk och lättskött ras och en perfekt jakthund för rådjur, räv och hare.

15. Border Collie

Border Collie är ursprungligen en vallhund som kom till Sverige 1927. Den är världens vanligaste vallhund men även en omtyckt sällskapshund.

Det är en energisk och arbetsvillig hundras som gärna följer med ut och springer och sägs vara världens smartaste hundras.

16. Rottweiler

Rottweiler är en hundras med svart päls som trots sin stora storlek och imponerande muskelmassa en av våra mest omtyckta hundraser.

Mycket tack vare att de är extremt lojala och tillgiva sin ägare. Från början användes Rottweilern för att driva boskap och som skyddshundar, då de var stora och starka.

Rottweilern har med tiden blivit en populär boskaps- och vakthund för att även bli en vanlig polishund sedan 1900-talet. Idag är det en vanlig sällskaps hund och de passar perfekt med barn. Däremot är det viktigt med en bra uppfostran eftersom de är stora och starka hundar.

På grund av att den är så populär, både som yrkes- och familjehund är efterfrågan på den stor, det gör den till en hundras som är dyr i inköp.

17. Pomeranian

Pomeranian som även heter dvärgspets är en ras som är svår att inte gilla när man ser den. De är otroligt söta och ser nästan ut som små björnungar med den fluffiga pälsen. De har varit omtyckta sällskapshundar sedan 1900-talet i Sverige och är dessutom allergivänliga hundar.

Den här hundrasen är pigg, glad, aktiv och framförallt familjekär. Det är en perfekt familjehund som tack vare sin storlek och glada beteende är lätt att ta hand om. Den är väldigt populär och trendig just nu vilket det gör att det är en hund som kostar ganska mycket.

18. Strävhårig Tax (Normalstor)

Taxen finns i många varianter och den vanligaste i landet är den strävhåriga taxen Taxen kom till Sverige runt sekelskiftet och har med tiden blivit en allt vanligare hund i våra hem. De är populära sällskapshundar tack vare att de är lugna, friska och vänliga.

19. Mops

Mopsen har faktisk funnits i Sverige ända sedan 1600-talet och på 1700-talet var det populär hos överklassen och till och med kungafamiljen. Den har sedan des haft sina dalar- och toppar i popularitet men nu den senaste tiden har den blivit väldigt omtyckt igen.

Många gillar att ha mopsen som sällskapshund och de har precis som den franska bulldoggen en stor- och egen personlighet. Det gör att det är en hund som ofta får en stark plats i familjen.

Storleken gör den precis som den Franska Bulldoggen till ett bra val av hundras för lägenhet.

20. Jack Russell Terrier

Jack Russel Terriern som är den sista hunden över populära hundraser på listan är en väldigt aktiv hund som föredrar aktiva ägare och mycket aktiviteter. Det är en bra hund för agility och träning.

Jack Russel är jakthund som behöver jobba med jakt eller få vara ute och springa mycket men samtidigt stimulera hjärna dagligen.

Hoppas att du tyckte listan över våra mest populära hundar var intressant att läsa, kanske hittade du en egen favorit?

Källor:

Lämna en kommentar