Bästa hundraserna för vandring – 13 hundar som gillar vandring

Det finns inget bättre sällskap än att ha en hund med sig på vandringen. Men vilka hundra passar bästa att vandra med? De flesta hundar klarar av att vandra långa sträckor men behöver precis som vi människor bygga upp fysiken och även gå långa promenader på hemmaplan. Hundraser som är medelstora och med lång nos har de bästa förutsättningarna för att följa med dig på vandring.

De bästa hundraserna för vandring är bland annat Border Collie, Australian Shepherd, Siberian Husky, Bearded Collie, Golden Retriever, Samojedhund, Jack Russell, Beagle, Pudel, Labrador Retriever, Vizsla, Tollare, Shetland Sheepdog, Schäfer och Alaska Malamute.

1. Border Collie

bra hund för vandring border collie

Border Collie är en vallhund med en bra hälsa och mycket energi. Den här hundrasen passar därför utmärkt att ha med sig på både långa och korta vandringsturer då de behöver mycket motion för att må bra.

En Border Collie uppskattar att vara ute i naturen och passar utmärkt att ta med sig på vandring. Det är en snabb och livlig hund.

De är snabba och har en god fysik deras kropps byggnad gör det även till en smidig hund att ha med på vandring då de är medelstora och har en lång nos vilket gör att de inte får tungt att andas vid ansträngning.

2. Australian Shepherd

vandrings hund australian sheperd

En annan vallhund som passar för vandring är Australian Shepherd kallas även för ”aussie” precis som Border Collie så är det här en hundras med mycket energi som passar in hos ett aktivt par eller familj. Det är ingen hundras du har som sällskapshund.

Med en Australian Shepherd får du en lojal hund som gärna vill vara nära dig och som älskar att lära sig nya sker. De älskar att vara ute och röra på sig och hänger mer än gärna med dig på långa vandringar.

Astralian Shepherd påminner även om en Border Collie i kroppsbyggnad de är en medelstor hundras med en lång nos, det som skiljer de åt är att en Austalian Shepherd har flera färger i pälsen och kan ha isblåa ögon eller ett brunt och blått öga. Vissa aussies kan vara lite mindre i kroppen än en Border Collie.

3. Siberian Husky

hud att vandra med seberian huskey

Siberian Husky är en draghund som älskar att vara ute och röra på sig. De är en stark och uthållig hundras som gärna följer med dig på vandring. Övrigt är det en snäll och lojal hund.

En Siberian Husky är en flockhund som vill vara med andra hundkompisar för att må som bäst. Kan du uppfylla kraven på motion och du har en till hund så kommer en Siberian Husky bli en glad, trogen och snäll hund.

Tänk på att en Siberian Husky har stor jaktinstinkt vilket gör det svårt att ha de lösa. Det krävs en hel del jobb med en Siberian Husky för att lära upp de och inget du skaffar dig som första hund. Välj då en annan lättare hundras.

4. Bearded Collie

beard collie

Bearded Collie är en medelstor, långhårig vallhund som har mycket energi, är livlig och glad. De behöver motion för att må bra därför passar denna hundras bra att vandra med. De funkar även ihop med andra djur och människor.

En Bearded Collie har i princip noll jaktinstinkt vilket gör att du kan ha de lösa på promenader och vandring om den är upplärd. Men tänk på att de är ljudkänsliga och skotträdda.

Övrigt är en Bearded Collie en frisk hundras som sällan har några sjukdomar eller problem. Så klart kan det förekomma men det är väldigt ovanligt.

5. Golden Retriever

bra vandringshundar golden retriver

Golden Retriever är en allround hud som passar både som sällskapshund men också till familjer och människor som är aktiva. I botten är en Golden en arbetarhund som gärna rör på sig och har en bra fysik.

En Golden Retriever kommer bli ett bra sällskap på din vandring oavsett om det är korta eller långa vandringar. Tänk på att en Golden Retriever oftast mognar sent både mentalt och fysiskt så ta det lugnt i början.

De har en bra hälsa och är sällan sjuka men det kan förekomma ärftliga sjukdomar så klart som är svåra att veta om i förväg.

6. Samojedhund

vandra med samojedhund

Samojedhunden är en stark och uthållig draghund som passar perfekt att följa med på fjällvandring. Här får du en hund som är trygg, positiv, snäll och älskar att vara fysiskt aktiv. Även känd som den leende hunden.

Ursprungligen kommer Samojedhunden från Sibirien där de levde med nomadfolk. Där använde de hundarna som drag- och jakthundar.

Samojedhunden är en medelstor spetshund med bra fysik som klara av att vandra långt och kommer vara en fin kamrat att ha med sig på olika typer av vandring.

7. Jack Russell Terrier

vandra med en jack russel

Vill du ha en mindre hund att vandra med så är en Jack Russell ett bra val. Trots den mindre storleken så är det hund som är stark, aktiv, modig och social. Från början var den framavlad för grytjakt.

En Jack Russell är en sund och frisk ras med knappt några hälsoproblem alls. Kom ihåg att det är en jakthund så även om du inte använder en Jack Russell till jakt så finns fortfarande den instinkten kvar. Så det är bra hon du har den kopplad när ni är ute och vandrar så den inte sticker iväg.

8. Beagle

uthållig hund att vandra med

En annan hundras som passar bra att vandra med är Beagle. Det är inte bara en hundras med långa öron, precis som Jack Russel så är den också en kompakt och modig hund med mycket energi.

Det är en jakthund i grunden därför ska du inte gå med den okopplad förrän den är extrem upptränad att komma på inkallning.

Med en Beagel får du en smart, snäll och aktiv hund som älskar att vara ute och motionerat. En Beagle går bra ihop med andra hundraser och även med barn. De tillhör även de friskare hundarna med väldigt få sjukdomar.

9. Pudel

vandra med pudel

Pudlar finns i fyra olika storlekar och kallas för toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel. Där mellanpudeln lämpar sig bäst att vandra med då det är en lagom storlek på hund.

Pudlar är överlag aktiva, smarta, snälla och glada hundar. En Pudel är ingen aggressiv eller misstänksam hundras.

Med en pudel får du en trogen och lättlärd hund som gärna följer med dig på dina vandringsäventyr och som orkar att gå långa sträckor. Övrigt är det en frisk hundras med få sjukdomar och lång livslängd.

10. Labrador Retriever

vandring labrador retriver

Det här är en stark, snäll, glad och social hund som är anpassningsbar. En Labrador Retriever är en hund som behöver mycket motion och har inget emot att följa med dig ut och vandra.

De gillar också att bära på saker men behöver även träna huvudet som lydnad eller söka efter något, ett tips är att låta den söka efter kantareller i skogen.

En Labrador Retriever är en lite större hundras än de medelstora hundarna men är ändå en smidig hund som tar sig fram utan problem. Annars är det en rätt frisk hund men kan få problem med höfter och armbågar.

11. Vizsla

vandra med en vizsla

Vizsla är en ungersk jakthund som är lättlärd, rolig, kärleksfull och livlig. Det här är också en lite större hundras än de medelstora hundarna, men är ändå smidig och har bra kondition för att följa med på alla typer av vandring.

Eftersom det är en jakthund så ska du ha den kopplad om ni vandrar i skogen eller fjällvandrar om den inte är otroligt vältränad till att komma på inkallning.

Vizsla är en sund och frisk hund som sällan har några hälsoproblem. De älskar att träna och är beskyddande och trogen sin familj och ägare. I en Vizsla får du ett fint sällskap på din vandring.

12. Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Tollare)

nova scotia duck tolling retriver

Nova Scotia Duck Tolling Retriever kallas även för Tollare är en medelstor hund som är livlig, smart, energisk och en kärleksfull hundras. Tollare älskar att vara ute i naturen och passar perfekt för dig som vandrar mycket och är aktiv.

En Tollare kräver mycket träning och motion för att må bra och passar inte för förstagångs ägare av hund. Det är en frisk hund och har sällan några hälsoproblem men kan så klart drabbas av ärftliga sjukdomar.

En Tollare är en korsning mellan flera hundraser som bland annat är labrador, golden, flatcoated retriever och chesapeake bay.

13. Shetland Sheepdog (Sheltie)

vandra med shetland sheepdog

Ursprungligen kommer Shetland Sheepdoog som även kallas för Shetie från Shetlandsöarna. Det här är en smart, lojal och lättlärd hund som har mycket energi och är smidig. En Shetie följer gärna med dig ut på vandring oavsett om det är i skogen eller på fjället.

Shetie är en medelstor och långhårig hundras som behöver mycket motion men gillar också att träna i lydnad och agility. Annars är det en frisk hund med få hälsoproblem kan så klart drabbas av ärftliga sjukdomar.

14. Tysk Schäferhund

tysk schäferhund

Schäfern är en stark hund som gillar motion och att röra på sig. Det är inga problem för dem att hänga med på en lång vandring på olika terräng, de kommer att älska det. Annars är Schäfrar öppna, uppmärksam, lojala och älskar människor.

En Schäfer är ingen hundras du skaffar dig som förstagångshund då de kräver mycket träning och aktivitet för att må bra. Schäfer används ofta som tjänstehundar i olika yrken och är en av världens populäraste hundar.

15. Alaskan Malamute

vandra med alskan malamute

Alaska Malamute är precis som Siberian Husky en drag- och flockhund. De är från början framavlade för att arbeta som slädhund i kalla klimat och är därför en fysiskt starkhund. De är även lojala och snälla hundar men kan vara dominant mot andra hundra.

En Alaska Malmute kräver mycket motion och älskar att vara aktiv därför kommer det här bli en trogen kompis att ha med sig på vandring. Men passar inte förstagångs ägare då de kräver mycket träning och aktivitet.

Annars är det en relativt frisk hund med få hälsoproblem men kan drabbas av ärftliga sjukdomar.

Sammanfattning – Hundar som gillar att vandra

Det går att vandra med alla hundraser mer eller mindre. De är precis som vi människor att de behöver träning för att bygga upp en bra fysik för att orka vandra långa sträckor. Och då behöver de även gå långa promenader på hemmaplan för att bygga upp muskler och kondition.

Sen finns det hundras som passar mer att ha med sig på vandring och det är hundar som är medelstora och har en lång nos istället för en platt nos. Är de medelstora tar de sig över alla hinder lätt och smidigt som kan komma de kan andas bra när de anstränger sig då de har en lång nos.

Exempel på hundar som passar till vandring är bland annat Border Collie, Australian Shepherd, Samojedhund, Beagle, Siberian Husky, Pudel och Golden Retriever.

Lämna en kommentar