Kan alla hundar simma? (bra- & mindre bra simmare)

Många tror att alla hundar kan simma bra, men det stämmer inte alltid. Även om de flesta hundar kan hålla sig flytande om de hamnar i vattnet är inte alla hundar bra simmare. Vissa hundraser gillar inte ens att vara i vatten, medan andra raser älskar det.

Hundraser som inte är bra simmare är oftast hundar med ett platt ansikte (de blir snabbt trötta eller har svårt att andas i vattnet), framtunga hundar med stora bröstkorgar och mindre bakdelar, eller hundar med korta ben. Exempel på hundar som har svårt att simma är t.ex. Mops, Bulldog, Basset Hound och Shih Tzu.

Hundraser som är bra på att simma är bland annat Labrador Retriever, Golden Retriever, Schäfer, Newfoundlandshundar, Ungersk Vizsla, Portugisiska vattenhundar, Pudel och Chesapeake Bay Retriever. De har en bättre kroppsbyggnad, längre ben och bättre tassar för simning.

Alla hundraser kan inte simma naturligt

Alla hundraser kan faktiskt inte simma eller gillar inte ens att vara i vatten. Det som avgör om din hund är en bra simmare eller inte är deras kroppsbyggnad och hur deras andningsvägar ser ut.

Det är svårt för hundar med en kompakt kropp, korta ben eller ett platt ansikte att simma. Det blir tungt för dom att hålla sig ovanför vattenytan då de blir framtunga eller så är det svårt för dom att andas p.g.a. ansiktets form.

Hör din hund till de hundraser som har svårt för att simma kan du köpa en flytväst till den. Det gör att den lättare kan flyta i vattnet, men ändå trampa med benen vilket är bra träning för hunden.

Dessutom är det skonsamt och avlastar hundens leder och de kommer tycka att det är roligt, vilket är det viktigaste.

hur lär man en hund att simma

Hundar som är bra på att simma

Det finns hundar som är naturligt bra på att simma och som verkligen älskar att vara i vattnet. Men trots det behöver de lite hjälp och träning i början för att bli riktigt bekväma i vattnet.

Hundar som ofta är bra simmare är hundraser som har lite längre ben och en mer jämn kroppsbyggnad. Med längre ben kan de röra sig snabbare genom vattnet än de hundraser med kortare ben.

Är du osäker på om din hund är en bra simmare eller inte är det bra att testa din hund i en kontrollerad miljö innan du tar honom till stranden och djupt vatten.

Du kan kolla detta genom att fylla upp en barnpool i trädgården eller ta hunden till en grund sjö eller damm där du känner till djupet. Du märker snabbt om din hund gillar det eller inte.

Hundar som är bra på att simma:

 • Labrador Retriever
 • Golden Retriever
 • Schäfer
 • Newfoundlandshundar
 • Portugisiska Vattenhundar
 • Chesapeake Bay Retriever
 • Pudel
 • Dalmatiner

Hundar som är mindre bra simmare:

 • Mops
 • Fransk Bulldogg
 • Shih Tzu
 • Basset Hound
 • Pekingese
 • Bulldogg
 • Malteser
 • Dvärgschnauzer

Anledningen till att dessa hundar inte är bra simmare är på grund av deras kroppsbyggnad. Till exempel har Mops och Bulldogg ett platt ansikte vilket gör det jobbigt för dom att simma då de lätt får in vatten i nosen och får svårt att andas.

Malteser, Dvärgschnauzer och Shih Tzus är alla små hundraser med korta ben och på grund av det kan de lätt bli trötta när de simmar.

Men bara för att de är mindre bra på att simma betyder det inte att de inte gillar vatten. Ha ett extra öga på dom eller sätt på dom en flytväst så kan de ändå ha kul i vattnet.

Hur lär man en hund att simma?

Även om vissa hundraser inte gillar vatten eller har en anatomi som gör det svårt för dom att simma så kan du lära din hund att bli en bättre simmare – och att gilla vatten.

Så här kan du lära din hund att simma:

 • Skynda långsamt – Tvinga- eller stressa aldrig din hund att bada utan ta det i små steg så kommer det naturligt
 • Ta dig till ett hundbad – Alla badplatser tillåter inte att hundar badar i vattnet, så ta dig till ett hundbad eller en strand där hundar är tillåtna
 • Börja på en grund sandstrand – Det bästa är att börja på en grund sandstrand där hunden lätt kan ta sig i och ur vattnet som den vill
 • Var med hunden i vattnet – Det underlättar för hunden om du också är med i vattnet, den känner sig mer trygg och bekväm i vattnet då
 • Använd godis och leksaker – Alla hundar gillar både leksaker och godis. Kasta i en flytande leksak eller godis som flyter i vattenbrynet. Det gör att din hund börjar fokusera mer på det än vattnet. Testa sedan att kasta leksaken eller godisen lite längre ut för att se om din hund vågar simma ut för att hämta den.
 • Ta med en annan hund som älskar att bada – Ett bra knep är annars att ta med en hund som älskar att bada. Då blir din hund mindre skeptisk till vatten när den ser sin kompis bada.

Att simma är ett skonsamt sätt till motion för din hund då det är skonsamt mot lederna. Om din hund ändå har svårt för att simma så testa med flytväst, då känner den att den flyter och känner sig tryggare.

Tänk på det här när din hund är i vattnet

Oavsett hur bra din hund är på att simma så är det ändå viktigt att du håller ett extra öga på den när den är i vattnet.

Tänk på det här när din hund är i vattnet:

 • Lämna aldrig din hund utan tillsyn när den är i vatten – även om den är bra på att simma
 • Se till att din hund alltid har flytväst om den simmar på djupt vatten ute på sjön även om den kan simma bra
 • Om din hund ramlar i vattnet, få inte panik. Håll dig lugn och hjälp den upp ur vattnet
 • Lär din hund hur man tar sig upp ur vattnet under lugna förhållanden. Hundar som vet hur de ska ta sig upp ur vattnet kommer inte få panik om de ramlar i
 • Kasta aldrig i din hund i vattnet. Detta kan skrämma hunden och göra den stressad
 • Se till att din hund alltid kan ta sig upp ur vattnet – oavsett om det är en ramp, brygga eller trappor.

Kan hundar simma under vatten?

Ja hundar kan simma under vattnet men de undviker det helst. Och precis som vi människor så är vissa hundraser bättre på att simma under vatten – medan andra inte allas gillar det då det blir svårt att andas.

Det är även därför det är viktigt att alltid hålla ett extra öga på din hund när den simmar och aldrig låta den simma utan tillsyn.

Hundar med kortare ben och plattare ansikte som Bulldogg har svårt att vara under vattnet då det blir svårt för dom att andas. Hundar med längre ben som Labrador Retrievers är bättre på att simma under vattnet och kan stanna under vattnet längre.

Varför det är viktigt med en flytväst till min hund?

En flytväst hjälper din hund att hålla sig flytande när den är trött. Oavsett om du har en hund som är duktig på att simma så kan den bli trött och kan ha svårt att ta sig in i land eller upp för bryggan eller båten.

Är ni ute på sjön i en båt är det också bra om din hund bär en flytväst oavsett simkunskaper. Med en flytväst finns det också handtag uppe på ryggen så du lätt kan dra upp din hund från vattnet om den skulle trilla ner av misstag.

Eftersom det finns hundar i olika storlekar så finns det även flytvästar i olika storlekar – det är viktigt att du köper rätt storlek. Är flytvästen för stor för din hund så kommer den inte vara till någon hjälp om hunden hamnar i vattnet.

hund som simmar

Sammanfattning

 • Alla hundar kan inte simma men alla kan mer eller mindre hålla sig flytande ett tag. Vissa hundraser är naturligt bra på att simma och älskar att vara i vattnet, medan andra är sämre då de inte gillar att bli blöta eller för att deras kroppsbyggnad gör det svårt för dom.
 • Men du kan lära din hund att bli en bättre simmare och gilla vatten bara du tar det långsamt så den får bekanta sig med vatten genom lek och i sin egen takt.
 • Använd en flytväst som är anpassad för hundar det gör att de känner sig trygga då de flyter och du kan snabbt dra upp din hund från vattnet med handtaget som sitter på ryggen.
 • Hundraser som är bra på att simma är bland annat Labrador Retriever, Golden Retriever, Schäfer, Newfoundlandshundar, Chesapeake Bay Retriever och Pudel.
 • De hundraser som har det lite svårare i vattnet är bland annat Mops, Fransk Bulldogg, Shih Tzus, Basset Hound, Pekingese och Malteser.

Vanliga frågor om hundar och simning

Kan alla hundar simma?

Nej, alla hundar kan inte simma. Vissa hundraser har det lite lättare för att simma medan andra raser har svårare för det.

Vad ska jag göra om min hund ramlar i vattnet?

Det viktigast är att du håller dig lugn och inte stressar upp dig, din hund kommer känna av det och själv bli stressad. Se till att få upp hunden ur vattnet på ett lugnt sätt.

Vad är det bästa sättet att hålla min hund säker när den simmar?

Se till att han alltid har en flytväst på sig (om det behövs) och lämna honom aldrig utan tillsyn nära vatten. Även om din hund är bra på att simma kan det alltid hända olyckor och djupt vatten kan alltid vara farligt, även för hundar. Du bör även vara medveten om strömmar och vågor i vattnet som kan finnas på vissa ställen.

Får min hund simma vart som helst?

Nej det får den inte. Vissa badplatser tillåter inte att hundar badar där. Det finns speciella hundbadplatser och hundstränder där du kan bada med din hund. Kolla alltid upp det innan du låter din hund hoppa ner i vattnet.

Lämna en kommentar