Hundar med långa öron (Stor lista på 17 hundraser)

Hundar finns i alla former och storlekar, men en egenskap som sticker ut hos vissa raser är deras långa, hängande öron.

Dom hundraserna har fångat många hundälskares hjärtan. Men utöver deras söta utseende har dom också en historia och unika personligheter.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de mest populära hundraserna med långa öron, inklusive Basset Hound, Beagle och Bloodhound.

Läs vidare och lär dig mer oss om dessa ”lång-örade” hundar…

1. Beagle

beagle hund med långa öron

Beagle är en liten till medelstor hundras som är känd för sina långa öron och sitt skarpa luktsinne. Rasen avlades ursprungligen fram i England på 1800-talet som en jakthund, och dess långa öron var en viktig del av rasen.

Beaglens långa öron hade flera syften. En av de främsta anledningarna till de långa öronen var för att de lättare skulle känna dofter. De långa öronen gör att dom kan svepa upp luft över sina luktkörtlar, vilket hjälper dem känna även svaga lukter.

De långa öronen hjälper också till svalka, vilket är viktigt för en jakthund när den springer runt i varmt väder.

Beaglens långa öron kan också ha vissa nackdelar. Till exempel kan de långa öronen vara känsliga för infektioner om de inte sköts ordentligt och hålls rena. De långa öronen kan också skadas lätt om hunden fastnar i något.

De långa öronen en del av Beaglens utseende och är en av rasens mest utmärkande egenskaper. Rasen har en lång och anrik historia som jakthund, och de långa öronen har spelat en viktig roll för dess framgång som brukshund.

2. Blodhund

blodhund med långa öron

Blodhunden är en stor hundsras som har ett skarpt luktsinne och långa, hängande öron. Rasen tros ha sitt ursprung i Belgien, där den användes för jakt på rådjur och vildsvin. Blodhundens långa öron tros ha utvecklats som en anpassning för att hjälpa hunden att känna dofter från marken.

De långa öronen gör att Bloodhunden kan svepa längs marken och fånga upp även de svagaste lukterna, vilket är anledningen till att de ofta används i sök- och räddningsuppdrag och inom brottsbekämpning för att spåra misstänkta eller försvunna personer.

De långa öronen på Bloodhunden fungerar också för att hjälpa till att reglera hundens kroppstemperatur. När hunden är varm vidgas blodkärlen i öronen, vilket ökar blodflödet och hjälper till att kyla ner kroppen.

En av nackdelarna med Bloodhundens långa öron är att de lättare kan få infektioner och öronproblem om de inte sköts ordentligt. Det är viktigt att hålla öronen rena och torra och att kolla dom regelbundet för tecken på infektion.

När det gäller blodhundens historia tros rasen ha avlats fram i Belgien på 900-talet. Man tror att rasen ursprungligen användes för jakt på rådjur och vildsvin, och att den senare fördes till England av Vilhelm Erövraren på 1000-talet.

Blodhunden användes av engelska adelsmän för att jaga rådjur, och den blev en populär ras i England och i hela Europa. Idag används blodhunden fortfarande för jakt och spårning, men den är också en populär husdjurs- och utställningshund.

3. Basset Hound

basset hound med långa hängande öron

Basset Hound har också långa öron. Dess öron är ett utmärkande drag för rasen och är en av de saker som gör Basset Hounds så igenkännliga. Tillsammans med personligheten är det här en väldigt rolig hund.

De långa öronen på Basset Hound tros ha utvecklats av flera anledningar. En teori är att de långa öronen hjälpte till att avleda värme och hålla hunden sval under varmt väder. En annan teori är att de långa öronen hjälpte till att förstärka hundens luktsinne, vilket är extra viktigt för en ras som ursprungligen fötts upp för jakt på småvilt.

Basset Hound är en relativt gammal ras, med ursprung som kan spåras tillbaka till medeltiden. De föddes ursprungligen upp i Frankrike i syfte att jaga småvilt och värderades för sin förmåga att spåra och följa dofter över långa avstånd.

Bassethundens långa öron tros ha utvecklats som ett resultat av selektiv avel för att få fram bra jaktförmågor. Idag används Basset Hounds fortfarande för jakt, men de är också populära husdjur och utställningshundar.

4. Afghanhund

afghanhund

Afghanhunden är en hundras med en lång, silkeslen päls och långa, smala öron. Rasen är- förutom att vara en av världens snabbaste hundraser– känd för sitt eleganta utseende och graciösa rörelser.

Afghanhundens långa öron är ett utmärkande drag för rasen, och de tros ha utvecklats som en anpassning till det hårda klimatet och den oländiga terrängen i Afghanistan, där rasen har sitt ursprung.

Afghanhundens långa öron tros ha flera fördelar. De kan hjälpa till att skydda ansiktet och ögon från damm och skräp när de springer i höga hastigheter, och de kan också hjälpa till att avleda värme och hålla hunden sval i varmt väder.

De långa öronen kan också hjälpa Afghanhunden att behålla balansen när den springer och hoppar.

Hundens långa öron också ha vissa nackdelar. De kan vara mer benägna att skadas eller få infektioner om de inte sköts ordentligt, och de kan också vara mer benägna att fastna i saker.

Afghanhunden är en gammal ras som tros ha fötts upp av nomadstammar i Afghanistan i tusentals år. Rasen användes för jakt och bevakning. Rasen importerades så småningom till Europa och USA, där den blev populär som utställningshund och sällskapshund.

5. Amerikansk Cocker Spaniel

amerikansk cocker spaniel med hängande öron

American Cocker Spaniel är en liten- till medelstor hundras som är nära besläktad med den engelska Cocker Spanieln. Det är en ras som är känd för sina långa, hängande öron, som är en ren utmärkande egenskap hos rasen.

I rasens tidiga historia användes den som jakthund, och deras långa öron kan ha gynnats eftersom de hjälpte till att skydda hundarnas örongångar från skräp och skador medan de arbetade på fältet.

Det finns några andra fördelar med de långa öronen hos den Amerikanska Cocker Spanieln. En är att de långa öronen ger lite extra skydd för att hålla hunden varm i kallt väder. Dessutom kan de långa öronen hjälpa till att leda bort värme och hålla hunden sval i varmt väder.

Men det finns också några potentiella nackdelar med de långa öronen. En är att dom kan vara mer benägna att få öroninfektioner, eftersom de kan fånga upp fukt och skräp och ge en grogrund för bakterier och svampar.

American Cocker Spaniel är en populär ras som är känd för att varqa en snäll och tillgiven hundras. Det är en hundras som är väl lämpad som familjehund, och den används också för en mängd olika ändamål, inklusive jakt, lydnad och agility.

6. Bichon Havanais

havanese hängande stora öron

Havanaisen är en liten, lekfull, intelligent väldigt gullig hundras som har sitt ursprung i Kuba. Dom har en lång, silkeslen päls som är typiskt vit, men kan också vara svart, chokladfärgad eller andra färger. En av de mest utmärkande egenskaperna hos havanaisen är deras långa, fluffiga öron.

Havanisens långa öron kan ha utvecklats som ett resultat aveln. Tidigare hölls rasen främst som sällskapsdjur av rika kubanska familjer, och uppfödare kan ha valt att föda upp hundar med längre öron eftersom de ansågs vara mer estetiskt tilltalande.

Långa öron kan ha både fördelar och nackdelar för en hund. På plussidan kan långa öron ge ett visst skydd för en hunds öron från smuts och skräp, och kan hjälpa till att hålla öronen varma i kallt väder. Men långa öron kan också vara mer benägna att få öroninflammationer och andra öronproblem om de inte sköts ordentligt.

När det gäller Havanaisens historia, tros rasen ha härstammat från en grupp små, fluffiga hundar som fördes till Kuba av spanska handlare och kolonisatörer. Dessa hundar korsades sannolikt med lokala kubanska raser, vilket resulterade i den moderna havanaisen.

Rasen fick sitt namn efter Kubas huvudstad, Havanna, och var en gång känd som Havanna Silk Dog eller Cuban Silk Dog. Idag är havanaisen ett populärt sällskapsdjur och utställningshund, och är känd för sin vänliga och tillgivna personlighet.

treeing walker coonhound hundras med stora hängande öron

7. Treeing Walker Coonhound

Treeing Walker Coonhound är en hundras som avlades fram i USA i speciellt i syfte att jaga tvättbjörnar upp i träd. De är kända för sina distinkta långa öron, som är en raskaraktär och tjänar ett antal syften.

En anledning till Treeing Walker Coonhounds långa öron är att hjälpa hunden att hitta och följa dofter. De långa öronen gör att hunden kan ”fläkta” luften och känna svaga lukter, vilket är särskilt användbart när den spårar viltdjur som tvättbjörnar.

Förutom att hjälpa till att lättare känna dofter fungerar de långa öronen på Coonhounden också som en form av kylning för hunden. Blodkärlen i öronen, och de långa öronen gör att mer yta kan exponeras för luften, vilket hjälper till att avleda värme och hålla hunden svalare.

Treeing Walker Coonhound är en relativt ny ras, som avlades fram i slutet av 1700- och början av 1800-talet från korsningar mellan engelska Foxhounds, American Foxhounds och andra hundraser. Rasen erkändes officiellt av United Kennel Club 1945, och har sedan dess blivit populär som jakt- och tävlingshund.

8. Lhaso Apso

lhaso apso

Lhasa Apso är en liten, långhårig hundras som kommer från Tibet. En av de utmärkande egenskaperna hos Lhasa Apso är dess långa öron, som hänger ner på sidorna av huvudet.

Lhasa Apsos långa öron tros ha utvecklats som en anpassning till det kalla och torra klimatet i Tibet. Det långa håret på öronen hjälper till att hålla dem varma och skyddade från väder och vind. De långa öronen kan också ha fungerat som ett sätt för rasen att kommunicera med andra hundar, eftersom öronens rörelser kan förmedla olika känslor.

De långa öronen bidrar rasens unika utseende och ger den en söt och charmig look. De långa öronen kan dock också vara benägna att få öroninflammationer om de inte hålls rena och torra, eftersom fukt kan byggas upp i öronen.

Det är viktigt för ägare av Lhasa Apsos att regelbundet kontrollera och rengöra sina hundars öron för att förhindra infektioner och hålla dem friska.

Lhasa Apso har en lång och intressant historia. Den tros ha utvecklats i Tibet för över 2000 år sedan, där den föddes upp som en vakthund och följeslagare för tibetanska munkar. Rasen prisades för sin intelligens, lojalitet och förmåga att uppmärksamma sina ägare på eventuella hot eller inkräktare.

I början av 1900-talet introducerades Lhasa Apso i västvärlden och blev snabbt populär som sällskapshund. Idag är den erkänd som en ras av stora kennelklubbar runt om i världen och värderas för sin tillgivna och lekfulla natur.

9. Weimaraner

weimaraner öron långa

Weimaraner är en hund med grå päls som har långa, smala öron. Rasen har sitt ursprung i Tyskland, där den utvecklades i början av 1800-talet som en jakthund. Weimaraner är kända för sin intelligens, fysik och lojalitet, och de används ofta som sök- och räddningshundar och terapihundar.

De långa öronen tros ha avlats fram av uppfödare för deras funktionella roll i jakten. Rasen användes ursprungligen för jakt på storvilt, som rådjur och vildsvin, och de långa öronen kan ha hjälpt hunden att lokalisera och spåra sitt byte.

Öronen kan också ha varit användbara för att avleda värme, eftersom de är rikt försedda med blodkärl och kan hjälpa till att reglera hundens kroppstemperatur.

Öronen bör kontrolleras regelbundet och hållas rena för att förhindra problem, och rasen kan behöva mer frekvent öronrengöring än vissa andra raser på grund av öronens form och storlek.

Sammantaget är de långa öronen hos Weimaraner en viktig del av rasens utseende och bidrar till deras utseende. De anses också tjäna ett funktionellt syfte inom jakt och att lättare anpassa kroppstemperaturen i värme.

10. Cavalier King Charles

cavalier king charles öron

Cavalier King Charles Spaniel är en liten hundras, men med långa och fluffiga öron. Rasen är uppkallad efter kung Charles II av England, som var känd för att vara ett fan av rasen. De långa öronen på Cavalier King Charles Spaniel är en raskaraktär och finns inte hos andra spanielraser.

Cavalier King Charles Spaniels långa öron är troligtvis ett resultat av avel för jakt eller som ett resultat av rasens ursprung som knähund. De långa öronen på Cavalier King Charles Spaniel kan också ha valts ut för sitt utseende, eftersom många tycker att de är söta och attraktiva.

En fördel med Cavalier King Charles Spaniels långa öron är att de kan hjälpa hunden att fånga upp ljud och dofter mer effektivt. De långa öronen på Cavalier King Charles Spaniel kan också hjälpa till att avleda värme från hundens huvud och hålla det svalt i varmt väder.

Sammantaget är de långa öronen hos Cavalier King Charles Spaniel en viktig rasegenskap som bidrar till rasens utseende och kan ha vissa praktiska fördelar. Men de kräver också särskild omsorg och uppmärksamhet för att förebygga hälsoproblem.

11. Tax

tax långa öron

Tax är en ras av små jakthundar som är kända för sina långa, smala kroppar och långa öron. De föddes ursprungligen upp i Tyskland i början av 1800-talet för att jaga grävlingar och andra grävande djur.

Taxens långa öron tros ha utvecklats som en anpassning för att hjälpa dem att lokalisera och förfölja sitt byte under jorden. De långa öronen kan hjälpa till att förstärka ljud och förbättra deras förmåga att höra, samt eventuellt hjälpa till att hålla borta skräp och smuts när de rör sig genom tunnlar i marken.

Taxen en populär och älskad ras på grund av deras lekfulla och energiska personlighet och deras unika utseende. De är i allmänhet bra med barn och är snälla och lojala hundar.

12. Bracco Italiano

bracco italiano stora öron

Bracco Italiano är en ras uppfödd i Italien. Den är känd för sina långa, hängande öron, som är ett utmärkande drag för rasen. Rasen utvecklades i Italien på 1800-talet för att användas som jakthund, och de långa öronen kan ha utvecklats som en anpassning för just jakten.

De långa öronen på Bracco Italiano tros ha flera fördelar. En möjlighet är att de hjälper till att förstärka ljud, vilket kan vara användbart vid jakt i tät vegetation eller andra miljöer där det kan vara svårt att höra byten. De långa öronen kan också hjälpa till att avleda värme, vilket kan vara fördelaktigt när den arbetar i varma klimat.

TÖronen på Bracco Italiano en viktig del av rasens historia och utseende. De är en rasegenskap som uppskattas av många ägare och uppfödare, och de bidrar till rasens speciella utseende och charm.

13. Irländsk Röd Setter (Irish Setter)

irish setter hängande öron

Irländsk setter är en sporthund som är känd för sin klarröda päls och hängande öron. Rasen tros ha sitt ursprung i Irland på 1700-talet och användes ursprungligen som jakthund för att spola ut fågelvilt som fasaner och vaktel.

Rasens långa öron tros ha utvecklats som en anpassning för att hjälpa hunden att lokalisera byten medan den jagar i tät vegetation.

Fördelen med dom långa öronen är att dom kan hjälpa hunden att bättre lokalisera ljudkällan, vilket kan vara användbart i både jakt och lydnadsträning. Dessutom kan de långa öronen ge skydd mot kyla, vilket hjälper till att hålla hunden varm i kallt väder

När det gäller rasens historia utvecklades den irländska settern från en mängd andra setter- och spanielraser, inklusive den engelska settern och den irländska vattenspanielen. Rasen användes från början för jakt, men med tiden blev den populär som utställnings- och sällskapshund.

Idag är irländsk setter känd för sin utåtriktade personlighet, och används ofta som terapihund eller i lydnads- och agilitytävlingar.

14. Pudel

pudel med långa öron

Pudlar är en hundras känd för sina långa- och tjocka öron, sin intelligens och sitt eleganta utseende. Rasen tros ha sitt ursprung i Tyskland. Pudlar föddes ursprungligen fram för att vara brukshundar, men de har också varit populära som sällskapsdjur på grund av deras intelligens och träningsförmåga.

De långa öronen hade ett praktiskt syfte för rasens ursprungliga roll där den tränades till att bli en bra simmare, eftersom de kan ha hjälpt till att hålla hundens huvud ovanför vattnet medan de simmar. De långa öronen har dock också blivit ett utmärkande drag för rasen och trimmas och stylas ofta på olika sätt i utställningssyfte.

En fördel med att pudlar har långa öron är att de kan ge visst skydd för hundens öron från vatten och skräp när de simmar. Långa öron kan också hjälpa till att hålla hundens huvud ovanför vattnet, vilket kan vara fördelaktigt för vattenbaserade aktiviteter.

När det gäller pudlarnas historia har rasen en lång och varierad historia. Pudlar har varit populära i Europa i århundraden och har använts för olika ändamål, inklusive jakt, apportering och som cirkusartister.

De har också varit populära som sällskapsdjur på grund av deras intelligens och träningsförmåga. Rasen har en stark närvaro i utställningsringen och är känd för sitt eleganta utseende och snygga ”coola” frisyr.

15. Saluki

saluki med hängande öron

Saluki är en hundras som är känd för sina långa, silkeslena öron. Dessa öron är en av rasens mest utmärkande egenskaper och är vanligtvis längre än hundens huvud. Salukis långa öron tros ha utvecklats som en anpassning för att hjälpa rasen att hålla sig sval i sin ursprungliga livsmiljö, som är de varma, torra ökenregionerna i Mellanöstern.

En av de främsta fördelarna med Salukis långa öron är att de hjälper till att avleda värme från kroppen. Blodkärlen i öronen ligger nära ytan, så när luften passerar över öronen hjälper det till att kyla ner blodet i kärlen och reglera hundens kroppstemperatur. Detta är särskilt viktigt i det varma, torra ökenklimatet där Saluki är avlades fram.

Men de långa öronen på Saluki kan också vara en nackdel i vissa situationer. Till exempel kan öronen vara mer benägna att skadas, och de kan också vara mer benägna att få öroninfektioner om de inte hålls rena. Dessutom kan de långa öronen göra Saluki mer sårbara för rovdjur, eftersom de lättare kan greppas eller bitas.

Saluki är en gammal ras som har använts för jakt i tusentals år. De föddes ursprungligen upp av det nomadiska beduinfolket i Mellanöstern, som uppskattade rasen för sin snabbhet, uthållighet och förmåga att jaga småvilt.

Saluki har en lång historia och anses vara en av de äldsta raserna av tama hundar i världen. Idag används Saluki fortfarande för jakt och som sällskapsdjur, och är erkänd av American Kennel Club som medlem i Hound Group.

16. Spinone Italiano

spinone öron

Spinone Italiano är en stor, muskulös hundras som är känd för sina långa, hängande öron. Rasen har sitt ursprung i Italien, där den användes för att jaga en mängd olika vilt, inklusive fåglar, harar och vildsvin.

En teori för utvecklingen av Spinones långa öron är att de avlades för denna egenskap för att hjälpa hunden att lokalisera byten i högt gräs. De långa öronen kan också hjälpa Spinone att hålla sig sval genom att värmen lättare kan avledas.

Spinones långa öron en av rasens mest utmärkande egenskaper och är en del av det som gör Spinone till en så unik och älskad ras.

17. Otterhound

otterhound

Otterhound är en hundras som är känd för sin långa päls och långa öron. Rasen togd fram i England på 1800-talet i syfte att jaga utter, som var en stor olägenhet för fiskodlingar på den tiden.

Otterhounds långa öron tros ha utvecklats som ett sätt att hjälpa rasen att spåra doften av sitt byte, eftersom öronen skulle släpa längs marken och plocka upp doften av uttern. Otterhounds långa öron hjälper rasen att spåra dofter och ger ett visst skydd för öronen under jakt i tuff terräng.

Otterhound är en sällsynt ras, och den är inte jättekänd utanför jaktkretsar. Den är erkänd av American Kennel Club och Storbritanniens Kennel Club, men den är inte speciellt vanlig.

Rasen är känd för sin vänliga, utåtriktade personlighet och sitt starka luktsinne, och den används ofta i jakt- och spårningsaktiviteter.

Varför har vissa hundraser långa öron?

En anledning är att långa öron kan hjälpa till att avleda värme. Hundar med långa öron kan ha utvecklats för att ha dem som ett sätt att hålla sig svalare i varma klimat. Till exempeljakthundar som ofta har långa öron som de kan använda för att fläkta sig och svalka sig medan de springer och jagar.

En annan anledning till att vissa hundraser har långa öron är för hörseln. Hundar har mycket bra hörsel och långa öronen kan hjälpa till att förstärka ljud, vilket gör det lättare för dem att höra sin omgivning. Detta kan vara särskilt användbart för jakthundar, som förlitar sig på sin hörsel för att spåra sitt byte.

Vissa hundraser har långa öron helt enkelt för att det är en rasegenskap. Till exempel är Basset Hounds och Cocker Spaniels båda kända för sina långa öron. De raserna utvecklades sannolikt för att ha långa öron av en mängd olika skäl, inklusive jakt, kommunikation och estetik.

Hundar med långa öron får lättare öroninflammation

Hundar med långa öron kan vara mer benägna att få öroninfektioner eftersom de långa öronen kan skapa en fuktig miljö inne i hörselgången som är mer gynnsam för tillväxten av bakterier och jäst.

Detta gäller särskilt hängande öron, till exempel hos raser som Basset Hounds, Cocker Spaniels och Bloodhounds. Dessa raser kan vara mer benägna att få öroninfektioner eftersom deras öron inte är lika välventilerade som hos hundar med stående öron.

Med detta sagt kan alla hundraser utveckla öroninfektioner, och det finns många faktorer som kan bidra till utvecklingen av dessa infektioner. Några av dessa faktorer inkluderar allergier, främmande föremål i örat och underliggande hälsotillstånd som diabetes eller ett försvagat immunförsvar.

Om du är orolig för din hunds öron är det alltid en bra idé att rådgöra med en veterinär för korrekt diagnos och behandling.

Lämna en kommentar