Grå hundar (25 hundraser med grå päls)

Gillar du hundar med grå päls? Då har du kommit rätt. I det här inlägget kommer vi lista olika hundraser som har grå päls eller som har det fläckvis.

Grå päls på hundar kan också kallas för silver eller blå. En hund med både svart och vit päls upplevs också gråa. Hundraser som kan vara helt gråa i pälsen är Weimaraner, Grand Danois, Greyhound och pudel.

1. Weimaraner

Weimaraner gråa hundar

Weimaraner är en stor hundras som man känner igen på den gråa päls. Pälsen är kort, slät och blank, färgen på pälsen varierar från att vara silvergrå till levergrå.

En Weimaraner fäller inte mycket vilket gör att en allergiker kan klara av en Weimaraner. Men det är individuellt. Pälsen är också lättskött.

Det är den gråa pälsen och de isblåa ögonen som gör just Weimaraner speciell. Rasen kallas ibland för ”spökhund” på grund av sitt utseende.

2. Grand Danois

gråa hundraser Grand Danois

Grand Danois är en annan stor ras men som är otroligt snäll och kärleksfull. De har en kort och lättskött päls. Pälsen på en Grand Danois kan variera och en av färgerna är grå eller silver som det också heter.

Förutom att pälsen är kort är den även tjock på en Grand Danois. De räcker med att bada de vid behov och att borsta igenom pälsen när de fäller på höst och vår.

En Grand Danois väger mellan 45-91kg beroende på om det är en hane eller hona.

3. Greyhound

hundar med grå päls

Vinthunden är en smal hund men med en muskulös kroppsbyggnad, det är av de snabbaste hundraserna i världen . Pälsfärgen kan variera och skiffergrå är en vanlig färg på en Vinthunden. Andra färger är svart och isabella (gulvit färg).

Pälsen på en Vinthunden kort, slät och fin, nästan underhållsfri. Bada vid behov och borsta igenom någon gång ibland.

Vinthundar känns också igen på de djupa bröstet, långa benen och det smala huvudet. Det ger dom ett elegant utseende.

4. Silky Terrier

hund med grå päls Silky Terrier

En mindre hundras är Silky terrier. Deras päls är som silke, mjukt och glansigt. Pälsen är oftast grå eller blågrå över stora delar av kroppen men kan även ha en svart päls.

Pälsen jämförs ofta med människohår i textur och känsla. En Silky terrier kräver en del pälsvård. De bör kammas 1-2 gånger i veckan och badas var 14e dag. Använd schampoo och balsam. Pälsen kan annars bli tovig och trasslig om man inte sköter om pälsen regelbundet.

En av de saker som gör Silky terriers päls speciell är längden. Pälsen kännetecknar rasens utseende och skiljer sig från andra terrier raser. Dessutom klipps och stylas pälsen ofta på ett speciellt sätt för att framhäva hundens egenskaper.

5. Siberian Husky

hundras med grå päls

Siberian Husky är en hundras med en tjock och fluffiga päls. Pälsen är oftast grå/vit i färgen men kan också vara svart/vit eller i någon annan färg kombination.

Huskys har en dubbelpäls som består av underull och täckpäls, vilket hjälper till att skydda hunden från extrema väderförhållanden som den är van vid från Sibirien där de har sitt ursprung.

Pälsen på en Siberian Husky är lättskött och badas vid behov, den behöver heller inte trimmas. Just den tjocka pälsen är ett kännetecken för rasen.

6. Irländsk Varghund

Irländsk Varghund gråa hundraser

Irländska varghundar känns igen på den långa, smala kroppsformen och den grå lite rufsiga pälsen.

Det är vanligt med grå päls på Irländsk Varghund men de kan också vara svart, vit, fawn och röd.

Pälsen är tjock och sträv vilket ger ett bra skydd mot vädret. Du behöver borsta igenom pälsen lite då och då för att undvika trassel och tovor.

7. Chinese Crested dog

Chinese Crested hundd med grå päls

Chinese Crested dog är en liten hund som finns som naken eller som powder puff. Den nakna rasen har endast hår på fötter, svans och huvud.

Chinese Crested Powder puff dog är istället täckt med långt och mjukt hår över hela kroppen. Pälsen på Powder puff finns i många olika färger bland annat grå.

Pälsens textur är mjuk som silke. Både den nakna och den med päls behöver bada en gång i veckan för att hållas rena och förr att inte den pälsade rasen ska få tovor.

Chinese Crested dog är en liten, lekfull och kärleksfull hund som passar bra hos dig som bor i lägenhet.

8. Puli

grå hund puli

Den medelstor hunden Puli känns igen på den tjocka pälsen med breda snören, påminner lite om dreadlocks. Pälsen är ofta grå till färgen men kan även vara svart, fawn eller vit.

Trots den tjocka och långa pälsen fäller de inte något vilket gör att många allergiker kan ha en Puli. Den behöver heller inte borstas men klippning kring tassarna behövs.

Det enda som du behöver göra är att hjälpa den när den är runt 10 månader att dela på pälsen, så inte snörena blir för breda. Pälsen ger också ett bra skydd vid kallt väder.

Pulis speciella utseende gör att den sticker ut bland andra hundraser och den används ofta som vallhund i sitt hemland Ungern.

9. Norsk Älghund

Norsk Älghund grå hundras

Den Norska Älghunden är en hundras från Norge. De har är en tjock grå päls som gör att de klarar av kalla klimat som det kan vara i Norge på vintern.

Pälsen är också vattenavvisande vilket hjälper till att hålla hunden torr under blöta väderförhållanden.

Det som gör den Norska Älghundens päls grå är blandningen av svarta och vita strån. Och färgen kan variera från en ljus silverfärg till en mörkare grå.

Pälsen på en Norsk Älghund är lättskött trots att den är tjock. Det räcker med att bada hunden vid behov.

10. Skotsk Hjorthund

hundraser som har grå päls Skotsk Hjorthund

Den Skotsk Hjorthunden påminner om den Irländska Varghund. Men har sitt ursprung från Storbritanien.

Deras päls är åt det mörkare gråa och är både tjock och sträv. Pälsen ser lite rufsig ut och klarar av både kyla och vatten bra.

Pälsen på ryggen och sidorna av kroppen är längre än på huvud, ben och mage. Rasens långa öron och buskiga svans bidrar också till deras speciella utseende.

11. Alaskan Malamute

hund med grå päls

Alaskan Malamute är en strak hundras som från början avlades fram för att dra tunga laster mellan långa avstånd i svåra väderförhållanden. De har en tjock dubbelpäls som är gjord för att de ska klara av att vistas i extremt väder.

Täckpälsen består av grova och raka strån medan underullen är mjuk och tjock. Den vanligaste färgen för en Alaskan Malamute är grå. Pälsen består av en blandning av vit och svart päls som gör att den ser grå ut.

Ingen särskild pälsvård behövs på en Alaskan Malamute. De fäller mycket ungefär två gånger per år när de gr sig av med den tjocka pälsen.

12. Pudel

grå pudel

Pudeln är en hundras som du lätt känner igen på den lockiga pälsen. Färgen på en Pudel finns i en mängd olika variationer där grå är en av päls färgerna.

Den grå färgen är en kombination av svart och vit päls som ger ett silvrigt eller grått utseende. Pälsen på en pudel är mycket tjock och lockig vilket ger dom det fluffiga utseendet.

En Pudel fäller inte men behöver ändå regelbunden pälsskötsel. Borsta igenom pälsen varje dag för att få bort smuts och eventuella lösa hårstrån. De behöver också klippas ungefär var 8e vecka.

13. Fransk Bulldogg

söt fralla med grå päls

Den Franska Bulldoggen eller Fralla som den också kallas för känns igen främst på deras stora fladdermusöron. En fralla finns i flera färger där grå är en av dom, de kan antigen ha en mörkgrå färg eller en ljusare grå.

Frallans päls är kort och slät men också mjuk och glansig. Pälsen behöver knappt någon pälsvård utan badas vid behov. Det viktiga är att vara noga med att torka rynkorna i ansikte och att ta hand om deras öronen.

Frallans kompakta storlek, härliga personlighet och gulliga utseende gör den till en populär sällskapshund.

14. Whippet

hundar med grå päls Whippet

Whippet är en snabb vinthund och känns igen på sin smala kroppsform. De kan ha flera olika färger och färgkombinationer där grå är en av färgerna.

Den grå färgen kan variera från ljust silver till mörkare och det blandas ofta med vita partier som finns på nosen och bröstet. Pälsen är kort och slät och är lätt att sköta. Hunden behöver inte trimmas och badas vid behov.

Whippet är en mångsidig hundras som används i flera områden främst som jakthund men också som sällskaps- kapplöpning- och utställningshund.

15. Staffordshire Bullterrier

grå Staffordshire Bullterrier

Staffordshire Bull Terrier är en liten till medelstor hund som ursprungligen kommer från England.

De har en stark och muskulös kroppsbyggnad med kort päls som finns i flera färgkombinationer där en av färgerna är grå (blå).

Pälsen på en Staffordshire Bull Terrier är kort, slät och glansig. De kan vara helt grå i pälsen eller med vita partier fram på bröstet, fötterna och ansiktet. Pälsen är lätt att underhålla och kräver minimal skötsel.

16. Thai Ridgeback

hundras med grå päls Thai Ridgeback

Thai Ridgeback är en hund som främst användes inom jakt i de östra delarna av Thailand men också som vakthund och eskorthund vid vagntransporter.

Rasen finns i olika färger som röd, svart, ljus fawn och grå (blå). Pälsen på en Thai Ridgeback är kort, slät och lättskött. De badas vid behov.

Tänk på att en Thai Ridgeback fryser lätt, vid kallt väder är det bra att ge den någon form av skydd mot kylan.

17. Australian Shepherd

Australian Shepherd grå päls

Australian Shepherd är smart, lojal och full med energi. De känns oftast igen på deras päls som har flera olika färgkombinationer och deras ljusblåa ögon.

Vissa Australian Shepherds har en blandning av vit och svart päls som gör att den ser gråa ut. Färgen kallas blue merle. Pälsen på en Australian Shepherd är ändå lätt att sköta trots att de har medellång päls.

Regelbunden borstning är bra och lite oftare när de fäller. Pälsen är hjälper till att skydda rasen från väder och vind, dessutom är pälsen vattenavvisande som gör att de håller sig torra.

18. Akita

akita med grå päls

Akita är en storvuxen hund med ursprung från Japan. Det som får Akita att sticka ut från andra hundraser är den korta och tjocka dubbelpälsen.

Färgen på en Akita kan variera mellan röd fawn, vit, sesam och bridle. Bridle är den färgen som upplevs grå och påminner om mönstret från en tiger. Det är kombinationen av vit och svart päls som gör att den ser grå ut.

Trots den tjocka dubbelpälsen behövs ingen speciell pälsskötsel. Men under de två gånger per år de fäller behövs de borstas igenom ordentligt.

19. Keeshond

 Keeshond hundar med grå päls

Keeshond är en tysk spets med tjock, fluffig och grå päls. De är oftast gråa i färgen men kan även vara svart och krämfärgad.

De har en dubbelpäls av rakt och längre täckhår och mjuk underull. Den dubbla pälsen skyddar hunden från kallt väder.

En Keeshond kräver en bra pälsskötsel för att undvika tovor och trasel i pälsen. Regelbunden genomborstning krävs ända ner till botten av underullen. En gång varje vecka är det bra att borsta igenom det. Börja redan när de är valpar att vänja in borstningen.

20. Dvärgschnauzer

liten hund med grå päls Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzern är en liten hund men som är kraftigt bygg och stabil. De är kända för sin pälsfärg peppar och salt som ger dom det gråa eller silvriga utseendet.

Förutom färgen peppar och salt kan de även ha färger som svart, vit och svart/silver. Den grå pälsen är en kombination av svart och vitt päls.

Pälsen är sträv och tjock och kräver regelbunden skötsel. För att pälsen ska vara väderavvisande är det viktigt att trimma hunden 4 gånger per år. Det är bra att borsta pälsen en gång i veckan.

21. Yorkshire Terrier

liten hund som har grå päls

Yorkshire Terriern är en liten hund med lång och silkeslen päls som är stålblå (grå) och brun i färgen. Det är just pälsen som gör att rasen sticker ut från andra hundraser.

Pälsen på en Yorkshire Terrier kräver regelbunden skötsel för att hålla den snygg och fri från tovor. De kan antingen ha en lång päls eller en kortare päls.

Kortare päls är lättare att borsta igen som bör göras varannan dag oavsett om de har lång eller kort päls. Det är också bra att bada de var tredje vecka eller vid behov för att hålla pälsen ren.

22. American Pitbull Terrier

grå American Pitbull

American Pit Bull Terrier är en stark och atletisk hundras som ursprungligen föddes upp för arbete och jakt.

De har en kort, glansig och slät päls som finns i en mängd olika färger där grå är en av färgerna. Pälsen på en American Pitbull kräver minimal skötsel, bada vid behov.

Pälsen är inte speciellt tjock men är tillräckligt tät för att skydda hunden från väder och vind. Färgen på pälsen kan variera de vanligaste färgerna är svart, brindle, blå och grå.

23. Cane Corso

hundras med grå päls Cane Corso

Cane Corso är en stor hund som känns igen på den gråa päls. De har sitt ursprung från Italien och är en vakt- och jakt hund. Idag har många de som sällskapshund men det är ingen bra förstagångs hund.

Pälsen är kort, tjock och glansig. Den är även lättskött och behöver endast badas och borstas vid behov.

Andra egenskaper Cane Corsos päls har är att den är vattenavvisande och ger bra isolering mot kyla.

24. Napolitansk Mastiff

stor hund med grå päls Napolitansk Mastiff

Den storvuxne hunden Napolitanska Mastiffen känns igen på den kraftiga kroppsbyggnad och det rynkiga lite hängiga ansiktet.

Det är också vanligt att de har en pälsfärg som är helt grå (blygrå). Andra färger på päls är svart, leverbrun, råddjursröd och fawn.

Pälsen på en Napolitansk Mastiff är tjock och kort. De behöver inte mycket pälsskötsel utan bad vid behov.

25. Old English Sheepdog

hundraser som har grå päls

Old English Sheepdog har sitt ursprung från södra England. Där de främst användes som vallhundar men även som vakthundar.

Pälsen på en Old English Sheepdog varierar i olika nyanser av grå som täcker den största delen av kroppen, medan vit päls täcker huvud och framben. Pälsen som är tjock, sträv och lurvig vilket kräver en del skötsel.

Ett måste är att borsta igenom pälsen minst en gång i veckan. Pälsen är funktionell vilket betyder att den stöter ifrån sig smuts och vatten och blir sällan smutsig trots långa skogspromenader.

1 svar på ”Grå hundar (25 hundraser med grå päls)”

Lämna en kommentar