Världens 22 snabbaste hundraser (& hur snabbt de springer)

De flesta hundraser gillar att springa, vissa snabbare än andra. Oavsett om det är efter en boll eller med andra hundar. Vissa hundraser är extremt snabbt tack vare sin anatomi och kan komma upp i hastigheter upp till 70km/h.

Vissa hundraser är historiskt uppfödda för att vara snabba för att klara olika uppgifter. Tävlings- och jakthundar är exempel på hundar springer snabbt. En del hundar har en hög toppfart, vissa är uthålliga när det springer långa distanser och vissa hundar är bra på båda delarna.

Världens snabbaste hundar är Greyhound, Saluki, Ungersk Vizsla, Afghanhund, Schäfer, Borzoi, Whippet och Skotsk Hjorthund för att nämna några på listan. Topphastigheten för de här hundraserna ligger ofta mellan 40-70km/h och många kan springa längre sträckor innan de blir trötta.

Vi ska titta på 15 av de snabbaste hundraserna, hur snabba de är och vad som gör dem till så bra löpare i det här inlägget.

1. Greyhound (70km/h)

världens snabbaste hundras greyhound

Vanligtvis hör vi att Greyhounds (Vinthundar) kan springa lika fort som en bil och att de är världens snabbaste hundras. Detta är bara delvis sant, men de springer upp till 70km/h. Det som gör vinthunden så snabb är dess skelett och djupa bröstkorg snarare än dess musklerna

Greyhound har en smal midja som gör den till en av de mest aerodynamiska hundarna, vilket gör att de ”skär” genom vinden med minimalt luftmotstånd.

Den här rasen kan nå hastigheter på upp till 70km/h när den tränas för tävlingsändamål, vilket är en anledning till att du aldrig ska släppa din Greyhound lös om du inte har uppfostrat den rätt.

Hur snabbt springer en Greyhound?

Maxhastigheten för en Greyhound är 70km/h

2. Saluki (69km/h)

världens snabbaste hundraser saluki

Salukins ursprung är mycket omdiskuterat, men man tror att de har levt på jorden väldigt länge. Denna ras härstammar från mellanöstern, som inkluderar regioner i Irak, Syrien, Turkiet och Iran. Salukis avlades till kvicka, snabba jägare som kan springa ner byten över långa avstånd.

Salukis är väldigt rörliga och smidiga, ganska stora och är extremt muskulösa. De kan nå hastigheter på upp till 69km/h när de tränas för att springa fort. Det är alltså både en stor, stark och snabb hund, den näst snabbaste hundrasen i världen.

Hur snabbt springer en Saluki?

Maxhastigheten för en Saluki är 69km/h

3. Ungersk Vizsla (65km/h)

Ungersk Vizsla föddes upp för att vara en jakthund, de fungerar extra bra som fågelhundar eftersom de gillar vatten. De är extremt smidiga i vatten, men även snabba på land.

De föddes ursprungligen upp i Ungern, men finns nuförtiden över hela världen och är idag även en populär sällskapshund.

Vizlas kan nå hastigheter på upp till 65km/h när de tränas för racing. Det gör de till en av världens tre snabbaste hundraser.

Hur snabbt springer en Ungersk Vizsla?

Maxhastigheten för en Ungersk Vizsla är 65km/h

4. Afghanhund (65km/h)

snabba hundraser

Afghanhundar anses vara några av de bästa löparna i världen, delvis på grund av deras smala atletiska kropp och deras långa ben. Denna ras har en maxhastighet på 65km/h, vilket är samma som Ungersk Vizsla.

Afghanhundar är lätta att träna eftersom de har ett bra minne. De kan lära sig att hitta och komma ihåg vägen och hålla sig till den under lopp eller jakt. Trots deras namn var dessa hundar inte uppfödda i Afghanistan utan i Storbritannien.

Hunden är ganska ovanlig och hör till en av de dyraste hundraserna. Du får alltså vara beredd på att betala lite extra för en Afghanhund om du ska köpa en.

Hur snabbt springer en afghanhund?

Maxhastigheten för en Afghanhund är 65km/h

5. Dalmatiner (59km/h)

dalmatiner springer snabbt

Dalmatiner är uppkallade efter den dalmatiska kusten i Kroatien, där de ursprungligen föddes upp. De är nära besläktade med flera andra raser, bland annat Engelska Pointer som jag nämner här nedanför.

Dalmatiner dyker ofta upp tillsammans med hästar och vagnar, vilket är passande eftersom de avlades för att springa tillsammans med dem under jakter och lopp. Dalmatiner kan nå hastigheter på upp till 59km/h när de springer som snabbast.

Dalmatiner har mycket uthållighet och kan springa non-stop i timmar, vilket har gjort dem populära bland människor som tycker om att jogga eller cykla med sina hundar. Denna ras är mycket intelligent och kan tränas för en mängd olika syften, men de måste utsättas för nya situationer ofta för att förbli lugna och sociala.

Hur snabbt springer en Dalmatiner?

Maxhastigheten för en dalmatiner är 59km/h

6. Borzoi (Rysk Vinthund) 56km/h

borzoi en av de snabbaste hundarna

Borzois härstammar från Ryssland. Dessa hundar föddes upp för att jaga bland annat rävar och kaniner. Borzois har använts som kungliga jaktkamrater sedan 1500-talet och deras härstamning kan spåras så långt tillbaka som 1200 f.Kr.

Dessa hundar kan nå hastigheter på upp till 56km/h trots sin storlek, hanarna kan bli hela 85cm höga och väga upp till 46kg. Borzois är fantastiska familjehundar som är hängivna sina ägare, men de kan vara reserverade mot främlingar.

Hur snabbt springer en Borzoi?

Maxhastigheten för en Borzoi är 56km/h

7. Whippet (56km/h)

whippet hund som springer fort

Whippeten är en liten vinthund som ursprungligen föddes upp som jaktkamrat i England, där den idag är en av de mest populära hundraserna. Den här rasen är otroligt snabb och kan nå hastigheter på upp till 56km/h, vilket är samma som för en Borzoi.

Whippets kräver mycket motion och lämpar sig inte bra för lägenhetslivet eftersom de behöver gott om plats att springa runt på. De är fantastiska husdjur för människor som gillar medelsmå-, snabba hundar som är tillgivna och lojala.

Hur snabbt springer en Whippet?

Maxhastigheten för en Whippet är 56km/h

8. Pointer (English Pointer) 56km/h

english pointer springer

English Pointer avlades fram i Storbritannien och användes under jakt på grund av deras otroliga snabbhet, smidighet och uthållighet. Namnet kommer från att de hjälper till att ”peka ut” bytet.

Dessa hundar kan nå maxhastigheter på 56km/h och de deltar ofta i tävlingar. Engelska Pointers är medelstora hundar. De är lojala, vilket gör dem till fantastiska husdjur så länge de får den motion som de behöver dagligen.

Hur snabbt springer en engelsk pekare?

Maxhastigheten för en English Pointer är 56km/h

9. Weimaraner – 56km/h

weimaraner snabb hund

Weimaraner föddes upp i Tyskland och användes ursprungligen för jakt på storvilt som vildsvin och björnar, varför de ofta kallades för de ”grå spökena” av lokalbefolkningen.

Dessa hundar har en hög bytesdrift och kan ha en tendens att jaga djur, men de är i allmänhet vänliga mot människor.

Weimaraner har mycket energi och behöver träna dagligen för att behålla sin hälsa och må bra. Dessa hundar kan nå hastigheter på upp till 56km/h, de är bäst lämpade att bo i hus med stora gårdar där de kan leka fritt eller promeneras regelbundet.

Hur snabbt springer en Weimaraner?

Maxhastigheten för en Weimaraner är 56km/h

10. Doberman Pinscher – 51km/h

doberman

Doberman Pinscher är populära bland människor och bildar vanligtvis mycket starka band med sina ägare och kommer att skydda dem till varje pris. Det är därför en bra vakthund utöver att den är väldigt snabb.

Dobermans är intelligenta och lättränade, men de kan bli aggressiva om de inte socialiseras ordentligt från tidig ålder. De behöver mycket motion på daglig basis för att behålla en god hälsa.

De avlades från början fram av Karl Friedrich Louis Dobermann i Tyskland och användes ursprungligen som vallhundar. De är kända för sin otroliga snabbhet, smidighet, uthållighet och styrka vilket gör dem fantastiska att arbeta med.

Hur snabbt springer en Doberman Pinscher?

Maxhastigheten för en Doberman Pinscher är 51km/h

11. Schäfer (German Shepherd) 48km/h

schäfer snabb hund german shepherd

Den mångsidiga schäfern utmärker sig på nästan alla områden, inklusive löpning. Faktum är att denna ras kan nå hastigheter på upp till 48km/h trots sin storlek och vikt, vilket gör den till en av de snabbaste hundarna.

Schäfern användes bland annat för sin snabbhet som vallhundar från början. Den har genom åren även använts som vakthund och under första- och andra världskriget användes de som budhundar.

De kan utbildas för en mängd olika uppgifter och utmärker sig i räddningsinsatser och idag är de vanliga polis-. vakt- och sällskapshundar. De gillar att springa och röra på sig vilket du bör tänka på om du skaffar en Schäfer.

Det är en av världens- och Sveriges mest ägda hundraser.

Hur snabbt springer en schäfer?

Maxhastigheten för en schäfer är 48km/h

12. Jack Russel Terrier – 48km/h

jack russel springer snabbt

Jack Russel terrier är otroligt snabba och smidiga, men de är också en av de mest envisa hundraserna som finns. De är kända som världens snabbaste ”lilla” hundras och kan nå hastigheter på 48km/h.

Dessa hundar är uppfödda för att jaga småvilt som gnagare och kaniner, vilket är anledningen till att de ofta jagar bilar eller andra saker som rör sig snabbt.

Dessa hundar kan nå hastigheter på upp på 48km/h och de är bäst lämpade att bo i hushåll där de får komma ut och röra på sig mycket, det är en hundras som gärna följer med ut på joggingrundan. Dessa hundar är otroligt energiska och behöver mycket motion dagligen.

Hur snabbt springer en Jack Russel Terrier?

Maxhastigheten för en Jack Russel Terrier är 48km/h

13. Boxer – 48km/h

boxer springer fort

Boxers föddes ursprungligen upp i Tyskland av en tysk vid namn Otto Müller i slutet av 1800-talet och användes ursprungligen för jakt på vildsvin i Europa. Dessa hundar är mycket beskyddande och behöver konstant kärlek och uppmärksamhet från sina ägare för att vara lyckliga.

Dessa hundar kan lätt bli distraherade när de vill jaga efter något, så det gäller att uppfostra de bra och ha koll på dom.

Hur snabbt springer en Boxer?

Maxhastigheten för en Boxer är 48km/h

14. Labrador Retriever – 48km/h

labrador springer

Labrador retrievers är den överlägset mest populära hundrasen i världen, eftersom de utmärker sig i en otrolig mängd olika uppgifter och kan tränas för att utföra praktiskt taget alla typer av arbete.

Dessa hundar behöver mycket motion dagligen och kommer att bli uttråkade om de inte förses med saker för att hålla dem sysselsatta. Dessutom är de otroligt snabba hundar med en topphastighet på 48km/h.

Labradorer föddes upp som brukshundar, vilket är anledningen till att de är kända för sin intelligens och atleticism. Labrador Retrievers introducerades till USA av engelsmannen Joesph Streater som tog med en av dessa hundar tillbaka från Newfoundland, Kanada i början av 1800-talet.

Dessa hundar är stora långdistanslöpare och kan nå hastigheter på 48km/h, de är även vanliga som servicehundar.

Hur snabbt springer en Labrador Retriever?

Maxhastigheten för en labrador retriever är 48km/h

15. Border Collie – 48km/h

border collie snabb

Border Collien framavlades på de brittiska öarna som en arbetshund för alla ändamål, och den är idag känd för sin intelligens och lydnad mot kommandon. Den är otroligt smidig och atletisk, men är en hund som behöver mycket motion för att må bra.

Border Collies kan beskrivas som ”drivna”, vilket innebär att de inte slutar arbeta förrän de är utmattade. Om du letar efter en hund som kan springa fort och länge, så är ett alternativ att skaffa en Border Collie eftersom de är uppfödda som vallhundar och därför har en otrolig snabbhet och smidighet när de springer.

De behöver minst två timmars daglig motion till skillnad från de flesta hundar som klarar sig med mindre än halva tiden. Dessa hundar är några av de snabbaste raserna i världen och når hastigheter på upp till 48 km/h.

Hur snabbt springer en Border Collie?

Maxhastigheten för en Border Collie är 48 km/h

16. Grand Danois – 48km/h

grand danois

Även om Grand Danois är en av världens största hundraser, gör de långa benen att de kan springa snabbt. Farten uppnås med sin dubbelfjädrade galopp, där den trycker av med frambenen och svänger bakbenen i en mycket liknande rörelse som hästar springer.

Springtekniken ger Grand Danoisen långa steg vilket gör att de kan täcka mer mark per steg än någon annan hundras. Den kommer däremot inte kunna hålla tempot under längre distanser utan mer korta sprinter.

Hur snabbt springer en Grand Danois?

Maxhastigheten för en Grand Danois är 48km/h

17. Siberian Husky – 48km/h

siberian husky är snabba

Siberian Husky används som slädhund, vilket är anledningen till att de är kända för sin snabbhet och otroliga uthållighet. Dessa hundar föddes upp av Chukchi-stammen i Sibirien som en uthållighetsslädhund, där de kan dra tunga laster i hastigheter om 16-25km/h väldigt långa sträckor.

Dessa hundar är otroligt snabba, atletiska och energiska. Om du vill ha en hund med bra kondition för aktiviteter utomhus kan en Siberian Husky vara ett bra val eftersom de kan nå hastigheter på 48km/h och orkar springa upp till 15 mil på en och samma dag.

Dessa hundar är bäst lämpade för kallare klimat, eftersom de har tjocka pälsar som skyddar dem mot kylan. Tillsammans med dragen i ansiktet och den atletiska kroppen är det en hund med vargliknande utseende.

Hur snabbt springer en Siberian Husky?

Maxhastigheten för en Siberian Husky är 48km/h

18. Australian Cattledog – 45km/h

australian cattle dog

Australian Cattledog är en av de bästa vallhundarna i världen, och den har avlats speciellt för att ha en otrolig uthållighet så att de kan fortsätta i timmar utan att tröttna. De kan springa upp till 8 mil på en dag.

Dessa hundar är smidiga varelser som älskar att arbeta såväl som att leka, vilket är anledningen till att de älskar att vara med människor och ha ett jobb att göra.

De är intelligenta, med en hög grad av lydnad vilket gör dem lätta att träna. De har hög uthållighet och energinivåer samt är otroligt snabba. Om du vill ha en lydig, frisk och atletisk hund så är detta rasen för dig så länge du själv orkar med tempot som krävs.

Hur snabbt springer en Australian Cattledog?

Maxhastigheten för en Australian Cattledog är 45km/h

19. Skotsk Hjorthund – 45km/h

Skotska Hjorthundar föddes upp för uthållighet och hårdhet i det skotska höglandet, men de kan också tränas för en mängd andra ändamål. Dessa hundar är en av få raser som officiellt har erkänts av Vatikanen som en helgonhund.

Även om Skotska Hjorthundar är bra med barn när de får ordentlig socialisering tidigt, rekommenderas de inte för hem med familjer som har små barn. Dessa hundar behöver mycket motion och omsorg, men de är utmärkta jaktkamrater på grund av deras intelligens och skyddsinstinkter.

Hur snabbt springer en Skotsk Hjorthund?

Maxhastigheten för en skotsk hjorthund är 45km/h

20. Basenji – 40km/h

basenji snabb hundras

Denna hundras är nära besläktad med de jakthundar som ses på den amerikanska kontinenten. De kommer från Afrika söder om Sahara, där de användes för jakt och för att vakta campingplatser.

Basenji är kända för sin unika förmåga att avge ett joddliknande ljud som kan höras i flera kilometer, men de skäller inte som andra vanliga hundraser. De är snabba och kan komma upp i hastigheter om 40km/h.

Basenjis introducerades till västvärlden av den engelske upptäcktsresanden Harry Johnston i hans expedition av Uganda mellan 1887 och 1892. 1933 erkändes dessa hundar av American Kennel Club som en variant av den afrikanska Basenji.

Hur snabbt springer en Basenji?

Maxhastigheten för en Basenji är 40km/h

21. Italiensk Vinthund – 40km/h

italiensk greyhound

Italienska Vinthundar är en av de minsta hundraserna i hela världen, men de kompenserar för sin ringa storlek med snabbhet och intelligens. Trots att de är en av de minsta typen av Greyhound så kan de springa upp till 40km/h.

Anledningen till att jag tog med den Italienska Vinthunden i listan är egentligen inte för den är snabbast utan för att den är extremt snabb för sin (lilla) storlek.

De härstammar från Grekland och Italien och var populära bland många kungafamiljer runt om i världen på grund av deras otroliga kvickhet och jaktkunskaper.

Italienska vinthundar kan nå hastigheter på upp till 40km/h. Denna ras är extremt tillgiven och lojal, men man bör ha koll på den med andra små djur eftersom de har en hög jaktinstinkt. Den är dessutom allergivänlig.

Hur snabbt springer en Italiensk Vinthund?

Maxhastigheten för en Italiensk Vinthund är 40km/h

22. Rhodesian Ridgeback – 40km/h

hund som springer fort

Rhodesian Ridgebacks är kända för sin otroliga uthållighet och för att de är atletiskt byggda, vilket är anledningen till att de ursprungligen föddes upp för att jaga lejon i Afrika.

Dessa hundar har ett kraftfullt doftsinne och kommer att jaga efter alla byten som flyr från dem, till den punkt där de till och med kan springa ut i trafiken om deras instinkter slår in. Det är även en hund som är bra på att vakta.

Dessa hundar behöver mycket motion dagligen och måste hållas sysselsatta för att vara lyckliga. De är fantastiska joggingkamrater men de kan också bli destruktiva om de inte tränas ordentligt från ung ålder, så det är viktigt att de får både springa och tränas regelbundet.

Hur snabbt springer en Rhodesian Ridgeback?

Maxhastigheten för en Rhodesian Ridgeback är 40km/h

Skillnad mellan hundar som springer snabbt och hundar som har bra uthållighet

Det är viktigt att komma ihåg att det finns hundar som är snabba på kortare sträckor och hundar som är uthålliga och kan springa under längre perioder. Vissa både är både snabba och uthålliga.

Det som skiljer snabba hundar från varandra är deras uthållighetsnivåer vilket betyder hur länge de kan springa utan att bli trötta. Långdistanslöpare behöver mer uthållighet än sprinters, precis som en maratonlöpare behöver mycket mer uthållighet än en 100-meter löpare.

Som exempel kan en Grand Danois springa förhållandevis snabbt tack vare sina långa ben, men den kan bara göra detta en väldigt kort sträcka. De har låg uthållighet och är stora och tunga vilket gör att de snabbt blir trötta.

Å andra sidan kan husky springa förhållandevis snabbt under flera timmar och har otroligt bra uthållighet. Den klarar av att springa upp över 10 mil om dagen och används främst som draghund tack vara sin uthållighet då den kan dra slädar etc. långa sträckor utan vila.

Vanliga egenskaper hos snabba hundar

 • Hundens kropp måste vara tillräckligt aerodynamisk för att den ska ha minskat luftmotstånd. Hundar med långa ben jämfört med sin kropp är mer effektiva att springa.
 • Hundar med en kraftfull muskelstruktur gör att den kan generera massor av kraft snabbt vilket ger snabbt accdeleration när den springer. Det hjälper också om hunden är ganska lätt, vilket gör att den har mindre vikt att bära med sig när den springer.
 • Hunden måste snabbt kunna accelerera och ändra riktning i höga hastigheter och se till att kroppen inte tar skada av snabba svängar eller hårda stötar med marken. Det är därför många av de snabbaste hundarna i världen också är väldigt smidiga.
 • Hundens kropp måste kunna andas effektivt för att snabbt få in syre i blodet, vilket innebär att den kan träna längre innan den blir trött. Det är därför hundar med långa halsar har en fördel gentemot andra raser.
 • De flesta av världens snabbaste hundraser är bland de smartaste hundraserna i världen, vilket tyder på att intelligens och snabbhet går hand i hand med varandra. Anledningen till detta är för att hundar måste vara tillräckligt smarta för att snabbt kunna lära sig springa utan att bli skadade vilket kräver mycket träning och tålamod.


Andra vanliga egenskaper hos snabba hundar

De har ofta långa- och starka steg vilket gör att de kan täcka mer mark med varje steg. Detta beror på att deras benmuskler har mycket elasticitet, vilket gör att de snabbt kan sträcka sig och sedan dra ihop sig igen.

Vinthunden är ett perfekt exempel på en hund med bra anatomi för sprints, den har en djup bröstkorg och långa-, kraftfulla ben för maximal hastighet.

Den har också väldigt bra uthållighet, vilket gör att den kan springa utan att bli trött i timmar, vilket gör den perfekt för hundsporter som Agility eller Flyball.

Exempel på hundraser som kan springa långa sträckor

 • Siberian husky – Siberian Husky har en tjock och vattenavvisande päls vilket gör att den lätt klarar kallt väder. Detta gör den idealisk att springa på vintern eller väldigt tidigt på våren, eftersom deras päls kommer att hålla dem varma och bekväma under långa perioder av aktivitet. Siberian Huskies har också en hög tolerans för smärta och trötthet, det betyder att de lätt kan springa under längre perioder utan att bli trötta eller ha några problem med lederna.
 • Pudel – Pudeln har otroligt mycket uthållighet och kan springa under långa perioder utan att bli trött. De är lätta vilket innebär att de inte behöver bära mycket vikt när de springer, vilket gör dem till effektiva löpare i jämförelse med sin storlek.
 • Dalmatiner – Dalmatiner är en fantastisk långdistanslöpare som lätt kan springa i flera timmar utan att bli trött, vilket gör dem till en fantastisk löparpartner. De har simvävda tassar vilket gör att de inte sjunker ner i marken när de springer och tappar energi för att hålla vikten balanserad ovanför marken. Detta gör också det lättare för dem att snabbt byta riktning och spurta i höga hastigheter utan att tappa balansen.
 • Labrador Retriever – Labrador Retriever är en perfekt ras för löpning eftersom den har otroligt mycket uthållighet och älskar att springa. De blir väldigt exalterade när de ser dig plocka fram kopplet, så var beredd på att gå en långpromenad eller springa med din hund dagligen.
 • Engelsk Setter – Engelsk Settern är en otroligt snabb hund som kan springa länge utan att bli trött. De är intelligenta, men också envisa vilket gör att det blir svårare att träna dem eller få dem att lyssna ibland. De är lätta med långa ben och kort päls, perfekt för att springa längre sträckor utan att snabbt tröttas ut.
 • Vorsteh – Vorsteh har en effektiv gångstil vilket innebär att de kan springa i höga hastigheter under längre perioder utan att snabbt tröttas ut. De är bra med barn och andra husdjur, men de gillar inte att vara ensamma eller stanna på ett ställe under långa perioder eftersom de lätt blir uttråkade.

Slutsats av snabba hundraser

Det här var några av världens snabbaste hundraser. Det som gör dem så snabba är deras nivåer av uthållighet, såväl som deras förmåga att snabbt accelerera och ändra riktning i höga hastigheter.

Många som äger en hund vill kunna springa med den, därför är det viktigt att se till att din hundras har rätt kroppsbyggnad för löpning. De snabbaste hundarna är vanligtvis också väldigt smarta och lydiga, vilket gör dem till perfekta husdjur för aktiva familjer som tycker om att delta i hundsporter som Agility.

Om du skaffar en hundras som är väldigt snabb och uthållig är det viktigt att du förstår hur mycket träning och motion den kommer att behöva. Du måste med andra ord själv se till att röra mycket på dig så att du kan hålla det tempo som krävs för att hunden ska må bra.

Lämna en kommentar