Röda hundar (17 hundraser med röd päls)

Rött är en färg som lätt fångar våran uppmärksamhet och det gör det även med hundar som har en röd päls.

Det finns flera hundraser som har en vackra nyanser av rött som antigen är ljusare röd eller som har en mer djupröd färg som mahogny. Några hundar som är helt röda i pälsen är den Irländska Settern Dogue de Bordeaux och Rhodesian Ridgeback.

Vill du veta mer om vilka hundar som har röd päls ska du fortsätta läsa inlägget där vi listar olika hundraser som är röda!

1. Irländsk setter

röda hundar Irländsk setter

Irländsk setter är en elegant hundras som du lätt känner igen på den eldröda pälsen. Pälsen är tjock, silkeslen och glansig.

Det som skiljer den Irländska settern från andra raser är just den djup röda färgen, som är mahogny och kan variera mellan det och koppar.

Pälsen är lång och platt med längre pälspartier på ben, bröst och öron som behöver trimmas regelbundet för att undvika tovor.

Deras päls är inte bara vacker den är också väderskyddande. Vilket innebär att den skyddar hunden vid regn och vind men håller den också varm när det är kallt.

2. Dogue De Bordeaux

stor hundras med röd päls Dogue De Bordeaux

Dogue de Bordeaux är även känd som den Franska Mastiffen. Det är en stor och muskulös hundras. Dom är enfärgad där en av pälsfärgerna är mahogny och rödgul.

Utseendet på en Dogue de Bordeaux känns igen på det korta, rynkiga nosparti och den tjocka och muskulösa halsen.

De har en dubbelpäls som är kort, tät och tjock. Eftersom pälsen är dubbel är det extra viktig att borsta pälsen noga vid fällning, annars är det en lättskött päls.

Tänk även på att torka hunden ordentligt efter bad annars är de blöta länge i pälsen.

3. Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback hund med röd päls

Rhodesian Ridgeback är en stark och atletisk hund från södra Afrika. Den passar perfekt för dig med ett aktivt liv.

Pälsfärgen på en Rhodesian Ridgeback kan vara ljust vetefärgad eller mörkröd. Pälsen är kort och glansig och är lätta att sköta. Det räcker med att bada hunden regelbundet.

I grunden är en Rhodesian Ridgeback en jakthund men idag har många den som en sällskapshund.

4. Shiba Inu

söt hund med röd päls Shiba Inu

Shiba Inu är en liten men pigg ras som har sitt ursprung i Japan. Den här rasen är känd för sin självsäkra personlighet men också för sitt utseende.

Shiba Inu har en tjock dubbelpäls som kan variera i färg som svart, brun och röd. Rasens röda päls är extra fin och ger de ett vackert utseende.

Täckhåret på en Shiba är strävt medan underullen är tjock och mjuk. Det är bra att borsta igenom pälsen en gång i veckan för att hålla pälsen fin. De byter päls 1-2 gånger om året.

Pälsen hjälper också till att skydda hunden mot kalla temperature, regn och vind.

5. Redbone Coonhound

röd hundras Redbone Coonhound

Redbone Coonhound är en jakthund som är känd för sin mångsidighet. Du känner igen resen på den röda pälsen som variera från en ljus röd färg till en djup mahognyröd.

Oftast är den helt röd men inslag av vita pälspartier kan förekomma på tassar och bröst.

Pälsen på en Redbone Coonhound är kort, slät och glansig. Pälsen är lättskött vilket är perfekt för dig som föredrar en hund med enkel pälsvård.

6. Nova Scotia Duck Tolling Retriever

fin röd hundras

Nova Scotia Duck Tolling Retriever kallas även för Tollare. Det är en är livlig och energisk hund som ursprungligen föddes upp för att locka och apportera sjöfåglar.

Det är en blandras mellan Newfoundlandshund, Chesapeak by Retriver och röd Irländsk Setter. Där av den röda och fina pälsen.

Tollare är en kompakta och atletiska hund. Pälsen är röd med vita partier på svanstipp, tassar och bröst. Trots att pälsen är tjock räcker det med regelbunden genomborstning.

7. Labrador Retriver

röd labrador

Labrador Retriever är en snäll och lojal ras som också är en av de mest populära hundraserna i världen.

Deras päls är oftast enfärgad i olika färger där en färg är rävröd som är en sällsynt färg på en Labrador.

Pälsen är lätt att sköta eftersom de har en smutsavvisande päls. Bada hunden vid behov och borsta pälsen under fällningsperioderna.

8. Pudel

söt pudel med röd päls

Pudeln är en smart och elegant hundras som du känner igen på den lockiga pälsen. Pudeln finns i flera olika färger som bland annat är svart, vit, aprikos och röd.

Pälsen på en pudel är mjuk, tjock och lurvig. Även om de har mycket päls fäller de inte men behöver klippas med jämna mellanrum.

Även en kortklippt Pudel behöver mycket pälsvård eftersom pälsen inte slutar växa.

9. Golden Retriever

Golden Retriever med röd päls

Golden Retriever är en snäll och lojal hund som är känd för sin glada och lekfulla personlighet. En Golden Retriever finns i varierande färger där röd är en av dom.

De har en tjock dubbelpäls där underullen är vattenavvisande. Pälsen är vågig och slät med längre päls på vissa partier som hals, svans och baksida lår.

Pälsen är lättskött men behöver borstas igenom regelbundet och badas vid behov. En Golden Retriever är inte helt röd utan kan ha inslag av vitt på nos, baksida lår och partier på svansen.

10. Vizsla

hundar med röd päls Vizsla

Vizsla är en energisk och lojal ras som är känd för sitt eleganta och atletiska utseende. Det är en fågelhund med ursprung från Ungern.

De känns igen på den korta, släta och gulröda pälsen. Men de kan också ha en lång päls.

En Vizsla behöver inte någon särskild pälsskötsel men det är bra att borsta igenom pälsen vid fällning och bada vid behov.

11. Akita

akita med röd päls

Akita är en kraftfull jakthund med ursprung från norra Japan. Men är idag en populär utställnings- och sällskapshund.

Det som är speciellt med Akita är den tjocka och fluffiga dubbelpälsen som är både röd och vit i färgen vilket gör att de påminner om en räv.

Täckhåret på en Akita är rak och sträv medan underullen är tjock och mjuk. Oftast fäller hunden 1-2 gånger om året och behöver då borstas igenom. Annars behöver de inte någon särskild pälsskötsel.

12. Pomeranian

röda hundraser Pomeranian

Hundrasen Pomeranian är en liten, glad och livfull ras som känns igen på den tjocka och fluffiga pälsen. De har en dubbelpäls som består av långt täckhår och kortare underull.

Färgen på en Pomerania variera och en av nyanserna är röd. Trots den tjocka och lite längre pälsen behövs inte mycket pälsskötsel.

Det räcker med att borsta igenom pälsen varannan vecka och vid fälling. Pälsen på en Pomerania tovar sig sällan.

13. Cocker Spaniel

röd Cocker Spaniel

Cocker Spaniel är en snäll och charmig hund med ursprung från England. Du känner säkert igen rasen från ”Lady & Luffsen” där Lady är en Cocker Spaniel. De känns igen på de långa hängande öronen och den halv lockiga pälsen.

Cocker Spaniel kan ha flera färger där röd är en av pälsfärgerna. Pälsen är mjuk, glansig och lång. Men räkna med endel pälsskötsel med en Cocker Spaniel.

Hunden ska klippas varannan månad. Börja med att lämna in till en hundfrisör och lär dig sedan hur man gör så kan du sköta klippningen själv hemma sen. Klippning kring öron och tassar görs oftare.

Borsta igenom pälsen regelbundet och bada vid behov föna efter för att hålla pälsen välvårdad och skippa tovor.

14. Irländsk Terrier

hundraser med röd päls Irländsk Terrier

Den Irländska terriern kallas även för ”Irländaren” och är en orädd ras som är känd för att vara självsäker och kaxig av sig.

Deras päls känns igen på den täta och sträva dubbelpälsen, en vanlig färg på rasen är mahogny röd. Täckhåret på en Irländsk terrier är vattenavvisande och har ofta lättskötta pälsar.

Pälsen bör trimmas 3-6 gånger per år beroende på vad ägaren har för önskemål. Är det en utställningshund ska pälsen trimmas oftare. Mellan trimningen räcker det med att borsta genom pälsen då och då.

15. Tax

röd hårig tax

Taxen är en lekfull hund som känns igen på den lång kroppen och de korta benen. Det är en jakthund med ursprung från Tyskland.

De har en slät och kort päls men kan också vara långhåriga. Det finns olika färger på en Tax där rödbrun är en av de vanligaste.

En kort hårig Tax har en glansig och slät päls som inte behöver någon speciell pälsskötsel medan den långhåriga kräver lite mer. De långhåriga Taxen behöver du borsta regelbundet för att undvika tovor i pälsen.

16. Australian Cattledog

Australian Cattle Dog röd hundras

Australian Cattledog har sitt ursprung från Australien och är en korsning mellan vild hunden Dingo och Skotska släthåriga highland collies. De kalls även för ”Heelers”.

De har ett speciellt utseende med den korta fläckiga pälsen som antingen är grå eller röd som på bilden. Pälsen är dubbel med mycket underull och en riktigt tjock svans.

Det har en lättskött päls som endast behöver borstas och badas vid behov.

Rasen är känd för sin smidighet och uthållighet, vilket gör dem till ett populärt val för vallning och arbete med boskap.

17. Basenji

hundar med röd päls

Basenji är en liten atletisk hund som har en korta och slät päls som oftast är röd och vit. Den känns igen på den rynkiga panna, uppstående öronen och den böjda svans.

Rasen har en väldigt lättskött päls och behöver bara bads vid behov. Den är duktig på att hålla sig ren eftersom den tvättar sig själv som en katt och luktar inte hund.

Basenji är en lekfulla hund med mycket energi, det som är speciellt med just den här rasen är att de inte kan skälla men kan ge ifrån sig ett joddlande ljud när de är glada.

Lämna en kommentar