Basenji (Guide & fakta om hundrasen)

Basenji är en unik hundras med ursprung i Afrika. Den är känd för sin eleganta kroppsbyggnad och silkeslena päls. Basenji är också en ren hundras, vilket betyder att de inte har korsats med andra raser för att skapa nya varianter.

En Basenji är en medelstor hund som kräver mycket mental stimulans för att må bra. Den är också intelligent och kräver en ägare som kan ge den tillräckligt med utmaningar. Basenji är också känd för att vara en tyst som inte skäller, men istället ger ifrån sig ett unikt ljud som liknar joddel.

Kortfattat om hundrasen:

 • Basenji är en unik hundras med ursprung i Afrika som är känd för sin eleganta kroppsbyggnad och silkeslena päls.
 • Dessa hundar kräver mycket mental stimulans och en ägare som kan ge dem tillräckligt med utmaningar för att må bra.
 • Basenji är också kända för att vara tysta hundar som inte skäller, men istället ””joddlar”.

Utseende

Basenji är en medelstor hundras som är muskulös och högbent. Deras päls är kort och silkeslen och finns i flera färgvarianter, inklusive röd och vit, svart och vit, trefärgad, brindle och vit.

Röd och vit är den vanligaste färgen. Basenji ska ha vita tassar, vit svansspets och vitt bröst. Deras upprättstående öron är naturliga och deras panna är ofta rynkad.

Vikt & Höjd

 • En Basenji-hane väger mellan 10-12 kg och har en mankhöjd på 41-43 cm.
 • En tik väger mellan 9-11 kg och har en mankhöjd på 38-41 cm.

Personlighet & Temperament

Basenji är en självständig ras med en stark jaktdrift. De är energiska och intelligenta hundar som kräver mycket träning och stimulans. Basenji är känd som hunden som inte kan skälla, men de är långt ifrån tysta. De är kända för att joddla och yla istället för att skälla.

Basenji är en hundras som passar bäst för erfarna hundägare som kan hantera deras självständighet och höga energinivåer. De är inte lämpliga för förstagångs-hundägare eller för familjer med små barn.

Jämfört med andra hundraser kan Basenji liknas vid Podenco Ibicenco, en spansk hundras som också är känd för sin höga energinivå och självständighet. Andra liknande hundraser inkluderar Whippet och Greyhound, som också är högbenta och snabba hundar.

basenji leker

Behov & Mental Stimulans

Som en aktiv och intelligent ras kräver Basenji mycket motion och mental stimulans för att må bra. Här är några saker att tänka på om skaffar en Basenji:

Skötsel & Hälsa

Basenjis är relativt lättskötta hundar med kort, slät päls, men de kräver fortfarande regelbunden borstning för att hålla pälsen frisk och välmående.

De kan också vara benägna att få öroninfektioner, så det är viktigt att rengöra deras öron regelbundet. Basenjis är också kända för att ha känsliga magar, så det är viktigt att ge dem en balanserad kost och undvika att ge dem för mycket mat eller mat som kan irritera deras mage.

Hälsoproblem

Precis som alla hundraser kan Basenjis vara benägna att vissa hälsoproblem. Här är några av de vanligaste hälsoproblemen hos Basenjis:

 • Fanconi-syndrom: en sjukdom som påverkar njurarna och kan leda till njursvikt.
 • Ögonproblem: Basenjis kan ha problem med ögonsjukdomar som glaukom och progressiv retinal atrofi.
 • Allergier: Basenjis kan vara benägna att få allergier mot vissa livsmedel eller miljöfaktorer.

Mental stimulans

När det gäller mental stimulans är Basenjis kända för att vara intelligenta och självständiga hundar som gillar att tänka och lära sig nya saker. Här är några sätt att ge din Basenji den mentala stimulans den behöver:

 • Lek med din Basenji regelbundet och ge den nya leksaker och utmaningar.
 • Träna din Basenji regelbundet och ge den nya uppgifter att lösa.
 • Ge din Basenji möjlighet att utforska nya miljöer och uppleva nya saker.

Jämfört med andra hundraser som kräver mycket motion och mental stimulans, är Basenjis liknande i sina behov. Andra hundraser som kan vara liknande i sina behov inkluderar Jack Russell Terrier, Australian Cattle Dog och Border Collie.

basenji hund leker och kelar

För vem passar en Basenji?

Om du funderar på att skaffa en Basenji är det viktigt att du vet om rasen passar just dig och din livsstil.

Basenjin är en medelstor hund som kräver mycket motion och stimulans. Den är en aktiv ras som älskar att springa och leka, så den passar bäst för en aktiv ägare som vill ha en med sin hund på promenader och utomhusaktiviteter.

Basenjin är en självständig hund som gärna vill ha mycket utrymme att röra sig på. Det är därför viktigt att ha en stor inhägnad trädgård eller en stor park i närheten där hunden kan springa och leka fritt. Om du bor i en lägenhet eller har en mindre trädgård kan det vara svårt att ge din Basenji tillräckligt med utrymme och motion.

När det gäller socialisering är Basenjin en hund som kräver mycket tid och tålamod. Det är viktigt att träna och socialisera din Basenji från en tidig ålder för att undvika problem med aggression och rädsla. Basenjin är en hund som kan vara dominant gentemot andra hundar, så det är viktigt att träna och socialisera den ordentligt för att undvika konflikter med andra hundar.

När det gäller andra husdjur som katter kan Basenjin vara en utmaning. Basenjin har en hög jaktinstinkt och kan vara benägen att jaga katter och andra smådjur. Om du har katter eller andra smådjur i ditt hem kan det vara svårt att ha en Basenji.

Basenjin är inte en vakt- eller vakthund. Den är en hund som älskar att leka och ha kul, och är inte lämplig som en hund som ska skydda ditt hem eller din egendom. Om du letar efter en hund som är en bra vakthund, kan du överväga andra raser som Rottweiler eller Dobermann.

Kan man ha en Basenji i lägenhet?

Basenji är en ras som passar mycket väl för lägenhetslivet. De är små till medelstora hundar med kort päls och minimalt med lukt, vilket gör dem till en utmärkt ras för lägenheter.

Men det är viktigt att notera att Basenji är en energisk ras som behöver mycket träning och mental stimulans för att hålla sig nöjd och lycklig. Dessutom behöver den mycket yta att springa och röra sig på, därför är det bra om du har en park eller hundgård i närheten av din lägenhet.

Basenji valpar

Om du överväger att köpa en Basenji valp så finns det några saker som du bör tänka på för att göra rätt val. Först och främst är det viktigt att välja en ansvarig uppfödare som har valparna i en ren och säker miljö. Det är också viktigt att se till att valpen är frisk och har fått alla nödvändiga vaccinationer innan den tas hem.

När det gäller Basenji valpar så är de vanligtvis mycket energiska och lekfulla. De är intelligenta hundar som trivs med att lära sig nya saker. Du kan förvänta dig att din Basenji valp kommer att kräva mycket träning och uppmärksamhet för att bli en lydig hund.

En av de unika egenskaperna hos Basenji valpar är att de inte kan skälla. Istället ger de ifrån sig ett läte som liknar ett slags joddlande. Detta är en naturlig del av rasens kommunikation och något som du bör vara medveten om innan du köper en valp.

När du jämför Basenji med andra hundraser så kan du titta på liknande hundraser som Podengo Portugues, Thai Ridgeback och Cirneco dell’Etna. Dessa raser delar många liknande egenskaper med Basenji, inklusive hög energi, självständighet och en stark jaktinstinkt.

Samtidigt skiljer sig Basenji från många andra hundraser genom sin unika förmåga att inte skälla och dess höga intelligensnivå. Det är en hundras som passar bäst för erfarna hundägare som är villiga att lägga tid och engagemang på att träna och socialisera sin Basenji valp på rätt sätt.

basenji valp

Liknande hundraser som Basenji:

Om du gillar Basenji kan det vara intressant att känna till några liknande hundraser. Här är några förslag:

 • Shiba Inu: Denna urhund från Japan har många likheter med Basenji. Båda raserna är självständiga och egensinniga, och båda är spetsar. Shiba Inu är dock något större än Basenji och har en något längre päls.
 • Affenpinscher: Denna lilla hundras från Tyskland är lik Basenji på flera sätt. Båda raserna är självständiga och egensinniga, och båda är kända för att vara tysta hundar. Affenpinscher är dock något mindre än Basenji och har en annan typ av päls.
 • Chow Chow: Denna kinesiska hundras är lik Basenji på flera sätt. Båda raserna är självständiga och egensinniga, och båda har en karakteristisk päls. Chow Chow är dock mycket större än Basenji och kräver mer borstning.
 • Schipperke: Denna belgiska hundras är lik Basenji på flera sätt. Båda raserna är självständiga och egensinniga, och båda är små hundar. Schipperke är dock något mindre än Basenji och har en annan typ av päls.

Som du kan se finns det många liknande hundraser som Basenji. Vilken ras som passar dig bäst beror på dina egna preferenser och behov.

Vanliga frågor om Basenji

Vad är priset på en Basenji valp?

Priset på en Basenji valp kan variera beroende på var du köper den. Generellt kan du förvänta dig att betala mellan 10 000 och 20 000 kronor för en Basenji-valp från en ansedd uppfödare. Det är viktigt att du köper från en pålitlig källa för att säkerställa att valpen är frisk och har en sund stamtavla.

Är Basenji allergivänlig?

Basenji anses vara en allergivänlig hundras eftersom de har en kort och tät päls som inte fäller mycket. Men det är viktigt att komma ihåg att ingen hundras är helt allergivänlig. Om du eller någon i din familj lider av allergier bör du träffa en Basenji innan du köper en för att se om du har några reaktioner.

Lämna en kommentar