Hur får man en hund att inte skälla? – Tips som får den att sluta

Ibland finns det vissa likheter mellan att ha en hund och att ha ett barn. När man har en ettåring som just har lärt sig säga ”hej” så gör ettåringen det. Till alla. Hela tiden.

Hundar kanske inte lär sig säga ”hej” men de skäller. Ofta för att de är exalterade eller kanske vill säga hej till en annan hund. Hundar är generellt sociala och utåtriktade och tycker om att lära känna nya hundar eller människor. Då skäller de, det är så de kommunicerar.

Det finns förstås många olika anledningar till att en hund kan skälla. Ibland gör det inget och ibland kan man önska att den lät bli. Så, hur får man en hund att inte skälla?

Det finns några enkla sätt att få hunden att sluta skälla. Ett sätt är genom bra hundträning där du lär den att den inte får som den vill genom att skälla. Andra sätt är att aktivera hunden fysiskt och se till att den får mental stimulans.

Så här får du din hund att sluta skälla

Att skälla är en del av det normala beteendet hos en hund men det är du som hundägare och ledare som bestämmer hur mycket skällande som är acceptabelt. När skällandet till exempel blir ett problem så kan det vara dags att lära hunden andra sätt att kommunicera.

Självklart finns det hundar som inte skäller så mycket som andra raser men oavsett vilken hund du har bör du räkna med att det kan bli ett problem du måste lösa och då finns det lite olika saker du kan göra.

1. Hundträning

För att lära din hund att sluta skälla behövs en bra träning. Om hunden skäller för att få din uppmärksamhet så kan det vara bra att lära den andra sätt att göra samma sak.

Hundar kan till exempel skälla för att visa att de vill ha mat eller vill gå på promenad. Du kan lära din hund att vänta vid matskålen när den är hungrig och vid dörren när den vill gå ut. 

2. Aktivera hunden mentalt

Många hundar behöver stimulans både mentalt och fysiskt. Att stimulera hunden mentalt kan innebära att lära den andra sätt att kommunicera. Till exempel genom att krafsa lite när den vill något istället för att skälla.

När du tränar din hund och stimulerar den mentalt är det bra att hålla sig till ett fast system där hunden snabbt lär sig rutinerna. Agility är ett bra sätt att stimulera din hund både- mentalt och fysiskt.

3. Aktivera din hund fysiskt

De flesta hundar behöver röra på sig mycket. Ibland kan det vara ett sätt att få hunden att sluta skälla. Lek med den, ta med den ut och låt den springa av sig. En understimulerad hund kan lätt bli svårhanterlig.

Det är alltså viktigt att hunden får den motion den behöver men du måste även ge den uppgifter där hjärnan behöver jobba. Det kan vara lekar där du gömmer leksaker, godis, etc.

få hund att inte skälla

Få hunden att sluta skälla i trädgården

Att ha en högljudd hund trädgården är aldrig kul. För att slippa det problemet finns det vissa saker vi kan göra, jag går igenom lite vanliga problem här nedanför.

Om den stör grannar

Ibland kan det bli så att hunden skäller i trädgården och stör grannarna. Se till att du har koll på vad som gäller enligt lag och vidta åtgärder för att minska störningsrisken för grannarna.

Till exempel kan man sätta upp ett högt staket för hunden som fungerar bullerdämpande och se till att det finns utrymme för hunden att springa av sig.

Skällande hund i hundgård

Om hundarna skäller när deras husse eller matte är borta så beror det ofta på att de saknar dem. Det är inte så konstigt. Däremot finns det sätt att få dem att tänka på annat när de är i en hundgård eller rastgård under dagarna när de är själva.

Om man tänker lämna hunden ensam under en längre stund på dagen så är det viktigt att man ser till att hunden har något att göra. Fyll på med leksaker som håller hunden sysselsatt.  

Få din hund att sluta skälla på andra hundar

När din hund skäller på andra hundar så är det ofta för att den vill leka eller bjuda in till lek. Du som ägare bestämmer hur mycket oljud som är okej. Om du tycker att det blir för mycket eller att det blir ensamt så kan du till exempel lära hunden att bära något i munnen när ni är ute och går.

En pinne eller en vante till exempel. Det är dock inte en metod som fungerar generellt för att få tyst på hunden men just ute på promenad kan det vara ett effektivt sätt att avhjälpa problemet. 

Hund som skäller när den är ensam

Det är ganska vanligt att hundar som bli lämnade ensamma skäller en hel del. Ofta för att de saknar dig och längtar tills du kommer tillbaka.

Om du måste lämna hunden själv hemma så kan det vara en bra idé att sätta på radion så att det finns lite ljud och kanske lämna ett klädesplagg som luktar som dig så att hunden kan känna din närvaro fast du inte är där.

Hundar skäller för uppmärksamhet

Precis som ett barn vill ha uppmärksamhet så vill hundar det också. Om du kommer hem efter att ha varit borta ett tag så behöver du ägna din hund lite uppmärksamhet.

Ta dig tiden att leka och umgås med din hund så att den får känna att den får din uppmärksamhet utan att behöva skälla sig till den. 

Få hunden att sluta skälla på gäster eller andra människor

När det kommer besök så blir de flesta hundar exalterade och börjar skälla som ett uttryck för att de är uppspelta och nyfikna.

Om du tycker att det blir för mycket så kan du lära din hund kommandot ”tyst” genom att använda något högljutt för att få din hund uppmärksamhet och sedan säga ”tyst!” när du får ögonkontakt med din hund.

Det är viktigt att det högljudda du använder inte är din egen röst för om du börjar ”skälla” så kan hunden tro att det är ett okej beteende.

få hund att sluta skälla

Valp som skäller vid lek

Att skälla är som sagt en del av det normala beteendet hos en hund. Det är viktigt att du som ledare visar din hund redan när den är valp när man får skälla och när man inte får det.

När valpen leker så skäller den för att den är exalterad vilket oftast är helt normalt. Om du tycker att valpen skäller för mycket när den leker så hitta på aktiviteter där valpens mun är upptagen med annat.

Träna valp att inte skälla

Det finns många anledningar till att en valp skäller. Det kan vara att den är exalterad och uppspelt, att den vill ha uppmärksamhet eller att den vill leka. Ibland kan det också bero på stress eller otrygghet.

Oavsett vad som är anledningen till att valpen skäller så är det bra att visa den tidigt när det är okej att skälla och inte.

Ett bra sätt att träna valpen att inte skälla är genom betingning. Varje gång valpen tystnar kan du berömma den och ge den godis till exempel. Då kommer valpen förknippa godiset med att den blir tyst och förstå att det är något positivt. 

Skapa rutiner och trygghet för din hund

Vi människor mår bra av rutiner och en välbalanserad vardag. För hundar är det likadant. Därför kan det vara en bra idé att redan från början, när hunden är liten, ge den trygghet och balans och fasta rutiner.

Att ha fasta rutiner, som inkluderar alla i ditt hem – även din hund – är bra för alla inblandade parter. Det minskar både stress och otrygghet. I rutiner finns trygghet och balans som ger en lugn och avslappnad hund. På så vis fungerar hundar precis som vi människor!

Se bara till att rutinerna du skapar för din hund innefattar allt hunden behöver. Mat, vila, lek, träning och motion. Du kommer att märka på hundens beteende när den är trygg och när den är stressad. En trygg och balanserad hund går också lättare att träna och lära nya saker.

hund sluta skälla

Antiskallhalsband och antiskallenhet

Om du länge har försökt träna din hund att sluta skälla och upplever att du inte riktigt får bukt med problemet så finns det tekniska lösningar som kan hjälpa lite på traven.

Antiskallhalsband har olika typer av funktioner. Vanliga funktioner är ljus, ljud eller vibrationer som gör att hunden slutar skälla. På en del modeller kan man välja mellan de olika funktionerna och på andra modeller finns bara en av funktionerna.

Olika typer av antiskall-enheter

Antiskallenheter finns också med flera olika funktioner och i flera modeller. I grund och botten är det samma teknologi fast enheten sitter inte på hunden utan installeras inomhus eller utomhus. Den kan också vara portabel.

Vanligt är att den helt enkelt ger ifrån sig ett ljud när hunden skäller. Ljudet ogillas av hunden och därför slutar den skälla när den hör ljudet.

Den här typen av teknologi är inte något som ersätter träningen men det kan bli en del av träningen. Det viktiga är att man belönar hunden när den blir tyst så att de förknippar det med något positivt.

Använd aldrig antiskall-halsband på valpar

Något annat som är viktigt är att inte använda antiskallhalsband eller antiskallenheter på valpar. Valpen behöver växa lite och ta sig igenom sin valpålder innan man testar den här sortens teknik. Ge den i alla fall ett år.

Hunden behöver känna sig helt trygg och hemma med dig innan du provar med något sådant här.

Ska man använda antiskallhalsband?

Jag rekommenderar att inte använda antiskall-enhet alls, varken på vuxen hund eller valp. Antiskallenheter är ett omtvistat område och anses av många som ett dåligt hjälpmedel.

Läs mer: Hur mycket ska en hund äta per dag?

Lämna en kommentar