Världens minsta hundraser – Lista med 16 extremt små hundar!

Alla älskar små hundar, de är söta, gosiga och vanligtvis lättare att ta hand om än större hundar. När vi pratar om riktigt små hundraser är det oftast hundar som inte blir mer än 20-30cm höga och väger så lite som 1,5-3kg.

Men vilka är världens minsta hundraser?

Några av världens minsta hundraser är Chihuahua, Yorkshire Terrier, Pomeranian, malteser och dvärgpudel. De här hundarna kan väga så lite som 1,5kg och vara mindre än 20cm höga. Den minsta hunden i världen är Chihuahuan Milly som 2013 endast vägde 567 gram och bara var 9,65cm hög.

Läs vidare – Här är vår lista över de minsta hundraserna i världen:

1. Chihuahua

världens minsta hund chihuahua

Världens minsta hundras är Chihuahua, det är även en av svenskarnas favorithundar.

Det är en gammal ras som kommer från delstaten Chihuahua i Mexiko och den användes ursprungligen för att jaga smådjur, särskilt gnagare. De är nu inte bara en av Sveriges-, utan även en av världens mest populära hundraser.

Rasen är mycket liten, den väger bara 1,5 – 3 kg i genomsnitt – och ofta mindre än så. Detta gör dem lika stora som andra extremt små hundraser, t.ex. Toy Poodle.

Valparna är ofta ljusgrå/bruna i färgen och ändrar färg med tiden till bruna eller svarta, oftast med vita märken. Men de finns i alla möjliga färger.

Chihuahua storlek

 • Medelvikt: 1,5-3kg
 • Medelhöjd: 15-23cm
 • Medellivslängd: 12-20år

Egenskaper hos en Chihuahua

Chihuanhuan är världens minsta hundras om vi ser till vilken hund som nu innehar det rekordet – Chihuahuan Milly. Den är liten och lätt, ha stort huvud i proportion till sin kropp och spetsig nos.

Chihuahuan är mycket skyddande för sina ägare och hem, men blyg för främlingar och andra djur. De tenderar att skälla mycket när de inte är bekväma.

Roligt fakta om chihuahua

Chihuahuas är ökänt kända under smeknamnet ”Urinatorn” på grund av deras vana att ”gräva” på golvet när de inte kan komma ut och kissa.

Bli därför inte förvånad om din chihuahua kissar på golvet, det är bara för att de har små blåsor och behöver mycket mer promenader än andra hundar!

2. Shih Tzu

shih tzu världens minsta hundras

En annan av de minsta hundraserna i världen är Shih Tzu. Det är en sällskapshund och den kommer från Tibet. Shih Tzu är ett bra val av första hund om du funderar på att skaffa hund för första gången.

De populariserades i väst av drottning Victoria som hade en långvarig kärlek till dessa hundar. Av denna anledning blev de kända som Tibets lilla lejonhund. Man tror att Shih Tzu också användes för att hålla vakt på jaktflockar och små djur runt ett kloster.

Shih Tzu storlek

 • Medelvikt: 4-7,2kg
 • Medelhöjd: 20-28cm
 • Medellivslängd: 10-16år

Egenskaper hos en Shih Tzu

Shih Tzu-hundar är kända för att vara mycket lekfulla och vänliga, de är utmärkta familjedjur. De är mycket intelligenta men kan vara envisa ibland.

Tänk på att bara för att Shih Tzun är en liten hund betyder det inte att den klarar sig på jätteliten yta, den behöver gott om plats för att leka och springa runt på.

Roliga fakta om Shih Tzu

Trots att Shih Tzun en gång i tiden gick under namnet ”Tibetanskt lejon” så är det en värdelös vakthund eftersom det är så lugn och kärleksfull.

Bli inte förvånad om din hund skulle sitta och gosa med inbrottstjuvarna snarare än att skrämma iväg dom.

3. Yorkshire Terrier

yorkshire terrier liten hund

Yorkshire terriern är en hundras som utvecklades i Storbritannien under 1800-talet, i Yorkshire, därav deras namn.

De föddes från början upp för att fånga råttor. Yorkies som de ofta kallas, är i allmänhet en mycket hälsosam ras, men är benägna att utveckla hypoglykemi på grund av deras lilla storlek och metabolism.

Idag är de populära sällskapshundar och är pigga, alerta och fungerar med barn. Du bör dock vara försiktig med små barn på grund av att hunden är så liten, det gäller att vara försiktig med den.

Yorkie storlek

 • Medelvikt: 2-3,2kg
 • Medelhöjd: 18-23cm
 • Medellivslängd: 13-16år

Egenskaper hos en Yorkshire Terrier

Yorkies är pigga små hundar som lever i nuet, de älskar att leka och mår bra av att få utmanas (tänka) även i höga ålder. De har mycket uthållighet för lek och trivs när de får tillräckligt med träning.

De är livliga och roliga följeslagare, om du får en Yorkie, var beredd att ta din hund på promenader ofta.

Roliga fakta om Yorkshire Terrier

Små hundraser som Yorkshire terrier kan vara tillräckligt små för att passa i din handväska och de väger bara några kilo.

Men låt inte deras lilla storlek lura dig – många av dessa små hundar är pigga små karaktärer som kan bita ifrån ordentligt.

4. Malteser

malteser

Världens fjärde minsta hundras, maltesern har funnits sedan dess innan skriftliga journaler av hundar fördes och det finns en viss debatt om var de kommer ifrån.

En teori tyder på att det beror på att ett fartyg fullt av vita råttor anlände till Malta och många sjömän antog dessa små vita råttor som husdjur.

De användes ursprungligen som sällskapshund för rika människor, men har sedan dess utvecklats till att bli en vanlig liten familjehund.

Malteser storlek

 • Medelvikt: 3-4kg
 • Medelhöjd: 20-25cm
 • Medellivslängd: 12-15år

Egenskaper hos en malteser

Mycket lekfull och tillgive, vilket gör den till ett idealiskt husdjur. De kallas ofta ”kardborrehundar”, eftersom de älskar att knyta sig till sina ägare – Mycket ren och tyst hundras.

De kan vara lite krävande och behöver uppmärksamhet, så glöm inte att ge dem lite kärlek och lek!

5. Chinese Crested Dog

chinese crested dog

Den här lilla hunden är en av världens äldsta hundraser, även om dess exakta ursprung är okänt. Chinese Crested Dog användes en gång i det gamla Kina för att locka vilt från sina gömställen, de användes också för gnagarjakt.

Den är känd för sitt ovanliga utseende på grund av dess brist på päls eller hår. Kinesiska Crested hundar har en blank päls som saknar isolering, vilket innebär att denna rasens kroppstemperatur kan variera enormt beroende på temperaturen i rummet de befinner sig i.

Chinese Crested Dog storlek

 • Medelvikt: 2,3-5,4kg
 • Medelhöjd: 23-33cm
 • Medellivslängd: 13-15år

Egenskaper hos Chinese Crested Dog

Vänlig och tillgiven, med ett gott sinne för humor. Den kinesiska crested hunden är aldrig långt från sin herre. Den finns i två varianter: En hårlös och en med päls.

Den hårlösa sorten är något mer benägen att bränna sig i solen och därför måste du vara extra försiktig, de kan även vara lite ”nervösa” vilket är bra att känna till.

De är kända för att de ägs av kändisar eller finns med i filmer. En av de mest kända kinesiska Crested är förmodligen Fluffy från de 102 Dalmatinerna.

6. Pomeranian

pomeranian

En till av världens minsta hundraser är Pomeranian (dvärgspets), de kommer från Tyskland och uppföddes som en ”Mini-hund”. Den är otroligt söt och många tycker det är en hund som ser ut som ett gosedjur.

De är en aktiv och livlig hundras, vilket gör dem perfekta för ett mindre hushåll med ägare som har tid att leka med sin hund. De är intelligenta och bra på att lära sig nya trick.

Denna lilla ”nallebjörnshund” gillar också att skälla, så se till att du aktiverar den både mentalt och fysiskt för att hjälpa den att bli av med sin överskottsenergi!

Pomeranian storlek

 • Medelvikt: 1,9-3,5kg
 • Medelhöjd: 20cm
 • Medellivslängd: 12-16år

Egenskaper hos Pomeranian

Livliga och vänliga, de tycker om att vara med sina ägare och är mycket sociala hundar. Pomeranian är trots sin lilla storlek en rustik hund – vilket innebär att den lätt kan anpassa sig till tuffare miljöer än andra små hundraser.

De är kända för sin intelligens och för att ha mycket energi och bör därför ges minst 1 timmes träning varje dag, samt att få massor av mental stimulans genom träning och krävande lekar.

7. Toy Poodle

toy poodle

Världens minsta hundras, Toy pudeln föddes upp för att vara en sällskapshund för adeln i Frankrike och för att användas som en cirkusartisthund. Det är en liten hundras som passar bra för allergiker tack vare att de inte fäller så mycket päls.

Denna hundras har setts i många tv -program och filmer, vilket gör detta till en av världens mest populära små raser.

Toy Poodle storlek

 • Medelvikt: 2-2,5kg
 • Medelhöjd: 24-28cm
 • Medellivslängd: 15år

Egenskaper hos en Toy poodle:

Det här är en extremt söt hund och är ett utmärkt husdjur. Pudeln är också världens mest intelligenta hundras, en av de bästa raserna för lydnadsträning och agility.

Toy pudeln är en mycket tillgiven hund som älskar att leka med barn och andra djur. Denna hundras kräver mycket pälsvård, även om de är mycket bra på att hålla sig rena själv.

Den här hundrasen är inte bra med nya ägare, så det är bäst att skaffa dem som valpar när de är tillräckligt gamla för att kunna tas från sin mamma.

8. Papillon

papillon

Papilloner är en av världens minsta hundraser, och de har funnits sedan mitten av 1500-talet. De har sitt ursprung i Frankrike men föddes upp som sällskapshund för adel över hela Europa.

Med tiden utvecklades fler och fler variationer av denna ras, inklusive tekoppvalpar och miniatyrpapilloner.

Detta är en liten hund som älskar att vara i ditt knä och är en bra hund för någon som har tid leka och kela med den. Trots sin lilla storlek är det en bra hundras om du vill träna agility.

Papillon storlek

 • Medelvikt: 3,6-4,5kg
 • Medelhöjd: 20-28cm
 • Medellivslängd: 13-15år

Egenskaper för Papillon

Vänlig och tillgiven, den här rasen har mycket energi och måste få mycket motion för att hålla sig glad. De är vänliga mot människor men kan vara lite blyga kring främlingar.

Den här hundrasen är väldigt intelligent och bra på att plocka upp saker, så intelligensträning och mental stimulans är viktig.

Papillon har en lång lockig päls som är mycket lätt att sköta och det är viktigt att deras öron kontrolleras regelbundet för infektioner.

9. Dvärgpinscher

dvärgpincher

Minipinscher eller dvärgpincher är en liten hundras som har sitt ursprung i Tyskland och föddes upp för att jaga ohyra.

De är extremt aktiva hundar, som behöver minst en timmes träning varje dag. De är bra med barn men ska inte lämnas utan tillsyn.

Dvärgpincher storlek

 • Medelvikt: 3,5-5kg
 • Medelhöjd: 25-30cm
 • Medellivslängd: 15år

Egenskaper hos Dvärgpinscher

Mini-pinscher är en tillgiven hund som älskar att vara med sin familj. De är starka, modiga och energiska hundar, vilket gör dem ganska lätta att träna. Tack vare sin vaksamhet är Pinchers en hund med bra vaktegenskaper.

Pinscherns mest unika egenskap är hur de viftar med svansen – till skillnad från de flesta andra raser, slår de dem från sida till sida istället för upp och ner.

Tiny pincher har en slät päls som kan hållas kort om det behövs, även om det är viktigt att hunden badas regelbundet med bara en liten mängd vatten. Små Pinschers behöver särskilt regelbunden pälsvård eftersom de har en lite speciell päls.

10. Bichon Frisé

bishon frise små hundar

Bichon Frise är en annan hundras som har sitt ursprung i Frankrike. De föddes upp för att vara sällskapshundar och deras temperament återspeglar detta, eftersom de är mycket kärleksfulla mot sina ägare.

De ursprungliga bichonerna hade långt hår, men de moderna raserna har en lockig päls som kan hållas kort eller bunden i en rosett. En fördel med Bichon Frisé är att det är en hund som inte skäller så mycket.

Bichon Frise storlek

 • Medelvikt: 3-5kg
 • Medelhöjd: 23-30cm
 • Medellivslängd: 12-15år

Egenskaper hos bichon frise

Detta är en liten ras som älskar att vara nära människor, så de är bra med barn och andra husdjur. Bichon är en lekfull ras – de tycker om att tugga och behöver gott om leksaker att leka med.

Denna ras fäller en del hår, så det är viktigt att deras päls borstas regelbundet.

11. Mops

mops

Mopsen är en liten hundras som har sitt ursprung i Kina – de föddes upp för att vara hundar för kinesiska kejsare. Mopsar har en kort nosparti och rynkor runt ögonen, vilket ger dem ett roligt och sött intryck.

Mopsen är en perfekt hund om du letar efter en sällskapshund, eftersom de är mycket tillgiven och älskar att umgås med människor. Det är även en bra lägenhetshund.

Mops storlek

 • Medelvikt: 6,3-8kg
 • Medelhöjd: 25-30cm
 • Medellivslängd: 12-15år

Egenskaper för mops

Mopsen är en intelligent hundras som är mycket lätt att träna. De behöver inte så mycket träning som andra små hundar, men ska minst ha en kort promenad varje dag.

Mopsar tenderar att bli bortskämda – de gillar uppmärksamhet från sina ägare, oavsett om det handlar om att bli klappade eller leka. Därför passar de även bra med barn.

De har en kort päls som är lätt att sköta om, de fäller inte lika mycket som vissa andra små hundraser.

12. Cavalier King Charles Spaniel

cavalier king charles spaniel

Cavalier King Charles Spaniel har sitt ursprung i Storbritannien där de föddes upp för att vara sällskapshundar. Rasen är glad och vänlig, särskilt mot barn, men kan vara nervös med främlingar.

Cavaliers behöver regelbunden borstning eftersom deras lockiga päls tenderar att trassla sig lätt.

De är en energisk hundras som behöver mycket motion för att uppfylla sitt behov av att springa. Cavaliers fungerar ofta bra med andra djur och husdjur.

Storlek Cavalier King Charles Spaniel

 • Medelvikt: 5,9-8,2kg
 • Medelhöjd: 30-33cm
 • Medellivslängd: 9-14år

Egenskaper för Cavalier King Charles Spaniel

Den här rasen är en kärleksfull sällskapshund som älskar att umgås med människor. Cavaliers höga energinivå måste hållas under kontroll, annars kan de bli jobbiga.

De har en lättskött päls, men de bör borstas regelbundet för att hålla pälsen fin. Cavalier King Charles Spaniel tenderar att dregla, särskilt när de är unga, så att träna dem att inte göra detta kan hjälpa till att minska deras salivproduktion.

13. Pekingese

pekingese hund liten

Pekingese är en gammal hundras som har sitt ursprung i Kina; de föddes upp för att vara sällskapshundar. Pekingeser är en liten ras och tenderar att ha ett mycket komiskt uttryck, vilket får dem att se ut som om de ler hela tiden.

De är ganska tillgivna och älskar att kela. Pekingeser kräver regelbunden skötsel av pälsen eftersom den tenderar att trassla sig. De har tjockt hår som är väldigt långt, så de behöver daglig borstning för fin päls.

Pekingesers gillar att vara nära människor men kan bli nervösa när de lämnas ensamma. De behöver inte så mycket motion och kan bo i en lägenhet.

Pekineser storlek

 • Medelvikt: 3,2-6,4kg
 • Medelhöjd: 15-23cm
 • Medellivslängd: 12-15år

Egenskaper hos den pekingese

Denna hundras är i allmänhet mycket tillgiven och älskar att vara nära människor. Pekinesers är intelligenta hundar som lär sig snabbt, men kommer att göra sitt bästa för att komma ur träningen om de tycker att det är för tråkigt.

De har också ett brett spektrum av olika läten, vilket ibland kan vara väldigt irriterande eftersom de tenderar att skälla ganska ofta.

De har som sagt en lång päls som kräver daglig borstning. Om den inte borstas regelbundet kommer din Pekingese att få en matt päls som måste rakas bort helt. Tiny Tiny Dogs fäller inte särskilt mycket och är allergivänliga hundar på grund av detta.

14. Italiensk Vinthund

italiensk vinthund

Den italienska Vinthunden har sitt ursprung i Italien, där de föddes upp för att vara jakthundar. De är mycket aktiva och behöver mycket motion – såväl som mental stimulans.

De gillar inte att lämnas ensamma och kan må dåligt om de lämnas hela dagen utan uppmärksamhet. Därför är det kanske inte den bästa hundrasen för någon som inte haft hund tidigare.

Italienska Vinthundar tenderar att vara ”lätt-triggade” och har en tendens att skälla på allt som rör sig; de är väldigt pigga hundar.

Italiensk Vinthund (Greyhound) storlek

 • Medelvikt: 3,6-5kg
 • Medelhöjd: 33-38cm
 • Medellivslängd: 12-15år

Egenskaper hos Italiensk Vinthund

De är mycket snabba och smidiga hundar, vilket gör dem idealiska för människor som gillar en energisk hund. I förhållande till sin storlek är de en av de snabbaste hundarna av alla raser.

De kräver mycket daglig träning, helst i form av långa promenader; de kan inte lämnas ensamma under långa perioder utan att bli nervösa och ängsliga.

Italienska Vinthundar är känsliga hundar och gillar inte att umgås med barn, även om det kan vara möjligt att träna dem att vara okej med barn.De kan kan bo i en lägenhet men kommer att behöva lite daglig träning utomhus.

De har en tjock vågig päls som kräver regelbunden borstning; de fäller däremot väldigt lite. De har en tendens att vara ”alerta” när de blir äldre och är därför kanske inte optimala för familjer med små barn.

15. Malti-poo

malti-poo

Malti-poo är en korsning mellan pudel och en toy- eller mini-Yorkshireterrier. De är bra med barn, alla djur och vänliga mot främlingar. Och det är en av de absolut sötaste hundarna!

Malti-poos älskar att vara i närheten av sina ägare, de gillar inte att lämnas ensamma under långa perioder. Malti-poo är en liten hund som inte behöver mycket motion och de är mycket bra inomhushundar, även om de gillar att vara utomhus ibland.

Det finns många olika typer av Malti-poo, varav vissa har längre hår och andra har en vanlig pudelpäls. På grund av deras långa historia finns det en stor variation av pälsfärger på dessa hundar.

Malti-Poo storlek

 • Medelvikt: 3-4kg
 • Medelhöjd: 20-30cm
 • Medellivslängd: 15 år

Egenskaper hos Malti-Poo

De är lekfulla hundar som gillar att gå långa promenader. De är sociala och utåtriktade, men de kan vara ganska blyga när de träffar nya människor – detta är dock något som kommer attförändras med åldern och när de blir mer bekväma med nya människor.

Malti-poos är också mycket bra vakthundar, som tar upp alla små förändringar i sin omgivning, så det är viktigt att säkerhetsåtgärder vidtas med dessa hundar.

De kan leva utomhus men ska inte lämnas ute under långa perioder ensamma, eftersom de kan bli oroliga då.

16. Brussels Griffon (Griffon Bruxellois)

brussels griffon

Bryssel Griffon är en gammal ras med ursprung i Belgien, en liten hund som användes för att skydda egendom och dra vagnar. Namnet kommer från ursprungsorten: Bryssel.

De är livliga och vänliga hundar, mycket lojala mot sina ägare men också reserverade för främlingar, som de flesta terrier. De kan ibland vara envisa på grund av att de är små hundar i en större hunds kropp.

Små hundar har ofta små blåsor och behöver kissa (eller till och med bajsa) Oftare än större raser, så det är viktigt att du tar din Bryssel Griffon ut på promenader så mycket som möjligt under dagen.

Bryssel Griffon är också känd för att vara mycket högljudd, ofta skällande hela dagen.

Brussels Griffon Storlek

 • Medelvikt: 3,5-6kg
 • Medelhöjd: 23-28cm
 • Medellivslängd: 12-15år

Egenskaper hos en Brussels Griffon

Liten, ibland lurvig hund med stora triangulära öron och ofta en kort svans. Pälsen är vanligtvis svart eller brun med vita fläckar. Den kan också vara gyllene i färgen (som den på bilden).

De har stora runda ögon och en svart näsa. – Tillgiven, vänlig mot alla människor och djur när de väl lär känna dem – De är intelligenta hundar som bara kommer att göra något om de vill (inte för att du sa till dem).

Det rekommenderas starkt att lydnadsträning ges tidigt för att undvika att dåliga vanor bildas senare i livet. Det är viktigt att du tar ut din Brussels Griffon på promenader så ofta som möjligt – Ju mer de rör sig, desto mindre sannolikt är det att de är jobbiga hemma.

Tabell-/Lista över världens minsta hundraser

PlaceringHundrasViktStorlek
1Chihuahua1,5-3kg15-23cm
2Shih Tzu4-7,2 kg20-28cm
3Yorkshire Terrier2-3,2kg18-23cm
4Malteser3-4kg20-25cm
5Chinese Crested Dog2,3-5,4kg 23-33cm
6Pomeranian1,9-3,5kg 20cm
7Toy Poodle2-2,5kg 24-28cm
8Papillon3,6-4,5kg 20-28cm
9Dvärgpincher3,5-5kg 25-30cm
10Bischon Frisé3-5kg 23-30cm
11Mops6,3-8kg 25-30cm
12Cavalier King Charles5,9-8,2kg 30-33cm
13Pekingese3,2-6,4kg 15-23cm
14Italiensk Greyhound3,6-5kg 33-38cm
15Malti-Poo3-4kg20-30cm
16Brussels Griffon3,5-6kg 23-28cm

OBS! Listan är ej i rangordning eftersom det kan skilja hur stor hunden är mellan individ och individ.

Sammanfattning

Så, om du är intresserad av att köpa en liten hund har du fått lite mer information om de olika små hundraserna här.

Små hundar är populära eftersom de är fantastiskt sällskap och trivs ofta bra i mindre lägenheter eller stadsliv och är ofta lättare att ta hand om än större hundar.

Små hundar kan leva längre än de flesta andra typer av hundraser och dess små kroppar gör dem lätta att bära med sig vart du än går! Har du en liten lägenhet eller vill du bara ha ett litet husdjur? Då kanske en mindre hund passar in i ditt liv?

Tänk bara på hur mycket tid du har att spendera med din hund, alla hundar kan bli väldigt ensamma om de inte får den uppmärksamhet de behöver. Små hundraser är också kända för sin stora personlighet och nyfikenhet, varför många väljer dem framför andra hundraser.

Jag hoppas att den här artikeln hjälpte dig att förstå grunderna och några av skillnaderna mellan olika typer av små hundraser.

Lämna en kommentar