Bra hundar för agility – 15 lättlärda hundraser med bra energi

Agility är en rolig hundaktivitet där träning och hantering av hunden sätts på prov. Det är ett bra sätt att stärka dina band med din hund, vissa hundraser älskar agility och både de fysiska- och mentala utmaningar den får utsättas för.

Stångvävning, tunnellöpning och häckhoppning är bara några av utmaningarna. Alla hundraser kan tävla i agility, men vissa raser passar bättre än andra. Generellt sett är agila, smidiga, smarta och snabba hundar bra på agility.

Vissa raser verkar ta till sig aktiviteten naturligt samtidigt som de älskar själva tävlingsmomentet. Här nedanför är några av de bästa hundraserna för agilityträning.

1. Jack Russel

jack russel agility

Vallhundar som Jack Russel är snabba på fötterna och kända för sin oräddhet. De är robusta och starka, vilket gör dem perfekta för att snabbt hoppa över staket och flyga ner i tunnlar.

De är väldigt snabba och smidiga hundar och kända som väldens ”minsta snabbaste hund”.

Jack Russel har också en tendens att vara lite envisa, vilket är perfekt för att lära sig nya saker och anta utmaningar. De kan vara svåra att hantera i början, men när du väl lyckas få ordning på dom kommer de förvåna dig med sin snabbhet och hoppförmåga.

2. Pudel

Pudlar är en perfekt hundras för agilityträning. Pudeln är en stolt och intelligent ras, men de är också dedikerade till sin husse/matte. De är alltid redo för en utmaning och tar agilityträning naturligt.

Pudlar är kända för sina höga energinivåer, vilket gör dem perfekta för tävlingar. Deras lockiga päls ger de ett strömlinjeformat utseende när de springer genom banan, så de kommer garanterat att glänsa i agilitytävlingar.

Om du har funderat på att skaffa en pudel, deras intelligens och hårt arbetande personlighet gör dem perfekta för hundagility. Eftersom de är så villiga att lära sig är det även en perfekt hundras för förstagångs-hundägare.

3. Tax

tax bra hund agility

Även om Taxar kanske inte ses som den snabbaste hunden så har Taxar har länge varit kända som hundar med ett överflöd av energi och kärlek till äventyr. De gillar utmaningar vilket gör att agility passar bra.

Taxar föddes ursprungligen upp för att jaga grävlingar, vilket innebär att de föds med de färdigheter som behövs för att väva sig igenom hinder utan att gå vilse eller distraheras. De kan också enkelt navigera sig runt svåra banor, vilket gör dem till en väldigt bra ras för sporten.

4. Schäfer (German Shepherd)

Schäfer är en av de mest populära raserna för agility. De används ofta inom polis och militären över hela världen, just för att de har lätt att lära sig samt är snabba och smidiga. Så det är ingen överraskning att de utmärker sig som en bra hund för agility.

Schäfrar är kända för sin intelligens och mod, vilket är en bra egenskap, ofta används de som vakthundar. De är också en av de mest lydiga raserna på planeten, så de tar till agilityträning perfekt – och de älskar det!

Till utseendet är det en hundras som påminner om vargar i dragen med bland annat deras spetsiga öron, muskulösa kroppsbyggnad och spetsiga nos.

5. Border Collie

border collie agility

Border collies har otroligt mycket energi som behöver frigöras. Det är en väldigt smart och sportig hund som är perfekt för agilityträning. De är pålitliga och ivriga att göra sin ägare nöjd och kan lära sig vilken hinderbana som helst väldigt snabbt.

Border Collien föddes ursprungligen upp för att valla får i Skottland, men har sedan dess blivit en bra hund för denna sport. Om du letar efter en hund som verkligen kan lära sig banor snabbt och följa sina hussar/mattar, då är det här hunden för dig.

Border Collies är en av de mest intelligenta raserna på jorden, och kan både tänka snabbt och reagera lika snabbt. De är perfekta att ta under dina vingar när du tränar agility eftersom de kommer att kunna lära sig alla hinder med lätthet.

Idag är det en av de vanligaste hundarna i landet och det är mycket tack vare att den lär sig snabbt och är förhållandevis enkel att ha att göra med.

6. Papillon

agilityträning papillon

Papillons är också känd som Continental Toy Spaniel. Den är med på listan över världens minsta hundraser, men har ett överflöd av energi och lojalitet. När det kommer till agility kan de inte vänta med att visa upp sina färdigheter.

Papillons älskar att vara i närheten av sina ägare – de springer inte iväg eller blir uttråkade när de är ensamma. Deras ringa storlek gör dem till den optimala rasen för tunnlar och hopp, så att de kan navigera runt alla hinder på deras väg.

7. Australian Shepherd

australian shepherd lättlärd hund

Australian Shepherds är en annan populär hund som är perfekt för agilityträning. De är intelligenta, hårt arbetande och har en naturlig lust att valla precis vad som helst – inklusive agilityhinder!

Anledningen till att de är en av de bästa raserna för agility är att de har en hög vallningsinstinkt. De är en intelligent ras som kan följa kommandon perfekt, vilket gör dem perfekta för alla hinderbanor.

8. Engelsk Springer Spaniel

lättlärd engelsk springer spaniel

Engelska Springer Spaniels är en av de mest begåvade raserna när det gäller agilityträning. De är lydiga och ivriga att visa sig duktiga, så de kommer att kunna lära sig vilken hinderbana som helst utan alltför stora svårigheter.

Denna ras är känd för att vara en av de vänligaste hundarna som finns, så de kommer inte att vara alltför svåra att motivera till att träna.

De är också extremt atletiska och snabba, vilket gör dem perfekta för att springa igenom alla hinderbanor på deras väg, men är också en bra hund att jogga med.

Om du letar efter en hund som är redo för agility, då är en Engelsk Springer Spaniel en hundras för dig. De älskar att spendera tid med sina hussar/mattar och kommer att se vilket hinder som helst till en rolig upplevelse!

9. Weimaraner

lättlärd hundras

Weimaraner är kända för att vara exceptionella jakthundar, men de är också bra när det kommer till agilityträning. De är en av de snabbaste hundraserna i världen och hoppar också otroligt högt.

De är inte bara snabba och atletiska, de är extremt intelligenta också. Weimaraners kan läras att klara vilket hinder som helst på nolltid – de vet exakt vad de ska göra när de ser det! Om du vill ha en lydig hund som är lär sig lätt, då är en Weimaraner något för dig.

10. Australian Cattle Dog

australian cattle dog

Australian Cattle Dogs är väldigt intelligenta och lekfulla, men de är också otroligt lydiga – perfekta egenskaper när det kommer till agilityträning. De är snabblärda med mycket energi som bara vill visa upp sina färdigheter.

Deras intelligens och lydnad gör dem till den idealiska rasen för agilityträning, och deras höga energinivåer säkerställer att de aldrig kommer att bli uttråkade. De är redo att lära sig alla hinder och göra dig stolt.

11. Golden Retriever

hundras för agility golden retreiver

Golden Retrievers är fantastiska familjehundar, men de är också bra hundar när det kommer till agility. De älskar sina familjemedlemmar mer än något annat i världen, så de kommer alltid att vara redo att göra dig stolt i hinderbanan.

Denna ras är känd för att vara extremt intelligent och lydig – du kommer inte ha några problem att lära dem det som krävs för att klara alla hinder. Trots att de är ivriga att lära sig och har mycket energi så är det en hundras som inte skäller speciellt mycket i jämförelse med många andra på den här listan.

De är en extremt social ras som kommer att älska att uppträda för en publik – det är som att de vet hur fantastiska de är.

Om du vill ha en aktiv hund som älskar att spendera tid med dig, då är en Golden Retriever den perfekta hunden för dig.

13. Shetland Sheepdog

shetland sheepdog lättlärd hundras

Shetland Sheepdogs är inte bara bra på att valla – de är också perfekta för agility! De har mycket energi, så de kommer alltid att vara redo att springa igenom en hinderbana med dig.

De är inte bara superintelligenta och lydiga, denna ras är en av de vänligaste som finns. De är inte bara bra agilityhundar, de är också snälla mot barn.

14. Pembroke Welsh Corgi

Pembroke Welsh Corgis är extremt intelligenta och lydiga. Detta gör dem perfekta för att lära sig alla hinderbanor som du kastar på dem, eftersom de kan följa kommandon perfekt.

De är inte bara snabblärda, den här rasen är också supervänlig. Corgis älskar agility och har lätt att lära sig nya saker. Om du vill ha en intelligent och social hund som är redo att prova denna sport, då är en Pembroke Welsh Corgi ett bra alternativ.

15. Dvärgschnauzer

dvärgschnauzer bra för agility

Dvärgschnauzer är välkända för att vara energiska och vänliga, vilket gör dem till den perfekta rasen att träna i agility. Inte bara är de supersmarta – den här rasen är också extremt atletisk!

Om du vill ha ett lydigt husdjur som är redo att träna med dig, då är en dvärgschnauzer ett bra val. Dessutom är det en bra hund om du är allergiker.

Den här rasen kan också snabbt anpassa sig till alla miljöer, så de är redo att prova nya hinderbanor med lite träning. De är inte bara lydiga och smarta – de har en atletisk kropp också.

Bra egenskaper för hundar som ska tävla i agility

  • Hög energinivå – Bra egenskaper för hundar som ska tävla i agilityträning är hundraser med hög energinivå eftersom agilityträning kräver mycket fysisk ansträngning. Hundar med höga energinivåer ärr bättre klara av krävande övningar som agilityträning.
  • Bra luktsinne – Agilitytävlingar går ofta ut på att följa en person, så hundar som lätt kan följa dofter kommer att ha en fördel gentemot andra konkurrenter.
  • Atletisk och smidig – Agilityträning innebär många hopp, hinder, tunnlar och andra hinder, så hundar som är atletiska och smidiga kommer att ha en fördel.
  • Bra hörsel – Agilitytävlingar inkluderar att ibland följa ljud, så hundar med bra hörsel kommer att ha en fördel.
  • God lydnadsförmåga – Agilityträning kräver att man följer kommandon från sina ägare, så hundar med starka lydnadsförmåga kommer att kunna lära sig hinderbanor snabbare än andra hundar.
  • Bra fokus och koncentration – För att vara bra i agility måste hunden vara fokuserad på uppgiften – de kan inte bli distraherade lätt. Hundar med stark fokus och uppmärksamhet kommer att kunna koncentrera sig bättre och svara snabbare på kommandon.
  • Bra balans – Agilitytävlingar innebär många trick, så ett bra balanssinne kommer att vara en fördel eftersom det gör det möjligt för hunden att utföra trick lättare.
  • Bra syn – Hundar med bra syn har en fördel gentemot andra hundar i agility eftersom de kan se hinder som är långt borta tidigare och planera banan.
  • Lugnt temperament – ​​Ett milt temperament är att föredra när det kommer till agilityträning eftersom det hjälper hundar att lära sig hinderbanor snabbare. Aggressiva hundraser har svårare att följa kommandon ordentligt, vilket kommer att ha en negativ inverkan på hela banan.
  • Bra simkunskaper – Agilitytävlingar sker ibland i vatten, så hundar som är bra simmare har ett försprång gentemot andra hundar i dessa fall.

Kortfattat: Bra egenskaper för hundar som ska tävla i agility är hundraser med höga energinivåer, intelligens och lydnad.

Det viktigaste du bör lära dig när det kommer till att träna din hund är tålamod – det tar tid att bygga upp hundens färdigheter så att de är redo för tävling.

Om du vill ha en hundras som lär sig snabbt, har uthållighet och är kärleksfull, överväg att skaffa en av de i listan ovanför. De är alltid redo för agilityträning och kommer att älska att lära sig nya färdigheter med dig!

Det går att köra agility med de flesta hundar, men som vi nämnt tidigare kan vissa hundraser ha svårare att lära sig och vissa ha mindre lust att lära sig.

Hur vet jag om min hund är bra på agility?

Om du inte är säker på om din hund är bra för agility, ta den då till en lydnadkurs först. Det bästa sättet att förbereda dem – och att testa deras förmågor – är att börja med lydnadsträning.

Därifrån är de redo för mer intensiva aktiviteter. När det kommer till att träna hundar i denna sport måste du skapa ett band med dem för att kunna bygga upp färdigheterna tillsammans.

Du måste också se till att din hund är tillräckligt frisk för sporten. Om de har några skador måste de först se till att bli hela och friska innan du börjar med agility.

På så sätt kan både du och din hund njuta av agility och tävla tillsammans! Även om de inte är bäst så räcker det att bara veta att ni har roligt tillsammans.

Sammanfattning av bra hundar för agility

Agila och snabba hundraser som Border Collies, Schäfer och Jack Russel är bra för agility. Smarta och lättränade hundar som Beagles, Basset Hounds och Golden Retriever är också bra hundraser för agility.

Tillsammans med alla dessa goda egenskaper bör du också överväga din hunds egenskaper och personlighetsdrag när du skaffar en hundras för agility. Annars kan det påverka deras prestationer inom sporten.

Agility är en sport som kombinerar snabbhet och uthållighet med en hunds förmåga att navigera på en hinderbana. Din hund måste vara frisk, vältränad och ivrig att lära sig om de ska tävla.

Lämna en kommentar