Kavkazskaja Ovtjarka (Guide & Fakta om Hundrasen)

Kavkazskaja Ovtjarka, även känd som den kaukasiska herdehunden, är en stor och kraftfull hundras som har rykte om sig att vara väldigt farlig.

Uppfödda i århundraden för att skydda boskap och skydda mot rovdjur i Kaukasusbergen i Ryssland, är de här hundarna kända för sin oräddhet, styrka och lojalitet.

Men deras storlek, styrka och skyddande natur har också gjort dem till en kontroversiell ras, vissa experter varnar för att de kan vara farliga om de inte tränas och socialiseras ordentligt.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom egenskaperna hos Kavkazskaja Ovtjarka och diskutera de potentiella farorna med denna ras. Vi kommer också att kolla på rasens historia och den viktiga roll de har spelat i livet för människorna i Kaukasusbergen.

Oavsett om du funderar på att skaffa en Kavkazskaja Ovtjarka eller bara vill lära dig mer om rasen, läs vidare om du vill veta mer intressanta fakta.

Fakta om Kavkazskaja Ovtjarka

 • Höjd: 62-86cm
 • Vikt: 45-90kg
 • Utseende: Tjock päls som är typiskt grå eller vit till färgen
 • Kroppsbyggnad: De har en muskulös, atletisk kropp, tjock päls och buskig svans
 • Egenskaper: Intelligent, lojal och beskyddande. Används ofta som vakthundar och att vakta boskap
 • Livslängd: 10-14år
 • Pris: 21.000-28.000kr

Hundens egenskaper

Kavkazskaja Ovtjarka är en stor-, muskulös- och atletiskt byggd hund med hanar som är upp till 86cm höga och väger upp till 90kg. De har en tjock päls som är grå eller vit till färgen, och deras tjocka päls och -svans ger den ett kraftigt utseende.

Trots sin storlek och lite farliga utseende är Kavkazskaja Ovtjarkas intelligenta, lojala och skyddande hundar. De är mycket skyddande mot sin familj och sitt hem, och de är väldigt bra vakthundar.

De är också kända för sin starka arbetsmoral och vilja att göra sin ägare nöjd, vilket gör dem till ett bra val för bönder och andra brukshundsägare.

För vem passar hunden?

På grund av sin storlek och styrka är de inte lämpliga för alla och kräver erfarna, dedikerade ägare som kan ge dem den fysiska träning, mentala stimulans och träning de behöver för att trivas.

På grund av deras skyddande natur kanske de inte är optimala för familjer med små barn eller för människor som inte är säkra på sin förmåga att hantera en stor, kraftfull hund. Det är trots allt en av de allra största hundarna i världen.

De kan vara aggressiva mot främlingar och andra hundar om de inte socialiseras ordentligt, så det är viktigt att deras ägare att tar sig tid att introducera dem för nya människor och situationer i en kontrollerad miljö.

Det är en hundras som är lämplig för en lång rad uppgifter, inklusive att vakta och skydda boskap, egendom och individer. Men den kräver tid, träning och hård disciplin.

caucasisk herdehund

Vikt

En Kavkazskaja Ovtjarka är en stor hundras som kan väga allt från 50 till 100 kg när den är fullvuxen.

Hanar tenderar att vara större och tyngre än honor, så en fullvuxen Kavkazskaja Ovtjarka hane kommer sannolikt att väga i den högre delen av det området, medan en hona oftast väger i den nedre skalan.

Det är dock svårt att ge ett exakt viktintervall för varje kön utan att känna till den individuella hundens storlek och allmänna hälsa. Vikten av en Kavkazskaja Ovtjarka kan variera beroende på faktorer som kost, träning och allmän hälsa.

Höjd & Storlek

Liksom med deras vikt kan höjden på en kaukasisk herdehund variera. Men de är i allmänhet stora hundar. Hanar är vanligtvis mellan 65-85cm höga vid manken, medan honor tenderar att vara något mindre, men oftast över 62cm höga.

Deras höjd, i kombination med deras robusta, muskulösa kroppsbyggnad, gör dom respektingivande. De är kända för sin imponerande storlek och styrka, vilket är en av egenskaperna som skiljer dom från andra hundraser.

Att tänka på innan du skaffar en Kavkazskaja Ovtjarka

Kavkazskaja Ovtjarka valp

Om du funderar på att skaffa en Kavkazskaja Ovtjarka finns det några saker du bör tänka på innan du gör det.

Först och främst bör du noggrant tänka över om den passar dig och din livsstil. Kavkazskaja Ovtjarkas är stora och kraftfulla hundar som kräver erfarna, hängivna ägare som kan ge dem den fysiska träning, mentala stimulans och träning de behöver för att trivas.

De passar inte jättebra för familjer med små barn eller för människor som inte är säkra på sin förmåga att hantera en stor, kraftfull hund.

Dessutom bör du vara medveten om kostnaden för att äga en Kavkazskaja Ovtjarka. De äter en betydande mängd mat, och de kan också kräva regelbunden veterinärvård, skötsel och träning. Du bör också vara beredd på den tid och ansträngning det tar att ta hand om och träna en Kavkazskaja Ovtjarka.

Slutligen bör du noga överväga vilken uppfödare du köper din Kavkazskaja Ovtjarka av. Det är viktigt att välja en ansedd uppfödare som kan ge dig information om hundens hälsa, temperament och historia.

Är Kavkazskaja Ovtjarka farlig?

Som vilken annan hund som helst kan den vara farlig om den inte är ordentligt tränad och socialiserad, eller om den blir provocerad eller hotad. Speciellt eftersom den är så stor och stark.

Men i händerna på en ansvarsfull ägare som har erfarenhet av stora och starka hundraser kan en Kavkazskaja Ovtjarka vara en lojal och helt ofarlig hund. Däremot är det en hund du ska behandla med största respekt eftersom den har kapaciteten att vara rejält farlig.

Historia bakom Kavkazskaja Ovtjarka

Kavkazskaja Ovtjarka är en stor hundras som har sitt ursprung i Kaukasusbergen i Ryssland. Dessa hundar användes traditionellt av nomadstammar för att skydda sina flockar från rovdjur och tjuvar.

De hyllades för sin styrka, mod och lojalitet och var noggrant uppfödda för att utveckla dessa egenskaper. Med tiden spred sig rasen över hela Kaukasusbergen, och de blev ett populärt val för bönder och herdar i regionen.

Idag är Kavkazskaja Ovtjarka fortfarande en populär ras i sitt hemland Ryssland, och de finns även i andra delar av Europa och Nordamerika. De är erkända av American Kennel Club och United Kennel Club, och de värderas för sin mångsidighet och arbetsförmåga.

Trots sin imponerande storlek och utseende är Kavkazskaja Ovtjarkas kärleksfulla och lojala när de är ordentligt tränade och socialiserade.

4 svar på ”Kavkazskaja Ovtjarka (Guide & Fakta om Hundrasen)”

 1. Hej! Tack för mycket intressant information om Caucasian Ovtjarka. Funderar på att köpa hund av just den rasen. Om något år kanske. Min flickvän som är från Sibirien har haft en sådan hund förut. Själv har jag haft Cane Corso och Dogo Argentina. Mvh Mikael

  Svara
  • Vi har haft caucasian ovtjaka. Hon blev 13 år. Vi hämtade henne från Djurens vänner när hon var 7 år . Vi drev en leksak affär hon var med mig i affären alla dagar. Hon var världens snällaste hund .

   Svara
 2. Hej, har haft rasen i ca 18 år,den kräver utrymme och är ingen lägenhetshund och ska gör det den är ämnad för ex vaktar gården eller boskap för annars kan man få problem.Dom har stark vaktinstinkt så man behöver ha väl inhängnad gård.och behöver mycket socialträning. Bättre vän finns inte.mvh Maria

  Svara

Lämna en kommentar