Hur ofta ska en hund duscha? – Tips & råd för att tvätta hunden

Hur ofta ska man duscha sin hund? Det är en vanlig fråga som kanske inte har ett självklart svar. Hundar har olika behov av tvättning och duschar, vilket gör det svårt att säga hur ofta man ska tvätta sin hund.

Hur ofta du bör duscha eller tvätta din hund beror bland annat på vilka aktiviteter den har hållit på med, vad den har för typ av päls samt temperaturen och vädret utomhus. Generellt sätt behöver hundar duschas max en gång till fyra gånger i månaden.

Det här inlägget kommer ge dig tips om hur du bör tvätta din hund, samt varför det är viktigt. Vi kommer även gå igenom schampon som behövs och hur du gör rent praktiskt.

Hur ofta ska man duscha eller tvätta sin hund?

För att din hund ska må bra och hålla en bra hygien bör du tvätta den regelbundet. Detta bör ske max en till 4 gånger i månaden och en extra gång om det har skitat ner sig på en runda utomhus etc.

Ofta behöver du inte tvätta din hund med hundschampo mer en några gånger per år (källa).

Se även till att hålla rent hundens tassar efter den har varit på promenader. En fuktig handduk gör ofta jobbet bra.

Hur ofta man tvättar sin hund beror bland annat på vilka aktiviteter den har hållit på med och hur ren den är när den kommer hem. Hundar tvättar sig själva vilket gör att de inte behöver duschas lika ofta som människor.

I regel räcker det att tvätta hunden en gång i månaden medan det kan behövas oftare i vissa fall, t.ex. om:

 • Den har svårt att hålla en ordentlig hygien på grund av olika orsaker (t.ex. sköldkörtelproblem)
 • Hunden tvättar sig inte själv och luktar illa
 • Den tvättas ofta utomhus, t.ex. på bad eller i trädgården
 • Den tvättas ofta ute

Saker som påverkar hur du ska tvätta din hund

 • Hundar med oljig eller fet päls kan behöva duschas oftare, en gång i veckan eller mer beroende på vad den gör om dagarna
 • Hundar med tjockare päls kräver bra pälsvård och borstning utöver tvätt, det är på ett sätt viktigare att du sköter pälsen bra än själva tvätten
 • Korthåriga hundar klarar sig i många fall bra utan schampo och tvål
 • Hundar som har starkt vattenavvisande pälsar bör tvättas försiktig för att inte förstöra pälsen naturliga avvisande effekt
 • Hundar som håller på med aktiviteter där de smutsar ner sig behöver tvättas oftare, t.ex. hundar som är ute i skogen i regnväder etc.
 • Om din hund är allergisk mot något kan de behöva duscha oftare av naturliga skäl

Tvätta inte hunden för ofta!

Även om det kan kännas som det bästa att bada hunden ofta så är det inte alltid det bästa för din hund. Hundar tvättar sig själva ganska bra och deras pälsar är gjorda för att klara att hålla sig rena naturligt.

Om du tvättar hunden för ofta kan pälsen tappa sin förmåga att skydda mot vatten, kyla och hamna i obalans. En välmående päls har naturliga oljor i sig och för mycket tvätt i kombination med schampon kan torka ur pälsen.

Som sagt: Hur ofta din hund behöver tvättas beror på hur aktiv den är, hur bra den tvättar sig själv, vilken ras det är och om det har allergier. Men tvätta inte hunden om det inte behövs, det är en bra tumregel.

Lös ut tovor i pälsen innan tvätt

Om din hund har mycket tovor i sin päls måste du kamma ut de innan tvätt. Om du inte gör det kommer den inte att bli ren och risken är att det fastnar massa smuts i tovorna. Dessutom kommer pälsen inte att torka på ett bra sätt.

Hur tvättar man en hund?

Du kan tvätta din hund antingen i trädgården, i badkaret eller i duschen. Vilket sätt du väljer att göra det på beror ju såklart på vad din hund tycker bäst om, men även vad du har tillgång till.

Innan du tvättar din hund ska du alltid borsta igenom pälsen. Sen sköljer du av den i ljummet vatten, om det behövs masserar du sedan in tvål eller hundschampo. Efter det sköljer du ur schampot och torkar hunden med en handduk.

Tvätta hunden – Steg för steg

 1. Borsta igenom pälsen och red ut eventuella tovor
 2. Duscha av hela pälsen i ljummet vatten
 3. Massera in schampo i hela pälsen, var försiktig så att det inte kommer schampo i ögon och öron
 4. Skölj ur allt schampo och schamponera en gång till, när hunden är ren ska schampot löddra bra
 5. Skölj av riktigt ordentligt så att inget schampo är kvar i pälsen, torka sedan hunden med en handduk eller eventuellt föna om den har lång och tjock päls
 6. Borsta igenom pälsen om den är lång och tjock

Tvätta hunden i duschen

Skölj rent hundens päls med ljummet vatten, massera in schampo i pälsen. Var extra försiktig under ögonbrynen så att hunden inte får tvål eller schampo i ögonen.

Skölj sedan ur schampot från hundens päls, tvätta med tvål/schampo igen om det skulle behövas och skölj ur pälsen.

När du har sköljt igenom pälsen ordentligt torkar du hunden med en handduk tills pälsen är tillräckligt torr för att självtorka. Du kan även föna hundens päls med en hundfön för att den ska torka snabbare.

Tvätta hunden i badkaret

Om du tvättar din hund i badkaret kan du självklart ge den ”ett riktigt bas” men det enklaste är att duscha den i badkaret. Det är viktigt att du absolut inte har för varmt vatten, ljummet vatten är en bra måttstock.

Du gör egentligen precis som när du tvättar i hunden i duschen, tänk på att badkar kan vara hala så en idé kan vara att ha en ”anti-halk-matta” så hunden inte halkar eller repar badkaret med sina klor.

Tvätta hunden i trädgården

Om du har lyxen att ha en egen trädgård kan du tvätta din hund där och slippa skita ner i duschen efter leriga hundpromenader eller löpturer i regnet.

Du gör på samma sätt som i badkaret eller i duschen, börjar med att skölja av hunden och använder tvål/schampo om det behövs. Sedan torkar du av hunden med en handduk.

Det viktiga när du tvättar din hund i trädgården är att du ser till att inte vattnet är för kallt. Vattnet ska vara ljummet, ofta har vi kallvatten i trädgårdsslangen vilket inte är optimalt.

Se även till att trycket på slangen inte är för högt. Ett munstycke som inte har så ”vassa” strålar” är att föredra.

hur ofta ska en hund tvättas

Vilken temperatur ska man ha på vattnet när man duschar en hund?

När du tvättar din hund är det viktigt att inte ha alltför varmt vatten. Ljummet vatten är perfekt när du tvättar hunden.

Enklaste sättet att hitta rätt temperatur är att känna med fingrarna, när vattnet är ungefär samma- eller lite svalare än din kroppstemperatur är det bra.

Hur ofta ska en valp tvättas?

Precis som med vuxna hundar beror det på hur skitig den är. En valp är däremot inte lika erfaren när det gäller att hålla sig ren så den kan vara en bra idé att ha koll på valpens hygien.

Om den inte skiter ner sig mer än vanligt räcker den med en tvätt 1-2 gånger i månaden. Sen kan du se över den och torka av tassar etc. om det behövs när det varit utomhus.

Oavsett så är det bra att vänja valpen vid tvätt tidigt så att det inte blir ett problem senare. Undvik i den mån du kan starka schampon och i många fall räcker det med vatten för att den ska bli ren.

Måste man använda hundschampo vid varje tvätt?

Nej, du behöver absolut inte använda schampo varje gång du badar din hund. Egentligen ska du helst undvika det. Försök att hålla den ren genom att borsta pälsen, torka av tassarna och skölja av den emellanåt.

När den ha blivit riktigt skitig och det behövs så använder du hundschampo.

Vilket schampo ska hunden ha?

Dt finns flera sorters hundschampo och vilket din hund behöver beror på vilka behov den har. Det finns schampon för torr hur eller torr päls, schampo för fet päls, schampon för att motverka bakterier etc.

Läs mer:

Vanliga frågor om att tvätta en hund

Är det farligt för hundar att använda vanligt schampo?

Även om det inte är direkt livsfarligt för hundar att använda vanligt schampo så ska de inte använda det. Hundar har inte samma PH-värde som oss människor och behöver därför ett schampo som är anpassad för hundar.

Hur ofta ska man duscha en Golden Retriever?

En Golden Retriever behöver duschas ungefär en gång i månaden. Golden Retriever har oljor i pälsen som gör den vattenavvisande, därför bör den inte badas- eller duschas för ofta. Du bör däremot se till att borsta den regelbundet och på så sätt hålla pälsen fin.

Kan man tvätta hunden med såpa eller diskmedel?

Nej, gör aldrig det! Diskmedel och såpa är uttorkande för huden på hunden och är inte bra alls.

Lämna en kommentar