Bra hundar för lägenhet – 11 Hundraser för mindre hem

Vill du skaffa hund men bor i lägenhet? Det går faktiskt bra att ha en hund även när du bor i en lägenhet, även i stan. Men det gäller att du tar reda på vilka hundraser som passar i den miljön. Och att det är tillåtet hos hyresvärden, det är inte alltid tillåtet med husdjur i lägenheter.

Alla hundraser är inte optimala att ha i lägenhet, vissa raser behöver mycket plats och andra kan skälla mycket vilket inte kommer bli populärt hos dina grannar. Det de flesta hundraser har gemensamt som passar bra för lägenhet är att de är små.

Några exempel på bra hundraser för lägenheter är Bichon Frisé, Fransk Bulldog, Mops, Cavalier King Charles Spaniel, Chihuahua, Shih Tzu, Pomeranian och Bostonterrier.

1. Bichon Frisé

bra hund för lägenhet

Bichon Frisé är en perfekt hund att skaffa om du bor i lägenhet. Den är liten till storleken, är en tystlåten hund och den anpassar sig efter hur mycket motion du erbjuder den. Den kan gå långa promenader men är också nöjd med 30 minuter om dagen – även om det är i minsta laget.

Förutom det, är en Bichon Frisé en allergivänlig hundras som går bra ihop med barn och andra djur. De har en glad och livfull personlighet som älskar att vara kring sin familj, men kan också vara ensam om du tränar den till det.

Bichon Frisé är en lätt hundras att ha som dessutom gillar att mysa och bli klappad på. Pälsen fäller inte och är lätt att kamma igenom varje dag. Det här är en utmärkt lägenhetshund som passar bra till familjen eller som sällskapshund.

2. Fransk bulldogg

små hundar för lägenhet

Den Franska bulldoggen passar dig som bor i en lägenhet och vill skaffa hund, det är en av de mest populära hundraserna. Den är liten och skäller inte, de är även lätta att ta hand om och att träna upp.

Personligheten på en fransk bulldogg är kärleksfull, glad och lojal. Du kommer inte ha en tråkig stund med en Fralla och de går även bra ihop med barn och andra djur om du tränar de i tidig ålder.

En Fransk bulldogg behöver inte alls lika mycket motion som andra hundraser utan nöjer sig med en timme om dagen. Ta det lugnt med motionen varma dagar då den kan få det svårt med andningen.

3. Mops

hund i lägenhet mops

Mopsen är en annan mysig lägenhetshund som älskar att vara med sin familj och ägare. De är små och tystlåtna vilket gör att det är en bra hund för dig som bor i lägenhet och en bra nybörjarhund. Mopsen är glad, lekfull och en charmig hundras.

En Mops följer mer än gärna med dig under dagen eller på dina ärenden. Precis som med Frallan behöver de inte mycket motion i jämförelse med andra hundraser och du ska inte motionera de för mycket när det är varmt ut då de kan få andningssvårigheter.

Mops går bra ihop med barn och andra husdjur och de funkar även bra att att ha i en stadsmiljö. En perfekt city- och lägenhetshund.

4. Cavalier King Charles Spaniel

hund för små ytor cavalier king charles spaniel

Cavalier King Charles Spaniel är en liten ras som vill ha mycket kärlek från sin ägare och familj. Det här är en hundras som är snäll mot alla, lättlärd och lojal – passar bra som hund till äldre personer men också till familjer med barn.

De är en bra lägenhetshund för att den är liten och lätt att träna. De kan skälla lite men det är bara när det kommer besökare. Den kommer även att charma dina grannar.

Cavalier King Charles Spaniel anpassar sig efter hur mycket motion du ger den och kan både vara med på löpturer eller lugna promenader. Men minst 1 timmes motion om dagen behöver de för att må bra och inte gå upp i vikt.

5. Bichon Havanais

Bichon Havanais är en fin hund som fungerar utmärkt att ha i lägenhet, den är liten i storleken och är en bra hundras för allergiker. Bichon Havanais har mycket energi men är också lojala och kärleksfulla till sin familj och ägare. De fungerar bra ihop med barn och med andra djur.

Det enda är att de kan skälla när du får besök eller när den möter nya människor. Men du kan träna den till att skälla mindre med träning i tidig ålder. De gillar inte att bli lämnade ensamma själva allt för länge utan är gärna med familjen.

En Bichon Havanais behöver inte mycket motion, men minst 30 minuter varje dag, de följer gärna med på promenader och på dina ärenden. Annars trivs den att leka ute i en park eller trädgård.

6. Shih Tzu

shih tzu i lägenhet

Shih Tzu är en annan liten hundras som är liten och enkel att ha om du bor i lägenhet. Det är en smart-, lekfull- och lojal hundras som gärna lär sig nya saker och vill vara sin ägare till lags. Men de kan även vara envisa så du bör ha tålamod med en Shih Tzu.

Shih Tzu är en allergivänlig hundras (trots att det är en hund med långt hår) som funkar bra ihop med barn och andra hundar. De är nöjda med att vara hemma och ta det lugnt men behöver minst 30 minuters motion varje dag. De föredrar hellre flera korta promenader på en dag än en lång promenad.

7. Bostonterrier

boston terrier lägenhet

Bostonterriern är en liten och charmig hund som är perfekt för familjer som bor i lägenheter. De är snälla och lojala hundar med mycket personlighet. De behöver inte mycket motion men gärna en timmes promenad om dagen, men följer gärna med sin familj och ägare överallt.

Bostonterriern kommer bra överens med alla i hushållet, inklusive barn och andra hundar. De brukar heller inte skälla mycket om det inte är för att varna för något – eller när det plingar på dörren och du får besök.

Bostonterrierns päls är väldigt lättskött och det räcker med att borsta igenom den en gång i veckan. Det är en väldigt renlig hundras.

8. Bolognese

Bolognese är en annan liten hund som är perfekt att skaffa om du bor i lägenhet. De är snabblärda, snälla och vill gärna vara dig till lags. De skapar ett starkt band till familjen och vill gärna vara med överallt där ni är.

Den här hundrasen är allergivänlig och funkar utmärkt ihop med andra djur. Den kan skälla på främlingar, men annars är den tystlåten.

Bolognese är en frisk hundras och får sällan några sjukdomar. Den gillar helst att ta korta promenader flera gånger om dagen men kan också gå längre promenader.

9. Chihuahua

chihuahua

Chihuahua är en av de minsta hundraserna i världen vilket gör den perfekt för dig som bor lite mindre som i en lägenhet och vill ha en hund. Det är en kärleksfull-, lojal- och lekfull liten hundras som också är beskyddande till sin familj och ägare.

De kan till en början skälla på främmande människor och andra hundar men när de inser att det inte är någon fara så lugnar de ner sig och leker istället.

Man ska inte underskatta en Chihuahuas storlek, de är mycket tåligare än vad vi tror, de orkar att ta långa promenader och är ingen hund du ska gå runt och bära på. De mår bra av att få röra på sig.

10. Yorkshireterrier

hund liten yta

Yorkshireterrier är även den en liten hundras som inte behöver stora utrymmen utan passar bra att ha om du bor i lägenhet. Det är en hundras med mycket attityd, smart, nyfiken och älskar uppmärksamhet.

En Yorkshireterrier har tendenser att kunna skälla en hel del vilket kan vara en nackdel om du bor i en lägenhet, men med mycket- och konsekvent träning i tidig ålder kan du göra att den inte utvecklas till en skällande hund – vilket är viktigt om du bor i lägenhet, eftersom det kan störa dina grannar.

De älskar att gå långa promenader om de får, men det räcker också med korta. De gillar även att leka och kasta boll.

11. Pomeranian

pomeranian lägenhet

Pomeranian är också en liten hundras som inte behöver mycket utrymme utan går bra att ha i en lägenhet. Trots att den är liten i storlek så är det en tålig hundras med mycket personlighet.

Det är en smart-, modig- och kärleksfull hundras som älskar att mysa och ligga i knät och bli klappad på.

Men de följer mer än gärna med på promenader och äventyr med sin familj eller ägare. Hundrasen Pomeranian kommer bra överens med andra djur och barn. De kan skälla när det kommer nya människor eller när det ringer på dörren, men det är oftast bara för en kort stund.

Att tänka på om du ska ha hund i lägenhet

Alla hundar är inte avsedda att bo i små utrymmen som lägenheter eller inne i stan utan behöver mycket utrymme och natur.

Men det finns några hundraser som går utmärkt att ha om du bor i lägenhet eller inne i stan. Det gäller bara att hitta rätt hundras.

Saker att ta hänsyn till innan du skaffar hund och bor i lägenhet:

 • Rasens storlek – Det är lättare att ha en mindre hund i lägenhet med mindre boyta
 • Motionsbehov – Mindre hundar kräver oftast inte så mycket motion och är nöjda med kortare promenader
 • Funka ihop med andra djur och människor – Det är bra om hundrasen går bra ihop med andra människor och djur – eftersom den kan stöta på olika människor (och djur) i trappuppgången när du bor i lägenhet
 • Lägenhetsregler – Kolla upp med din hyresvärd först innan du skaffar dig en hund om det är tillåtet. Alla hyresvärdar tillåter inte husdjur.

Sammanfattning av bra hundar för lägenhet

Alla hundraser är inte gjorda för att bo i en lägenhet eftersom det är mycket mindre boyta i en lägenhet än i en villa, du har heller ingen trädgård du kan släppa ut din hund i. Därför är det viktigt att du tar reda på vilka hundraser som passar in en sådan livsstil.

Mindre hundraser kräver inte mycket boyta och har heller inte samma behov av motion och att springa lösa ute i naturen som större hundraser har.

Nackdelen med mindre hundar är att de kan skälla lite mer än större hundar vilket kan störa dina grannar. Därför är det viktigt att du tränar- och uppfostrar din hund i tidig ålder.

De bästa hundraserna för lägenheter är små hundraser:

 • Fransk Bulldogg
 • King Charles Spaniel
 • Bichon Frisé
 • Pomeranian
 • Chihuahua
 • Shih Tzu
 • Mops
 • Yorkshireterrier

Kom ihåg att alltid kolla med din hyresvärd om det är tillåtet att ha hund i lägenheten. Alla tillåter inte det.

Lämna en kommentar