Hur vet man om hunden fryser? – 7 vanliga tecken

Man kan tro att alla hundar klarar kyla bra eftersom de har päls, men vissa fryser mycket lättare än andra, speciellt valpar och hundar med kortare och tunnare päls.

Håll ett extra öga på kroppsdelar som öron, svanstippen och tassar, det är delar som kyls ner snabbast. När en hund fryser förlorar den dessutom mer energi och vätska än vanligt, om den utsätts för kyla för länge kan den i värsta fall få skador på tassarna eller förfrysningsskador.

Vanliga tecken på att din hund fryser är till exempel att den kurar ihop sig, rör sig mindre än vanligt, darrar eller får köldkramp på tassarna vilket visar sig i att den inte vill sätta ner sina tassar och blir gnällig.

1. Darrar

Ett av de vanligaste tecknen på att din hund fryser är att den börjar darra – precis som vi människor kan göra när vi fryser. Det är också ett sätt för att försöka få upp värmen i kroppen och att den kämpar mot kylan.

Att hunden darrar är vanligtvis det första tecknet du ska kolla efter om du inte är säker på om din hund fryser eller inte. Ser du att din hund darrar så är det ett ganska uppenbart tecken på att hunden fryser.

2. Rör sig långsammare

Hundar rör sig mycket när de leker eller utforskar saker, men om du ser att din hund rör sig långsamt och försiktigt kan det bero på att den är kall och fryser.

Vanligtvis rör sig hundar snabbare när de är varma och långsammare när de är kalla. Om din hund normalt är energisk men börjar röra sig sakta och långsamt kan det vara för att den är kall och fryser.

3. Kurar ihop sig

Istället för att ligga ner som vanligt kommer hundar ofta att krypa ihop till en boll när de fryser. Detta är ytterligare ett sätt för hunden att spara energi och försöka värma upp sin kropp.

Hundar fungerar precis som vi människor genom att kura ihop sig när de fryser för att försöka få upp kroppstemperaturen.

hund som fryser

4. Undviker att sätta ner tassarna

Får din hund köldkramp i någon av tassarna vill den gärna inte sätta ner just den tassen i marken. Den står och hoppar istället runt på tre tassar och håller den kylda tassen i luften. Det ser ut som hunden haltar.

Det du kan göra då är ta tassen och värma den i dina händer en stund. Då smälter även snö eller is som kan ha samlats mellan tassarna.

5. Ligger mer än vanligt

Hundar brukar älska att springa runt och leka, men om du ser din hund ligger ner mer än vanligt kan det bero på att den fryser och är kall.

När en hund är kall försöker den ofta spara energi genom att ligga ner och inte röra sig så mycket. Det är vanligt hos både valpar och äldre hundar.

6. Gnäller

Hundar kan gnälla av olika anledningar, men om din hund gnäller mer än vanligt kan det bero på att den fryser.

Försök att värma upp den och se om den slutar gnälla, slutar den inte gnälla behöver du troligt gå in inomhus för att få mer värme. Om den fortfarande gnäller kan det vara läge att ta din hund till veterinären för att se så det inte är ett annat underliggande problem.

7. Kalla öron

Är du osäker på om din hund fryser och tycker att hundens kropp ändå känns varm på pälsen när du rör den?

Känn på hundens öron – speciellt ute på kanterna av öronen, är de kalla kan det vara ett tecken på att din hund fryser och att det är dags att gå in i värmen. Känns dessutom kroppen kall är det nästan garanterat att din hund fryser och du bör gå in för att ge den värme.

Kallt väder och olika hundraser

Alla hundraser klarar inte av kallt väder och kyla medan andra hundar kan vara ute och inte frysa i -30 grader. Har du en hund som är korthårig eller har tunn päls är risken stor att den kan börja frysa på vinterpromenaden.

Därför är det viktigt att du har koll på de tecken jag nämnde tidigare i inlägget. Ibland kan det vara bra att köpa ett hundtäcke (jacka) din hund kan ha på sig när ni är ute och går på vintern.

Om det är extremt kallt ute – undvik att vara ute mer än nödvändigt för att undvika att din hund börjar frysa eller får eventuella köldskador på kroppen.

Så får du din hund varm

Märker du att din hund fryser är det viktigt att du ser till att den blir varm så fort som möjligt. Är ni ute så gå genast hem och in i värmen.

Lägg hunden under ett varmt täcke, är det en liten hundras kan du lagga den innanför din jacka eller hålla om den i en filt för att på så sätt hjälpa till med din kroppsvärme.

Värm även tassarna på din hund genom att hålla tassen i din hand, den får då upp värmen snabbare.

Vanliga frågor om hur du ser att din hund fryser

Vilka är de vanligaste tecken på att en hund fryser?

Vanligaste tecken på att din hund fryser är att den darrar, rör sig långsammare, kurar ihop sig eller har kalla öron.

Vad ska man göra om hunden fryser?

Det viktigaste är att ge den värme, gå hem om ni är ute, lägg en varm filt över hunden. Är det en liten hundras kan du stoppa den innanför din jacka för att få upp värmen på hunden. Om hunden har kort päls kan den behöva en jacka eller hundtäcke när det är kallt ute.

Är det normalt att hundar ligger ner mer när de fryser?

Ja, hundar brukar ligga ner mer när de fryser för att spara energi. De brukar ofta kura ihop sig till en boll. Gör din hund det så behöver du värma den.

Fryser alla hundar i kyla?

Nej alla hundar fryser inte i kyla. Vissa hundraser klarar av extrem kyla och kalla förhållanden medan andra hundraser inte alls klarar kylan lika bra. Oftast har hundar med kortare- och mindre päls, även valpar och unga hundar lättare att frysa.

Hur håller jag min hund varm när det är kallt ute?

Skaffa ett täcke du tar på hunden när ni går ut – det hjälper den att hålla värmen. Är det kallt ute ta inte lika långa promenader utan gå ut flera gånger under dagen, men kortare stunder.

När är det för kallt för hundar att vara ute?

Nästan alla hundar klarar av att vara ute i kylan en liten stund. De hundar du ska vara extra försiktig med när det kommer till kyla är valpar och unghundar.

Är kyla farligt för hundar?

Nej det är inte farligt men kan bli farligt vid extremt kallt väder eller om du är ute med din hund för länge och den fryser. Risk finns då för köldskador, skador på tassar och luftvägar.

Lämna en kommentar