Bra hundar för löpning – 20 hundraser att jogga med

Hundar kan vara den perfekta löparkompisen. De är alltid redo och följer mer än gärna med på en löprunda utan några bortförklaringar. De håller jämt tempo med dig och klagar aldrig på att de är trötta.

Men alla hundraser är inte byggda för att springa långa löparrundor, en perfekt hund för löpning är lydig, har energi, uthållighet och älskar att varar ute och springa. Det finns både små- och stora hundraser som gillar att springa.

Bra hundar för löpning är till exempel Rhodesian Ridgeback, Weimaraner, Border Collie, Ungersk Vizsla, Siberian Husky, Alaskan Malamute, Jack Russell Terrier, Schäfer, Golden Retriver och Pudel.

1. Rhodesian Ridgeback

bra hund för löpning

Rhodesian Ridgeback är en bestämd och envis hundras som kräver en erfaren hundägare. De är lunga när de är hemma med sin familj men kan vara misstänksamma mot främlingar. Det är också därför den finns med på topplistan över de bästa vakthundarna.

Då det är en stark hundras som behöver mycket motion följer den gärna med dig ut på en lång löptur och kommer hålla jämna steg med dig.

Rhodesian Ridgeback är en jakthund med stark jaktinstinkt så du ska inte släppa den lös på löparrundan – utan bara på säkra områden annars finns det risk att den sticker iväg på en egen tur.

Du kan släppa den lös om du har tränat den bra och vet att den kommer på inkallning, annars ska du ha den i koppel när ni springer.

Fysiska egenskaper:

Den här hundrasen är en stor och muskulös hund som behöver några timmar motion om dagen. De är även smidiga och tar sig lätt fram i skogen, även om det finns hinder.

2. Weimaraner

hund att springa med

Weimaraner är en annan stor hund som är snäll och med mycket energi. Det här är en utmärkt löparkompis då den föredrar långa- och energiska promenader, minst två timmar om dagen. De orkar att springa länge i olika sorters terräng och mår bäst av det.

Det är en hund med mycket personlighet och är därför ingen förstagångshund då den kräver mycket träning, lydnad och social träning för att bli en bra familje- och sällskapshund. Weimaraner sägs även vara en av de vackraste hundraserna med sin släta-, korta- och silvergråa päls.

Fysiska egenskaper:

Weimaraner är i allmänhet en atletisk hundras. De är snabba-, uthålliga- och smidiga hundar som utan problem följer med dig på en löprunda oavsett typ av terräng.

3. Border Collie

jogga med hund

Border Collie är känd som vallhund och sägs vara den smartaste hundrasen. De är också en glad och aktiv hund som är samarbetsvillig och gillar utmaningar. Kanske är det också därför den är med på listan över Sveriges populäraste hundraser.

En Border Collie är en bra löparkompis om du lever ett aktiv liv och den kommer att följa med dig oavsett om du springer på grusad väg eller i skogsterräng.

Då en Border Collie är en vallhund så kräver den mycket träning och en erfaren ägare. Den behöver mycket motion och älskar att springa fritt och följer gärna med dig ut på olika aktiviteter. Det här är ingen hundras du skaffar dig om du vill ha en hund som gillar att ligga i soffan.

Fysiska egenskaper:

Border Collie är en medelstor hundras som har mycket energi. Den är stark, snabb och lär sig snabbt. Det kan springa med dig i all typ av terräng och tar sig både lätt och snabbt fram.

Border Collie är annars en väldigt tålig ras som sällan har några fysiska- eller andra hälsoproblem.

4. Ungersk Vizsla

Ungersk vizsla är en hund som gillar fysiska aktiviteter och kräver minst två timmars motion varje dag för att må bra. Den följer gärna med dig ut på en löprunda i alla väder och kommer att bli din bästa löparkompis.

Trots den muskulösa och starka kroppsbyggnaden så är det en otroligt snäll, kärleksfull och rolig hund att ha i familjen.

Ungersk Vizsla älskar att lära sig nya saker och är gärna aktiv. Från början var Ungersk Vizsla en jakthund men är idag en omtyckt sällskapshund. Det är en extremt snabb hund som inte kommer att ha problem att hänga med i ditt tempo.

Fysiska egenskaper:

Ungersk vizsla är en muskulös, smidig och medelstor hundras. Den är stark och har mycket energi och älskar att vara aktiv. Den tar sig fram i all typ av terräng – oavsett om det är på fjället du springer eller i skogen.

Det är en hundras som sällan är sjuk eller har några sjukdomar, helt enkelt en frisk och stark hundras.

5. Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake Bay Retriever är en hundras som även den passar bra för dig med en aktiv livsstil och är ute mycket.

Den följer gärna med dig på långa löprundor då den behöver minst två timmars motion om dagen för att må bra. Den klarar av att springa i all typ av terräng, så skogsrundan kommer inte bli några problem.

Chesapeake Bay Retrievers älskar även vatten och är en hund som mer än gärna simmar, de har simhud mellan tassarna och en vattenavvisande päls. Annars är det en tyst hund som fungerar bra ihop med barn och andra djur – vilket gör den till en bra familjehund.

Fysiska egenskaper:

Chesapeake Bay Retriever har en muskulös och stark kropp. Den tar sig fram i olika typer av terräng, oavsett om det går uppför eller är platt.

6. Boxer

boxer bra löparhund

Boxern är en tysk bulldogg som är en lojal, nyfiken och samarbetsvillig. En Boxer kommer bli en trogen löparkompis som följer med dig i löpspåret i alla väder. De gillar att vara aktiva och att vara ute mycket. De behöver några timmars motion varje dag för att må bra.

Boxern används annars mycket som tjänstehund inom räddning-, polis- och servicetjänst, men den är också en fin familje-och sällskapshund.

Boxern går bra ihop med barn – men kan med dålig uppfostran vara aggressiv mot andra hundar – därför är det viktigt att uppfostra den i tidig ålder och socialisera den.

Fysiska egenskaper:

Boxern är en medelstor hundras och ett riktigt kraftpaket. De är orädda, starka och lekfulla. De klarar av att springa långa löprundor med dig oavsett typ av terräng.

7. Engelsk Springer Spaniel

springa med hund

Engelsk Springer Spaniel är en hundras som behöver mycket motion för att må bra och kan lätt hålla igång hela dagen när den är fullvuxen. Därför kommer den bli en bra löparkompis som gärna följer med dig ut och springer.

Det är en snäll- och lättlärd hundras som passar bra som en familje- eller sällskapshund till en aktiv familj eller ägare.

Du kan skaffa en Engelsk Springer Spaniel som förstagångshund om du är aktiv och har tid att vara ute med den då den kräver det för att må bra. Men den rekommenderas inte för personer som inte gillar att röra på sig.

Fysiska egenskaper:

Engelsk Springer Spaniel är en medelstor hund som är stark och smidig med mycket energi. Den klarar av att springa med dig överallt och är en frisk hundras med få hälsoproblem.

8. Golden Retriever

golden retriever bra att jogga med

Golden Retriever är en snäll och lugn hundras som kommer följa med dig på allt. Vill du ha en trogen löparkompis så är en Golden Retriever ett bra val hund. Men ge den inte för mycket motion när den är valp eftersom den växer och utvecklar sitt skelett och sina leder då.

Det är en smart-, utåtriktad- och lojal hundras med en god fysik. Den är social och en perfekt familje- och nybörjarhund då den går bra ihop med både barn och andra hundar. Golden Retrievers anpassar sig lätt till de flesta situationer.

Fysiska egenskaper:

Golden Retriever är en stor och frisk hundras som gillar att varar aktiv på olika sätt. Den klarar av att springa långa turer med dig i blandad terräng och är en stark-, uthållig-, smidig- och frisk hundras.

9. Siberian Husky

siberian husky bra jogginghund

Siberian Husky är en slädhund och därför en väldigt aktiv hund som gillar att vara ute i naturen och ingen hund du har inne i stan.

Den här vargliknande hundrasen kommer bli en trogen löparpartner till dig och trivs bäst med att springa i fjällen och i skogen där det finns stora ytor att röra sig på.

Siberian Huskys är ingen förstahund då de behöver bra uppfostran och mycket motion för att må bra men också för att gå bra ihop med barn och andra djur. De är annars en väldigt lojal- och glad- hund som gillar sällskap.

Fysiska egenskaper:

Siberian Huskys är en frisk hundras som sällan har några hälsoproblem. Det är en uthållig-, snabb- och smidig hundras som klarar av långa springturer i högt tempo. Den behöver även mycket motion så det är perfekt om du är en aktiv person som springer mycket.

10. Whippet

whippet springer

Whippet är en glad, snäll och tålig hundras som kräver en del motion för att må bra. Därför passar den dig som är ute efter en hund du kan ha med i löparspåret eller när du kör intervaller. De anpassar sig lätt och är en lätthanterlig hund att ha med sig ut.

Whippets är annars en tystlåten och lugn hundras som gillar att mysa i soffan när den är inomhus – men blir livlig och aktiv när den kommer ut och älskar att vara ute i skogen och springa eller leka med sin familj och ägare.

Fysiska egenskaper:

Whippets kan springa snabbt i korta stunder vilket passar om du kör mycket intervaller – men de är också uthålliga och kan även följa med på längre löparrundor om du vill.

Det är en medelstor, smidig, stark och frisk hundras som klarar sig bra från hälsoproblem.

11. Alaskan Malamute

alaskan malamute jogga

Alaskan Malamute är en arbetshund som togs fram för att dra tunga föremål och slädar i extrema väderförhållanden. Det är en stark hundras som passar bäst för linlöpning där du är kopplad med din hund med en sele och ni springer ihop.

Den här hunden kan vara envis, men är också snäll och lojal. Dock är det inte en förstagångshund – utan en Alaskan Malamute behöver en mer erfaren ägare och mycket träning i tidig ålder.

Fysiska egenskaper:

Alaskan Malamute är en frisk och pigg hund. Det är en hundras som är stark och även om den ska motionera mycket så är den inte byggd för att vara ”snabb” utan mer för sin styrka i att dra.

De älskar att dra och därför passar linlöpning den här hundrasen perfekt, men undvik för mycket motion när det är varmt ute.

12. Jack Russell Terrier

jack russel springa

Jack Russel Terrier är en liten, aktiv och robust hundras. Trots att den är liten till sin storlek så är det en tålig hund som mer än gärna följer med dig ut på en springtur i joggingspåret eller skogen.

Den älskar att springa fritt, men innan du släpper den lös – se till att den kommer på inkallning så den inte springer bort. Den lär sig lätt och den toppar listan över hundraser som är bra för agility.

Jack Russells är från början en jakthund men är idag en mysig familje- och sällskapshund som har mycket personlighet, är lojal och kärleksfull. Den kan behöva träning i tidig ålder för att umgås med barn och andra hundar.

Fysiska egenskaper:

Det är en frisk och tålig ras med få hälsoproblem. Även om den är liten så klarar den av att följa med på längre springturer, de är snabba och uthålliga.

13. Dalmatiner

dalmatiner springer

Dalmatiner är en medelstor ras som har en otrolig uthållighet vilket gör att den kan springa i princip hur länge som helst i måttligt tempo – vilket gör en Dalmatiner till ett bra sällskap i löpspåret.

Denna ras är lojal, utåtriktad och vill gärna vara alla till lags. Det är ingen hund för nybörjare då den behöver mycket motion och är väldigt aktiv.

Fysiska egenskaper:

Dalmatiner är superaktiva vilket gör att de behöver mycket motion för att må bra – vilket kan vara jobbigt om du själv inte är så aktiv av dig.

De klarar av att springa långt – och länge med dig i ett jämt tempo. De gillar även att hoppa, så att springa i skogen är perfekt då de kan hoppa över stubb och sten.

14. Schäfer

snabb schäfer

Schäfern är en stor och stark vallhund som har sitt ursprung i Tyskland. De används också mycket som tjänstehund inom polis och militär. Schäfern är en aktiv och uthållig hundras som gärna följer med på en löptur med dig.

Schäferhunden är en lugn, självsäker, smart och en lydig hundras som behöver minst två timmars motion varje dag, gärna mer. Det är också en av Sveriges vanligaste hundar.

Förutom att bli ditt nya sällskap i löpspåret är det också en bra familjehund. Du bör ha lite erfarenhet av att uppfostra hundar om du ska ska skaffa en Schäfer då de kräver mycket uppmärksamhet och träning.

Fysiska egenskaper:

Schäfern är en stark-, smidig- och uthållig hundras vilket gör att den kan hänga med dig på långa löprundor, oavsett om det är på grusvägen eller i skogen.

15. Engelsk Setter

engelsk setter

Engelsk Setter är en medelstor hundras som har sitt ursprung i Storbritannien. Den är framavlad som en jakt-och fågelhund. De älskar att vara ute och röra på sig vilket är perfekt om du är en löpare.

Engelska setter är en bra nybörjarhund eftersom de är lätta att ha med att göra då de är snälla-, glada- och sociala hundar. De går bra ihop med alla, även barn och andra djur.

Fysiska egenskaper:

Engelsk Setter är en frisk hundras med få hälsoproblem. De är uthålliga, snabba och starka hundar som mår bäst av mycket aktivitet och klarar av att springa långa sträckor.

Däremot är det en hund med ganska lång päls vilket gör att den kräver viss pälsvård.

16. Amerikansk Staffordshire Terrier

amstaff

American Staffordshire Terrier är en medelstor hundras som även kallas för Amstaff. Den är en stark-, nyfiken-, lojal- och aktiv hund som mer än gärna följer med dig på både intervaller och längre springturer.

Har du tid- och intresse i att uppfostra och träna en Amstaff så kommer du få en fin familjehund som är social, glad och livlig – de gillar att vara där det händer.

Fysiska egenskaper:

American Staffordshire Terrier är en frisk hundras med nästan inga hälsoproblem alls förutom hudåkommor. Det är en stark-, smidig- och uthållig hundras som klarar av att vara ute och springa länge.

17. Shetland Sheepdog

shetland sheepdog

Shetland Sheepdog är en medelstor hundras som även kallas för Sheltie. Det är från början en vallhund och gårdsvaktare. Shetland Sheepdog är känd för att vara en smart hund men är även smidig-, snabb- och följsam vilket gör den perfekt i löparspåret.

Det här är en lojal- och mysig hundras som är lätt att träna och lära. Den passar en aktiv familj och ägare och den älskar att röra på sig – den följer gärna med på alla era äventyr. Förutom att springa så är det en bra hund för vandring.

Fysiska egenskaper:

Shetland Sheepdog är en frisk hundras med få hälsoproblem. Det är en hund som är smidig och snabb, den gillar även utmaningar och lär sig snabbt. En Shetland Sheepdog kan du ta med dig på all typ av löparträning i olika terräng och miljöer.

18. Irländsk Setter

irländsk setter

Irländsk Setter är en jakthund som har sitt ursprung från Irland. De älskar att vara ute i naturen och springa – vilket gör den till en trogen löparkompis.

Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av hund för att skaffa en Irländsk Setter, det är en lojal, snäll och lekfull hundras som är en bra familjehund. Eftersom det är en aktiv hund så behöver den en hel del motion, minst två timmar om dagen.

Fysiska egenskaper:

Irländsk Setter är en frisk hund men som kan drabbas av ärftliga sjukdomar som höftdysplasi. Annars är det en pigg- och aktiv hundras som gillar att vara ute och springa. De klara av olika sorters terräng som skog och grusväg, men även backigare landskap och fjällmiljöer.

19. Basenji

hund för löpare

Basenji har sitt ursprung från Centralamerika. Då den är framavlad för att klara av tuff terräng så kommer du få en springkompis som du kan ha med dig på all typ av löpträning.

Basenji är en perfekt hundras för joggingturen på elljusspåret eftersom de inte skäller och de påminner även lite om katter då de hoppa upp i träd. Annars är det en smart-, pigg- och lättsam hund men som behöver mycket social träning i tidig ålder.

Fysiska egenskaper:

Basenji är en relativt frisk hundras med få hälsoproblem men kan även den drabbas av ärftliga sjukdomar. Det är en pigg och tålig hund som älskar att springa, men släpp den inte lös förens den lärt sig att komma på inkallning.

20. Pudel

pudel att jogga med

Pudeln är en fantastisk hund för löpare eftersom den är smart, energisk och smidig. Med en pudel får du en smidig och uthållig hund som följer med dig på löprundan oavsett om det är i skogen eller på berget.

De är anpassningsbara och lätta att träna, annars är det en snäll, positiv och energisk hundras som du kommer ha mycket roligt med. Pudeln är en aktiv hundras som behöver mycket motion så de följer mer än gärna med familjen på olika äventyr.

Dessutom är det en av de mest allergivänliga hundraserna så den passar perfekt för dig som är allergiker.

Fysiska egenskaper:

Pudeln är en frisk hundras med få hälsoproblem – de kan även bli väldigt gamla. De har en god fysik, är uthålliga och tycker det är kul att vara utomhus.

Vilka egenskaper har en bra löparhund?

Alla hundraser är inte gjorda för att springa långt och länge då de inte är fysiskt byggda för det. Om du letar en hund att ta med på löprundan ska du kolla efter en aktiv hundras som behöver mycket motion.

Dessa hundraser är oftast uthålliga och tåliga, vilket gör att det orkar springa länge i olika typer av terräng.

En hund som är lämplig för löpning behöver inte vara en stor hund det kan även vara en liten hundras. Det är också viktigt att kolla på hur en hundras hälsa ser ut, om de ofta råkar ut för höft eller ledproblem eller om de har det jobbigt med andningen.

Du ska vara försiktig med att springa med en valp då deras skelett och leder är under utveckling. Får de för mycket motion när de är valpar kan de drabbas av överbelastning av leder – vänta med att ta med hunden på löprunda tills den är fullvuxen.

Bra egenskaper hos en löparhund:

  • Uthållig
  • Tålig
  • Aktiv
  • Smidig
  • Stark
  • Ha en bra hälsa

Fördelar med att springa med hund

Att springa med en hund hjälper dig inte bara att hålla dig i form, hunden ger dig även ett trevligt sällskap och löpningen blir garanterat mycket roligare.

Det kan även kännas jobbigt vissa dagar att ta sig ut på en löparrunda – speciellt vid dåligt väder, men med en hund som sällskap blir det mycket lättare. Det blir också en trygghet då du slipper springa själv.

Kommentera gärna nedan om du känner att det finns några raser som bör läggas till i den här listan eller om din hund är en av ovanstående raser och vill dela med dig av dina erfarenheter av att springa med den.

Lämna en kommentar