Hundar som ser ut som björnar – 11 björnliknande hundraser

Att hundar kan likna andra djur är inget nytt, många hundraser kan se ut som björnar med tjock päls, runda ögon och lite trubbig nos. De är verkligen söta hundar men har inte alls samma personlighet som en björn.

Exempel på hundar som ser ut som björnar är Chow Chow, Eurasier, Samojed, Pomeranian, Pyrenéerhund, Newfoundlandshund, Leonberger, Tibetian Mastiff och Kaukasisk Herdehund. Vissa av raserna är större och andra mindre.

1. Chow Chow

hundras som ser ut som björnar

Chow Chow är en typisk hundras som ser ut som en björn. Pälsen är stor, mjuk och fluffig och deras ansikte har det typiska björn-utseendet med mörka runda ögon och ett lite rundare ansikte.

Den här hundrasen är inget för dig som är förstagångsägare utan passar mer en van hundägare. En Chow Chow är envis, reserverad och självständig och behöver därför mycket träning och uppfostran i tidig ålder.

Låt dig inte luras av det gulliga utseendet den här hundrasen säger ifrån och skyddar sin ägare mot främlingar eller om den känner sig hotad. Den är dock ganska dyr och tillhör en av världens dyraste hundraser.

2. Eurasier

björnliknande hund eurasier

Eurasier är till en början en korsning mellan Keeshond och Chow Chow men senare parade man även in samojed för att få in elegans i hundrasen.

Den här korsning gör att en Eurasier liknar en björn med den tjocka pälsen men också i ansiktet med de mörka ögonen och dem trubbiga nosen. Även om den ser ut som en björn så har den här hunden många likheter med varg också.

Personlighetsmässigt är en Eurasier lojal, lugn, självsäker och skäller sällan. De anpassar sig lätt och är en perfekt familjehund och sällskapshund. Eurasier kom för första gången till Sverige 1994.

3. Kaukasisk Herdehund (Kavkazskaja ovtjarka)

Kaukasisk Herdehund är från början en boskapsvaktare och har sitt ursprung från länderna som gränsar mellan Europa och Asien (Georgien, Ryssland, Armenien och Azerbajandzjan). Då det är en hund som ska vakta boskap och hem så är det en hundras med en enormt stor vaktinstinkt, mod och styrka.

De är också en av de största hundraserna i världen som påminner om en björn i sitt utseende, pälsen ögonen och nosen har likheter med en björn.

Det här är ingen hund för förstagångsägare men heller ingen hund du har som familjehund eller sällskapshund. Kaukasisk Herdehund passar bäst med en ansvarsfull person som är van vid hundar och har engagemang och tid att träna upp den här hundrasen.

4. Samojed

Samojed är en vit vacker, fluffig hundras som ofta ser ut som en liten isbjörn med vit päls och svart nos. Kallas även för den ”leende hunden” då den alltid ser glad ut och många tycker den ser ut som en gosedjurs-hund.

Trots det fina och gulliga utseendet kräver en Samojed mycket träning i tidig ålder och en del motion för att må bra. Den här hundrasen gillar inte att vara själv för långa stunder då kan den börja skälla och yla.

En Samojed är lojal, vänlig och beskyddande. Här får du en trevlig sällskapshund eller en mysig familjehund som gärna följer med på era aktiviteter.

5. Pomeranian

världens minsta hundraser

Pomeranian är en populär hundras och det kanske inte är så konstigt då de är supersöta och ser ut som små nallebjörnar, med deras fluffiga fina päls och det lilla ansiktet med runda mörka ögon. Men trots att den är en liten hund till storlek så har den en stor personlighet.

En Pomeranian har mycket energi är livlig men också lojal och kärleksfull till sin ägare och familj. De älskar att bli klappade och myser mer än gärna. Trots det så är det en bra vakthund även om den är liten så är den högljudd och kommer varna dig för främlingar.

6. Newfoundlandshund

Newfoundlandshund sägs vara en av de snällaste hundraserna och kallas även för ”snäll jätte”. De är stora och tunga hundar och har mycket päls på kroppen, påminner om en björn både när de är valp och fullvuxen.

En Newfoundlandshund är otroligt kärleksfull, lojala, stark och är lätt hanterlig. Deras naturliga instinkt är att rädda liv och de älskar att simma och att varar i vatten.

Det här är en perfekt familjehund som kommer bra överens med alla både barn och andra husdjur. De är också bra som sök- och räddningshundar, de hjälper ofta till vid räddning i vatten och laviner.

7. Leonberger

hund som ser ut som en björn leaonberger

Leonberger är en korsning mellan Pyrenéerhund, Newfoundlandshund och Sankt bernhardshund. Det var i mitten på 1800-talet man ville avla fram en hund som var likt ett lejon. Det är en populär hundras men är sällsynt.

En Leonberger liknar en björn med sin storlek, päls och de runda bruna ögonen. Personlighets mässigt är det en lojal, lugn och en lättsam hundras. De går bra ihop med barn och andra husdjur.

Som valp ska en Leonberger inte ha alltför mycket motion eller gå i trappor. Öka motionen successivt ju mer hunden växer, när skelettet är färdig utvecklat är det inga problem och de ska såklart ha motion, de älskar att vara i vatten och att simma.

8. Tibetansk Mastiff

Mastiff liknar en björn

Den Tibetanska Mastiffen är en stor och långhårig hundras som har sitt ursprung i Tibet där de vaktade tempel från andar men också boskap. Det som gör att de liknar en björn är deras storlek och päls men också de runda mörka ögonen en Tibetansk Mastiff har.

Idag används Tibetansk Mastiff som sällskapshund eller som vakthund. Det här är en hundras med egen vilja är smart, lekfull, stark och tålig. En fullvuxen Tibetansk Mastiff väger mellan 35-70kg beroende på om det är en hane eller hona.

Tibetanska Mastiffer är extremt lojala och beskyddande mot sina familjemedlemmar. De kommer bra överens med barn om de föds upp tillsammans med barn annars kan det vara lite svårare.

Mastiffer gillar dock inte främlingar eller andra djur, därför behöver de träning och socialisering i tidig ålder.

9. Pyrenéerhund

hund som liknar isbjörn

Pyrenéerhund kan mistas för att vara en isbjörn då den är en hund med vit lurvig päls och sin imponerande storlek. Men det är en hundras som förr användes för att vakta boskap från större rovdjur.

Det är en lugn, smart, självständig och snäll hund men kom ihåg att de har en stor vaktinstinkt så att de tränas och uppfostras i tidig ålder är viktigt och den här hundrasen är inget för dig som är förstagångs ägare. De behöver en mer van och erfaren hand.

Pyrenéerhunden kommer att skydda sina familjemedlemmar och tala om någon ovälkommen besökare kommer. Men i övrigt är det en lugn hund som inte skäller i onödan.

10. Pyrenéisk Mastiff

Detta är en annan hund som ser ut som en isbjörn med sin vita päls och stora storlek. Pyrenéisk Mastiff har sitt ursprung i Spanien och är både större och tyngre än Pyrenéerhunden.

De användes i första hand som boskapsvaktare för att skydda bland annat getter och får från vargar och andra rovdjur.

Idag är de mest en sällskapshund men man ska veta att det är en självständig hund med vaktinstinkter så de kräver mycket träning i tidig ålder och en van och erfaren hand. Annars är hundrasen smart, lydig, viljestark och snäll.

11. Sankt Bernhardshund

sankt bernard

Sankt Bernardshundar är en stor och muskulös hund som är lätt att känna igen på deras utseende. Men de kan även påminna om en björn med deras storlek, nos och mörka runda ögon.

Sankt Bernhardshund är en känd hundras för sitt goda humör. De är en fantastisk hundras att ha som familje- eller sällskapshund. Men de är stora och kräver stort utrymme. De kan väga mellan 55-82kg beroende på om det är en tik eller hane.

De används ofta som räddningshund i laviner men också i andra räddnings situationer för att leta rätt på människor. Tack vare deras storlek, lokalsinne och otroligt goda luktsinne så passar de bra som räddningshundar. Annars är det en lojal, glad och kärleksfull hund.

Sammanfattning av hundar som ser ut som björnar

Du kan hitta både stora och små hundraser som ser ut som björnar eller som små nallebjörnar. Oftast när de är valpar ser de mer ut som en björn än när de är fullvuxna. Även om de ser ut som en björn så delar de inte alls samma personlighet med en björn.

De hundraser som mest ser ut som en björn är Chow Chow, Newfoundlandshund, Kaukasisk Herdehund, Pomeranian och Leonberger.

Även om en hundras är söt eller liknar en björn så som du vill att din hund ska se ut så är det viktigt att du läser på om rasen ordentligt innan du skaffar dig en hund. Det skiljer mycket från ras till ras för vad de behöver och hur de är som hundar.

Många av hundarna i detta inlägg har vaktinstinkt vilket är bra att veta så man kan träna hunden rätt och i tidig ålder.

Dessa hundraser ser ut som en björn, och vi hoppas verkligen att du kommer att hitta den perfekta lurviga kamraten.

Lämna en kommentar