Pomeranian (Guide & fakta om hundrasen)

Den söta dvärgspetsen Pomeranian charmar många med sitt gulliga och söta utseende som påminner om en räv.

Det är inte bara utseendet som charmar oss utan även deras personlighet som är lekfull och energisk.

Men låt dig inte luras av storleken, det är en bra vakthund som skäller för att varna eller uppmärksamma sin ägare på något. De är också orädda av sig.

Vill du veta mer om den söta Pomeranian ska du fortsätta läsa inlägget!

Fakta om Pomeranian

  • Höjd: 18-30cm
  • Vikt: 1,8-2,5kg
  • Utseende: Liten dvärgspets med tjock och fluffig päls. Påminner om en miniräv till utseendet.
  • Kroppsbyggnad: Liten
  • Egenskaper: Kärleksfull och lojal men kan också vara beskyddande och självsäker
  • Livslängd: 12-16år
  • Pris: 28-40.000kr

Utseende

Pomeranian är en väldigt liten hundras som känns igen på den tjocka och fluffiga dubbelpälsen. Deras utseende påminner om en räv.

De har en kompakt kropp med en spetsig nos och uppstående öron. De har också en lurvig svans som oftast är böjd över ryggen.

Pomeranian finns i olika färger som cream, svart, orange, orangesorbel och röd. Det är just deras storlek som sticker ut från andra hundraser och kallas oftast för toyras.

Vikt & Höjd

  • En fullvuxen Pomeranian väger oftast mellan 1,9 och 3,5 kg.
  • Mankhöjden på en Pomeranian är runt 18-30 cm.
Pomeranian utseende

Personlighet och temperament

Pomeranians är lekfulla med mycket energi. De är smarta och vill gärna behaga, vilket gör att de är lätta att träna. De är också lojala mot sin ägare och familj och är en perfekt sällskapshund för alla oavsett ålder.

De är i allmänhet snälla och utåtriktade och kommer bra överens med människor och andra djur. De kan tyvärr vara benägna att skälla, speciellt om de känner sig hotade eller om de vill uppmärksamma sin ägare på något.

Pomeranians är en hundras som sprider mycket glädje. De är anpassningsbara och är lyckliga oavsett livssituation så länge de får kärlek, uppmärksamhet och omsorg.

Behov

Eftersom Pomeranians är en liten hund behöver de inte mycket motion. Men de tar gärna flera kortare promenader under dagen eller springer i trädgården.

De klara även av att gå långt innan de blir trötta. Men precis som med människor är det individuellt hur långt de orkar gå.

Mental träning

När det gäller den mentala träning är Pomeranians generellt smarta och lär sig snabbt. Det är viktigt att börja träna tidigt och vara konsekvent med träningen.

Ge beröm med något gott det är effektivt för att uppmuntra hunden till ett bra beteende.

Hälsa & Sjukdomar

sjukdomar Pomeranian

Pomeranians är i allmänhet ganska friska hundar, men precis som andra raser kan de drabbas av hälsoproblem.

Därför är det viktigt att besöka en veterinär regelbundet för att förebygga och för att få hjälp och råd. Här under är några av de vanligaste sjukdomar och problem en Pomeranian kan få.

Tandhälsa

Pomeranians har små käkar och trångt mellan tänderna, vilket gör att de snabbt får tandsten som i sin tur kan leda till tandsköttsinflammation.

Därför är det viktigt att du borstar tänderna på en Pomeranian regelbundet för att undvika tandsten. Får de för mycket tandsten behöver du besöka en veterinär som tar bort tandstenen under narkos.

Patellaluxation

Ett vanligt problem Pomeranians drabbas av är att knäskålen går ur led. Det är ett vanligt hos mindre hundar. Det orsakar smärta och svårigheter att gå. Ibland kan en operation krävas. för att åtgärda problemet.

Trachealkollaps

Trachealkollapstt är ett tillstånd när brosket i luftstrupen blir svagt, vilket gör att luftstrupen kollapsar och gör det svårt för hunden att andas. Vanligt hos små hundraser.

Pälsvård

pälsvård Pomeranian

Som mest pälsvård behöver en Pomeranian under uppväxten eftersom de behöver hjälp under pälsbytet. Men när det är klart är det inte mycket skötsel som behövs.

Det räcker med att regelbundet borsta igenom pälsen några gånger i veckan och ha koll så det inte finns tovor i underullen.

Bäst är att använda en glestandad kam och kamma igenom försiktigt så du inte förstör fylligheten i underullen.

Historia

Pomeranians har sitt ursprungligen från Pommern-regionen i Europa som idag är Tyskland och Polen. De härstammade från större slädhundar och vägde förr betydligt mer än vad de gör idag (9-13kg).

Pomeranians blev populära i England efter att kungligheter och rika hade de som sällskapshundar. Drottning Victoria var ett stort fan av rasen, hennes kärlek till Pomeranians bidrog till den ökade populariteten.

Idag är Pomeranians fortfarande omtyckta och populära sällskapshundar. Eftersom de är lätt att hantera och inte kräver allt för mycket passar kan de flesta ha en Pomeranian. De är också populära utställningshundar.

För vem passar en Pomeranian?

Pomeranian är en bra hundras som passar många och även dig som är förstagångs hundägare.

De är små, energiska och en perfekt hund om du bor mindre eller i lägenhet. Även om de är mindre i storleken orkar de att följa med på olika aktiviteter. De är även sociala och älskar att vara tillsammans med sin ägare och familj.

Men det finns några saker som är bra att tänka på innan du skaffar en Pomeranian.

De kan vara ganska högljudda och skälla mycket. Bor du i en lyhörd lägenhet kommer en Pomeranian inte bli populär hos grannarna. De kräver också regelbunden skötsel av pälsen för att hålla den fin och tovfri.

Är det inget som stör dig så är Pomeranian en fantastisk ras för dig som letar efter en liten, livlig och lojal hund.

Kan man ha en Pomeranian i lägenhet?

Ja, Pomeranian kan klara sig bra i en lägenhet så länge de får tillräckligt med motion. De är en liten ras och kräver inte mycket utrymme.

Tänk på att ta ut hunden på regelbundna promenader och ha leksaker som de kan leka med när de är inne för att underhålla dom.

Det är också viktigt att komma ihåg att Pomeranian är en högljudd hund som skäller för att varna och uppmärksamma på saker. Men med rätt träning och socialisering kan Pomeranians lära sig kontrollera skällandet och vara väluppfostrade lägenhetsbor.

Pomeranian valpar

Pomeranian valp

Pomeranian valpar är precis som många andra valpar fulla med energi och behöver mycket uppmärksamhet, träning och kärlek.

De måste äta flera gånger om dagen och de behöver rastas mer i början för att lära sig att det är utomhus de gör sina behov och inte inne. Det kräva extra jobba med en valp i början.

Som vi nämnde innan behöver en Pomeranian valp även extra hjälp med pälsen när den byter päls med kamming. Tänka på är att Pomeranian valpar är små och ömtåliga, så hantera dom försiktigt.

Lämna en kommentar