Hundar som inte skäller – Lista med 21 lättsamma hundraser

Hundar är kända för att vara människans bästa vän. Däremot kan det bli ett problem om hunden skäller för mycket, speciellt om du får klagomål från grannar.

Även om de flesta hundar går att tränas till att vara mer eller mindre tysta och lättsamma så bör du ändå fundera en extra gång innan du väljer hundras eftersom vissa av naturen skäller mer eller mindre än andra.

Några hundar som inte skäller är till exempel Basenji, Whippet, Bullmastiff, Mops och Fransk Bulldogg. Newfoundland och Borzoi finns också på listan över hundar som inte skäller (eller skäller lite).

1. Basenji

basenji hund som inte skäller

Basenji tar förstaplatsen över hundraser som inte skäller. Den här hundrasen är ganska ovanlig och känd för att vara väldigt tyst omkring sina ägare. De är i grunden jakthundar från Afrika och är känd för att vara ganska tystlåten.

Även om de såklart kan skälla (och yla) så brukar de mer ha ett lite tystare morrande. Därför är Basenji en utmärkt hund för en lägenhet eller där en högljudd hund riskerar att störa grannar.

2. Bullmastiff

bullmastiff skäller lite

Bullmastiff är en ras som älskar att vara nära sin familj och ägare och den kommer inte att skälla i onödan, men när den skäller är det stort och högt!

Bullmastiffen är en av världens största och tyngsta hundraser som i grunden är en vakthund, kanske är det därför den inte känner behovet av att vara högljudd.

3. Newfoundland

newfoundland tyst hund

Denna stora, vänliga ras älskar alla och skäller inte mycket alls, dessutom är det en av världens största hundraser. Faktum är att detta från början är en brukshund och bland annat används i räddningsinsatser.

Medan Newfoundland kanske dreglar lite mer än andra raser, men hans kärlek till människor kommer att kompensera för det. Det är helt klart en bra hund om du vill ha det lite tystare omkring dig.

4. Engelsk Bulldog

engelsk bulldog lättsam

Bulldogs är söta och roliga hundar som inte skäller mycket alls i de flesta fall. Med sina skrynkliga ansikten och glada miner är de inte bara fantastiska lägenhetsdjur utan också bra familjehundar.

Deras korta päls är lätt att ta hand om och kräver bara en snabb borstning då och då för att hålla pälsen fin. En väldigt bra hund om du har känsliga grannar och ofta uppskattad i området.

Bulldogs är perfekt för personer som är känsliga för buller. Den engelska bulldogen är känd som en mycket tyst, mild ras som föredrar att bo nära sin familj.

5. Löwchen

Lowchen är en bedårande liten hund med långt vitt hår, känd för sin glada inställning till människor. De är väldigt tysta varvhundar som tycker om att gå runt i huset eller i trädgården utan att ständigt skälla som många andra små hundraser brukar göra.

Även om de inte tycker om att vara själva för länge så är Löwchens fantastiska lägenhetsdjur för människor som ger den tillräcklig uppmärksamhet

6. Pyrenéerhund

Pyrenéerhund

Inte bara är denna stora vakthund tyst, utan den tjocka vita pälsen håller den varm även i det kallaste vädret. Pyrenéerhunden skäller inte särskilt ofta runt främlingar eller andra djur, vilket gör det till ett bra val för en lägenhet såväl som en gård eller annan plats där det kommer att vara ute mycket av tiden.

Denna ras är dock ganska territoriell och kan skälla om den känner sig orolig. Men eftersom de är så lättsamma och vänliga med människor, är Pyrenéerhunden ändå en ganska bra familjehund med rätt uppfostran.

Dessutom har den extremt fluffig päls och är väldigt söt. Det är en hund som ser ut som ett fluffigt gosedjur, om än ganska stort sådant.

7. Cavalier king charles spaniel

cavalier king charles spaniel skäller inte

Som en liten hundras med långt hår behöver Cavalier king charles spaniel borstas varannan dag och bara badas vid behov. Men, är den högljudd?

Nej, oftast inte.

När det gäller personligheten är denna hund är känd för sin lugna inställning och tenderar att skälla mest när han leker eller går ut på livade promenader, men Cavalier King Charles Spaniel skäller inte mycket annars vilket gör det till en bra val av hund för lägenhet.

8. Whippet

whippet tyst hund

Whippet är en sighthound som ursprungligen föddes upp för att jaga, men denna hundras används nu oftare som utställningshund än för jakt.

Whippet är tillgiven och lojal mot sin familj och föredrar att spendera tid med människor snarare än att vakta eller skälla mycket. Det är dessutom en av de snabbaste hundraserna i världen.

9. Bichon frise

bichon frise är en lättsam hund

Bichon Frise är uppfödd som sällskapshund och är ett utmärkt val för en lägenhet på grund av dess allergivänliga päls och storlek.

Den här lilla vita luddbollen skäller inte mycket men älskar att leka med barn eller vara i närheten av vuxna som ger honom mycket uppmärksamhet. Dessutom är det en bra hundras för allergiker.

10. Greyhound

greyhound lugn hund

Greyhounds är kända för sitt lugna temperament och skäller inte så ofta. Även när de skäller är det ett mjukt ”japp”, inte det höga skällandet som många raser kan ha. Dessutom är den extremt snabb.

Greyhounds har även använts som jakthundar och även för att hjälpa människor med funktionshinder – deras lugna, milda uppförande gör dem till bra husdjur för alla typer av människor.

Det enda problemet med Greyhounds är att de är hundar som behöver mycket motion och kan bli väldigt rastlösa om de hålls inne eller i en hundgård hela dagen.

Så även om den här hunden kan vara lättsam att ha med sig, behöver den på mycket promenader, träning och lek för att hålla sig glad, frisk och tyst.

11. Coton de Tulear

Coton de Tulear lättsam hund

Coton de Tulear är en av de tystaste raserna när det gäller skällning. De är små varvhundar med mjuk päls som inte fäller mycket, vilket gör dem till bra husdjur för människor som är allergiska.

Coton de Tulear går ofta tyst runt i huset eller i trädgården utan att låta speciellt mycket.

12. Borzoi

Borzoi skäller inte mycket

Borzoi är uppfödd för att jaga och tävla i Ryssland och är en hund som trivs i sällskap med människor och andra djur.

Borzoi är också känd för sin lugna inställning och föredrar att umgås med sin familj utan att ständigt skälla. Denna ras behöver mycket motion men kan anpassa sig väl till livet i en lägenhet om han/hon får tillräckligt med tid att springa och leka.

13. Fransk Bulldog

lättsamma hundar fransk bulldogg

Den franska bulldogen är uppfödd i Frankrike och är en liten hund med fladdermusöron och ett mycket skrynkligt ansikte.

Den är också känd för att vara väldigt tyst och behöver bara måttlig motion varje dag. Om du letar efter en lugn hund som inte behöver mycket motion kan det vara rätt val för dig.

14. Sankt Bernard

Sankt Bernard

St. Bernard är en stor hund som fötts upp för att fungera som en assistent för människor som arbetar i Alperna, bär förpackningar och drar vagnar uppför branta berg – så det är ingen överraskning att denna hund inte skäller i onödan.

Hur mycket motion behöver den här mjuka jätten? Du måste ge den här hunden en del motion, men i utbyte får du en gosig och lugn jättehund.

Kanske har du sett hunden ”Båtsman” i Saltkråkan, han är om något ett bevis på en lugn och tyst hund. Serien och att den är populär gör det till en hund som kostar ganska mycket att köpa.

15. Golden Retriever

golden retriever lugn familjehund

Även om Golden retriever inte alltid är helt tyst så skäller den inte lika mycket som många andra liknande hundar.

Denna vänliga-, aktiva ras älskar att umgås med människor och vara vän med andra husdjur. Det är en av de mest populära hundraserna och perfekt för familjer och människor som tillbringar mycket tid utomhus.

16. Mops

mops tystlåten

Mopsen skäller inte mycket, men den här rasen kan bli lite orolig om den känner fara eller blir ensam för länge.

Den är inte aggressiv och vanligtvis mycket lättsam, mopsen tycker om att vara runt människor och andra djur – Mopsen är en bra hund om du inte haft hund tidigare.

17. Grand Danois

grand danois lugn

Grand Danois är en annan stor, tyst ras som användes till att jaga vildsvin i Tyskland. Kanske är det just storleken som gör att den inte har behovet av att skälla och vara högljudd.

Även om den inte skäller speciellt mycket, kräver denna ras mycket daglig motion och älskar att vara utomhus och hålla sig aktiv med sina familjemedlemmar.

18. Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback tyst

Rhodesian Ridgeback är en aktiv ras som lever för fysisk aktivitet. Den här rasen älskar att springa, vandra, simma och leka med sina familjemedlemmar. Den har anor från att jaga lejon och är en hund som inte skäller om det inte verkligen behövs.

19. Shar Pei

shar pei

Shar Pei är en förhållandevis liten, muskulös hund som ursprungligen föddes i Kina för att jaga och vakta. Den här rasen skäller inte mycket alls – men han kan vara aggressiv om den provoceras.

20. Berner sennenhund

Berner sennenhund tystlåten

Berner sennenhund avlades fram för att hjälpa till att flytta boskap i de schweiziska alperna. Pälsen är mycket tjock men fäller inte så mycket, vilket gör den till en bra hundras för allergiker.

Den här rasen skäller inte heller mycket men behöver daglig träning för att hålla sig stark, glad och frisk – och tyst.

Du bör därför vara en aktiv person och ha gott om yta för hunden hemma, däremot kommer den inte störa grannskapet genom att skälla högt så länge du uppfostrar den rätt.

21. Shiba

shiba

Shibas är mycket intelligenta och oberoende. De föddes ursprungligen som jakthundar i Japan, så de måste hållas stimulerade och aktiva med mycket träning och fysisk aktivitet.

Dessa små hundar skäller inte mycket men tycker om sällskap med andra husdjur och människor.

Små hundar som inte skäller mycket

Små hundraser som inte skäller mycket är ett utmärkt val för människor som bor i små lägenheter eller är känsliga för buller. Hundarna nedanför kommer att ge dig massor av tyst sällskap om du uppfostrar den rätt.

Exempel på små hundar som inte skäller är:

 • Franska bulldogg
 • Shiba
 • Mops
 • Bichon frise

Stora hundar som inte skäller mycket

Har du större yta och villa ha en stor men lättsam och tyst hund? Det finns flera stora hundar som inte skäller mycket.

Exempel på stora hundar som inte skäller är:

 • Saint Bernard
 • Berner Sennenhund
 • Rhodesian Ridgeback
 • Grand Danois

Hundras som inte vaktar mycket

Om du letar efter en hund som inte kommer att utveckla traditionella vakthundars skydd- och territoriella beteenden, överväg en av dessa raser:

 • Den engelska bulldoggen
 • Grand danois
 • Rhodesian Ridgeback
 • Sankt Bernard
 • Bernersennenhund

Även om några av dem anses vara vakthundar, med rätt träning är de lugna och vänliga. Som ett resultat är dessa raser (rätt uppfostrade) ett utmärkt val för familjer med barn och även äldre!

Lämna en kommentar