Portugisisk Vattenhund (Guide & fakta om hundrasen)

Den portugisiska vattenhunden är en ras som garanterat kommer väcka uppmärksamhet vart den än går. Med sin lockiga svarta, bruna eller vita päls är denna ras unik . Men det finns så mycket mer med den portugisiska vattenhunden än bara dess fina utseende.

Den är inte bara intelligent och en lojal följeslagare, den har också en spännande historia som brukshund. Ursprungligen föddes den upp för att hjälpa fiskare i Portugal och är en utmärkt simmare och retriever. De är kända för sin förmåga att dyka ner i vattnet för att hämta redskap, samt flocka fisk i nät.

Men låt inte dess historia som brukshund lura dig – den portugisiska vattenhunden är även mysig att kela med i soffan. De är kärleksfulla, tillgivna husdjur som gillar uppmärksamhet.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om denna fantastiska hundras!

Fakta om Portugisisk Vattenhund

  • Höjd: 43-57cm
  • Vikt: 16-27kg
  • Utseende: Svart, brun eller vit lockig hund
  • Kroppsbyggnad: Atletisk kroppsbyggnad
  • Egenskaper: Intelligent. lojal, lekfull och har lätt att lära sig nya saker
  • Livslängd: 12-15år
  • Pris: 18.000-25.000kr

Utseende

Den portugisiska vattenhunden är en medelstor hundras och har en stark, atletisk kroppsbyggnad och en tät, vattenavvisande päls, som kan vara svart, brun och vit. Men det som sticker ut lite extra mycket är dess lockiga päls.

Till skillnad från vissa andra raser med lockig päls är lockarna på den portugisiska vattenhunden snäva och definierade, vilket ger rasen ett distinkt, skulpterat utseende. Och medan rasen fäller, hjälper dess lockar till att hålla löst hår inneslutet, vilket gör det till en bra hund för personer med allergier.

Men den portugisiska vattenhundens utseende handlar inte bara om dess lockar – dessa hundar har också ett vackert, uttrycksfullt ansikte med stora snälla ögon och långa, floppiga öron. De har en stark, intelligent blick som är svår att motstå.

Vikt & Höjd

  • En fullvuxen portugisisk vattenhund väger vanligtvis mellan 16-27 kg.
  • Medelhöjden på en portugisisk vattenhund är cirka 43-57 centimeter.

Personlighet & Temperament

Den portugisiska vattenhunden är intelligent, lojal och lekfull. Den är mycket sociala och trivs med att få uppmärksamhet, vilket gör att den passar bra för familjer med barn eller om du letar efter en kärleksfull och tillgiven hund.

En av de saker som skiljer den portugisiska vattenhunden från andra raser är dess höga energinivå. Den föddes ursprungligen upp som brukshund, och de har mycket uthållighet och energi. De är alltid redo för att leka eller en långpromenad, och de älskar speciellt att simma.

Trots sin höga energinivå är portugisiska vattenhundar också kända för sin träningsförmåga och vilja att behaga. De är intelligenta hundar som är ivriga att lära sig nya trick och kommandon, och de utmärker sig i lydnadsträning och en bra agilityhundar.

hundras portugisisk vattenhund

Behov

Det finns har specifika behov som är viktiga att tänka på om du funderar på att len Portugisiskt vattenhund, vi går igenom dom här nedanför.

Mental stimulans

Först och främst är den portugisiska vattenhunden en ras med mycket energi som behöver mycket motion och mental stimulans.

De föddes ursprungligen upp som arbetshund i Portugal, och de har mycket uthållighet och behov att få utlopp för sin energi.

De behöver regelbundna tillfällen att springa och leka, och de älskar särskilt aktiviteter som låter dem simma. De har också nytta av aktiviteter som utmanar deras sinnen, som pusselleksaker, agility och lydnadsträning.

Kost

När det gäller kosten klarar sig den portugisiska vattenhunden bra på ett högkvalitativt torrfoder anpassat för deras storlek och aktivitetsnivå. De är i allmänhet hälsosamma, men det är som alltid viktigt att undvika att ge de för mycket mat för att förhindra fetma.

En av de saker som sticker ut med den portugisiska vattenhunden är dess kärleksfulla, tillgivna natur. De är mycket sociala och trivs med människor, och de är kända för sitt starka band med sina familjer.

De är också i allmänhet mycket tålmodiga och bra med barn, vilket gör dom till en bra hund för familjer.

Skötsel & Hälsa

En sak att tänka på när du tar hand om en portugisisk vattenhund är deras skötselbehov. De har en tjock, lockig päls som kräver regelbunden skötsel för att sig fin och fräsch.

De har också en hög energinivå, så de kommer att behöva mycket motion och mental stimulans för att hålla sig glada och friska.

Hälsoproblem

När det gäller hälsoproblem är portugisiska vattenhundar generellt sett en frisk ras, men som alla raser kan de vara utsatta för vissa hälsoproblem.

Några hälsoproblem som de kan drabbas av är höftledsdysplasi, ögonproblem och hudallergier.

Historia

Den portugisiska vattenhunden har en rik och intressant historia som går tillbaka hundratals år. Ursprungligen föddes de upp i Portugals kustregion, där de användes som arbetshundar på fiskebåtar.

Det är en hundras som är bra på att simma och de var ansvariga för en mängd olika uppgifter, inklusive att valla fisk i nät, hämta förlorade fiskeredskap och till och med leverera meddelanden mellan båtar.

En av de saker som gjorde portugisiska vattenhundar väl lämpade för dessa uppgifter var deras goda simförmåga. De har simhud på tassarna och en muskulös, strömlinjeformad kropp som gör att de kan simma bra.

Utöver det är portugisiska vattenhundar också intelligenta och träningsbara, vilket gjorde dem till värdefulla för fiskarna.

Idag används inte längre portugisiska vattenhundar för arbete på fiskebåtar, men de är populära som husdjur och utställningshundar. De har även lätt för att lära sig vilket passar bra för t.ex. agility.

De är också utmärkta terapihundar, eftersom de är lyhörda och tålmodiga med människor i alla åldrar. Sammantaget är portugisiska vattenhundar mångsidiga och anpassningsbara djur som passar för många olika människor.

För vem passar en Portugisisk Vattenhund?

Portugisiska vattenhundar passar många olika människor och familjer. De är intelligenta, lojala och tillgivna djur som är fantastiska husdjur för alla som letar efter en vänlig och kärleksfull följeslagare.

De är också mycket anpassningsbara, så de kan trivas i en mängd olika livssituationer, från små lägenheter till stora hus med gårdar.

En sak att tänka på är att portugisiska vattenhundar har en hög energinivå och behöver mycket motion och mental stimulans för att hålla sig glada och friska.

Det är en ras som klarar sig bäst med en aktiv ägare som kan ge dem massor av möjligheter att springa, leka och lära sig nya saker. De är också intelligenta och träningsbara, så de kan vara ett utmärkt val för människor som tycker om att delta i hundsporter eller andra aktiviteter med sina husdjur.

Kan man ha en Portugisisk Vattenhund i lägenhet?

Ja, portugisiska vattenhundar kan vara i lägenhet så länge de får tillräckligt med motion och mental stimulans. De kan leva i mindre hem, så länge de ges tillräckligt med uppmärksamhet och möjligheter till motion.

Det är viktigt att komma ihåg att alla hundar, oavsett ras, behöver daglig motion, träning och uppmärksamhet, så det är viktigt att se till att du kan ge den det om du bor i lägenhet.

Om du funderar på att skaffa en portugisisk vattenhund och du bor i lägenhet är det en bra idé att se till att det är tillåtet med husdjur och att storleken på din lägenhet är lämplig för en hund.

Du bör också överväga om du kommer att kunna ge tillräckligt med utrymme för din hund att röra sig och leka, och om du kommer att kunna ta med din hund ut på promenader och andra former av träning på regelbunden basis.

portugisik vattenhund valp

Portugisisk Vattenhund valpar

Att ha portugisiska vattenhunds-valpar kan vara väldigt roligt, men det kan också vara mycket jobb! Dessa är energiska och lekfulla, och de kommer att behöva mycket uppmärksamhet, motion och träning för att vara glada och väluppfostrade hundar.

En sak att tänka på är att portugisiska vattenhundsvalpar kan vara ganska aktiva och nyfikna, så de kan göra mycket hyss och oväntade saker. Det är viktigt att vara uppmärksam på det och att valpsäkra ditt hem så mycket som möjligt, genom att plocka upp små föremål som kan vara lockande för din valp att tugga på, och genom att hålla ett öga på din valp när den leker.

Träning är också en viktig del av att fostra en portugisisk vattenhundsvalp. Des hundar är intelligenta och kan vara lätta att träna, men det kommer att kräva tålamod och konsekvens från din sida.

Det är en bra idé att börja träna din valp så fort du tar hem den, med hjälp av positiva förstärkningstekniker som godis, beröm och belöningar.

Portugisisk vattenhund Fakta – Sammanfattning

Den portugisiska vattenhunden är en medelstor hundras som ursprungligen föddes upp för att arbeta på fiskebåtar i Portugal.

Dessa intelligenta och energiska hundar är kända för sina starka simförmåga, lekfullhet och tillgivna natur. De är i allmänhet bra med barn och andra husdjur, och är lojala och beskyddande.

De kräver regelbunden träning och mental stimulans för att vara lyckliga. De är aktiva hundar som tycker om aktiviteter som att simma, springa och leka apport, och de utmärker sig i lydnads- och agilityträning.

De kan ha en stark bytesdrift, så de kanske inte är lämpliga för hushåll med små djur. De har också en tjock, vågig päls som kräver regelbunden skötsel.

Lämna en kommentar