Hundar med blå ögon (18 Hundraser med blå ögonfärg)

Det är något speciellt med hundar som har blåa ögon, kanske för att det inte är så vanligt. De har en skarp och klar blick som får många av oss att fascineras.

Några av de mest kända hundarna med blå ögon är Siberian Husky, Australian Shepherd och Catahoula Leopard dog.

Men det finns faktiskt fler hundraser som kan ha blåa ögon. I den här artikeln kommer vi att lista de hundar som har blåa ögon. Fortsätt läsa för att ta reda på vilka det är!

1. Siberian Husky

Siberian Husky

Den kanske vanligaste hundrasen med blå ögon är Siberian Husky. Det är en hund som från början kommer från Sibirien och användes för att dra hundslädar, som var det stora transportmedlet på 1800-talet av tjuktjerna.

Den första Siberian Husky kom till Alaska i början på 1900-talet och vart mycket populära i hundspannstävlingar. Det var i USA hunden fick namnet Siberian Husky.

Siberian Husky är en hund som trivs bäst i flock och är gärna inte ensam för länge. De älskar att vara ute och röra sig och är en aktiv hundras. De skäller inte men de ylar gärna, speciellt av glädje.

Det är just Siberian Huskys blåa ögon som kännetecknar hundrasen. De kan också ha riktigt ljusa och isblåa ögon. Förutom ögonen känns de igen på den tjocka pälsen och sitt vargliknande utseende.

2. Australian Shepherd

hund med blåa ögon Australian Shepherd

Australian Shepherd eller Aussie som den också kallas är en annan populär hundras som känns igen på deras blåa ögon och deras olika färgkombinationer på pälsen. Australian Shepherd har sitt ursprung från USA och sägs vara en av världens smartaste hundar.

Australian Shepherd är från början en arbetarhund som använts på gårdar för att valla in boskap. Det är ingen renodlad vallhund utan Australian Shepherd är en vall- och vakthund vilket gör att den också är beskyddande och skäller när det kommer främlingar.

De har också lätt att lära sig nya saker snabbt och vill gärna ha en uppgift då är de som gladast. Därför är det viktigt att hålla de sysselsatta.

Förutom att vara en smart och stark hund är de också lojala till sin ägare och vill gärna vara nära hela tiden. Aussie passar bra hos aktiva familjer och personer.

3. Border Collie

Border Collie med blåa ögon

Att en Border Collies har blåa ögon är inte ovanligt och de kan ha det oavsett vilken pälsfärg. De är också en av världens smartaste hundar. Border Collie kommer från gränsen mellan Wales, England och Skottland därav namnet ”Border” som betyder gräns.

De används oftast på fåraherdar som vallningshund. Annars är de populära inom agility och lydnad på grund av sin höga intelligens. De är oftast de hundarna som är i topp på de tävlingarna.

Annars är det en lyhörd hund som gärna samarbetar. Eftersom de är så smarta och aktiva behöver de få arbetsuppgifter som personsök eller lydnadsträning för att må bra.

4. Weimaraner

hundar med blåa ögon Weimaraner

Weimaraner är en hundras som är känd för sin silvergråa päls som kan vara både kort och lång och sina skarpt blåa ögon.

Den här rasen är en jakthund och tillhör gruppen stående fågelhund och har sitt ursprung från Tyskland.

De kräver mycket träning eftersom det är en smart och energisk hund. De kan fungera bra som familjehundar om de får rätt träning tidigt.

Weimaranern kan vara envisa men lär sig snabbt nya saker. De kräver mycket motion för att må bra annars är risken att de använder sin energi till att göra något som är mindre lämpligt.

5. Grand Danois

Grand Danois med blå ögon

Grand Danois är en ras som kan ha blåa och klara ögon. Det är en stor hundras som är otroligt snäll och är ursprungligen från Tyskland.

En Grand Danois är kärleksfull, vänlig och lojal till sin ägare och familj. De kan vara reserverad mot okända människor men är inte aggressiva på något sätt.

De har en höjd mellan 72-80cm och kan väga mellan 45-90kg beroende på om det är en hona eller hane. De växer fort som valpar och ibland är de inte medvetna om sin stora storlek vilket kan blir lite knasigt ibland.

På grund av den stora storlek och sin vänliga personlighet kallas de ofta för ”Snälla jättar”

6. Alaskan Klee Kai

Alaskan Klee Kai hundras med blå ögon

Att en Alaskan Klee Kai har blåa ögon är inget ovanligt. De påminner om en mindre version av Siberian- och Alaskan Husky. De känns igen på de klar blåa ögonen som är en kontrast till den tjocka och lurviga pälsen.

Alaskan Klee Kai har sitt ursprung i Alaska och Klee Kai betyder ”liten hund” därav hundrasens namn.

Det är en utåtriktad, lojal och aktiv hundras som har en lättsam attityd. För att uppmärksamma dig på saker ”pratar” de med dig genom lite udda ljudläten som att yla, grymta eller så ger de ifrån sig ett joddlande ljud. De skäller inte på samma sätt som andra hundar.

7. Pitbull

hund med blåa ögon pitbull

En Pitbull kan ha fina blåa ögon och är en hundras som känns igen för sin starka och muskulösa kroppsbyggnad. Ursprungligen kommer de från USA och avlades fram som kamphund för att ha i strid mot andra hundar. Vilket är förbjudet idag.

På grund av det har tyvärr Pitbull ett dåligt rykte om sig för att vara aggressiv och farlig. Och ja det kan stämma om de hamnar hos fel person och får en dålig uppfostran.

Men hos rätt familj och person som ger en bra och tydlig uppfostran är det en fin sällskapshund som är kärleksfull, smart och lojal. Men det är viktigt att vara medveten om hundrasens instinkter.

8. Alaskan Malamute

hundar med ljusa ögon Alaskan Malamute

Alaskan Malamute kan ha blåa, ljusblåa eller bruna ögon. Blåa ögon hos Alaskan Malamute anses vara ett genetiskt fel av vissa uppfödare eftersom själva rasstandarden kräver brun eller brunsvart ögonfärg.

De har ett utseende som påminner om en varg. Men beter sig inte som en. Det är en vänlig och lojal hundras som har sitt ursprung i Alaska (USA).

I Alaska utvecklade man rasen för att kunna dra tung last i tufft väder men också för att hjälpa till i jakt. De är byggda för sin styrka och uthållighet och inte för att vara snabba.

Alaskan Malamute har en tjock dubbelpäls som gör att de klara av extrem kyla bra. De används idag ofta som slädhundar.

9. Dalmatiner

dalmatin med blå ögon

Dalmatiner är en medelstor hundras som känns igen på den prickiga pälsen. Det är inte vanligt med blåa ögon hos den här rasen men ibland föds det även blåögda Dalmatiner.

De tros ha sitt ursprung från en regionen i Kroatien som heter Dalmatien där de också har fått sitt namn ifrån. Dalmatiner har bland annat används inom jakt, vallning och som cirkushundar.

Dalmatiner är intelligenta, vänliga och en lojala hundar med mycket energi. En Dalmatiner behöver mycket motion och aktivitet för att inte bli hyperaktiv. De vill gärna vara till lags.

10. Old English Sheepdog

Old English Sheepdog

Old English Sheepdogs är stora hund med lång och lurvig päls. Old English Sheepdog kan ha blåa ögon men är vanligast bruna. Att se deras ögonfärg kan vara svårt då de har mycket päls som hänger i ansiktet.

De är en populär hundras som har funnits i århundraden, ursprungligen kommer den från England. De användes oftast som brukshundar för att valla in får men också andra boskap.

Old English Sheepdog är en glad, smart och lojal hund. Det är också en stark hund med bra rörlighet.

11. Engelsk Bulldogg

Engelsk Bulldogg med blåa ögon

Den Engelska Bulldoggen kallas även för Brittisk Bulldoggen eller Bulldogg. Precis som namnet avslöjar kommer hundrasen ursprungligen från England.

Bulldoggen har ett speciellt utseende av att vara väldig kraftig och kompakt med mycket hud. De kan ge ett skrämmande intryck men är en vänlig och kärleksfull hundras.

När det gäller deras ögon har vissa Engelska Bulldoggar blå ögon men det är inte vanligt. De flesta har bruna ögon. De kan också ha ett blått och ett brunt öga.

12. Cardigan Welsh Corgi

hundar med blå ögon Cardigan Welsh Corgi

Cardigan Welsh Corgi är en hundras med ursprung från Wales. Beroende på hundens gener kan den få blåa ögon även om det är ovanligt hos just Cardigan Welsh Corgi.

Annars känner man igen de på de uppstående öronen, tjocka pälsen, långa kropp och korta benen.

Det är en intelligent och lekfulla hund med stark arbetsmoral och med lite vaktinstinkt. De användes förr som vallningshundar på mindre gårdar och man uppskattade deras uthållighet och smidighet.

Idag är de populära sällskapshundar och är känd för sin vänlighet. De är gärna med i hundsporter som lydnad, agility och spår.

13. Shetland Sheepdog

hundraser med blåa och ljusa ögon

Shetland Sheepdog kallas även för Sheltie och härstammar från Shetlandsöarna i Skottland. De föddes ursprungligen upp för att valla får och andra boskap.

Vissa Shelties har blå ögon på grund av genetik men är inte lika vanligt hos Sheltie hos andra hundraser. Som hos Siberian Husky och Australian Shepherd. Vissa Kennelklubbar anser att blå ögon på en Sheltie är rasfel.

Trots det är blåögda Shelties lika friska och alerta som de med mörkare ögon, och många tycker att de är lika vackra.

Annars är rasen känd för sin intelligens och lojalitet, de är även en stark och aktiv hundras.

14. Fransk Bulldogg

blåa ögon på en fralla

Fransk Bulldogg kallas även för Fralla och är en hundras med ursprung från England.

De känns igen på deras stora uppstående öron som påminner om en fladdermus och har en liten kompakt kropp. Men de tror att de är större än vad de egentligen är och är därför en modig ras.

En Fralla kan få blåa ögon men deras vanliga färg är bruna. De senaste åren har Frallan blivit en populär hundras hos många. Kanske för att det är en levnadsglad och lojal hund.

Det är en hundras som passar bra till förstagångs ägare, kräver inte mycket motion och skäller sällan men kan skälla för att varna.

15. Catahoula Leopard Dog

hundar som har blåa ögon

Catahoula Leopard dog är en hundras som ursprungligen kommer från Louisiana i USA. Namnet har de fått från Catahoula Parish som är en delstat i Louisiana. De användes ofta som jakthundar för att spåra vilt.

Catahoula Leopard dog känner du igen på deras fläckiga päls som påminner just om en leopard.

Det är vanligt att rasen har blåa ögon men kan även ha gröna, gula eller bruna ögon. Eller ett blått och ett brunt öga. De blåa ögonen blir en fin kontrast till deras päls.

Förutom att vara en uthållig och stark jakthund har de även simhud mellan tassarna som gör att de är grymma på att simma.

16. Neapolitan Mastiff

Neapolitan Mastiff valp med blå ögon

Den Napolitanska Mastiffen är en stor, muskulös hundras som har sitt ursprung i Italien. Du känner igen de på deras lösa hud, rynkor och veck i ansiktet men också på deras stora kroppsbyggnad. En fullvuxen Napolitanska Mastiff väger mellan 50-70kg.

Vissa Napolitanska Mastiffer har blå ögon, men det är inget vanligt. Rasstandarden säger att rasens ögon ska vara mörkbruna till färgen.

Den Napolitanska Mastiffen tror man härstammar från de romerska krigshundar. Mastifferna spred sig i Europa och användes som stridshundar. De används också mycket som vakthundar.

De passar inte dig som är första gångs ägare eftersom de konstant vaktar både huset och sin familj och ägare.

17. Cocker Spaniel

Cocker Spaniel med ljus ögonfärg

Cocker Spaniel är en glad och populär hundras som kommer från England från början. De var ursprungligen till som jakthund men är idag en trevlig sällskapshund. Många känner säkert igen rasen från filmen Lady och Luffsen.

Vanligaste ögonfärgen en Cocker Spaniel har är brun men visst kan det förekomma att även dom ibland får blåa ögon även om det är ovanligt.

Annars är det en smart, snäll och kärleksfull hundras som älskar att hänga med på familjens olika aktiviteter.

18. Tax

Taxen kommer från Tyskland och har ett speciellt utseende med lång kropp, korta ben och hängande öron. De kan vara både kort- och långhårig.

Det är ovanligt att en Tax har blåa ögon men det förekommer såklart. Vanligast är att en Tax har mörkbruna ögon.

Tax är ett fint sällskap både i familj men också som jaktsällskap. De används oftast för att jaga grävlingar. Deras personlighet är modig, självständig och envis men är också lojala. De har ett bra luktsinne och älskar att spåra när de är utomhus.


Varför har vissa hundraser blå ögon?

Vissa hundar har blå ögon på grund av genetiken i sin ras, vilket är den vanligaste anledningen till att vissa hundar har blå ögon. Det ärvs helt enkelt av deras föräldrar.

Raser som är kända för att ha blå ögon Australian Shepherd och Siberian Husky.

Hundar med ett blått och ett brunt öga

Hundar som har ett blått och ett brunt öga kallas av veterinären heterokromi som betyder ”annorlunda färg” på grekiska.

Det är också vanligast hos hundraser som Australian Shepherd, Siberian Husky och Catahoula Leopard dog men kan så klart förekomma hos andra hundraser också.

Precis som med blåa eller bruna ögon har det med genetiken att göra och är medfött, inget som är farligt. Ju mer melanin irisen i ögat innehåller ju mörkare ögonfärg får de.

Föds hundar med blå ögon?

Nej, inte alla. Vissa hundar föds med blåa ögon vid födseln men kan ändra färg och bli mörkare efter två månader.

Vissa behåller den blåa och ljusa färgen livet ut som Australian Shepherd, Siberian Husky och Catahoula Leopard dog. Men även andra hundaraser som vi nämt i inlägget kan behålla de blåa ögonen även om det är ovanligt.

3 svar på ”Hundar med blå ögon (18 Hundraser med blå ögonfärg)”

Lämna en kommentar