Hundar som ser ut som vargar – 17 vargliknande hundraser

Vargar är fascinerande och häftiga djur som lever vilt i våra skogar. De är vackra djur som vi ska ha respekt för och inget vi har hemma som ett husdjur. Det är vilda djur och motsatsen till ett tamt husdjur. Är det utseendet av en varg du vill ha så finns det många hundar som liknar vargar.

Det finns många hundar som ser ut som vargar, med långa spetsiga nospartier, tjock päls och buskiga svansar. Och dessa hundar kan du ha hemma som ett husdjur. Det är oftast hundraser som har mycket energi och älskar långa promenader. Så de kräver en van hundägare.

Exempel på hundraser som liknar vargar är Siberian Husky, Alaskan Malamute, Keeshond, Samojed, Svensk Vallhund och Shikoku.

1. Siberian Husky

hundar som liknar vargar siberian husky

Siberian Husky är förmodligen den äldsta hundrasen och som namnet avslöjar är den ursprungligen från norra Sibirien. Husky används främst som slädhundar men också för renskötsel.

Siberian Husky har det typiska vargutseendet med spetsig nos och spetsiga öron. Men är inte alls som en en varg till sättet. En Siberian Husky älskar alla, är snäll, smart och kärleksfull.

Den passar därför inte som en vakthund, men däremot är det en bra hund för löpning eftersom den orkar springa väldigt långa sträckor i högt tempo utan att vila.

En Husky är en flockhund och ska därför inte lämnas ensam för länge, de trivs bäst om de får växa upp och leva tillsammans med andra hundar. Det är sällan en Husky skäller men de kan i stället yla och då är det av glädje.

Det är en av de snabbaste hundarna när det gäller att springa längre sträckor, framförallt som draghund.

2. Alaskan Malamute

vargliknande hund alaskan malamute

Alaskan Malamute är en stor hundras som ser ut som en varg till utseende men inte till personlighet. Det är en lojal och snäll hund som har sitt ursprung i nordvästra Alaska. Rasen togs fram för att kunna dra tung last i hårt och kallt väder.

För att skaffa en Alaskan Malamute behöver du vara en van hundägare den lämpar sig inte som en hund för förstagångsägare. Hundrasen kräver mycket motion och träning, de älskar dragträning och det är även ett måste för den här hundrasen för att den ska må bra.

3. Keeshond

keeshond hund som liknar varg

Keeshond är en hund med vaktegenskaper med ursprung från Nederländerna som varna sin familj och ägare om något opassande dyker upp. Deras utseende påminner om en varg i ansiktet då de har den spetsiga nosen och uppstående öron.

Dock är den lite mindre i storlek och har både längre och tjockare päls än vad vargar har. Personlighetsmässigt påminner en Keeshond inte alls en varg, de är istället glada, snälla, lojala och väldigt sällskapliga hundar som gärna vill vara där familjen är.

Eftersom det är en vakthund så kommer den att skälla till alla ovanliga ljud den hör så det är bra med träning i tidig ålder för att lära den att inte skälla på allt. Den här hundrasen passar dig som har erfarenhet av hundar.

4. Schäfer

schäfer som ser ut som en varg

Schäfern är en medelstor hund och en av de vanligaste hundraserna i världen, de har sitt ursprung i Tyskland. Utseendet på en Schäfer påminner om en varg eftersom de har en stark och muskulös kropp, uppstående öron, mörka ögon och en yvig svans.

Deras intelligens gör dem lätta att träna och är den bästa ”eleven” på hundkurserna. Med en Schäfer kommer du få em lojal hund som du kommer skapa ett starkt ban er emellan. En Schäfer vill gärna vara med dig överallt.

De kräver mycket uppmärksamhet av sin ägare får de inte det kan det utvecklas till en besvärlig hund. Därför är det bra om du är van vid hundar om du ska skaffa dig en Schäfer.

5. Samojed

samojed liknar vita vargar

Samojeden har sitt ursprung i Sibirien och har fått sitt namn från den samojediska folkgruppen i Siberien och Ryssland och är en av de dyraste hundraserna i världen.

Samojeden kallas även för den leende hunden då det ser ut som att de ler med deras ansiktsdrag. Denna hundras har mandelformade ögon och upprättstående öron vilket gör att de påminner om en varg i utseende, men det är också det enda som gör att de liknar en varg.

De är fantastiska familjehundar och är också ganska vänliga med främlingar om de tränas i tidig ålder. Deras fluffiga vita päls och ständiga leende gör att den kvalar in på listan över hundar som liknar gosedjur.

6. Kaukasisk Ovtjarka (kaukasisk herdehund)

vargliknande kaukasian ovtjarka

Kaukasisk Ovtjarka är en bergshund som vaktar boskap. Ursprungligen kommer denna hundras från bergen i Kaukasusområdet som ligger i Ryssland. Det här är ingen hund du skaffar för första gången och inte riktigt en sällskapshund. Detta är en vakthund.

Kaukasisk Ovtjarka är en av de största hundraserna i världen och påminner om en varg i ansiktet. Den här hundrasen är tålig, stark, självständig och snäll mot sin flock och sin familj.

De väger mellan 45-85kg när den är fullvuxen och är ingen hund du har i stan eller i en lägenhet. De kräver att få vara ute mycket och röra på sig.

7. Tamaskan

Tamaskan är en blandras hund från Finland där de blandat Siberian Husky, Alaskan Malamute och Schäfer. Anledning till denna blandras var att man just ville ha en hund som var så lik en varg som möjligt och visst är den likt en varg.

Tamaskan är lik en varg både i utseende, kropp och färg på päls. Även om den är lik en varg till utseende så har den inte alls en vargs beteende. Tamaskan är en snäll och lydig hund med mycket energi.

8. Västgötaspets (Svensk Vallhund)

Västgötaspets är en svensk vallhund som tros vara närmare 1000 år gammal. Sitt namn har den fått från området den har sitt ursprung ifrån nämligen Västergötland. Den här hundrasen är liten men utseendemässigt väldigt lik en varg i både ansiktet, päls och färg på pälsen.

Västgötaspetsen är en vallhund och det ligger i dens natur att vakta. Personlighetsmässigt är det en snäll, energisk och lätt lärd hund som passar till att valla men också att träna agility med. Det är bra om du har en viss vana vid hundar om du vill skaffa en Västgötaspets.

9. Shikoku

Shikoku är en asiatisk spets från Japan, den är döpt efter ön med samma namn. Hundrasen är lik en varg i ansiktet med den spetsiga nosen, de uppstående öronen och den alerta blicken. Annars är den mindre i storleken än en varg men har samma korthåriga päls.

Shikoku är en modig och lojal vakthund som ser efter sin familj. De kan vara misstänkta mot nya människor om den inte tränas i tidig ålder för att socialisera sig med andra djur och människor.

10. Norsk Älghund

Den norska älghunden är en nordisk jakthund som användes för att jaga älg. Hundrasen är en spetstyp och har funnits med länge. Det är en mellanstor hund som väger mellan 20-25kg.

Denna hund har ett vargliknande utseende med sina spetsiga öron och lurviga svans. De har en kort och tät päls i färger som svart och vitt eller grått med mörka fläckar. Du ska vara medveten om att en norsk älghund fäller mycket päls.

Övrigt är det en tålig, energisk, snäll och självsäker hund. Den kan skälla en hel del därför är det bra om den tränas upp i tidig ålder med att inte skälla till allt som är annorlunda. Det är en bra familjehund som gillar att vara med familjen men klarar sig också bra själv.

11. Finsk Spets

Den finska spetsen är en gammal jaktras från Finland där den spårar bland annat tjäder och orre. Förr i tiden jagade den även större djur som björn och älg.

Denna hundras har ett vargliknande utseende med sina spetsiga öron och buskiga svans men det är det enda som påminner om en varg. Finsk spets är en anpassningsbar ras som är lätt att träna, livlig, lojal, självständig och modig.

12. Ceskoslovenský vlciak

Ceskoslovenský vlciak är en ny hundras från Slovakien. Under 1950-talet gjorde man experiment och korsade karpatisk varg med schäfer för att få en hundras som hade en schäferns och vargs egenskaper.

Det här ingen hund för dig som är förstagångs ägare av en hund, den kräver otroligt mycket träning och har en stark vaktinstinkt. rasen är orädd, lojal till sin ägare, lätt lärd och mycket aktiv.

Då denna hundras är en korsning med en varg så är den även väldigt lik en varg i utseende med sina trekantiga öron, buskiga svans, mandelögon och spetsig nos.

13. Belgisk Vallhund

belgisk vallhund

Den belgiska vallhunden är en vakt- och vallhund från Belgien. De användes för att vakta och sköta boskap som kor och får. Denna ras har spetsiga öron och spetsig nos som en varg och lång päls.

Rasen finns idag i fyra olika varianter som heter groenendael, laekenois, malinois och tervueren. Det som skiljer de åt är pälsfärg och strukturen på pälsen. Övrigt är rasen livlig och aktiv.

14. Kanadensisk Eskimåhund

kanadensisk eskimåhund varg

Den kanadensiska eskimåhunden kommer ursprungligen från Kanada och är i grunden en släd- och jakt hund. Denna hund har spetsiga öron som en varg och spetsig nos.

Den här hundrasen är en väldigt aktiv hund och trivs bäst ute, de har mycket energi, vilja och är modiga hundar. De kan även skälla och yla en hel del. Den här hundrasen passar bäst för dig som är van vid hundar och träning men som också är ute mycket i naturen.

15. Grönlandshund

grönlandshund

Grönlandshunden är stark hundras som är gjorda för att dra släde i det hårda klimatet som finns på Grönland och antarktisk. De är vana vida att jaga sälar och isbjörnar därför har de en stor jaktinstinkt. Övrigt är de snälla mot människor men även främlingar är lojala, modiga och uthålliga hundar.

Denna hundras är väldigt lik vargar till sitt utseende med spetsiga öron, spetsig nos och en lurvig svans. De finns i olika färger som svart, brun, vit eller krämfärgad med grå, bruna eller svarta fläckar.

16. Kai Ken (Kai)

Kai Ken är en gammal japansk hundras som främst lever i bergen. Fungerar som både jakt hund men också som sällskaps- eller familjehund då de knyter starka band till sin familj. De är en allert hundras med mycket energi.

Utseendet på den här hunden påminner om en varg tack vare dess triangulära öron som står upp, buskig svans och ögon långt ifrån varandra.

17. Saarlos Wolfhond

vargliknande hundras Saarlos Wolfhond

Under 1930-talet experimenterade Leendert Saarloos från Nederländerna med att korsa en schäfer med en varg för att förbättra schäferns egenskaper. Därför är hundrasen uppkallad efter honom.

Det är en energisk hundras som är livlig och som bara lyder om den vill. Så det är en svår hundras att uppfostra men är heller inte vanlig här i Sverige.

Eftersom hundrasen är en korsning med en varg så är den också väldigt lik en varg till utseende med sina spetsiga öron, spetsiga nos, ögonformen, pälsen och den buskiga svansen.

Bra saker att veta innan du skaffar en hund som ser ut som en varg

De hundraser som ser ut som vargar i utseende har också en hel del gemensamt i hur de är som hundraser.

Gemensamt för hundraser som ser ut som vargar är:

  • Energiska
  • Starka
  • Livliga
  • Modiga
  • Självständiga
  • Vakt-, släd- eller jakthund
  • Kräver mycket motion och träning

Sammanfattning av hundar som ser ut som vargar

Det här är hundraser som inte är lämpliga att skaffa om du är en förstagångs ägare av en hund. De kräver en mer van hand och uppfostran då många av dessa hundraser även är envisa. Du måste ha tid att ta ut de på långa promenader så de blir trötta men även ge de mental träning.

Det här är inga stadshundar eller som ska bo i mindre bostäder de behöver natur och stora ytor att röra sig på för att må bra. Många av dessa hundraser är även flockhundar som trivs bäst med att de är fler hundar tillsammans.

Lämna en kommentar