Världens dyraste hundraser – Topp 14 lista (Vad de kostar)

Priserna på vissa hundraser kan verkligen chocka och ofta är det hundraser som kändisar eller kungligheter har då de blir populära. Även hundraser med en speciell stamtavla kostar extra mycket. Den dyraste hundrasen som har sålts är en tibetansk mastiff som såldes för nästan 12 miljoner kronor 2014.

Några av världens dyraste hundraser är Tibetansk Mastiff, Akita, Löwchen, Pharaoh Hound och Chow Chow för att ta några exempel.

1. Tibetansk Mastiff

Den Tibetanska Mastiffen är en stor tibetansk hundras med en tjock och lång päls likt ett lejon. Deras ursprung är från Tibet, Kina, Indien, Mongoliet och Nepal. I första hand används de för att vakta boskap i de bergiga regionerna.

En tibetansk mastiff kan kosta uppemot över 60.000kr. Den dyraste tibetanska mastiffen som sålts är en med guldfärgad (röd) päls som såldes i Kina för 12 miljoner kronor. Hundrasen har även på senast tid blivit en symbol för status i Kina.

3. Löwchen

löwchen

Löwchen är en hundras med silkeslen päls och som även kallas för ”litet lejon” eftersom klippningen på deras päls påminner om ett lejon som också är deras signum.

Den här hundrasen är populär bland de högre samhällsklasserna och förekom ofta i målningar i slutet på medeltiden (1400-1600-talet).

En renrasig Löwchen är idag väldigt ovanlig att få tag på vilket gör den till en av de dyraste hundraserna idag. Vill du ha en Löwchen kan du få betala upp till 90.000kr.

2. Akita

dyra hundar akita inu

Akita är en stor hundras som kommer från de bergiga regionerna i norra Japan. Det är en lugn och tystlåten hundras men som är stark, modig och en perfekt vakthund eller sällskapshund då den är lojal till sin ägare och familj.

Det finns lite olika varianter på en Akita och du kan få betala upp till 40.000kr för vissa. Rysslands president Vladimir Putin äger en Akita som heter Yume.

Det här är ingen hundras som du skaffar första gången då den kräver mycket träning och uppfostran. Och ha i åtanke att detta är en hundras med en stark jaktinstinkt.

4. Faraohund

Faraohunden är en elegant och smal hundras som har sitt ursprung i Malta. Men det har även hittats kvarlevor av hundar som påminner om faraohunden i Egypten från långt tillbaka i tiden.Faraohunden är självständig, glad, lojal med mycket energi.

De kräver mycket motion och träning i tidig ålder för att kunna socialisera sig med andra djur. Annars kan de vara väldigt högljudda och skälla en del. Beroende på vilken art av Faraohund kan du få betala upp till 60.000kr.

5. Chow Chow

cho chow kostar mycket

Vart Chow Chow har sitt ursprung från början vet man inte riktigt men man tror att den kommer från Mongoliet från början och vart senare introducerad i Kina. För fler hundra år sedan användes Chow Chow som vakthund vid tempel för att skrämma bort onda andar.

Chow Chow är en lurvig kompakt hundras som är envis och självständig. Det är en hund med ett björnliknande utseende och många tycker den ser ut som en lurvig nallebjörn.

Man kan lätt luras av det gulliga och lurviga utseendet en Chow Chow har men de kan lätt nafsa på dig om den känner sig hotad och har ett ilsket temperament om den inte uppfostras bra i tidig ålder.

För en Chow Chow kan du få betala runt 15.000 kr för. Pristet kan så klart variera till billigare eller dyrare beroende på uppfödare.

6. Rottweiler

dyr hund rottweiler

Rottweiler är en medelstor hund som är en blandning av att vara en vakthund men också otroligt lojal, kärleksfull, smart och modig.

Hundrasen kräver mycket motion men också mental stimulans. De har sitt ursprung i Tyskland och hör till de äldsta-, men även mest omtyckta hundraserna.

Namnet Rottweiler Metzgerhunde har de fått från staden Rottweil och Metzgerhunde betyder slaktarhund på tyska. En Rottweiler kan kosta 20.000 till 55.000 kr beroende på om de har en eftertraktad stamtavla.

7. Samojed

samojed kostar mycket pengar

Samojed är en vit vallhund från norra Ryssland som ser ut som en fluffig gosedjurshund. De används även mycket för att dra slädar och vid polarexpeditioner. Samojed är en snäll, lojal och beskyddande hund. De kommer att skydda sin ägare och familj mot främlingar.

Lämna inte en Samojed ensam för länge, de trivs bäst med att vara med sin familj. Ett smeknamn de har är ”leende” hunden då deras ansiktsuttryck ser ut som att den ler hela tiden.

Samojed anses av många vara en av de vackraste hundraserna i världen och det är en hund som passar för ett hem med allergiker. Du kan få betala upp till över 70.000kr för att få en Samojed hund.

8. Bullmastiff

bullmastiff dyr

Bullmastiffen är en stor och kompat hundras som förr kallades för ”skogsvaktarens natthund” då man på 1800-talet använde just bullmastiffen för att fånga tjuvskyttar. Det är faktiskt en av de absolut största hundraserna.

På grund av sin natur så är det här en väldigt beskyddande hundras som skyddar alla i hushållet till och med andra sällskapsdjur mot främlingar.

Det är viktigt med social träning i tidig ålder för att en bullmastiff ska kunna acceptera främlingar. En Bullmastiff är beskyddande, envis och stark. Bullmastiff kan kostar cirka 20.000-30.000kr beroende på vilken uppfödare.

9. Dogo Argentino

dogo argentino

Dogo Argentino är en muskulös hundras med långa ben som har sitt ursprung från Argentina. Det här är en hundras som inte skäller mycket, är lojal, kärleksfull, tålig och självsäker.

Dogo Argentino är en lugn hund och passar utmärkt som familjehund. För en Dogo Argentino-valp får du betala någonstans mellan 19.000-30.000kr beroende på vilken uppfödare.

10. Afghanhund

afghanhund är dyr

Afghanhunden är en av de äldsta hundraserna i världen och älskar att springa i full fart, de är också viga och kan hoppa högt. Faktum är att det är en av de hundraserna som springer snabbast i världen.

Den här hundrasen är lojal och kärleksfull till sin familj och personer den känner men är mer reserverad till främlingar. Därför är det ett måsta att träna en afganhund i tidig ålder. En afganhund kan kosta allt från 10.000-24.000kr beroende på uppfödare och stamtavla.

11. Fransk Bulldogg

fransk bulldog

Den franska bulldoggen ”fralla” är en liten hundras som blivit populär de senaste åren vilket har gjort att priset också har ökat. Fransk bulldogg är liten men en modig hundras, de är även kärleksfull, lojal och levnadsglada.

Är du ute efter en förstagångshund så är en fralla ett bra val de är även en tyst hund som inte skäller mycket och lätta att lära upp.

För en fransk bulldogg får du betala minst 20.000kr men priset blir dyrare beroende på stamtavla och uppfödare. Men räkna inte med att få en fransk bulldogg för under 20.000kr.

12. Bulldogg

bulldog kostar mycket

Bulldogg är en hundras som är rolig, snäll och envis. De går även bra ihop med andra sällskapsdjur om de tränas för det i tidig ålder. En bulldogg är en mysig sällskaps- eller familjehund.

Var medveten om att en bulldogg har ofta hälsoproblem med andningen då ansiktet är tillplattat men det kan även förekomma ögon- och hudproblem på den här hundrasen. Priset för en bulldogg ligger kring 15.000-20.000kr beroende på uppfödare.

13. Irländsk varghund

irländsk varghund

Irländsk varghund är en av världens största hundraser. Men de är otroligt snälla och positiva mot både människor och andra djur.

Ursprungligen var den irländska varghunden avsedd för att jaga vargar och större villebråd men är idag en sällskapshund. En renrasig irländsk varghunds valp kommer att kosta dig 17.000-25.000kr

14. Sankt Bernhardshund

sankt bernard

Sankt Bernhardshund är en stor hundras från Schweiz som används som herdehund eller boskapsvaktare.

Det här är en glad och lojal hund som sällan skäller den kallas även för den ”snälla jätten”. Sankt Bernhards är en riktigt mysig familjehud och den älskar familjelivet.

Du kanske mest känner igen Sankt Bernhardshund från Astrid Lindgrens tv-serie ”Saltkråkan” där Tjorven hade en Sankt Bernhardshund vid namn Båtsman. En renrasig Saint Bernard-valp kostar mellan 15.000-25.000kr.

Övriga kostnader när du äger en dyr hundras

Precis som med alla hundraser så tillkommer det extra utgifter när du skaffar dig en hund. Förutom själva inköpspriset på hunden så är det mycket annat som ska betalas. Allt från regelbundna veterinärkontroller till mat, godis, leksaker och hundträning.

Här är några extra kostnader du får räkna med när du skaffar hund:

  • Mat och godis – Kostnaden för att mata en hund varierar i pris beroende på storleken och vad den äter.
  • Pälsvård – Beroende på hundras så kan du behöva besöka en hundfrisör för att kunna sköta om hundens päls.
  • Veterinärkostnader – Att gå till veterinären är inte billigt och ibland behöver du gå dit med din hund pga av olika själ. Så ett tips är att ha ett speciellt sparkonto för oväntade veterinärkostnader.
  • Leksaker – Hundar älskar att leka och tugga på saker så hundleksaker behöver dom. De går också sönder fort så du behöver köpa nya med jämna mellanrum.
  • Träning – Att träna din hund är en viktig process för att få en uppfostrad och lydig hund. Det kräver engagemang från både dig och din hund. Att gå på valpkurser och övriga träningslektioner för dig och din hund är en bra investering.
  • Försäkring – Många väljer att köpa en hundförsäkring ifall deras hund blir sjuk eller skadas, vilket kostar pengar. Försäkringar kan variera i pris beroende på hundras, storlek och ålder.
  • Schampo/balsam/borste/kam – Dessa saker kommer att behöva bytas ut regelbundet eftersom du regelbundet ska tvätta och ta hand om din hunds päls. Och vid skitigt väder blir de smutsiga ofta och behöver därför tvättas ofta.

De 3 dyraste hundförsäljningarna någonsin

  • 1. En tibetansk mastiff valp med guldfärgad päls såldes 2014 för 12 miljoner kronor i Kina. Det här är den dyraste hund som någonsin har sålts världen. Just den tibetanska mastiffen är en statussymbol i Kina och en renrasig tibetansk mastiff är väldigt sällsynt att få tag i därav det höga priserna.
  • 2. En röd tibetansk mastiff vid namn Big Splash eller ”Hong Dong” på kinesiska såldes för 9,5 miljoner kronor i Kina 2012. Det sägs att den mongoliska krigare Genghis Khan ägde just tibetansk mastiff vilket har gjort rasen populär. Ägaren till Big Splash Lu Liang driver ett uppfödnings-center av just tibetansk mastiff.
  • 3. En svart lurvig tibetansk mastiff vid namn Yangzte River Number Two såldes för 5,5 miljoner kronor 2010 i Kina. Köpare Mrs Wang berättade i en intervju att det har tagit henne flera år att hitta så renrasig tibetansk mastiff.

Sammanfattning av de dyraste hundraserna i världen

De 6 dyraste hundraserna i världen är Tibetan Mastiff, Samojed, Chow Chow, Löwchen, Akita och Faraohund.

Varför vissa hundraser är dyrare än andra beror på flera saker. Bland annat kan priserna stiga på vissa hundar om det är kändisar eller kungligheter som har en viss ras som blir populär.

Vissa hundraser anses som en status symbol i vissa länder och därför är priset högt på dessa. Andra saker som också spelar in är om de har en speciell stamtavla eller om det bara finns få av just en speciell hundras gör också att priset blir högre.

Men kom ihåg att det inte bara är inköpspriset på en hund du ska ha råd med. Det tillkommer även massa extra kostnader med att skaffa en hund som exempel mat, försäkring, träning. leksaker och veterinärkostnader.

Lämna en kommentar